Рішення
від 16.07.2020 по справі 365/239/20
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/239/20

Номер провадження: 2/365/181/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

16.07.2020 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі :

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі № 1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат ОСОБА_3 звернувся до Згурівського районного суду Київської області із вищезазначеною позовною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки - ОСОБА_2 , після смерті якої позивачці, як спадкоємцю першої черги за законом відкрилась спадщина на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1,0000 га кадастровий номер 3221981300:03:013:0046, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області. Державний акт серії ЯЛ № 093813 на право власності на спірну земельну ділянку був виданий вже після смерті ОСОБА_2 . Позивачці було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства у зв"язку із відсутністю правовстановлюючого документу, яким би підтверджувалось право власності спадкодавця. Позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права в досудовому порядку. Враховуючи вищевикладене, представник позивачки просить суд визнати за позивачкою ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки площею 1,0000 га з кадастровим номером 3221981300:03:013:0046 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, а також право на державну реєстрацію за нею прав власності на цей об`єкт нерухомого майна та не стягувати з відповідача судові витрати.

В підготовче судове засідання учасники справи не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку, направили до суду заяви, в яких просили проводити розгляд справи у їх відсутність. Представник позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_3 позовні вимоги підтримав повністю та просив позов задовольнити. Відповідач Войтівська сільська рада позовні вимоги визнала повністю.

Суд визнав можливим розглядати справу без участі учасників справи, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін та їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

На підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України суд вважає за можливе за результатами підготовчого провадження ухвалити рішення, враховуючи визнання позову відповідачем.

Відповідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України суд ухвалює рішення про задоволення позову, враховуючи визнання відповідачем позову за наявності для того законних підстав.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, враховуючи визнання позову відповідачем, яке прийняте судом, як таке, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення повністю.

Дослідженими в ході судового розгляду письмовими доказами встановлено, що за життя ОСОБА_2 розпочато процедуру приватизації земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства плою 1,0000 га, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області. Земельна ділянка є сформованою та їй присвоєно кадастровий номер 3221981300:03:013:0046. Рішення про затвердження технічної документації із землеустрою та передачу у приватну власність ОСОБА_2 земельної ділянки було прийнято компетентним органом 11.02.2007 року, тобто вже після смерті ОСОБА_2 . Так само, вже після смерті ОСОБА_2 був виданий Державний акт серії ЯЛ в„– 093813 про право власності на земельну ділянку (витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку - а.с.11-15, інформація з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку - а.с.16, відомості про складення Державного акту - а.с.17, витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель - а.с.19).

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

В силу ст. 80 ЗК України суб`єктами права власності на землю є, зокрема, громадяни.

Згідно ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;

в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;

г) прийняття спадщини;

ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Відповідно до ч. 2 ст. 116 ЗК України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Згідно ч. 3 ст. 116 ЗК України безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , її дочці - позивачці ОСОБА_1 , як спадкоємцю першої черги за законом, відкрилась спадщина на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1,0000 га кадастровий номер 3221981300:03:013:0046, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району київської області, а саме до позивачки перейшло право на завершення приватизації вказаної земельної ділянки. Позивачка спадщину у встановленому законом порядку прийняла. Інші спадкоємці відсутні. Встановлений законом строк для прийняття спадщини закінчився. Спадкова справа до майна померлої ОСОБА_2 не заводилась (копія свідоцтва про смерть - а.с.16, копія свідоцтва про народження - а.с.10, копія свідоцтва про одруження - а.с.8, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища - а.с.9, інформаційні довідки із Спадкового реєстру - а.с.30,31).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу положення ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

В силу ч.1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов"язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивачці було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірну земельну ділянку, у зв"язку із ненаданням документів, які підтверджують право власності спадкодавця ОСОБА_2 на зазначену земельну ділянку (нотаріальна відмова - а.с.5).

Положеннями ст. 152 ЗК України передбачено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013, № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз`яснено наступне. Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку. Не підлягають задоволенню позовні вимоги спадкоємців про визнання права власності на земельну ділянку, щодо якої спадкодавцем розпочато, але не завершено процедуру приватизації.

Верховний Суд в Постанові від 21 березня 2018 року по справі № 623/633/17, провадження № 61-6243св18, зазначив наступне. Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до статті 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу X Перехідні положення Земельного Кодексу України.

У Перехідних положеннях Земельного Кодексу України визначено, у разі коли спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно до ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено у завершені процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовом про визнання права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 ЗК України оформлення речових прав на земельну ділянку оформлюється відповідно до Закону України Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

За життя спадкодавцем ОСОБА_2 вчинено дій щодо приватизації земельної ділянки площею 1,0000 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області. У зв`язку із смертю процедура приватизації не завершена, реєстрація права власності за померлою не проведена. В такому випадку така земельна ділянка входять до складу спадкового майна, а спадкоємець померлої - позивачка ОСОБА_1 набула право на завершення приватизації.

На підставі абз. 2 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок"(втратив чинність на підставі Закону України від 14 вересня 2006 року № 139-V) є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (пункт 1 розділу X доповнено абз. 2 згідно із Законом від 16 вересня 2008 року № 509-VI). На підставі абз. 5 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК Внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, місце розташування яких визначено за проектами землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), які розроблені до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою", відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру, здійснюється за технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Через не завершення процедури приватизації ОСОБА_2 не було отримано правовстановлюючий документ, тобто Державний акт. Відповідно до Законів України Про державний земельний кадастр та Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 01 січня 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються, а тому за спадкоємцем ОСОБА_1 в порядку захисту спадкових прав необхідно визнати право на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючого документа на ім`я спадкоємця, шляхом здійснення всіх реєстраційних дій, пов`язаних з державною реєстрацією даної земельної ділянки.

Враховуючи те, що ОСОБА_2 померла до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію земельної ділянки (передання у приватну власність) та видачі Державного акту серії ЯЛ № 093813, до її спадкоємця ОСОБА_1 в порядку спадкування перейшло право на завершення приватизації. Право власності на земельну ділянку у ОСОБА_2 не виникло, що унеможливлює видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на ім`я позивачки. Саме тому позивачка мала право звертатися до суду з позовом про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та проведення державної реєстрації за нею прав власності на цю земельну ділянку.

Суд вважає за необхідне, визнати за позивачкою ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки площею 1,0000 га з кадастровим номером 3221981300:03:013:0046 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, а також право на державну реєстрацію за нею прав власності на цей об`єкт нерухомого майна.

Не застосовувати до відповідача Войтівської сільської ради ст. 141 ЦПК України та понесені позивачкою судові витрати залишити за нею.

Враховуючи визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне повернути позивачці з державного бюджету по 50 відсотків судового збору, сплаченого нею при поданні позову, а саме грошові кошти в розмірі 420,40 грн.

Керуючись ст.ст.80,116,125,126,131,152 ЗК України, ст.ст.1217,1218,1223,1225,1261,1268 ЦК України,ст.ст.141,142,198,200,206,247,263-265,273 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки площею 1,0000 га з кадастровим номером 3221981300:03:013:0046 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, а також право на державну реєстрацію за ОСОБА_1 прав власності на цей об`єкт нерухомого майна.

На підставі ч. 1 ст. 142 ЦПК України повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, а саме грошові кошти в розмірі 420 (чотириста двадцять) гривень 40 копійок, що був сплачений нею 19.06.2020 року згідно квитанції № 35240 з порталу http//court.gov.ua/.

Не застосовувати до Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області ст. 141 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київської апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

На підставі п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження продовжити на строк дії такого карантину.

Позивач: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Войтівська сільська рада Згурівського району Київської області, адреса: вулиця Чкалова будинок 1, с. Войтове Згурівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362823.

Повний текст рішення суду складено 21.07.2020 року.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено22.07.2020
Номер документу90496950
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/239/20

Рішення від 16.07.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Рішення від 16.07.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні