Ухвала
від 10.06.2020 по справі 607/9369/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.06.2020 Справа №607/9369/20

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю начальника відділення СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі клопотання начальника відділення СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про продовженнястроку досудовогорозслідування вкримінальному провадженні№ 42018211180000063, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про продовження до чотирьох місяців строку досудовогорозслідування вкримінальному провадженні№ 12018210010003647 від 13 грудня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.190 КК України, звернулася начальник відділення СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 .

Як зазначено в клопотанні, до СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області надійшла заява директора ПП Фірми «АМН ТРАНС» ОСОБА_5 , про те, що невідомі особи здійснили перереєстрацію нерухомого майна вказаної фірми. Приватне підприємство Фірма «АМН ТРАНС» була власником нежитлових приміщень, розташованих за адресою: м. Тернопіль, вул. Гайова, буд.44, загальна площа вищезазначених приміщень становить більше 2000 (двох тисяч) метрів квадратних.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, 11 грудня 2018 року о 11:51 год приватним нотаріусом Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_6 було здійснено відчуження (перереєстрацію) вищезазначеного нерухомого майна на користь ТОВ «ПРЕРІУМ» код ЄДРПОУ 34646583. Підставою для проведення вищезазначених дій нотаріусом вказано «Рішення суду, серія та номер: 2-0-26/11,виданий 15.02.2011, видавник Ленінський р/с м. Донецьк».

Того ж дня, 11 грудня 2018 року, приблизно через чотири години, приватним нотаріусом вже Київського міського нотаріального округу м. Києва, ОСОБА_7 об 15:54 год. було здійснено відчуження (перереєстрацію) вказаного майна на користь ТОВ «ЦЕНАДАР ТОРГ» код ЄДРПОУ 42206731. Підставою для проведення вищезазначених дій вказано: «договір купівлі-продажу, серія та номер: 2264, виданий 11.12.2018р. видавник: ОСОБА_7 ».

Слідча вказала, що внаслідок таких злочинних дій в один день спочатку в м. Дніпро, а потім в. м. Києві, з розривом у часі в чотири години, злочинним шляхом відбулось відчуження нерухомого майна, яке належить Приватному підприємству Фірма «АМН Транс» спочатку на користь ТОВ «ПРЕРІУМ» на підставі ніби-то рішення суду м. Донецька, яке було видане ще 15 лютого 2011 року та в подальшому шляхом укладення договору купівлі-продажу вказане нерухоме майно було перереєстроване на користь ТОВ «ЦЕНАДАР ТОРГ».

В ході проведення допиту, представник потерпілого ОСОБА_5 повідомив, що Приватне підприємство Фірма «АМН ТРАНС» не мало жодних спорів щодо нерухомого майна, а тим більше, які б розглядалися в м. Донецьку. До Приватного підприємства Фірма «АМН ТРАНС» ніхто не звертався щодо будь-яких вимог, які б стосувалися його нерухомого майна. Рішення суду, яке нотаріус вказав як підставу для зміни власника нерухомого майна, а саме: «серія та номер 2-0-26/11, виданий 15.02.2011, видавник Ленінський р/с м. Донецьк» відсутнє в Єдиному державному реєстрі судових рішень. По такому номеру, яке вказує нотаріус, а саме 2-0-26/11 є лише одна ухвала суду по цивільній справі, яка стосується встановлення факту родинних відносин, яка не може мати відношення до нерухомого майна яке було відчужене, що вказує на фіктивність рішення про якому відбулась зміна власника. Вказане, як зазначила слідча, також підтверджується тим, що власник нерухомого майна (ПП Фірма «АМН ТРАНС»), а також і саме нерухоме майно знаходяться і зареєстровані в м. Тернополі, по вул. Гайова, буд 44, у зв`язку з чим, у випадку наявності будь-якого спору щодо нерухомого майна чи його власника (ПП Фірма «АМН ТРАНС»), вказаний спір, відповідно до вимог господарського чи цивільного процесуального законодавства підлягав би розгляду у м. Тернополі, а не у м. Донецьк. Все вищенаведене доводить фіктивність даного рішення або взагалі його відсутність при проведенні державної реєстрації прав на нерухоме майно та неправомірність дій державного реєстратора. Неправомірними є також дії державного реєстратора приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, м. Києва ОСОБА_7 , яка менш як через чотири години після проведених реєстраційних дій в м. Дніпрі, (яке знаходиться майже 500 кілометрів від м. Києва) вже в місті Києві здійснила оформлення договору купівлі-продажу нерухомого майна, про яке зазначено вище, та на підставі цього зареєструвала право власності на дане нерухоме майно за ТОВ ««ЦЕНАДАР ТОРГ».

Слідча зазначила, що в межах досудового розслідування також було встановлено, що із вказаним нерухомим майном знову були вчинені дії, спрямовані на відчуження або передачу його в оренду іншій особі, а саме: - об`єкти загальною площею (кв.м): 399.6, Опис: складські приміщення літ. «Е» площею 277,4 кв.м., складські приміщення літ. «Є» площею 12,5 кв.м., складські приміщення літ. «Ж» площею 109,8 кв.м., 1/3 частина замощення, І; - об`єкти загальною площею (кв.м): 1907.4, Опис: майстерня літ. «А» площею 1907,4 кв.м., прохідна літ. «Ж», огорожа 2/3 частини, поз 1-2 що знаходяться за адресою: м.Тернопіль, вул.Гайова,44 були відчужені ТОВ «БЛЕКБРЕНД СЕРВІС», (код ЄДРПОУ:42206951);

- об`єкти загальною площею (кв.м): 69.4, Опис: адмінбудинок літ. «Б» площею 69,4 кв.м. замощення 2/3 частини, поз. І.; - об`єкти загальною площею (кв.м): 682, Опис: торгово-офісні приміщення літ. «В» площею 169,9 кв.м., складські приміщення літ. «Г» площею 210,9 кв.м., складські приміщення літ. «Д» площею 301,2 кв.м., 1/3 частина огорожі, 1; 1/3 частина огорожі, 2.;, що знаходяться за адресою: м.Тернопіль, вул.Гайова,44 були відчужені ТОВ «КАН КОМПАНІ» (код ЄДРПОУ:42380843).

Також в ході досудового розслідування встановлено, що на даний час земельна ділянка з кадастровим номером 6110100000:09:002:0011 за адресою м. Тернопіль, вул. Гайова, буд.44 належить на праві власності Тернопільській міській раді (ЄДРПОУ34334305) та перебуває на праві постійного користування у ПП Фірми «АМН ТРАНС» (код ЄДРПОУ:25347294).

Окрім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що 12.12.2018 року у КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» (код ЄДРПОУ 42298885), що знаходиться за адресою 04071, м.Київ, ВУЛИЦЯ ЕЛЕКТРИКІВ, будинок 16-Г також несанкціоновано здійснено зміну керівника підприємства ПП Фірми «АМН ТРАНС» (код ЄДРПОУ 25347294). Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на даний час керівником ПП Фірми «АМН ТРАНС» являється ОСОБА_8 (Адреса засновника: АДРЕСА_1 ).

Необхідність звернення до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування обумовлена тим, що в межах досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що перереєстрація права власності на вищезгадані об`єкти нерухомого майна здійснювалось з IP-адреси НОМЕР_1 , яка належить інтернет-провайдеру ТОВ «Лайфселл» (м.Київ, вул.Амосова,12), однак отримати таку необхідну інформацію та завершити у досудове розслідування до закінчення встановленого законом строку не є можливим внаслідок особливої складності провадження, оскільки на даний час на виконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей та документів, які зберігаються у ТОВ «Лайфселл», від останнього не отримано запитуваної інформації.

При цьому, як вказала слідча, з отриманих в ході виконання тимчасового доступу до речей та документів, проведеного у ДП «Національні технології» встановлено, що із IP-адреси НОМЕР_1 вчинялися реєстраційні дії 11.12.2018, тобто в день, коли було змінено власника розташованих з адресою: м. Тернопіль, вул. Гайова,44 об`єктів нерухомості, та на даний час необхідно здійснити ряд процесуальних дій для встановлення власника IP-адреси НОМЕР_2 , а також встановити місцезнаходження комп`ютерної техніки, за допомогою якої 11.12.2018 проведено перереєстрацію нерухомого майна, належного ПП Фірмі «АМН ТРАНС», а також провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, необхідних для встановлення всіх обставин кримінального провадження, для забезпечення повного та об`єктивного проведення досудового розслідування достатньо строку, встановленого кримінальним процесуальним законом, до шести місяців.

В судовому засіданні начальник відділенняСВ ТернопільськогоВП ГУНПв Тернопільськійобласті ОСОБА_3 підтримала заявлене клопотання про продовження строків досудового розслідування до шести місяців, просила його задовольнити.

Вивчивши клопотаннята доданідо ньогоматеріали,беручи доуваги наданів судовомузасіданні поясненнящодо заявленого клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей до ЄРДР до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців у кримінальному проваджені щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно до ч. 1. ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора, або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу, а саме, строком що не перевищує дванадцяти місяців для тяжкого або особливо тяжкого злочину. Відповідно до ч. 4 ст. 294 Кодексу, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження.

Задля забезпечення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема, для отримання відомостей, які є необхідними для встановлення складу кримінального правопорушення, встановлення вини осіб, які могли вчинити зазначене кримінальне правопорушення із застосуванням належної правової процедури, щоб жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу, а також для збирання додаткових доказів, які будуть отримані, в тому числі, за результатами проведення ряду слідчих (розшукових) та процесуальних дій, беручи до уваги те, що досудове розслідування кримінального провадження № 12018210010003647 неможливо закінчити в межах встановленого законом строку з огляду на необхідність проведення усіх зазначених у клопотанні слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій та заходів, зокрема, встановлення власника IP-адреси НОМЕР_2 , а також місцезнаходження комп`ютерної техніки, за допомогою якої було проведено перереєстрацію нерухомого майна, та виконання інших необхідних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, на що вважається достатнім строк в межах шести місяців, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання з огляду на доведення обставин, які підлягають обов`язковому доказуванню при заявленні даного клопотання відповідно до ч. 2 ст. 295-1 КПК України, та належне обґрунтування необхідності продовження строку досудового розслідування до шести місяців, який можна вважати достатнім для проведення необхідних подальших слідчих (розшукових) дій в межах досудового розслідування та його завершення в межах кримінального провадження № 12018210010003647 від 13 грудня 2018 року.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання начальника відділення СВ Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Тернопільської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №12018210010003647 задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018210010003647 від 13 грудня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України до шести місяців.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу90559656
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовженнястроку досудовогорозслідування вкримінальному провадженні№ 42018211180000063

Судовий реєстр по справі —607/9369/20

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні