Рішення
від 08.07.2020 по справі 942/430/20
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 08.07.2020

ЄУ № 942/430/20

Провадження №2/942/362/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року Новопсковський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Чалого А.В.,

за участю секретаря Войтенко О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Танюшівської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області,

ВСТАНОВИВ:

В квітні 2020 року позивач звернулася до Новопсковського районного суду Луганської області з позовом до Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Танюшівської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай).

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначила, що 16.04.1997 року вона отримала сертифікат серії НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай) розміром 6,45 умовних кадастрових гектарів, про що свідчить запис за реєстраційним номером 276 та особистий підпис власника. Вказаний сертифікат було втрачено, про що подано заяву до Новопсковського ВП ГУНП в Луганській області.

З метою реалізації права власності на земельну частку (пай) позивач ОСОБА_1 звернулась до Новопсковської РДА з метою отримання дублікату сертифікату на право на земельну частку (пай), проте листом від 01.04.2020 року №С-101-2-07-37 отримала відмову у видачі такого дублікату.

Посилаючись на вказані обставини, позивач ОСОБА_1 просила суд визнати за нею право на земельну частку (пай), площею 6,45 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебувала у власності КСП Сосновський в межах Танюшівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, яке належить ОСОБА_1 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Сосновський за №276 від 16.04.1997 року.

Ухвалою суду від 10.04.2020 року відкрито загальне позовне провадження по справі та призначено підготовче судове засідання на 09.06.2020 року. Залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головне управління Держгеокадастру у Луганській області.

09.06.2020 року ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області закрито підготовче провадження та призначеного справу до судового розгляду на 08.07.2020 року.

Позивач та її представник в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце проведення засідання повідомлені належним чином. Представник позивача надала суду заяву, в якій просила провести розгляд справи без її участі та участі позивача, наполягає на позовних вимогах.

Представник відповідача Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області до судового засідання не з`явився, надав суду відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що бланки сертифікатів на земельну частку (пай) знаходяться на території, яка тимчасово не підконтрольна українській владі (м. Луганськ), у зв`язку з чим райдержадміністрація не має можливості видати дублікат сертифікату на право на земельну частку (пай). Крім того, відповідно Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні від 10.07.2018 за № 2498-VІІІ, яким внесено зміни до Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , розпорядження невитребуваними земельними ділянками за межами населених пунктів переходить до повноважень сільських, селищних рад та ОТГ, отже, райдержадміністрація не має повноважень щодо розпорядження невитребуваними землями.

Представник відповідача Танюшівської сільської ради Новопсковського району Луганської області до судового засідання не з`явився, про дату, час та місце проведення засідання повідомлений належним чином, відзив на позовну заяву не надав.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Головного управління Держгеокадастру в Луганській області до судового засідання не з`явився, надав пояснення на позов, в якому зазначив, що 16.04.1997 року ОСОБА_1 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, розмір якої складає 6,45 умовних кадастрових гектарів, а їх вартість становить 18043,28 грн., про що у Книзі реєстрації видачі сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Сосновський було зроблено запис за №276 від 16.04.1997 року. Державний акт на право власності на земельну ділянку по КСП Сосновський Новопсковського району Луганської області Стативка Т.С. на підставі вищевказаного сертифікату не отримувала. Враховуючи викладене, представник управління Держгеокадастру просив суд ухвалити рішення за результатами оцінки доказів та наданих пояснень учасниками справи, та здійснювати розгляд справи без участі представника Головного управління Держгеокадастру в Луганській області.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 внесена в списки, що додані до Державного акту на право колективної власності на землю серії ЛГ №3100000009, виданого Танюшівською сільською Радою народних депутатів від 29.11.1995 року по КСП Сосновський . В Технічній документації по паюванню земель колективної власності колективного сільськогосподарського підприємства Сосновський ОСОБА_1 внесена в списки за №138. Згідно запису книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Сосновський ОСОБА_1 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, про що свідчить запис від 16.04.1997 року за реєстраційним №276 та особистий підпис власника, що підтверджується довідкою №967/169-18, виданою 29.11.2018 року відділом у Новопсковському районі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області.

Згідно інформаційної довідки про земельну частку (пай) №394/109-20 від 01.04.2020, що видана Головним управлінням Держгеокадастру в Луганській області - 16.04.1997 року ОСОБА_1 отримала сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, про що свідчить запис від 16.04.1997 року за реєстраційним №276. Згідно Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) ОСОБА_1 . Державний акт на право власності на земельну ділянку не отримувала, набуття права власності ОСОБА_1 не здійснювалось.

З талону-повідомлення єдиного обліку №803 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію від 30.03.2020 року вбачається, що 01.03.2020 року ОСОБА_1 втратила сертифікат на право на земельну частку (пай).

Згідно листа за № С-101-2-07-37 від 01.04.2020 вбачається, що Новопсковська районна державна адміністрація не має можливості видати ОСОБА_1 дублікат сертифікату на право на земельну частку (пай), оскільки бланки сертифікатів на право на земельну частку (пай) знаходяться на території, яка тимчасово не підконтрольна українській владі (м. Луганськ).

Згідно з ч.1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Частиною другою цієї статті визначено перелік основних способів захисту цивільних прав і інтересів, серед яких - визнання права.

Відповідно до ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом в тому числі визнання прав.

Згідно з ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

У відповідності до статті 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право на земельну частку (пай) мають: колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку; громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно до ст. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

У зв`язку з втратою сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 позбавлена можливості реалізувати право на виділення вищезазначеної земельної ділянки в натурі та набуття на неї права власності, тому суд дійшов висновків про задоволення позовних вимог позивача з підстав, викладених вище.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 89, 263-268, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області, Танюшівської сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай), площею 6,45 умовних кадастрових гектарів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебувала у власності КСП Сосновський в межах Танюшівської сільської ради Новопсковського району Луганської області, яке належить ОСОБА_1 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Сосновський за №276 від 16.04.1997 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 23.05.2001 року Новопсковським РВ УМВС України в Луганській області, РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: Матвєєва Тетяна Сергіївна , діє на підставі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю №1633 від 21.05.2019 року, адреса: АДРЕСА_2.

Відповідач: Новопсковська районна державна адміністрація Луганської області, код ЄДРПОУ 04051589, адреса: пров. Історичний, 1, смт Новопсков, Луганська область.

Відповідач: Танюшівська сільська рада Новопсковського району Луганської області, код ЄДРПОУ 04336642, адреса: вул. Центральна, 7, с. Танюшівка, Новопсковський район, Луганська область.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Луганській області, код ЄДРПОУ 39771244, адреса: пр. Центральний, буд. 17, корп. 2, м. Сєвєродонецьк, Луганська область.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п. 3 розділу XII Прикінцеві положення ЦПК України зазначений строк продовжується на строк дії карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 від 11.03.2020 № 211 (з наступними змінами і доповненнями).

Суддя Новопсковського районного суду

Луганської області А.В. Чалий

Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено22.07.2020
Номер документу90500914
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай),

Судовий реєстр по справі —942/430/20

Рішення від 08.07.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні