Рішення
від 07.07.2020 по справі 911/785/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

07.07.2020Справа № 911/785/20

За позовом: Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

до відповідачів:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Полімерснаб"

2. ОСОБА_1

про стягнення 180 850,04 грн

Суддя: Шкурдова Л.М.

Секретар с/з Масна А.А.

Представники сторін:

від позивача - не з`явився

від відповідача 1 - не з`явився

від відповідача 2 - не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа №911/785/20 за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полімерснаб", ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за неналежне виконання зобов`язань за кредитним договором №б/н від 13.02.2018, яка складається з 150 000 (сто п`ятдесят тисяч) грн - суми основного боргу за кредитом, 16 479 (шістнадцять тисяч чотириста сімдесят дев`ять) грн 59 коп. - суми заборгованості за відсотками, 11 370 (одинадцять тисяч триста сімдесят) грн 45 коп. - пені, 3 000 (три тисячі) грн - суми боргу по комісії за користування коштами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.06.2020 відкрито провадження у справі №911/785/20 за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідачі у судові засідання не з`являлися, про причини своєї неявки суд не повідомляли, про час та місце розгляду справи були належним чином повідомлені, своїм правом на надання відзиву не скористалися.

У судовому засіданні 07.07.2020 року було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

13.02.2018 ТОВ "Полімерснаб" шляхом підписання заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг виразило свою згоду, з Умовами та Правилами надання банківських послуг, що розміщені на офіційному сайті ПАТ КБ Приватбанк , які разом із вказаною заявою в цілому складають договір банківського обслуговування.

Пунктом 3.2.1.2.1.4 Умов зазначено, що Банк зобов`язаний проводити обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку Клієнта згідно з наступним порядком: при надходженні розрахункових документів Клієнта в Банк протягом операційного дня та відсутності грошових коштів на поточному рахунку Клієнта, Банк здійснює їх оплату відповідно до Умов, в межах встановленого ліміту.

За результатами операцій, проведених за поточним рахунком Клієнта протягом банківського дня, перед закриттям банківського дня на поточному рахунку Клієнта може бути сформоване як кредитове сальдо (у випадку перевищення величини надходжень на поточний рахунок над величиною списань з поточного рахунку згідно з розрахунковими документами Клієнта з урахуванням вхідного залишку на початок банківського дня), так і дебетове сальдо (у випадку перевищення величини списань з поточного рахунку згідно з розрахунковими документами Клієнта над величиною надходжень на поточний рахунок з урахуванням вхідного залишку на початок банківського дня.

Відповідно до п.3.2.1.1.8 Умов проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-який іншій формі (Угода). При порушенні Клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених Умовами, Банк на свій розсуд, має право змінити умови кредитування, встановити інший термін повернення кредиту.

Згідно з ч.1 ст.1066 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором банківського рахунка банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами. Банк зобов`язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, вернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам (ч.ч. 1, 2 ст. 1067 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.1069 ЦК України якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу.

Пунктами 3.2.1.1.3, 3.2.1.1.5 Умов визначено, що кредит надається в обмін на зобов`язання Клієнта з повернення кредиту, сплати відсотків та винагороди. Кредитний ліміт стосовно до цього розділу Умов являє собою суму грошових коштів, в межах якої Банк здійснює оплату розрахункових документів Клієнта понад залишок грошових коштів на його поточному рахунку. Ліміт розраховується відповідно до затвердженої внутрішньобанківської методики на підставі даних про рух грошових коштів на поточному рахунку, платоспроможності, кредитної історії та інших показників відповідно до внутрішньобанківських нормативних і нормативних актів Національного банку України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

На виконання умов договору позивачем надано відповідачу кредит в межах кредитної лінії, що підтверджується наявною в матеріалах справи випискою з банківського рахунку відповідача за період з 02.10.2019 року по 03.02.2020 року.

Відповідно до п.3.2.1.1.12 Умов, для розрахунку відсотків за користування кредитним лімітом встановлюється фіксована процента ставка. У випадку зміни вартості кредитних ресурсів на ринку грошових ресурсів, зміни облікової ставки НБУ, зміни курсу гривні до іноземної валюти 1 групи класифікатору іноземних валют понад на 5 та більше процентів сторони на дату укладення цього договору, узгодили про збільшення розміру процентної ставки за користування кредитом. При цьому, таке збільшення розміру процентів за користування кредитом не повинного перевищувати подвійного розміру процентної ставки, зазначеної в цьому пунктів. Інформацію про розмір узгодженої зміненої процентної ставки за користування кредитом, Банк розміщує для Клієнта одним з таких способів: в письмовій формі, через встановлені засоби електронного зв`язку Банку та Клієнту - системи клієнт-банк, інтернет клієнт-банк, Приват 24 , sms-повідомлення на фінансовий телефон клієнта або іншими засобами. Узгоджений сторонами змінений розмір процентів за користування кредитом є чинним з моменту розміщення його способом, зазначеним в цьому пунктів, якщо інша дата не визначена в інформації про зміну розміру процентів.

Відповідно до п. 3.2.1.4.1 Умов за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт сплачує відсотки виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процента ставка).

Пунктом 3.2.1.4.1.2 Умов сторони погодили, що за сумами кредиту, отриманими з 01.01.2016р. при наявності дебетового сальдо на поточному рахунку позичальника при закритті банківського дня, проводиться нарахування відсотків за користування кредитом у розмірі 32% річних.

Пунктом 3.2.1.4.1.3 Умов встановлено, що за сумами кредиту, отриманими з 01.01.2016р.. у разі непогашення кредиту впродовж 30 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 31-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов`язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань клієнт сплачує відсотки за користування кредитом у розмірі 64% річних.

Відповідно до п.3.2.1.4.1.4 Умов під непогашенням кредиту мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Згідно п.3.2.1.4.9 Умов розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

У п.3.2.1.4.4 зазначених Умов визначено, що Клієнт сплачує Банку винагороду за використання ліміту відповідно до п.п.3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця у розмірі 0,5% від суми максимального сальдо кредиту, що існувало на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку передбаченому Умовами.

Відповідно до п.3.2.1.2.3.4 Умов при настанні будь-якої з подій, визначених в вказаному пункті, Банк, на свій розсуд, має право, зокрема, зміни умови кредитування - зажадати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов`язань за кредитом в повному обсязі шляхом подання відповідного повідомлення. При цьому, згідно зі ст.212,611, 651 Цивільного кодексу України, за зобов`язаннями, строки виконання яких не наступили, терміни вважаються що настали в зазначену в повідомленні дату. У цю дату Клієнт зобов`язаний повернути банку суму кредиту в повному об`ємі, відсотки за фактичний термін користування, повністю виконати інші зобов`язання.

У порушення умов договору та приписів чинного законодавства у строки, визначені умовами цього договору, відповідачем-1 не повернуто позивачу кредитні кошти у розмірі 150 000 грн., не сплачено заборгованість за відсотками - 16 479,59 грн, заборгованість по комісії - 3 000,00 грн.

Відповідно 3.2.1.5.1. Умов при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов`язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п.3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.2.1.1.8, 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагороди, передбаченого п.п. 3.2.1.2.2., 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 Клієнт виплачує Банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ , яка діяла у період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу.

У зв`язку з несвоєчасним виконанням зобов`язань по сплаті тіла кредиту, відсотків за користування кредитом та комісії станом на 03.02.2020р. заборгованість по сплаті пені становить 11 370,45 грн.

Розділом 3.1.1.,3.2.2 зазначених Умов та правил "Кредит за послугою Гарантовані платежі" регламентований порядок надання кредиту за послугою "Гарантований платіж".

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічна норма міститься і в ст. 193 Господарського кодексу України, яка регламентує, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Згідно ч. 3 ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником.

17.04.2018р. між АТ КБ "ПРИВАТБАНК" та ОСОБА_1 (Відповідач-2, Поручитель) укладено договір поруки № P1523953058442570173 (далі - договір поруки).

Відповідно до пунктів 1.1.1 та 1.1.2 договору поруки відповідач-2 поручився перед позивачем за виконання відповідачем-1 зобов`язань за Кредитним договором.

Згідно ст.541 ЦК України солідарний обов`язок або солідарна вимога виникають у випадках, встановлених договором або законом, зокрема у разі неподільності предмета зобов`язання.

Відповідно до ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Пунктом 1.2. договору поруки передбачено, що поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків.

Відповідно до приписів ч.1 ст.559 ЦК України порука припиняється з припиненням забезпеченого нею зобов`язання, а також у разі зміни зобов`язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшується обсяг його відповідальності.

Пунктами 1.1.1 та 1.1.2 Договору поруки передбачено, якщо під час виконання "Угоди1" та "Угоди2" зобов`язання боржника, що забезпечені цим договором, збільшуються, внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладанні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за "Угодою1" та "Угодою2" в розмірі таких збільшень. Додаткові узгодження про такі збільшення з поручителем не потрібні.

Відповідно до ч. 2 ст. 74 ГПК України у разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Матеріали справи не містять доказів повернення відповідачем-1 кредитних коштів у повному обсязі у відповідності до умов укладених сторонами кредитних договорів, докази виконання зобов`язання відповідача-1 поручителем (відповідачем-2) матеріали справи також не містять, а відтак оскільки відповідач-1 порушив виконання зобов`язання за кредитним договором щодо повернення суми кредиту, з нього, а також з відповідача-2 солідарно на користь позивача відповідно до вимог ст.ст.543, 622, 624, 1049, 1050, 1054 ЦК України підлягає стягненню заборгованість за неналежне виконання зобов`язань за кредитним договором 150 000,00 грн - сума основного боргу за кредитом, 16 479,59 грн - сума заборгованості за відсотками, 11 370,45 грн - пеня, 3 000,00 грн - сума боргу по комісії за користування коштами.

Відповідно до ч.1 ст.129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Полімерснаб" (01001, м.Київ, вул.Данила Щербаківського (Щербакова), буд.53, код ЄДРПОУ 40225862) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул. Грушевського, б. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) 150 000 (сто п`ятдесят тисяч) грн 00 коп - суму основного боргу за кредитом, 16 479 (шістнадцять тисяч чотириста сімдесят дев`ять) грн 59 коп - суму заборгованості за відсотками, 11 370 (одинадцять тисяч триста сімдесят) грн 45 коп - пеню, 3 000 (три тисячі) грн 00 коп - суму боргу по комісії за користування коштами.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Полімерснаб" (01001, м.Київ, вул.Данила Щербаківського (Щербакова), буд.53, код ЄДРПОУ 40225862) на користь акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, б. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) 1356 (тисячу триста п`ятдесят шість) грн 37 коп - витрати по сплаті судового збору.

4. Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, б. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) 1356 (тисячу триста п`ятдесят шість) грн 37 коп - витрати по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням суду законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до суду апеляційної інстанції.

Суддя Шкурдова Л.М.

Дата складення тексту рішення: 20.07.2020р.

Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено21.07.2020
Номер документу90488799
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 180 850,04 грн

Судовий реєстр по справі —911/785/20

Рішення від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 02.04.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні