Ухвала
від 24.06.2020 по справі 2-н-731/11
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/474/20

Справа № 2-н-731/11

У Х В А Л А

Іменем України

24 червня 2020 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого-судді - Панченко О.М.

за участю секретаря судових засідань - Закидальської Н.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві заяву Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські електромережі про заміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі за заявою Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго про видачу судового наказу про стягнення боргу за спожиту електроенергію з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про заміну сторони стягувача її правонаступником, просить суд здійснити заміну стягувача в судовому наказі по справі № 2н-731/2011 про стягнення на користь АК Київенерго з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 1216 грн. 17 коп. - боргу за спожиту електричну енергію, 204 грн. 01 коп. - 3% річних та інфляційну складову боргу, судових витрат в розмірі 25 грн. 50 коп., витрат на інформаційно-технічне забезпечення - 30 грн. 00 коп., а саме Стягувача - АК Київенерго на його правонаступника - ПрАТ ДТЕК Київські електромережі та винести відповідну ухвалу.

Представник заявника та заінтересовані особи в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлялися судом про день, час та місце розгляду заяви.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про можливість задоволення заяви з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, відповідно до судового наказу Деснянського районного суду м. Києва від 01.04.2011 року по справі №2н-731/2011 було задоволено заявлені вимоги АЕК Київенерго про стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заборгованості за спожиту електричну енергію. Судовий наказ скасовано не було та він набрав законної сили.

13.11.2017 року загальними зборами акціонерів ПАТ Київенерго прийнято рішення про реорганізацію ПАТ Київенерго шляхом виділу з нього ПрАТ ДТЕК Київські електромережі .

Згідно даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ПрАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником ПАТ Київенерго .

Відповідно до ст. 55 Цивільного процесуального кодексу України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного пронесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України передбачено можливість заміни кредитора у зобов`язанні внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) , що являє собою договірну передачу зобов`язальних вимог первісного кредитора новому кредиторові.

У відповідності зі ст. 514 ЦК України, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зі змісту 512, 513 ЦК України слідує, що зміна кредитора у зобов`язанні здійснюється шляхом оформлення між первісним кредитором та новим кредитором відповідного договору в тій же самій формі, що і угода, за якою права відступаються. При цьому боржник не приймає ніякої участі в підписанні договору про відступлення та не є його стороною. У відповідності до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, оскільки права вимоги відносяться до майна та є об`єктом права власності кредитора згідно зі ст. 190 ЦК України, вони можуть вільно відчужуватися кредитором, а виходячи з комплексного аналізу ст. 512, 513, 514, 516 та 517 ЦК України можна зробити висновок про те, що заміна кредитора в зобов 'язанні, в тому числі і шляхом відступлення права вимоги, є особливим способом зміни зобов 'язання на боці кредитора.

Оскільки процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії цивільного процесу, а примусове виконання рішення суду є його завершальною стадією, то п. 5 ст. 15 Закон України Про виконавче провадження , передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

В ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Відповідно до правової позиції, висловленої Верховним судом України в постанові від 20 листопада 2013 року, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувана.

Також, вирішуючи питання про усунення розбіжностей у застосуванні судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, які призвели до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах, Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України в постанові від 20 листопада 2013 року зазначила:

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частина друга стаття 11 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов 'язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов 'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом статті 512 ЦК України, статті 442 ЦПК України та статті 8 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із цих норм, зокрема, пунктами 1, 2 частини першої статті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Як вже зазначалося, в Постанові Судової палати у цивільних справах Верховного суду України від 20.11.2013 року, при перегляді ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10.06.2013 року, встановлено, що заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Стаття 124 Конституції України передбачає, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Судовий наказ Деснянського районного суду м. Києва від 01.04.2011 року станом на сьогоднішній день залишається не виконаним.

Аналізуючи досліджені по справі докази в їх сукупності, суд вважає, що заява ПрАТ ДТЕК Київські електромережі про заміну сторони виконавчого провадження заснована на законі, а тому підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 55, 442 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські електромережі про заміну сторони по цивільній справі за заявою Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго про видачу судового наказу про стягнення боргу за спожиту електроенергію з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - задовольнити.

Замінити у цивільній справі № 2н-731/2011 стягувача - Акціонерну енергопостачальну компанію Київенерго (код ЄДРПОУ 00131305) на його правонаступника - Приватне акціонерне товариство ДТЕК Київські електромережі (код ЄДРПОУ 41946011, юридична адреса: 04655, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 20).

Реквізити для оплати заборгованості на користь стягувача:

1.Основний борг:

за активну електроенергію (в т.ч. акти порушень ПКЕЕ, двократна вартість перевищення договірної величини споживання та потужності) - на IBAN № НОМЕР_1 у ТВБВ 10026/0104 філії - ГУ по м. Києву та Київській області АТ Ощадбанк , МФО 322669, Одержувач - ПрАТ ДТЕК Київські електромережі , код ЄДРПОУ 41946011;

2.Штрафні санкції та судові витрати:

на IBAN № НОМЕР_2 в АТ ПУМБ , м. Київ, МФО 334851, Одержувач - ПрАТ ДТЕК Київські електромережі , код ЄДРПОУ 41946011.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: О.М. Панченко

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено21.07.2020
Номер документу90474105
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-731/11

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

Ухвала від 04.07.2011

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Решетар В. І.

Ухвала від 14.07.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Ухвала від 20.06.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Ухвала від 03.06.2011

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Ухвала від 01.09.2011

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Андріянов О. В.

Ухвала від 15.06.2011

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Кононенко С. Д.

Ухвала від 03.06.2011

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зуєва В. І.

Ухвала від 16.08.2011

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Саржевська І. В.

Ухвала від 25.06.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Лінник О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні