Ухвала
від 16.07.2020 по справі 873/67/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"16" липня 2020 р. Справа№ 873/67/20

Північний апеляційний господарський суд

суддя: Грек Б.М.

розглянувши заяву про видачу наказу Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард про видачу наказуна примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20 за позовом Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард в особі філії Чорнобаївське ПрАТ Агрохолдинг Авангард доТовариства з обмеженою відповідальністю Енерго-Інвест про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20, позов Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард в особі філії Чорнобаївське ПрАТ Агрохолдинг Аванград до Товариства з обмеженою відповідальністю Енерго-Інвест про стягнення заборгованості задоволено частково.

Ухвалою Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 19.05.2020 у третейській справі №01-01/20 виправлено описку в резолютивній частині рішення від 14.02.2020, яка була допущена в найменуванні позивача по справі.

До Північного апеляційного господарського суду надійшла заява від Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард в особі філії Чорнобаївське ПрАТ Агрохолдинг Аванград про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.06.2020 заява передана судді Греку Б.М.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 24.06.2020 відкрито провадження за заявою Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард в особі філії Чорнобаївське ПрАТ Агрохолдинг Аванград про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20, призначено справу до розгляду, зобов`язано учасників надати додакові документи до суду, зобов`язано Постійно діючий третейський суд при Асоціації Господарський арбітраж надати, зокрема, надіслати третейську справу до суду апеляційної інстанції.

02.07.2020 на адресу Північного апеляційного господарського суду надійшла заява від ПАТ Агрохолдинг Авангард з повідомленням про відсутність на розгляді в інших господарських судах та інших органах заяви між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав, також зазначено про відсутність рішень з даного спору.

У судове засідання 06.07.2020 учасники справи не з`явились, до суду не надано повний перелік документів, витребовуваних ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 24.06.2020, також до суду апеляційної інстанції не надійшла третейська справа №01-01/20.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 06.07.2020 розгляд заяви Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард в особі філії Чорнобаївське ПрАТ Агрохолдинг Аванград про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20 відкладено на 16.07.2020

Зобов`язано Постійно діючий третейський суд при Асоціації Господарський арбітраж до 15.07.2020, з метою всебічного та повного розгляду заяви, надати Північному апеляційному господарському суду третейську справу №01-01/20 за позовом Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Авангард в особі філії Чорнобаївське ПрАТ Агрохолдинг Аванград до Товариства з обмеженою відповідальністю Енерго-Інвест про стягнення заборгованості;

-свідоцтво про реєстрацію третейського суду (копію);

-положення про Постійно діючий третейський суд при Асоціації Господарський арбітраж (належним чином засвідчену копію);

- регламент третейського суду (належним чином засвідчену копію);

- список третейських суддів.

На виконання цієї ухвали, 14.07.2020, від Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж до Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали третейської справи №01-01/20, курія свідоцтва про реєстрацію третейського суду, копія Положення про Постійно діючий третейський суд при Асоціації Господарський арбітраж , копія регламенту третейського суду, список третейських суддів, тощо.

Одним із складових елементів права на справедливий розгляд згідно зі статтею 6 конвенції, є право бути присутнім на розгляду своєї справи (рішення суду у справах Тьерс та інші проти Сан-маріно , Романов проти Росії , Бадер та інші проти Швеції . Вказане право може бути дотримано, зокрема, шляхом належного повідомлення сторонам про розгляд справи судом.

З огляду на викладене, апеляційний господарський суд вважає за можливе здійснювати розгляд скарги, так як сторони належним чином повідомленні про дату, час та місце розгляду справи, учасниками якої вони є, а неявка не перешкоджає розгляду справи.

Відповідно до ч. 1, ст. 354 Господарського кодексу України заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду розглядається суддею одноособово протягом п`ятнадцяти днів з дня її надходження до суду в судовому засіданні з повідомленням сторін. Неявка сторін чи однієї із сторін, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду заяви.

Північний апеляційний господарський суд, розглянувши наявні матеріали, обговоривши доводи заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду встановив наступне.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України "Про третейські суди" рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. У разі, коли рішення третейського суду не виконується добровільно зобов`язаною цим рішенням стороною, інша сторона може подати до компетентного суду заяву про видачу виконавчого документа, яким у господарському судочинстві згідно зі ст.327 ГПК України та п.1-1 ч.1 ст.3 Закону України "Про виконавче провадження" є наказ.

Згідно з ч.1 ст.56 Закону України "Про третейські суди" заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом. Така заява підлягає розгляду компетентним судом протягом 15 днів з дня її надходження до суду. Про час та місце розгляду заяви повідомляються сторони, проте неявка сторін чи однієї із сторін не є перешкодою для судового розгляду заяви.

Згідно з ч. 1 ст. 354 ГПК України заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду розглядається суддею одноособово протягом 15 днів з дня її надходження до суду в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Згідно з ч. 3 ст. 354 ГПК України при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 355 цього Кодексу.

Відповідно до ст.355 ГПК України суд відмовляє у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо:

1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу наказу рішення третейського суду скасовано судом;

2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею наказу, а причини його пропуску не визнані господарським судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

Аналогічні положення також містяться у ч. 6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди".

У відповідності до норм чинного законодавства при розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для відмови в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, визначених ст. 56 Закону України "Про третейські суди" та ст. 355 ГПК України.

Як вбачається зі змісту рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20, предметом розгляду в зазначеній справі є вимоги про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Енерго-Інвест заборгованості за договором підряду.

При зверненні до суду із заявою про видачу виконавчого документа, заявником надано копію договору підряду №201016 від 20.10.2016, в п. 11.1. якого зазначено: "всі спори, розбіжності, вимоги і претензії, що виникли з цього договору або у зв`язку з ним, в тому числі, але не виключно, щодо його тлумачення, виконання, порушення, припинення підлягають остаточному розгляду в Постійно діючому Третейському суді при Асоціації Господарський арбітраж , відповідно до регламенту зазначеного суду.

Таким чином, рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20 про стягнення заборгованості прийняте в спорі, передбаченому договором №201016 від 20.10.2016, згідно з обумовленим в ньому третейським застереженням.

Крім того, як вбачається з наявних у справі документів, рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20 не скасовано компетентним судом; дана справа була підвідомча вказаному третейському суду відповідно до закону (з урахуванням визначеної у п. 11.1 Договору третейської угоди); строк для звернення за видачею виконавчого документа не пропущений; зазначене рішення третейського суду прийнято у спорі, передбаченому третейською угодою; дана третейська угода не визнана недійсною компетентним судом; доказів того, що склад третейського суду не відповідав вимогам Закону України "Про третейські суди" та третейській угоді матеріали справи не містять; рішення третейського суду не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України; третейський суд не вирішував питання про права і обов`язки осіб, які не брали участь у справі.

Рішенням Постійно діючого Третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі № 01-01/20 не встановлено строк його виконання.

Відповідно до ст. 55 Закону України Про третейські суди рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні.

Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

Доказів виконання цього рішення відповідачем у третейській справі, станом на момент звернення Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Ававнгард із заявою про видачу виконавчого документа та на момент розгляду цієї заяви господарським судом, матеріали справи №873/67/20 - не містять.

Враховуючи викладене, Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку про задоволення заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду.

Відповідно до ч. 9 ст. 129 ГПК України якщо спір виник внаслідок неправомірних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Сплачена заявником сума судового збору відповідно до ст.129 ГПК України покладається на боржника, оскільки станом на дату звернення заявника до суду з даною заявою рішення третейського суду боржником виконано не було.

Керуючись ст. ст. 129, 234, 352-356 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву у справі №873/67/20 Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Ававнгард про видачу виконавчого документу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20 - задовольнити.

2. Після набрання законної сили цією ухвалою, на примусове виконання, рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж від 14.02.2020 у третейській справі №01-01/20 видати наказ наступного змісту:

"Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Енерго-Інвест (01042, м. Київ, вул.. Івана Кудрі, 5, ідентифікаційний код 33439880) на користь Приватного акціонерного товариства Агрохолдинг Ававнгард в особі Філії Чорнобаївське ПАТ Агрохолдинг Авангард 198 538 (сто дев`яносто вісім тисяч п`ятсот тридцять вісім) грн.. 64 коп. заборгованості, 1 984 (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири) грн. 96 коп. витрат по оплаті третейського збору , .1 051 (одна тисяча п`ятдесят одну) грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору про видачу наказу на примусове виконання рішення суду по справі 01-01/20 .

3. Повернути матеріали третейської справи №01-01/20 до Постійно діючого Третейського суду при Асоціації Господарський арбітраж .

4. Ухвала, якщо не буде оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної скарги ухвала суду набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції (ч.ч.5, 6 ст. 356 ГПК України).

5. Ухвала може бути оскаржена у апеляційному порядку на підставі ч. 3 ст. 356 та ч. 2 ст. 253 ГПК України до Верховного Суду у строк, передбачений ст. 256 ГПК України.

Суддя Б.М. Грек

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено22.07.2020
Номер документу90488073
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —873/67/20

Судовий наказ від 14.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 06.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні