Ухвала
від 20.07.2020 по справі 640/19642/18
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 640/19642/18

УХВАЛА

20 липня 2020 року м. Київ

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Оксененко О.М., перевіривши матеріали апеляційної скарги Головного управління Державної податкової служби в місті Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 липня 2019 року по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Еклатон до Державної фіскальної служби України, Комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 липня 2019 року позов задоволено.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, 05.09.2019 ГУ ДФС в місті Києві в перше було подано апеляційну скаргу, яку в подальшому ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 грудня 2019 року повернено скаржнику, з підстав не сплати судового збору.

13.01.2020, ГУ ДФС в місті Києві повторно звернулось до Шостого апеляційного адміністративного суду з апеляційною скаргою на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 липня 2019 року, яку також повернуто скаржнику з підстав відсутності належних доказів наявності повноважень особи на її підписання.

При цьому, після повторного повернення апеляційної скарги, втретє ГУ ДПС в місті Києві звернулося з апеляційною скаргою до суду апеляційної інстанції тільки 17.03.2020, тобто більше як через місяць після повернення йому другої апеляційної скарги.

Апеляційну скаргу ГУ ДПС в місті Києві від 17.03.2020 було залишено без руху ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 квітня 2020 року та надано десятиденний строк з моменту отримання копії ухвали для усунення недоліків, або з дня закінчення карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 (зі змінами), а саме надати до суду документ про сплату судового збору в розмірі 2 643 грн або клопотання з наведенням інших належних, на думку апелянта, підстав для звільнення, відстрочення або розстрочення такої сплати, які б підтверджувалися відповідними доказами; подати обґрунтоване клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження з наведенням інших поважних, на думку апелянта, причин такого пропуску, що підтверджувалися б належними та відповідними доказами .

Копію ухвали про залишення апеляційної скарги без руху скаржником отримано 14.04.2020, відповідно до дати зазначеної на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення.

08.07.2020 на адресу суду апеляційної інстанції надійшло клопотання про усунення недоліків апеляційної скарги, яким недоліки усунено лише в частині сплати судового збору.

В клопотанні про поновлення строку на подання апеляційної скарги скаржник посилається на тривалу процедуру отримання коштів для сплати судового збору та зазначає, що подану в строки визначені статтею 295 КАС України першочергову апеляційну скаргу було повернено апелянту саме у зв`язку з не сплатою судового збору, а також як поважну причину пропуску строку, зазначає те, що первинну апеляційну скаргу ним було подано у встановлені законодавством строки та КАС України не визначено чітко строку для повторного звернення з апеляційної скаргою.

Розглянувши заявлене клопотання та вивчивши наведені в ньому доводи, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Наведені скаржником доводи щодо неможливості своєчасної сплати судового збору, в ухвалі Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 квітня 2020 року про залишення апеляційної скарги без руху, вже було визнано неповажними причинами пропуску строку на оскарження рішення суду першої інстанції.

Крім того, органи влади (у тому числі й податкові), що діють як суб`єкти владних повноважень від імені Держави та є учасниками процесу, мають діяти вчасно та в належний спосіб, вони не повинні допускати затримки та невиправданого зволікання при виконанні своїх процесуальних обов`язків.

Право на апеляційний перегляд судових рішень кореспондується з обов`язком дотримуватися процесуального законодавства щодо порядку, строків і умов реалізації цього права. Такі процесуальні обов`язки для всіх учасників судового процесу є однаковими, що забезпечує принцип рівності сторін.

Наведене дає підстави для висновку, що поновлення встановленого процесуальним законом строку для подання апеляційної скарги здійснюється судом апеляційної інстанції у виняткових, особливих випадках й лише за наявності обставин об`єктивного і непереборного характеру (підтверджених доказами), які істотно ускладнили або унеможливили своєчасну реалізацію права на апеляційне оскарження судового рішення.

Вказане узгоджується з правовою позицією викладеною в ухвалах Верховного суду від 03.07.2020 по справах № 160/878/19, № 808/1536/18 та № 280/4337/18.

Також, суд вважає за необхідне наголосити на тому, що відповідно до пункту 1 частини 2 статті 129 Конституції України, згідно з яким однією із основних засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Отже, апелянтом не наведено належного та достатнього обґрунтування та не надано жодного належного доказу, що унеможливило останнього подати у встановлений адміністративним судочинством термін апеляційну скаргу.

Дослідивши обставини справи та клопотання про усунення недоліків апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що скаржником не було виконано вимоги ухвали судді Шостого апеляційного адміністративного суду від 07 квітня 2020 року та недоліки апеляційної скарги не усунено, наведені в ньому підстави для поновлення строку на апеляційного оскарження визнаються судом неповажними.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 299 КАС України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційного оскарження визнані судом неповажними .

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 299, 321, 325, 328, 329 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА :

Відмовити Головному управлінню Державної податкової служби в місті Києві в задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження .

У відкритті апеляційного провадження Головному управлінню Державної податкової служби в місті Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 31 липня 2019 року по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Еклатон до Державної фіскальної служби України, Комісії Державної фіскальної служби України, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач О.М. Оксененко

Судді І.О. Лічевецький

В.П. Мельничук

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено22.07.2020
Номер документу90493399
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/19642/18

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 31.08.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 18.08.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Ухвала від 20.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 07.04.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Оксененко Олег Миколайович

Ухвала від 31.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 04.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Ухвала від 04.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні