Ухвала
від 24.07.2020 по справі 461/5530/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/5530/20

Провадження № 1-кс/461/4634/20

УХВАЛА

24.07.2020 року. м. Львів.

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Львові скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Львівській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В:

Скаржник звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність посадових осіб Слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Львівській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР. В обґрунтування скарги покликається на те, що він є Головою Житомирської обласної організації політичної партії «ПАРТІЯ ШАРІЯ», зареєстрованої в установленому Законом порядку, ідентифікаційний код - НОМЕР_1 , за юридичною адресою: АДРЕСА_1 , у встановленому законом порядку подав 11 червня 2020 р. поштою до Слідчого відділу УСБУ у Львівській області заяву про ймовірне вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 109 та ч.ч. 1-2 ст. 161 КК України, ОСОБА_4 та службовими особами Телеканалу НТА. Проте відомості про вказані кримінальні правопорушення до ЄРДР не внесено, досудове розслідування кримінальних проваджень не розпочато. Тому скаржник просить скаргу задовольнити.

Скаржник всудове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду скарги. Подав до суду клопотання про розгляд скарги у його відсутності, вимоги скарги підтримує та просить задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився. Подав клопотання про розгляд скарги у його відсутності. Вимоги скарги заперечив, просить відмовити у задоволенні скарги.

Дослідивши матеріали скарги, приходжу до висновку, що у задоволенні скарги слід відмовити.

Відповідно до ст.55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Саме в запровадженні механізму реального захисту громадянами своїх прав у суді полягає здійснення функцій правової держави та її утвердження як такої.

Судом встановлено, що 11 червня 2020 року ОСОБА_3 було скеровано через засіб поштового зв`язку до Слідчого відділу УСБУ у Львівській області заяву про вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 109 та ч.ч. 1-2 ст. 161 КК України.

Як вбачається з супровідного листа від 19.06.2020 року №62/6/1-1804 заяву ОСОБА_3 від 11.06.2020 року про вчинення злочину скеровано за належністю начальнику Головного управління Національної поліції у Львівській області, оскільки дана заява не підслідна слідчим підрозділам СБ України.

Також 19.06.2020 року ОСОБА_3 скеровано повідомлення про скерування заяви про вчинення злочину від 11.06.2020 року до Головного управління Національної поліції у Львівській області для організації розгляду.

Отже, заяву ОСОБА_3 скеровано до Головного управлінняНаціональної поліціїу Львівськійобластідля організації її розгляду в межах компетенції.

Відповідно до ч. 2 ст. 214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.Положенняпро Єдинийреєстр досудовихрозслідувань,порядок йогоформування таведення затверджуютьсяОфісом Генеральногопрокурора запогодженням зМіністерством внутрішніхсправ України,Службою безпекиУкраїни,Національним антикорупційнимбюро України,Державним бюророзслідувань,органом,що здійснюєконтроль задодержанням податковогозаконодавства.

Згідно ч.1 ст.1 Закону України «Про Службу безпеки України», Служба безпеки України - державний орган спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України..

Відповідно до ст.2 Закону України «Про Службу безпеки України» на Службу безпеки України покладається у межах визначеної законодавством компетенції захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці.

До завдань Служби безпеки України також входить попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки та інших протиправних дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України.

Положення ч. 1 ст. 214 КПК України зобов`язують слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24-х годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Дана норма КПК України перебуває у взаємозв`язку з ч. 1 ст. 2 КК України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого ним Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки складу злочину - кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення його до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

При цьому, підставами вважати заяву чи повідомлення саме про вчинення злочину є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину).

Судом встановлено, що для належного розгляду заяви ОСОБА_3 про ймовірне вчинене кримінальнеправопорушення,встановлення реальностіконкретної подіїзлочину,вона булаправомірно направленапосадовими особамиСлідчоговідділу УСБУу Львівськійобласті до Головного управління Національної поліції у Львівській області для організації розгляду, оскільки неправомірних дій, які підслідні органам служби безпеки не виявлено, обставини на які посилається скаржник в заяві не належать до компетенції Слідчого відділу УСБУ у Львівській області.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя приходить до висновку, що скарга є необґрунтованою та такою, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 303, 305, 306, 307,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

У задоволені скарги ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Львівській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відмовити за безпідставністю.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення24.07.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —461/5530/20

Ухвала від 24.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні