Ухвала
від 20.07.2020 по справі 712/6907/20
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/6907/20

Провадження № 1кс/712/3559/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про проведення обшуку

20липня 2020року Слідчийсуддя Соснівськогорайонного судум.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,з участюслідчого ОСОБА_3 ,розглянувши клопотанняв кримінальномупровадженні № 120202251010000574внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань05лютого 2020року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.289КК України, слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся слідчий СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області старший лейтенант поліції ОСОБА_5 з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем знаходження магазину «Мото-Місто», що розташований на автомобільному ринку за адресою: м. Черкаси, вул. Ярославська, 7, 2/1.

Клопотання обґрунтовує наступним: до Черкаського відділу поліції надійшла заява гр. ОСОБА_6 про те, що в період часу з 07 год. 03.01.2020р. по 11 год. 05.01.2020 р. невстановлена особа, таємно незаконно заволоділа автомобілем "ВАЗ 117 Калина", коричневого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , 2009 р.в., який знаходився біля буд. 243 по вул. Г. Сагайдачного в м.Черкаси. Сума завданої шкоди встановлюється.

Вказану інформацію було зареєстровано в журналі Єдиного Обліку Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області за номером ЄО-5441 від 05.01.2020

В ході проведення досудового розслідування було надано доручення працівникам оперативних підрозділів ВКП Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області.

В подальшому працівниками ВКП Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області в ході виконання доручення слідчого, було встановлено, що в магазині «Мото Місто» що розташований на автомобільному ринку а саме за адресою м. Черкаси, вул. Ярославська, 7, 2/1, на одній з вітрин вказаного магазину знаходиться державний номерний знак НОМЕР_1 котрий відповідно до «Інформаційний портал Національної поліції України» ( система ІПНП) були присвоєні транспортному засобу «ВАЗ 117 Калина» 2009 р.в, котрим в період часу з 03.01.2020 по 05.02.2020 року невідомі особи незаконно заволоділи.

Також працівниками ВКП Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області було встановлено, що у вище вказаному магазині працюють та займаються розборкою і ремонтом авто-мото техніки та можуть бути причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою АДРЕСА_1 , а також ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживає за адресою АДРЕСА_2 ,

Також в ході досудового розслідування було встановлено, що приміщення вказаного магазину знаходиться у володінні товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОРИНОК» код. ЄРДПОУ № 30705571, адреса власника, м. Черкаси, вул. Ярославська, 7.

У зв`язку з вище вказаним виникла необхідність в проведенні обшуку у приміщенні магазину «Мото Місто», що розташований на автомобільному ринку, а саме за адресою м. Черкаси, вул. Ярославська, 7, 2/1, з метою пошуку речових доказів, та подальшого повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування кримінального провадження.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважає наступне.

Статтею 30Конституції України,передбачено,що недопускається проникненнядо житлачи доіншого володінняособи,проведення вних оглядучи обшукуінакше якза вмотивованимрішенням суду.

У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно зі ст.223 КПК України, підставами для проведення слідчої дії є наявній достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер ; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення;2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

В даномувипадку,слідчим ненадано доказіввиправданості такоговтручання управа тасвободи особи,яка євласником абозаконним користувачем магазину«Мото-Місто»,що розташованийна автомобільномуринку,а самеза адресоюм.Черкаси,вул.Ярославська,7,2/1, про обшук якого заявлене клопотання.

Також слідчим не доведено, що мета, задля якої заявлено клопотання, може бути досягнута шляхом проведення обшуку, та не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі знаходяться у вказаному в клопотанні приміщенні.

З матеріалів клопотання вбачається, що 05.02.2020 до ЄРДР внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України за фактом

таємного незаконного заволодіння автомобілем "ВАЗ 117 Калина", коричневого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , 2009 р.в., який знаходився біля буд. 243 по вул. Г. Сагайдачного в м.Черкаси.

З наданих матеріалів, які додані до клопотання, не можливо зробити висновок про доцільність даної процесуальної дії, а саме необхідності в проведенні обшуку вказаного в клопотанні приміщення.

Враховуючи вищевикладене та з метою недопущення порушень ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, клопотання слідчого про проведення обшуку по вищевказаному кримінальному провадженню, задоволенню не підлягає, оскільки внесено без передбачених діючим законодавством обґрунтувань.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234- 235, 369 - 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

У задоволенніклопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу90473425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/6907/20

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні