Ухвала
від 17.07.2020 по справі 642/573/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

17.07.2020

642/573/19

1-кс/642/1433/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2020 р. Ленінський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого- ОСОБА_3 ,

розглянувши взалі судовогозасідання вприміщенні Ленінськогорайонного судум.Харкова клопотанняслідчого СВ Холодногірського ВП ГУ НП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019221090000021 від 23.01.2019, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

16 липня 2020 року до Ленінського районного суду м. Харкова надійшло клопотання про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42019221090000021 від 23.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

На обгрунтування клопотання слідчий вказує, що Холодногірським ВП ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019221090000021 від 23 січня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, за фактом: невстановлені особи в період 2007-2008 років всупереч укладеним іпотечним договорам заздалегідь не маючи наміру на повернення кредитних коштів банку, шляхом обману та зловживання довірою, заволоділи грошовими коштами, які були отримані під заставу нерухомого майна, яке належить колективному підприємству «Старе кафе» в результаті чого останньому завдано матеріальної шкоди у великих розмірах.

Під час досудового розслідування стало відомо, що до правоохоронних органів звернулась з відповідною заявою засновник та директор комунального підприємства «Старе Кафе» ОСОБА_4 , яка просить прийняти міри до посадових осіб ТОВ «Компанія Агро-Альянс», а також до ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які в період 2007-2008 років, всупереч укладеним кредитним та іпотечним договорам з ПАТ «Укрсоцбанк», не маючи наміру на повернення кредитних коштів банку, шляхом обману та зловживання довірою, заволоділи грошовими коштами, які були отримані під заставу нерухомого майна у вигляді нежитлової будівлі за адресою: м.Харків, вул.Полтавський шлях, 6, яке належить колективному підприємству «старе Кафе» та яке являється поручителем у цих договорах в результаті чого останньому завдано матеріальної шкоди у великих розмірах.

В ході досудового розслідування слідчим СВ Холодногірського ВП ГУНП в Харківській області в якості потерпілої допитано ОСОБА_4 , до матеріалів кримінального провадження долучено документи щодо процедури банкротства, крім того суддею Ленінського р/с м.Харкова 31.01.2019 накладено арешт майно, яке належить КП «Старе кафе» код ЄДРПОУ 22699590, та проведено інші дії направлені на встановлення осіб, та інших фактів стосовно вищевказаного кримінального правопорушення.

Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні № 42019221090000021 від 23 січня 2019 виконано вказаний обсяг слідчих дій, однак, особу, яка вчинила вказаний злочин не встановлено, для закінчення досудового розслідування ще необхідно провести ряд слідчо розшукових дій, а саме: допитати в якості свідків представників ТОВ «Компанія Агро-альянс» з приводу укладання договору відновлювальної мультивалютної кредитної лінії № 805/6/18/7-145; допитати в якості свідка ОСОБА_5 з приводу укладання договору відновлювальної кредитної лінії № 805/6/18/7-221; допитати в якості свідка ОСОБА_6 з приводу укладання договору не відновлювальної кредитної лінії №805/8/18/8-102; допитати в якості свідків засновників КП «Старе Кафе», а також інших осіб, причетних до складання та підписання з ПАТ «Укрсоцбанк» договорів іпотеки; встановити та допитати осіб (представників ПАТ «Укрсоцбанк»), які були причетні до складання, підписання, затвердження договору відновлювальної мультивалютної кредитної лінії № 805/6/18/7- 145; витребувати в ПАТ «Укрсоцбанк», а саме: - документи, які були надані банку ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та ТОВ «компанія Агро-Альянс» для отримання кредитних коштів; документи які були надані банку КП «Старе Кафе» для передачі нерухомості в іпотеки; документи, які стали підставою для формування позитивних висновків відділами безпеки, ризиків, та юридичного відділу банку для видачі кредиту; висновки відділів безпеки, ризиків та юридичного відділу банку, які стали підставою для формування позитивного рішення для надання кредиту ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та ТОВ «компанія Агро-Альянс»; рішення кредитного комітету про надання кредиту ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та ТОВ «компанія Агро-Альянс»; висновок з оцінки нерухомого майн, що пропонувалось в забезпечення виконання позичальниками ( ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та ТОВ «компанія Агро-Альянс») зобов`язань за кредитними договорами; документи та матеріали на підставі якого було сформовано висновок про оцінку майна; документи та матеріали, які стали підставою для формування відповідного висновку відділом ризиків, який став підставою для надання кредиту саме такого розміру кредиту який видано позичальникам- ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та ТОВ «компанія Агро-Альянс»;

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з об`єктивних причин.

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак проведення вказаних слідчих дій потребує додаткового часу, строком не менш ніж 12 місяців.

До теперішнього часу, жодній особі повідомлення про підозру не вручалось.

Строк досудового розслідування закінчується 23 липня 2020 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не надається можливим.

Слідчий в судовому засіданні підтримала подане клопотання, просила його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши слідчого та дослідивши надані матеріали, встановив наступне.

В провадженні слідчого відділу Холодногірського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області перебуває кримінальне провадження №42019221090000021 від 23.01.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Жодній особі не було повідомлено про підозру.

Згідно ст.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру, який становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості.

Згідно до ст.294КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в статті 219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 КПК України.

Продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка учасників кримінального провадження. (рішення у справах «Олексій Бугайов проти України», «Юрій Іванов проти України»).

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, у зв`язку з тим, що необхідно провести ряд слідчих дій, а саме: встановити особу причетну до скоєння кримінального правопорушення, також необхідно встановити інших можливих очевидців вчинення вказаного кримінального правопорушення та допитати їх у якості свідків.

Вищевказані слідчі дії є необхідними для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки, проведення інших слідчих та процесуальних дій.

У рішенні по справі «Шиянов проти України» від 02.06.2016 Європейський суд з прав людини вказав, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, висновки судових експертиз та інше.

Так, слідчим в судовому засіданні було доведено те, що вказані в клопотанні дії не могли бути виконані в строк, передбачений ст. 219 КПК України, що додатковий строк досудового розслідування необхідний для отримання доказів, які не могли бути отримані раніше та про які зазначено у клопотанні, слідчі дії, які необхідно виконати мають суттєве значення для остаточної кваліфікації, підтвердження або ж спростування вчинення кримінальних правопорушень, тому слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню до дванадцяти місяців, тобто до 23 липня 2021.

На підставі наведеного, керуючись ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№42019221090000021 від 23.01.2019, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, до дванадцяти місяців, тобто до 23 липня 2021.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення17.07.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу90459061
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —642/573/19

Ухвала від 17.07.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Пашнєв В. Г.

Ухвала від 28.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 28.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Шрамко Л. Л.

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Ольховський Є. Б.

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні