Рішення
від 23.07.2020 по справі 372/601/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/601/20

Провадження № 2-950/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2020 року м. Обухів

Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Висоцької Г. В.

при секретарі - Ковшобі А.К.

за участю позивачки ОСОБА_1

представника позивачки ОСОБА_2

відповідачки ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Обухова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , ОСОБА_3 про встановлення порядку користування нерухомим майном,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до Обухівського районного суду Київської області з позовною заявою до ОСОБА_4 , ОСОБА_3 про встановлення порядку користування нерухомим майном, уточнивши який остаточно просила встановити наступний проядок користування спільним частковим нерухомим майном, а саме будинком АДРЕСА_1 : ОСОБА_1 надати у користування житлову кімнату, визначену в технічному паспорті будинку АДРЕСА_1 під літерою 1-4, площею 7,3 кв.м.; ОСОБА_4 надати у користування житлову кімнату, визначену в технічному паспорті будинку АДРЕСА_1 під літерою 1-3 площею 14,0 кв.м.; ОСОБА_3 у вказаному будинку надати у користування житлову кімнату під літерою 1-5 площею 12,2 кв.м.; кімнату під літерою 1-6, площею 10,8 кв.м., як прохідну, залишити у спільному користуванні; кухню під літерою 1-1, площею 19,3 кв.м., надати у користування ОСОБА_4 веранду під літерою 1, загальною площею 14,1 кв.м., ванну кімнату під літерою 1-2, площею 2,3 кв.м. - залишити у спільному користуванні; літню кухню під літерою В , площею 27,0 кв.м. надати у спільне користування позивачці ОСОБА_1 та відповідачці ОСОБА_3 ; гараж під літерою Г надати у спільне користування позивачці ОСОБА_1 та відповідачам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , сарай під літерою Б площею 2,16 кв.м. надати у спільне користування позивачці ОСОБА_1 та відповідачці ОСОБА_3 , сарай літера Е площею 2,00 кв.м. надати у користування відповідачу ОСОБА_4 ; колодязь питний під літерою 2, огорожа під літерою 1, погріб - залишити у спільному користуванні; земельну ділянку площею 0,1000 гектарів з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель та споруд з кадастровим номером 3223110100:01:086:0060 - залишити у спільному користуванні відповідно до порядку користування житловим будинком, будівлями та спорудами; земельну ділянку площею 0,1545 га з кадастровим номером 3223110100:01:086:0059 для ведення особистого селянського господарства залишити у спільному користуванні.

В обгрунутвання позовних вимог зазначає, що вони з відповідачами є співвласниками по 1/3 частині кожен вищезазначеного майна, яке вони успадкували після смерті своєї матері, алез травня місяця 2014 року згоди щодо спільного користування своїм майном не можуть дійти, через що між рідними людьми виникають спори, сварки, нерозуміння та постійно псуються родинні відносини. Позивач постійно проживає та зареєстрована у м. Києві, відповідач ОСОБА_3 проживає у м. Обухів. Відповідач ОСОБА_4 до дня прийняття спадщини проживав і по даний час постійно проживає зі своєю сім`єю у спірному будинку та на власний розсуд користується житловим будинком, господарськими будівлями, спорудами та земельними ділянками. Крім того, відповідач ОСОБА_4 постійно чинить позивачу та відповідачу ОСОБА_3 перешкоди у вільному користуванні належною їм часткою у спільному майні, погрожує фізичною розправою, створює умови, що не дають можливості позивачу вільно розпоряджатись власним майном та без узгодження з іншими співвласниками нерухомого майна, здає в оренду частки житлового будинку третім особам, зокрема - літню кухню, а отримані від оренди кошти використовує на власний розсуд. Намагання позивача врегулювати спір, а саме добровільно встановити порядк користування майном, закінчуються нерозумінням, сварками та погрозами з боку відповідача ОСОБА_4 , тому позивач звернувся до суду в вказаною позовною заявою за захистом своїх прав та інтересів.

Ухвалою судді від 04.03.2020 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 06.07.2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні позивач та представник позивача підтримали уточнені позовні вимоги в повному обсязі, оскільки добровільно встановити порядок користування майном, що перебуває у спільній частковій власності сторін не вдалося та просили позов задовольнити з підстав наведених в позовній заяві та заяві про уточнення позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлявся належним чином, а в підготовчому судовому засіданні позовні вимоги не визнав, на запропоновані позивачем варіанти користування майном, не погоджувався.

Відповідач ОСОБА_3 в судовому засіданні позовні вимоги визнала, проти визначення порядку користування майном за запропонованим позивачем варіантом в заяві про уточнення до позовної заяви погодився.

Суд, заслухавши думку учасників по справі, які з`явилися в судове засідання, дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов до наступного.

Судом встановлено, що

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати сторін - ОСОБА_5 , яка згідно заповіту залишила все своє майно, що належало їй на день смерті своїм дітям - ОСОБА_1 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , в рівних частинах, тобто по по 1/3 частині кожному.

Отже, сторони по справі є співвласниками отриманого ними у спадщину нерухомого майна в частках по 1/3 частині, а саме наступного майна:

житлового будинку АДРЕСА_1 , відповідно до свідоцтва № 746814, про право на спадщину за заповітом, виданого 14.05.2014 року державним нотаріусом Обухівської районної державної нотаріальної контори Клименко О.П. Відповідно до технічного паспорту будинок цегляний, розмір житлової площі - 44,3 кв. м., розмір загальної площі - 80,0 кв. м., якій складається з: житлової кімнати 1-5 площею 12.2 кв. м. житлової кімнати 1-6 площею 10,8 кв. м., житлової кімнати 1-3 площею 14,0 кв. м., житлової кімнати 1-4 площею 7,3 кв. м., кухні 1-1 загальною площею 19,3 кв. м., веранди 1 площею 14,1 кв. м., ванної кімнати 1-2 площею 2,3 кв. м. Будинок має наступні прибудови: літня кухня В без визначення в технічному паспорті розміру, гараж Г без визначення розміру, сарай Е без визначення розміру, колодязь питний № 2 без визначення розміру, погріб та огорожу.

земельної ділянки площею 0,1000 гектарів, з кадастровим номером 3223110100:01:086:0060 надану для будівництва і обслуговування вказаного житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) відповідно до свідоцтва № 746815 про право на спадщину за заповітом, виданого 14.05.2014 року державним нотаріусом Обухівської районної державної нотаріальної контори Клименко О.П.

земельної ділянки площею 0,1545 га. з кадастровим номером 3223110100:01:086:0059 для ведення особистого селянського господарства відповідно до свідоцтва №746816 про право на спадщину за заповітом, виданого 14.05.2014 року державним нотаріусом Обухівської районної державної нотаріальної контори Клименко О.П.

Судом встановлено, що позивачу та відповідачам належить спірне нерухоме майно на праві спільної часткової власності та згоди щодо користування своїм майном спільно, сторони добровільно дійти не можуть.

Статтею 41 Конституції України та статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном на власний розсуд, учиняти щодо свого майна будь-які угоди відповідно до закону за своєю волею незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦК України власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Норми ст.ст. 317, 319 ЦК України передбачають, що власникові належать право володіння, користування та розпоряджання своїм майном, яке він здійснює на власний розсуд і усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

Відповідно до ст. 150 ЖК УРСР громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.

Згідно ч. 1 ст. 156 ЖК УРСР члени сім`ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

За змістом статей 47, 48 ЖК УРСР жиле приміщення надається громадянам у межах норми жилої площі. Норма жилої площі в Українській РСР встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метру на одну особу.

Згідно змісту Порядку застосування в м. Києві Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затверджених Постановою Виконкому Київської міської ради народних депутатів та Президії Київської міської ради профспілок від 15.07.1985 року № 582 в Києві рівень середньої забезпеченості жилою площею на одну особу дорівнює 9 кв. м, а норма жилої площі для визнання особи такою, що потребує поліпшення житлових умов визначається як 7,5 кв. м.

Враховуючи, що сторонам по справі на праві спільної часткової власності по 1/3 частині належить житловий будинок АДРЕСА_1 , а житлова площа будинку становить 44,3 кв. м. , то встановлення порядку користування цим будинком за варіантом запропонованим позивачем не призведе до погіршення житлових умов цих осіб, оскільки відповідачу ОСОБА_4 за цим варіантом виділено в користування кімнату літерою-1-3 площею 14,00 кв. м, що відповідає нормам встановленим 47, 48 ЖК УРСР .

Позивачка і відповідачка ОСОБА_3 відповідно погодились на виділення їм в користування кімнат житлової площі, що є меншими за норму встановлену ЖК УРСР в розмірі 13,65 кв.м., проте відповідає нормі 9 кв. м. у конкретному населеному пункті, та зазначили, що такий порядок користування будинком, який просить визначити позивачка, хоч і не ідеально відповідає їх часткам у праві власності на цей будинок та не призведе до суттєвого обмеження їхніх прав як співвласників, виходячи з розміру належної їм частки у спірному майні.

Суд також вважає, що запропонований позивачкою варіант користування земельною ділянкою площею 0,1000 гектарів, з кадастровим номером 3223110100:01:086:0060 наданою для будівництва і обслуговування вказаного житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) шляхом залишення у спільному користуванні відповідно до порядку користування житловим будинком, будівлями і спорудами та земельною ділянкою площею 0,1545 га. з кадастровим номером 3223110100:01:086:0059 для ведення особистого селянського господарства шляхом залишення у спільному користуванні максимально враховує права кожного співвласника з дотриманням часток належних їм земельних ділянках.

Аналізуючи зібрані у справі докази, за наявності заперечень зі сторони відповідача ОСОБА_4 та визнання позову відповідачкою ОСОБА_3 щодо запропонованих позивачкою варіантів користування житловим будинком з прибудовами та спорудами і двома земельними ділянками, що перебувають у спільній частковій власності сторін, суд, враховуючи спеціальні норми, які регулюють дані правовідносини, а також керуючись загальними засадами цивільного законодавства щодо справедливості, добросовісності та розумності, з урахуванням прав та інтересів усіх співвласників об`єктів нерухомого майна, вважає, що вимоги позивача про встановлення порядку користування спільним частковим майном за варіантом запропонованим ним в уточненнях до позовної заяви, є обґрунтованими, оскільки є наслідком реалізації прав позивача на користування належним йому в спільній частковій власності майном та здійснення ним своїх правомочностей щодо нього, при цьому з врахуванням права інших співвласників ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 95, 141, 229, 258, 259, 263-266, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, ст.ст. 319,321,355,356,372 ЦК України, 47, 48 ЖК УРСР, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , ОСОБА_3 про встановлення порядку користування нерухомим майном задовольнити.

Встановити наступний проядок користування спільним частковим нерухомим майном, а саме будинком АДРЕСА_1 :

- ОСОБА_1 надати у користування житлову кімнату, визначену в технічному паспорті будинку АДРЕСА_1 під літерою 1-4, площею 7,3 кв.м.;

- ОСОБА_4 надати у користування житлову кімнату, визначену в технічному паспорті будинку АДРЕСА_1 під літерою 1-3 площею 14,0 кв.м.;

- ОСОБА_3 у вказаному будинку надати у користування житлову кімнату під літерою 1-5 площею 12,2 кв.м.;

- кімнату під літерою 1-6, площею 10,8 кв.м., як прохідну, залишити у спільному користуванні;

- кухню під літерою 1-1, площею 19,3 кв.м., надати у користування ОСОБА_4

- веранду під літерою 1, загальною площею 14,1 кв.м., ванну кімнату під літерою 1-2, площею 2,3 кв.м. - залишити у спільному користуванні.

- літню кухню під літерою В , площею 27,0 кв.м. надати у спільне користування позивачці ОСОБА_1 та відповідачці ОСОБА_3

- гараж під літерою Г надати у спільне користування позивачці ОСОБА_1 та відповідачам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , сарай під літерою Б площею 2,16 кв.м. надати у спільне користування позивачці ОСОБА_1 та відповідачці ОСОБА_3 , сарай літера Е площею 2,00 кв.м. надати у користування відповідачу ОСОБА_4 ;

- колодязь питний під літерою 2, огорода під літерою 1, погріб - залишити у спільному користуванні;

- земельну ділянку площею 0,1000 гектарів з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель та споруд з кадастровим номером 3223110100:01:086:0060 - залишити у спільному користуванні відповідно до порядку користування житловим будинком, будівлями та спорудами.

- земельну ділянки площею 0,1545 га з кадастровим номером 3223110100:01:086:0059 для ведення особистого селянського господарства залишити у спільному користування.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Г.В. Висоцька

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.07.2020
Оприлюднено27.07.2020
Номер документу90574786
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/601/20

Рішення від 23.07.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Рішення від 23.07.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Висоцька Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні