Рішення
від 02.07.2020 по справі 917/434/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.07.2020 Справа № 917/434/20

м. Полтава

за позовною заявою Ковалівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, 38701, Полтавська область, Полтавський район, с. Ковалівка, вул. Коломацька, 1 А

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кліар Енерджі-Кременчук", 39600, Полтавська область, м. Кременчук, вул. Тімірязєва, 49

про стягнення 500000,00 грн.

Суддя Паламарчук В.В.

Секретар судового засідання Рожко О.П.

Представники сторін:

від позивача: сільський голова Бублик О.В., адвокат Майборода О.С.

від відповідача: адвокат Рогатюк А.І.

Обставини справи: Ковалівська сільська рада Полтавського району Полтавської області звернулась до господарського суду Полтавської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кліар Енерджі-Кременчук" про стягнення 500000,00 грн. заборгованості згідно договору про соціально - економічну співпрацю б/н від 16.08.2018р.

Ухвалою від 03.04.2020р. суд постановив відкрити провадження у справі, справу розглядати в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначити на 30.04.2020р., встановив сторонам строки на вчинення процесуальних дій.

28.04.2020р. за вхід. №4752 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач проти задоволення позовних вимог заперечує та зазначає, що договір про соціально-економічну співпрацю є договором пожертви, тому майнові зобов`язання взяті на себе відповідачем за договором про соціально-економічну співпрацю є благодійною діяльністю на користь позивача, яка здійснюється виключно за бажанням, ініціативою відповідача та в межах його власних можливостей.

01.06.2020 р. за вхід. №5794 до суду надійшла відповідь на відзив на позовну заяву, в яких позивач спростовує твердження про те, що договір про соціально-економічну співпрацю пов`язаний з благодійною діяльністю.

Ухвалою суду від 11.06.2020р. суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 02.07.2020р.

26.06.2020р. відповідач надав заперечення на відповідь на відзив (вхід. №6754).

В судовому засіданні 02.07.2020р. представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, представник відповідача заперечував проти стягнення заборгованості.

Судом, 02.07.2020р., відповідно до ст. 240 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частину рішення, повідомлено про дату складання повного судового рішення.

Перевіривши матеріали справи, оцінивши надані суду докази та доводи, суд встановив:

16 серпня 2018 року Ковалівською сільською радою Полтавського району Полтавської області (далі по тексту - Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю КЛІАР ЕНЕРДЖІ-КРЕМЕНЧУК (далі по тексту - Відповідач) укладено договір про соціально-економічну співпрацю б/н (далі по тексту-Договір).

Згідно преамбули вказаного Договору ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ КЛІАР ЕНЕРДЖІ-КРЕМЕНЧУК , в особі директора Дяковського Сергія Васильовича, що діє підставі Статуту підприємства, з однієї сторони (надалі - Компанія), та КОВАЛІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА, в особі Ковалівського сільського голови Бублика Олександра Васильовича, який діє на підставі Закону України Про місцеве самоврядування в Україні) іншої сторони (далі - Ковалівська сільська рада), разом іменуються Сторони, визнаючи необхідність реалізації проекту з будівництва комплексу по збиранню та утилізації біогазу на Полтавському міському звалищі твердих побутових відходів, (надалі - Комплекс) керуючись чинним законодавством, зокрема Про місцеве самоврядування в Україні , Про альтернативні джерела енергії , Про відходи . Закон України Про охорону навколишнього природного середовища і беручи до уваги спільні наміри Сторін, уклали цей Договір про соціально-економічну співпрацю (надалі - Договір).

Згідно п. 1.1 Договору Сторони за Договором зобов`язуються у межах, визначених чинним законодавством з метою здійснення фінансування соціально-економічного розвитку території Ковалівської сільської ради протягом діяльності ТОВ КЛІАР ЕНЕРДЖІ-КРЕМЕНЧУК території сільської ради, а також з метою:

• впровадження нових енергозберігаючих технологій;

• зменшення викидів парникових газів:

• вживання комплексних заходів щодо ефективного та відповідального поводження з відходами, збільшення рівня їх утилізації;

• залучення інвестицій у розвиток інфраструктури населених пунктів Полтавської області;

• створення додаткових робочих місць;

• забезпечення соціальних гарантій для працівників;

• накопичення позитивного досвіду співпраці між місцевими громадами і Компанією та подальше його поширення;

• розробки та реалізація екологічних проектів, вживання заходів з виховання екологічної свідомості жителів Полтавської області;

• визначення напрямків з найбільш ефективного використання соціальних інвестицій Компанії на території області:

• покращення екологічного стану довкілля Полтавського регіону

добровільно об`єднати зусилля на засадах справедливості, добросовісності та розумності і з метою реалізації проекту Впровадження інвестиційного проекту з будівництв комплексної інженерної (когенераційної) споруди для виробництва електричної енергії системою збору та утилізації біогазу збору біогазу на Полтавському міському звалин твердих побутових відходів (надалі - Проект), який знаходиться за адресою: м. Полтава, Полтавський район, територія Ковалівської сільської ради.

Сторони в п. 1.2 Погодили, що реалізація Проекту буде здійснюватися за рахунок Компанії.

В розділі 2 сторони погодили обов`язки сторін, зокрема п. 2.1.5-2.1.6 відповідач взяв на себе наступні обов`язки:

- одноразово, протягом бюджетного року, зарахувати па благодійний рахунок Ковалівської сільської ради кошти в сумі 500 000,00 (п`ятсот тисяч) гривень для соціально-економічного розвитку Ковалівської територіальної громади за реквізитами: МФО 899998, ЄДРПОУ 38019526, р/р 31517921016404 в УДКСУ у Полтавському районі. Оплату провести наступним чином:

- з дати підписання цього договору протягом 30 днів провести оплату у сумі 250 000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) гри;

- залишок у сумі 250 000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) оплатити протягом 30 днів з моменту вводу в експлуатацію установки по Проекту та відпуску в мережу електричної енергії.

- Додатково, за власної ініціативи, на протязі дії договору дегазації сплачувати щорічно Ковалівсьісій сільській Раді соціальний внесок у сумі 250 000,00 гривень з моменту введення в експлуатацію, комплексної інженерної (когенераційної) споруди для виробництва електричної енергії з системою збору та утилізації біогазу збору біогазу на Полтавському міському звалищі твердих побутових відходів та відпуску в мережу електричної енергії до ДП ЕНЕРГОРИНОК .

Позивач зазначає, що відповідач ввів в експлуатацію установку про Проекту на відпуск в мережу електричної енергії в грудні 2018 р.

Відповідачем з дати підписання Договору були проведені наступні оплати:

- 17.08.2018 року Відповідач перерахував на рахунок Ковалівської сільської ради кошти в сумі 250 000 грн. 00 коп.

Позивач вказує, що більше жодних оплат з боку Відповідача не надходило на виконання умов Договору.

Відповідно до ст. 222 Господарського кодексу України Позивач направив Відповідачу претензію вих. № 750 від 31.07.2019р., в якій вказав на порушення Відповідачем умов Договору, вказав суму заборгованості та повідомив про відмову від укладення Додаткової угоди № 1 до Договору у зв`язку із невиконанням ТОВ КЛІАР ЕНЕРДЖ1-КРЕМЕНЧУК певних передбачених Договором грошових зобов`язань.

На претензію Позивача Відповідач надав відповідь вих. № 80 від. 28.08.2019 р., якою визнав факт господарських правовідносин з Позивачем, факт кредиторської заборгованості, наголосив на важку фінансову ситуацію та зазначив, у разі налагодження ситуації на ринку електричної енергії виконає взяті на себе зобов`язання, не вказуючи конкретних строків виконання.

Позивач, вважаючи свої права порушеними, звернувся до суду із даною позовною заявою про стягнення з Відповідача заборгованості за Договором на загальну суму 500 000,00 грн.

При винесенні рішення суд виходив з наступного:

Згідно ст.11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст.629 ЦК України). Відповідно до ст.631 ЦК України, строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права та виконати обов`язки відповідно до договору.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов`язання, яке виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст.526 ЦК України зобов`язання повинно виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог , що звичайно ставляться.

Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах ставляться.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши умови договору про соціально-економічну співпрацю від 16.08.2018 р. встановив, що сторони погоджуючи умови договору визначили умови співпраці щодо реалізації спільних проектів, а саме реалізації проекту з будівництва та комплексу по збиранню та утилізації біогазу на Полтавському міському звалищі твердих побутових відходів.

Згідно ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, встановлених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. ст. 612 ЦК України).

Судом встановлено, що відповідач, згідно умов договору взяв на себе обов`язок - одноразово, протягом бюджетного року, зарахувати па благодійний рахунок Ковалівської сільської ради кошти в сумі 500 000,00 (п`ятсот тисяч) гривень для соціально-економічного розвитку Ковалівської територіальної громади за реквізитами: МФО 899998, ЄДРПОУ 38019526, р/р 31517921016404 в УДКСУ у Полтавському районі. Оплату провести наступним чином:

- з дати підписання цього договору протягом 30 днів провести оплату у сумі 250 000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) грн;

- залишок у сумі 250 000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) оплатити протягом 30 днів з моменту вводу в експлуатацію установки по Проекту та відпуску в мережу електричної енергії.

- Додатково, за власної ініціативи, на протязі дії договору дегазації сплачувати щорічно Ковалівсьісій сільській Раді соціальний внесок у сумі 250 000,00 гривень з моменту введення в експлуатацію, комплексної інженерної (когенераційної) споруди для виробництва електричної енергії з системою збору та утилізації біогазу збору біогазу на Полтавському міському звалищі твердих побутових відходів та відпуску в мережу електричної енергії до ДП ЕНЕРГОРИНОК . (п. 2.1.5, 2.1.6 Договору).

Свої обов`язки відповідач виконав частково, перерахувавши 17.08.2018 року на рахунок Ковалівської сільської ради кошти в сумі 250 000 грн. 00 коп. згідно платіжного доручення №87 від 17.08.2018 р.) (докази проплати, а.с. - 11).

Залишок в сумі 250000,00 грн. (згідно п. 2.1.5 Договору) та щорічний соціальний внесок Ковалівській сільській Раді у сумі 250 000,00 гривень, який відповідач зобов`язався сплатити з моменту введення в експлуатацію, комплексної інженерної (когенераційної) споруди для виробництва електричної енергії з системою збору та утилізації біогазу збору біогазу на Полтавському міському звалищі твердих побутових відходів та відпуску в мережу електричної енергії до ДП ЕНЕРГОРИНОК відповідачем не сплачено (п. 2.1.6 Договору).

Відповідач факт несплати внесків на суму 500 000,00 грн. не заперечує. У відзиві на позовну заяву відповідач заперечує щодо його обов`язку сплачувати внески з посиланням на те, що згідно Договору про соціально-економічну співпрацю відповідач має перерахувати кошти на благодійний рахунок Ковалівської сільської ради. Враховуючи вказані положення Договору, відповідач вважає, що до умов Договору про соціально-економічну співпрацю слід застосовувати норми Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" згідно п. 2 ч. 1 ст. 1 якого благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Суд не погоджується з даним твердженням відповідача, так як умовами договору Про соціально-економічну співпрацю сторони визначили обов`язки для обох сторін зокрема, Ковалівська сільська рада взяла на себе обов`язок сприяти реалізації проекту, тобто позивач взяв на себе обов`язок у межах наданих йому повноважень створювати сприятливі умови для реалізації Проекту, згідно якого ТОВ "Кліар Енерджі Кременчук" здійснило будівництво комплексної інженерної споруди (когенераційної) для виробництва електричної енергії та відпуску електричної енергії в мережу ДП "Енергоринок", що суперечить нормам закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації".

Враховуючи викладене, дослідивши істотні умови укладеного між сторонами договору, суд вважає, що зазначення у договорі лише назви рахунку "благодійний" не може свідчити про благодійну діяльність відповідача, в той час як на обидві сторони договору покладені певні обов`язки. Також, в преамбулі договору, де сторони визначили законодавство, яким керуються при укладенні договору, відсутнє посилання на Закон України "Про благодійну діяльність та благодійні організації".

Суд бере до уваги також лист відповідача вих. №80 від 28.08.2019 р., де зазначено, що останній не має жодного наміру відмовлятися від взятих на себе зобов`язань по Договору про соціально-економічну співпрацю, а лише посилається на скрутну фінансову ситуацію. Тобто, відповідач визнає факт наявності саме зобов`язань, що не підпадає під визначення благодійної діяльності.

Відповідно ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.ст 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відтак оцінивши подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки, підтверджені належними та допустимими доказами, на підставі яких встановлено обставини, які входять до предмету доказування.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Таким чином, враховуючи вищевикладені положення норм чинного законодавства України, приймаючи до уваги встановлені фактичні обставини справи, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню .

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232-233, 237-238, 240 ГПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Кліар Енерджі-Кременчук" (39600, Полтавська область, м. Кременчук, вул. Тімірязєва, 49, код ЄДРПОУ 41611910) на користь Ковалівської сільської ради Полтавського району Полтавської області (38701, Полтавська область, Полтавський район, с. Ковалівка, вул. Коломацька, 1 А, код ЄДРПОУ 21046905) 500000,00 грн. - заборгованості за договором про соціально-економічну співпрацю б/н від 16.08.2018р., 7500,00 грн. - витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.ст. 256, 257 ГПК України). Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст рішення складено та підписано 13.07.2020р.

Суддя В.В. Паламарчук

Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено23.07.2020

Судовий реєстр по справі —917/434/20

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Судовий наказ від 17.12.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Судовий наказ від 17.12.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Судовий наказ від 17.12.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 03.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Постанова від 11.11.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

Ухвала від 23.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Чернота Людмила Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні