Рішення
від 23.07.2020 по справі 235/3520/20
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.07.20

Провадження № 2/235/1375/20

Справа № 235/3520/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2020 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого - судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Придворової В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Покровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області про визнання права власності на майно спадкодавця, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 09.06.2020 року звернулася до суду із позовом до Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області про визнання права власності на майно спадкодавця, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після її смерті залишилося спадкове майно, що складається житлового будинку з відповідними господарчими спорудами та побудовами, розміщеного за адресою: АДРЕСА_1 , та земельної ділянки, розташованої за цією ж адресою, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площею 0,2308 га, кадастровий номер земельної ділянки 1422782800:03:000:0125.

Позивач є спадкоємицею першої черги. Позивач спадщину після смерті своєї матері, ОСОБА_2 , у встановлений законом шестимісячний строк прийняла, подавши заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори. 23 липня 2019 року приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Донецької області Райххольд М.І. позивачу видано свідоцтво про право на спадщину за законом на частину спадкового майна після смерті своєї матері, а саме на земельну ділянку.

23 липня 2019 року постановою приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Райххольлд М.І. відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на самочинно перебудований житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач просить визнати за нею право власності на житловий будинок загальною площею 64,8 кв.м, позначеного у технічному паспорті літерою А-1, з відповідними господарськими будівлями і спорудами, а саме: а-1 прибудова; а1-1 прибудова; Б-1 літня кухня; Г-1 гараж; пг-1 погріб; Д-1 сарай; Ж-1 сарай; И-1 літній душ; З-1 убиральня; № 2 ворота; № 3 огорожа; № 4 огорожа; № 5 огорожа; І колодязь, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 матері ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_4 червня 2020 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

10 червня 2020 року ухвалою судді відкрито провадження у справі, надано відповідачу

15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 02 квітня 2020 року.

Ухвалою судді від 10 червня 2020 року зобов`язано приватного нотаріуса покровського районного нотаріального округу Донецької області надати Красноармійському міськрайонному суду Донецької області інформаційну довідку зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_2 .

У підготовче судове засідання позивач не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі. Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 23 липня 2020 року.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності. На задоволенні позовних вимог наполягає.

Представник відповідача - Лисівської сільської ради Покровського району Донецької області у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без участі представника, щодо задоволення вимог позивача не заперечує.

Дослідивши матеріли справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обгрунтовані та підлягають задоволенню частково за наступних підстав:

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданого 22 січня 2019 року Покровський районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, актовий запис № 24 (а.с.8).

Померла ОСОБА_2 була матір`ю позивача ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , з якого вбачається, що батьками позивача записані ОСОБА_3 , як батько, та ОСОБА_2 , як мати (а.с.5).

З копії свідоцтва про укладення шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища серії НОМЕР_3 вбачається, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 уклала шлюб з ОСОБА_5 , дівоче прізвище позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_6 (а.с.6).

З копії свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_4 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_6 шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 розірвано (а.с.6).

З копії свідоцтва про укладення шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища серії НОМЕР_5 вбачається, що ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_7 уклала шлюб з ОСОБА_8 , дошлюбне прізвище позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_9 (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, що складається житлового будинку з відповідними господарчими спорудами та побудовами, розміщеного за адресою: АДРЕСА_1 , та земельної ділянки, розташованої за цією ж адресою, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площею 0,2308 га, кадастровий номер земельної ділянки 1422782800:03:000:0125, який належав спадкодавцю на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого державним нотаріусом Другої Красноармійської державної нотаріальної контори 09.02.2000 року, реєстровий номер 56 (а.с.16).

Позивач є спадкоємицею першої черги. Позивач спадщину після смерті своєї матері, ОСОБА_2 , у встановлений законом шестимісячний строк прийняла, подавши заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори. 23 липня 2019 року приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Донецької області Райххольд

М.І. позивачу видано свідоцтво про право на спадщину за законом на частину спадкового майна після смерті своєї матері, а саме на земельну ділянку (а.с.15).

23 липня 2019 року постановою приватного нотаріуса Покровського районного нотаріального округу Донецької області Райххольлд М.І. відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на самочинно перебудований житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.13-14).

Як вбачається з інформаційної довідки № 60606466, виданої 18.06.2020 року приватним нотаріусом Райххольд М.І., 13 березня 2019 року заведено спадкову справу № 20/2019 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , останнє місце реєстрації та проживання якої було: АДРЕСА_1 , на підставі заяви про прийняття спадщини за заповітом від дочки спадкодавця - ОСОБА_1 (а.с.30-31).

Частина 1 стаття 4 ЦПК України передбачає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Одним із способів захисту цивільних прав відповідно до п.1 ч.2 ст.16 ЦК України є визнання права.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Пленум Верховного Суду України у своїй Постанові за № 5 від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав констатує факт того, що відповідно до ст. 41 Конституції України та п. 2 ч. 1 ст. 3 , ст. 321 ЦК України ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, встановлених Конституцією та законом. Основною метою ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних є попередження свавільного захоплення власності, конфіскації, експропріації та інших порушень безперешкодного користування своїм майном.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових справ у нотаріальному порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Частиною 2 зазначеної статті визначено, що особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває право власності на нього.

Як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своїй Постанові від 30.03.2012 року № 6 Про практику застосування судами статті 376 ЦК України (про правовий режим самочинного будівництва) пункт 6, право власності на самочинно збудовані житлові будинки, будівлі, споруди, інше нерухоме майно не набувають як особи, які здійснили це будівництво, так і їхні спадкоємці. Права спадкоємців щодо самочинно збудованого майна визначається судом відповідно до положень статті 1218 ЦК України та з урахуванням роз`яснень, наданих у пункті 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування .

Частиною 5 статті 376 ЦК України передбачено, що на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудовано на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців які прийняли спадщину в порядку установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

На підставі викладеного вище та керуючись ст..ст. 16, 328, 373, 376, 392, 1216, 1223, 1261, 1268, 1269 ЦК України, статтями 4-5, 175-177, 263-265 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , право власності на житловий будинок загальною площею - 64,8 кв.м, позначеного у технічному паспорті літерою А-1, з відповідними господарськими будівлями і спорудами, а саме: а-1 прибудова; а1-1 прибудова; Б-1 літня кухня; Г-1 гараж; пг-1 погріб; Д-1 сарай; Ж-1 сарай; И-1 літній душ; З-1 убиральня; № 2 ворота; № 3 огорожа; № 4 огорожа; № 5 огорожа; І колодязь, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (один), в порядку спадкування після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_2 .

Рішення суду є правовстановлюючим документом та підлягає державній реєстрації.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Строк подання апеляційної скарги продовжується на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Лисівська сільська рада Покровського району Донецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04343116, місцезнаходження: 85362, Донецька область, Покровський район, вул. Центральна, 68.

Дата складання повного тексту рішення 23 липня 2020 року.

Суддя О.Є.Філь

Дата ухвалення рішення23.07.2020
Оприлюднено24.07.2020
Номер документу90552149
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно спадкодавця

Судовий реєстр по справі —235/3520/20

Рішення від 23.07.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 09.07.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні