Ухвала
від 16.07.2020 по справі 640/13941/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

16 липня 2020 року м. Київ № 640/13941/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Келеберди В.І. при секретарі судового засідання Козловій І.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Головного управління Державної казначейської служби у місті Києві про скасування заходів забезпечення позову у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Навігаторспецбуд до Головного управління Державної казначейської служби у місті Києві, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Комунальне підприємство Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва Виконавчого органу київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування розпорядження,-

за участю представників сторін:

представника позивача: Слєсаренко Я.В.

представника відповідача: Кендюх Т.В.

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява, Товариства з обмеженою відповідальністю Навігаторспецбуд (далі - ТОВ Навігаторспецбуд ) до Головного управління Державної казначейської служби України у місті Києві (далі - ГУ ДКСУ у місті Києві), Комунального підприємства Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва Виконавчого органу київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва Виконавчого органу київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування розпорядження,-

Ухвалою суду від 26.06.2020 відкрито провадження в адміністративній справі, вирішено здійснювати розгляд справи одноособово за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

06 липня 2020 року прийнято до розгляду заяву ТОВ Навігаторспецбуд від 30.06.2020 про збільшення позовних вимог, а саме щодо визнання протиправним та скасування розпорядження Головного управління Державної казначейської служби у місті Києві від 19.06.2020 № 13/08 про призупинення операцій з бюджетними коштами по рахунку КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва Виконавчого органу київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) - IBAN: UA058201720344321001100042764.

Разом з тим, ухвало суду від 06.07.2020 року закрито провадження у справі № 640/13941/20 в частині позовних вимог ТОВ Навігаторспецбуд до КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про зобов`язати КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва Виконавчого органу київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) повторно подати до ГУ ДКСУ у місті Києві акти виконаних робіт за формою № КБ-2в та довідок за формою № КБ-3 на загальну суму - 12 271 309,27 грн. у т.ч. ПДВ з метою підтвердження належного виконання зобов`язань по відпрацюванню авансів та їх закриття в рамках Договору генпідряду від 24.10.2017 року № 24/10-2017.

В подальшому ухвалою суду від 07.07.2020 року задоволено заяву ТОВ Навігаторспецбуд про забезпечення позову, зупинено дію розпорядження Головного управління Державної казначейської служби у місті Києві про призупинення операцій з бюджетними коштами № 13/08 від 19.06.2020 року щодо зупинення операцій з бюджетними коштами по рахунку КП Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва Виконавчого органу київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) - IBAN: UA058201720344321001100042764.

10 липня 2020 року відповідач подав до суду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, в якому просить скасувати заходи забезпечення позову вжиті ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 07.07.2020 року.

Дане клопотання обґрунтовано тим, що заява про забезпечення позову не містить беззаперечних доказів та мотивів, за якими позивач вважає, що захист його прав, свобод та інтересів буде неможливим без вжиття відповідних заходів і для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також не вказано у чому полягає значимість таких зусиль і наскільки значні витрати будуть позивачем при цьому понесені.

Крім того, заявник вказує, що застосовані заходи забезпечення позову є фактичним виконанням рішення без розгляду справи по суті.

У судовому засіданні 16.07.2020 року судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення, роз`яснено зміст та порядок оскарження рішення.

Суд, за наслідком розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вважає, що воно є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до частин першої - п`ятої статті 157 Кодексу адміністративного судочинства України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, поставляється ухвала. Ухвала про скасування заходів забезпечення позову або про відмову у скасуванні забезпечення позову може бути оскаржено. Відмова у скасуванні забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню з таким самим клопотанням при появі нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування забезпечення позову.

Доцільність такого скасування вжитих заходів забезпечення позову заявником мотивовано тим, що з клопотання позивача не вбачається обставин очевидної протиправності оскаржуваного рішення, що є одним із критеріїв забезпечення позову в силу ст. 150 КАС України, а правомірність його прийняття підлягає дослідженню під час судового розгляду справи по суті заявлених позовних вимог.

Суд наголошує, що доводи заявника викладені у заяві про скасування заходів забезпечення позову не містять обґрунтованих підстав для прийняття такого процесуального рішення, а зводяться фактично до незгоди ГУ ДКСУ у місті Києві з ухвалою суду від 07.07.2020 року, що може бути підставою для її оскарження в апеляційному порядку, однак не може бути підставою для скасування вжитих заходів.

Разом із тим, суд вказує, що захід, підставою для застосування якого слугувала ч. 2 ст. 150 КАС України, є інститутом попереднього та тимчасового розгляду, який передбачає лише встановлення очевидних ознак протиправності, а ніяким чином не встановлює саму протиправність рішень, які є предметом розгляду у даній справі.

Твердження ГУ ДКСУ у місті Києві щодо відсутності порушеного права позивача є хибним, оскільки суд застосовуючи захід забезпечення, однією з вимог якого є можливе порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду з позовом щодо такого рішення, вказав, що бере до уваги саме твердження заявника щодо можливості завдання значної шкоди останньому, оскільки дія оскаржуваного наказу та вчинення відповідних дій на його виконання, вказує на можливість істотного ускладнення чи унеможливлення виконання рішення суду у майбутньому.

Суд наголошує, основною метою і завданням такого правового інституту, як забезпечення позову - є заходи для збереження правового становища з метою забезпечення можливості у майбутньому захисту права особи, яка звернулась до суду за захистом такого права.

Керуючись приписами статей 150, 157, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Головного управління Державної казначейської служби у місті Києві про скасування заходів забезпечення позову у справі № 640/13941/20.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та в строки, передбачені статями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням п/п. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону № 2147-VIII до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, ст.ст. 294-297 КАС України.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 20.07.2020 року.

Суддя В.І. Келеберда

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено21.07.2020
Номер документу90475281
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування розпорядження,-

Судовий реєстр по справі —640/13941/20

Постанова від 11.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 10.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 17.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 24.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 23.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мартинюк Н.М.

Ухвала від 18.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Постанова від 25.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 25.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 23.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні