Ухвала
від 24.07.2020 по справі 201/6785/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/6785/20

Провадження № 1-кс/201/2684/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , розглянувши у залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_4 погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020040650001428 від 16.07.2020 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України. -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_4 погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020040650001428 від 16.07.2020 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , який був проведений 16.07.2020 року.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що до Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло повідомлення про порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини, що мало місце за адресою: м.Дніпро, вул. Високовольтна, буд. 4 Д.

Так, було встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 16.07.2020 року близько 15:00 год. перебуваючи за адресою: м. Дніпро, вул. Високовольтна, буд. 4Д, під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, ймовірно, впав з дробини. На місце було викликано бригаду швидкої медичної допомоги, ОСОБА_6 було поміщено до борту №190 ШМД, однак до приїзду до приймального відділення КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» ДОР ОСОБА_6 помер.

На місце падіння, а саме м. Дніпро, вул. Високовольтна, буд. 4Д було направлено слідчо-оперативну групу Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області. По прибутті на місце СОГ було виявлено об`єкт незавершеного будівництва, роботи на якому здійснювали співпрацівники ТОВ «Агрокомбуд», ЄДРПОУ 36221260. Представники зазначеного ТОВ жодних дозволів на проведення будівельних та монтажних робіт слідчо-оперативній групі не надали. Було виявлено, що будівельні ліси, з який ймовірно впав ОСОБА_6 знаходяться вже в напіврозібраному стані та погружаються робітниками до транспортного засобу «Opel Novano»,vin код НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , ймовірно з метою приховування слідів кримінального правопорушення.

Слідчим на місці було прийняте рішення про проведення невідкладної слідчої дії обшуку. Під час обшуку слідчим слідчого відділення Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_7 було виявлено та вилучено:

Відеореєстратор HIKVISION, модель DS-7108HQHI-FI; Відеореєстратор HIKVISION, модель DS-7116HQHI-FI; Жорсткий диск Western Digital 4TB SCHA500; Жорсткий диск Western Digital 4TB SCHA500; Ноутбук Acer ESL-411; Змив на марлевий тампон з підлоги 1 поверху зі слідами речовини бурого кольору; Змив на марлевий тампон з поверхні вентиляції зі слідами речовини бурого кольору; Змив з підлоги 1 поверху на марлевий тампон зі слідами речовини бурого кольору; Автомобіль «Opel Novano»,vin код НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , в якому перебувають будівельні ліси; Технічний паспорт серії НОМЕР_3 .

В рамках кримінального провадженні всі вищезазначені предмети були визнані речовими доказами.

Також, слідчо-оперативною групою Соборного ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області було здійснено виїзд до моргу КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР де було оглянуто труп що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Під час огляду були виявлені речі, що були вдягнені на трупі, а саме:

Смугаста чорно-червона футболка; Сині джинси з коричневим ременем; Сірі труси; Сірі шкарпетки;Коричневі ботинки типу «берці».

Вищенаведені речі також були визнані речовини доказами в рамках кримінального провадження.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання і просив задовольнити його.

Заслухавши слідчого дослідивши матеріали подані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

За правилами ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, яка поставляється за клопотанням прокурора.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

В судовому засіданні встановлено, що клопотання слідчого про проведення обшуку відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

Також в судовому засіданні встановлено наявність достатніх підстав вважати, що злочин відносно якого ведеться досудове слідства було вчинено, що вбачається з доданих до клопотання документів, зокрема рапорту, огляду трупа, протоколу огляду трупа, протоколом обшуку та протоколом допиту свідка, які підтверджують, що ОСОБА_8 перебуваючи за адресою: АДРЕСА_1 , ймовірно впав з дробини, що привело до його загибелі.

У клопотанні прокурора ставиться питання про надання дозволу на проведення обшуку, який вже було проведено і суд вважає, що підстави передбачені ч. 3 ст. 233 КПК України для проведення такого обшуку.

Вирішуючи питання пропорційності втручання у володіння, суд враховує що втручання у виді обшуку однозначно є доволі серйозним втручанням, однак тяжкість злочину який розслідується, суспільний інтерес у об`єктивному завершені досудового слідства та інтереси слідства пов`язані з запобіганням знищенню документів свідчать про те, що таке втручання буде пропорційним заходом, а тому клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 91,93 110,131-132, 159-160 163166, 309, 369372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділення Соборного ВП ДВП Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_7 , проведення обшуку в за адресою: АДРЕСА_1 , який був проведений 16.07.2020 року слідчим СВ Соборного ВП ДВП ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_7 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукання об`єктів злочинного посягання а також знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме:

Відеореєстратор HIKVISION, модель DS-7108HQHI-FI;

Відеореєстратор HIKVISION, модель DS-7116HQHI-FI;

Жорсткий диск Western Digital 4TB SCHA500;

Жорсткий диск Western Digital 4TB SCHA500;

Ноутбук Acer ESL-411;

Змив на марлевий тампон з підлоги 1 поверху зі слідами речовини бурого кольору;

Змив на марлевий тампон з поверхні вентиляції зі слідами речовини бурого кольору;

Змив з підлоги 1 поверху на марлевий тампон зі слідами речовини бурого кольору;

Автомобіль «Opel Novano»,vin код НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , в якому перебувають будівельні ліси;

Технічний паспорт серії НОМЕР_3 .

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали буде проголошено 27.07.2020 року о 10-00 годині

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90568031
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —201/6785/20

Ухвала від 24.07.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Мельниченко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні