Ухвала
від 20.07.2020 по справі 521/15574/17
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/15574/17

Провадження № 2/521/311/20

У Х В А Л А

17 липня 2020 року

Малиновський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Гуревського В.К.,

за секретаря - Дробот В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК про продовження процесуальних строків у цивільній справі за позовом ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК Красюка Ігоря Івановича до ОСОБА_1 про визнання договору недійсним, за позовом ОСОБА_1 до ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК , Державного реєстратора Одеського міського управління юстиції Шинкаренка Юрія Володимировича про визнання договору дійсним, скасування рішення про державну реєстрацію права власності, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Малиновського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК Красюка Ігоря Івановича до ОСОБА_1 про визнання договору недійсним, за позовом ОСОБА_1 до ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК , Державного реєстратора Одеського міського управління юстиції Шинкаренка Юрія Володимировича про визнання договору дійсним, скасування рішення про державну реєстрацію права власності.

26 червня 2020 року Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК звернулася до суду із заявою про продовження процесуальних строків у цій цивільній справі, посилаючись на таке.

02 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30 березня 2020 року № 540-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) , яким розділ XII Прикінцеві положення ЦПК України доповнено пунктом 3 такого змісту: Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предметаабо підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, надання доказів,витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину .

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 (з урахуванням усіх змін та постанови КМУ від 04 травня 2020 р. № 343 Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України ) на усій території України карантин установлено з 12 березня 2020 року до 22 травня 2020 року. КЦС ВС 22.04.2020 надав судам методичну інформацію щодо спірних питань застосування законодавства про продовження процесуальних строків під час дії карантину.

Зокрема КЦС ВС вказав, що зазначені зміни до ЦПК мають зворотну силу, тобто поширюються на правовідносини, пов`язані зі здійсненням судочинства у всіх справах, тобто тих, які вже знаходяться на розгляді в судах усіх інстанцій, так і тих, які будуть відкриті у подальшому.

У зв`язку з тим, що вчинення процесуальних дій та ухвалення судових рішень законодавцем поставлено в залежність від вчинення відповідних дій учасниками справи, наведене може призвести до того, що в ряді випадків суд не зможе розглянути справи, вирішити інше процесуальне питання чи ухвалити судове рішення, не порушивши права учасника справи. Тобто до закінчення карантину суди не можуть розглядати справи, в яких зобов`язаний учасник не вчинив процесуальної дії, яка від нього очікується , або не реалізував надані йому процесуальні права.

Отже, установлений у судовому рішенні строк не може бути меншим, ніж строк дії карантину. КЦС ВС наголосив, що якщо право на вчинення процесуальної дії в учасника справи виникло під час дії карантину, перебіг процесуального строку починається у день, наступний після закінчення дії карантину, і в повному обсязі, встановленому законом (або судом).

Позивач бажає скористатися правом на подання клопотання про зміну предмету позову та надання необхідних доказів в обґрунтування своєї позиції, однак, у зв`язку із карантином не мав можливості зібрати всі докази та надати їх суду і Сторонам.

Під час ознайомлення з матеріалами справи 10.06.2020 р. було встановлено, що відповідно до довідки судового засідання №521/15574/17 від 31.03.2020 р. призначене судове засідання на 31.03.2020 р. відкладено на 29.04.2020 о 10-30 у зв`язку із запровадженим по всій країні режим карантину, однак в цей же день виноситься ухвала від 31.03.2020р. про закриття підготовчого засідання та призначення засідання по суті на 29.04.2020р. 29.04.2020р. засідання не відбулося у зв`язку із запровадженим карантином.

Відповідно до ст. 127 ЦПК суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Представник ОСОБА_1 заперечував проти продовження строків, 30 червня 2020 року надав до суду заяву про додержання процесуальних строків, посилаючись на таке.

Відповідно до ч. 3 ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду. Відповідно до ч. 1, 2 ст. 210 ЦПК України, суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку. Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті. Ухвалою у цій справі від 20.02.2019 року судом прийнято до провадження та об`єднано в одне провадження зустрічний позов. Ухвалою від 31.03.2020 року було закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті. Справа розглядалася в підготовчому провадженні замість максимальних 90 днів, 13 місяців. Наразі після закриття підготовчого провадження справа знаходиться на розгляді вже 87 днів, що порушує будь-які розумні строки розгляду справи.

Позивач за зустрічним позовом розуміє, що справа тривалий час перебувала в суді апеляційної інстанції, але це не покращує стан захисту прав та свобод позивача за зустрічним позовом, а навпаки тільки робить цей захист неефективним. За час розгляду справи Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів, в особі якого подано первісний позов, вже двічі намагався продати спірний об`єкт нерухомого майна, спочатку безпосередньо як об`єкт нерухомого майна, а потім як майнові права на цей об`єкт, незважаючи на те, що об`єкт належить ОСОБА_1 , а не неплатоспроможному банку.

При цьому слід зазначити, що Уповноважена особа фонду гарантування вкладів здійснює створення штучних перепон для слухання справи, подаючи заяви про зміну предмету позову після закінчення підготовчого провадження, що є неприпустимим, і очевидно свідчить про зловживання ним процесуальними правами, подає заяви про залучення третіх осіб знову після закриття підготовчого провадження, що не допускається на цій стадії розгляду справи, не вказуючи, що заважало уповноваженій особі фонду гарантування вкладів, як позивачу у справі, подати таку заяву до закриття підготовчого провадження, також подаються суто штучні заяви про зупинення провадження у справі до розгляду іншої справи, яка взагалі не має жодного впливу на можливість розгляду по суті цієї справи.

Зазначене грубо порушує права та інтереси позивача за зустрічним позовом на справедливий суд та підриває довіру до державних органів, в тому числі до Фонду гарантування вкладів і суду, а тому просить суду посприяти недопущенню зловживанню процесуальними правами з боку позивача за первісним позовом, що призводить до порушення процесуальних строків.

В судове засідання, яке відбулося 17 липня 2020 року, з`явився представник ОСОБА_1 .

Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК надала до суду клопотання про відкладення судового засідання, посилаючись на те, що у працівника банку, з яким контактував представник позивача, виявлені ознаки вірусного захворювання, наразі очікуються результати тестів.

Представник ОСОБА_1 заперечував проти поданого клопотання, посилаючись на затягування розгляду справи, крім того, подані клопотання та заяви Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК не передбачають обов`язкової присутності сторін, оскільки подані ще в червні місяці, на них подані заперечення стороною ОСОБА_1 , наполягав на їх розгляді.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що подані заяви та клопотання Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК про продовження процесуальних строків щодо зупинення провадження у справі, зміну предмету позову, залучення третіх осіб, призначення судової експертизи, враховуючи тривалий час розгляду справи, можуть бути розглянуті за відсутності Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК .

Суд вважає, що заява Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК про продовження процесуальних строків має бути задоволена з таких причин.

02 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30 березня 2020 року № 540-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) , яким розділ XII Прикінцеві положення ЦПК України доповнено пунктом 3 такого змісту: Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, надання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину .

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 (з урахуванням усіх змін та постанови КМУ від 04 травня 2020 р. № 343 Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України ) на усій території України карантин установлено з 12 березня 2020 року до 22 травня 2020 року. КЦС ВС 22.04.2020 надав судам методичну інформацію щодо спірних питань застосування законодавства про продовження процесуальних строків під час дії карантину.

КЦС ВС роз`яснив питання щодо продовження процесуальних строків під час дії карантину, за яким, якщо право на вчинення процесуальної дії в учасника справи виникло під час дії карантину, перебіг процесуального строку починається у день, наступний після закінчення дії карантину, і в повному обсязі, встановленому законом (або судом).

Карантин встановлений з 12 березня 2020 року. Ухвала суду про закриття підготовчого засідання та призначення засідання по суті винесена від 31.03.2020 р.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України (в редакції Закону № 731-IX від 18.06.2020 р.) під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне продовжити процесуальні строки підготовчого судового засідання для розгляду заяв та клопотань Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК про зупинення провадження у справі, зміну предмету позову, залучення третіх осіб, призначення судової експертизи, оскільки неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Керуючись ст. ст. 127, 189, п. 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України (в редакції Закону № 731-IX від 18.06.2020 р.) України, СУД

У Х В А Л И В :

Заяву Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК про продовження процесуальних строків - задовольнити.

Продовжити процесуальні строки підготовчого судового засідання для розгляду заяв та клопотань Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ ІНВЕСТБАНК про зупинення провадження у справі, зміну предмету позову, залучення третіх осіб, призначення судової експертизи.

Ухвала суду окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Ухвала суду в повному обсязі складена 20 липня 2020 року.

СУДДЯ В.К.Гуревський

Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено21.07.2020

Судовий реєстр по справі —521/15574/17

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Ухвала від 20.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 17.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 17.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 17.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

Рішення від 17.07.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Гуревський В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні