Вирок
від 22.07.2020 по справі 187/692/20
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

гСправа № 187/692/20 Провадження №1-кп/0187/279/20

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2020 року смт. Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючої судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , захисника адвоката ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 розглянувши у підготовчому судовому засіданні матеріали кримінального провадження №42019041500000046 від 20.05.2019 року відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець смт Васильківка Васильківського району Дніпропетровської області, українець, освіта середня спеціальна, одружений, не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

обвинуваченого у скоєннікримінального правопорушення,

передбаченого ст. 254 КК України,

В С Т А Н О В И В

На підставі рішення сесії Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області за № 582-27/УІІ від 18.12.2017 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства та передано у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення (для ведення особистого селянського господарства) площею 0,2200 га з кадастровим номером 1223783400:04:002:0166, яка розташована по АДРЕСА_3 ОСОБА_5 . Право власності на вищевказану земельну ділянку зареєстровано за ОСОБА_5 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (індексний номер витягу НВ-1205473492017 від 13.11.2017) з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства.

Таким чином, ОСОБА_5 має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 1223783400:04:002:0166 площею 0,2200 га.

Відповідно до ст. 22 Земельного кодексу України, землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Частиною 4 ст. 5 Закону України «Про особисте селянське господарство» передбачено, що земельні ділянки особистого селянського господарства можуть використовуватися для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства.

Так, в період часу з 13.11.2017 по 26.05.2020 ОСОБА_5 , являючись власником земельної ділянки сільськогосподарського призначення (для ведення особистого селянського господарства) площею 0,2200 га з кадастровим номером 1223783400:04:002:0166, яка розташована по АДРЕСА_3 , під час її використання всупереч вимогам пунктів «а», «б» та «ґ» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, відповідно до яких землекористувач зобов`язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки, додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля та підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі, а також в порушення вимог ст. 164 Земельного кодексу України, ст. 35 Закону України «Про охорону земель» достовірно знаючи про вид цільового використання земельної ділянки, без відповідних дозвільних документів на проведення будівельних робіт та без розробки проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки, огородив земельну ділянку металевою огорожею, облаштував на її території тверде бетонне покриття, розмістив на ній криті металеві навіси, що призвело до виведення із сільськогосподарського обороту земельної ділянки.

Факт виведення земельної ділянки з кадастровим номером 1223783400:04:002:0166 із сільськогосподарського обороту підтверджується актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об`єктом земельної ділянки № 692-ДК/670/АП/09/01/-19 від 31.07.2019 проведений державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковані за ст.254КК України, як безгосподарське використання земель, що спричинило їх виведення із сільськогосподарського обороту.

26 травня 2020 року між прокурором Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 з одного боку та підозрюваним ОСОБА_5 , в присутності захисника адвоката ОСОБА_4 з іншого боку, укладена угода про визнання винуватості, відповідно до якої ОСОБА_5 повністю розкаявся та визнав свою винуватість у вчиненому кримінальному правопорушенні.

Сторони погодили покарання ОСОБА_5 за ст. 254 КК України у вигляді штрафу у розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 2550 гривень без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

У підготовчому судовому засіданні ОСОБА_5 провину визнав повністю, просить суд затвердити угоду про визнання винуватості та призначити йому узгоджену міру покарання. Пояснив, що наслідки укладення та затвердження угоди передбачені ст. 473 КПК України, йому зрозумілі.

Прокурор ОСОБА_3 не заперечує проти затвердження угоди про визнання винуватості та просить призначити ОСОБА_5 узгоджену міру покарання.

Захисник адвокат ОСОБА_4 не заперечує проти затвердження угоди про визнання винуватості від 26.05.2020 року та просить призначити ОСОБА_5 узгоджену міру покарання.

Представник потерпілої сторони Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області у підготовче судове засідання не з`явився, надали заяву про розгляд справи у відсутність їх представника, прохали прийняти рішення на розсуд суду.

Розглядаючи питання про затвердження угоди, про визнання винуватості суд виходив з наступного.

Відповідно до вимог ст.314КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування.

Відповідно до ч. 2 ст. 468 КПК Україниу кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з ч. 4 п. 1 ст. 469 КПК Україниугода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів.

Абзацом п`ятим частини 4 статті 469КПК України передбачено, що угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Злочин, у вчиненні якого ОСОБА_5 визнав себевинним,відповідно дост.12КК Україниє злочиномневеликої тяжкості, отже угода відповідає вимогам закону. ОСОБА_5 раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, в скоєному щиро розкаявся, активне сприяв розкриттю злочину, відшкодував збитки завдані нецільовим використанням земельної ділянки, на обліку у лікаря психіатра та лікаря нарколога не перебуває.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 цілком розуміє положення

ч. ч. 4, 5ст. 474 КПК України, укладання угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, умови угоди не суперечать вимогамКПКтаКК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості, обвинувачений погоджується на призначення узгодженого покарання.

За таких обставин суд вважає доведеним те, що ОСОБА_5 вчинив злочин, такий як безгосподарське використання земель, що спричинило їх виведення із сільськогосподарського обороту, а тому його дії суд кваліфікує за ст. 254 КК України, за яким слід призначити ОСОБА_5 узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості міру покарання.

Процесуальні витрати по кримінальному провадженню відсутні.

Речові докази по даному кримінальному провадженню відсутні.

На підставі викладеного, керуючись статтями 314, 370, 373, 374, 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В

Затвердити угоду про визнання винуватості від 26 травня 2020 року, що укладена між прокурором Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 з одного боку та підозрюваним ОСОБА_5 , в присутності захисника адвоката ОСОБА_4 з іншого боку.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 254 КК України та призначити йому узгоджене сторонами покарання у вигляді штрафу в розмірі 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 2550 (дві тисячі п`ятсот п`ятдесят) гривень на користь держави, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Зняти арешт який був накладений 20.12.2019 року ухвалою слідчого судді Петриківського районного суду Дніпропетровської області на автомобіль марки «ЗІЛ», реєстраційний номер НОМЕР_1 , оснащений металевим резервуаром та баком, на якому наявно надпис: «Пропан-бутан. Вогненебезпечно» , який належить ОСОБА_6 .

На вирок може бути подана апеляційна скарга до судової палати у кримінальних справах Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з моменту проголошення вироку.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку вручити сторонам кримінального провадження.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.07.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу90549638
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —187/692/20

Ухвала від 26.10.2020

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Вирок від 22.07.2020

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні