Рішення
від 15.07.2020 по справі 372/4363/19
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/4363/19

Провадження № 2-675/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

15 липня 2020 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Кравченка М.В.

при секретарі Бондаренко Є.І.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 В ОСОБА_2 ,

розглянувши у приміщенні Обухівського районного суду Київської області у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лермонтова 28 до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за надання комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лермонтова 28 звернулося до суду з зазначеним позовом, в якому просить стягнути з відповідача борг за надані комунальні послуги в сумі 25681,03 грн. та понесені витрати на сплату судового збору в сумі 1921,00 грн. В обґрунтування вимог позову позивач зазначає, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , та є споживачем житлово-комунальних послуг у вказаній квартирі. Відповідач отримує комунальні послуги без підписання типового договору. 20.03.2018 року відповідачу надіслано рекомендований лист з листом - претензією та розрахунком заборгованості, але відповідач останнім часом взагалі не розраховується за отриманні комунальні послуги, в результаті чого станом на листопад 2019 року виник борг у сумі 25681,03 грн. Тому позивач був змушений звернутися до суду з даним позовом та просив стягнути з відповідача суму боргу та витрати по сплаті судового збору.

Ухвалою судді від 09.04.2020 року відкрито спрощене позовне провадження та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю та просила їх задовольнити, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засідання вдруге не з`явився, хоч про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заперечень щодо позову, заяв та клопотань до суду не направив.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд вважав можливим розглянути спір у відсутність сторін на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України , суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 є споживачем житлово-комунальних послуг квартири АДРЕСА_1 , які надає ОСББ Лермонтова 28 .

Між позивачем та відповідачем не укладався типовий договір відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя, але відповідач отримував комунальні послуги та від їх надання не відмовлявся.

23.10.2018 року ОСББ Лермонтова 28 зверталось до відповідача з пропозицією укласти договір про надання житлово-комунальних послуг, але на дану пропозицію відповідач не відреагував.

Отже, між сторонами склалися правовідносини з надання житлово-комунальних послуг, в яких позивач зобов`язаний надати послуги, а відповідач зобов`язаний своєчасно здійснювати оплату за отримані послуги.

Розмір заборгованості відповідача ОСОБА_3 станом на листопад 2019 року виходячи з поданих ОСББ Лермонтова 28 суду розрахунків, становить 25681,03 гривень.

Відповідно до п. 5 ст. 20 Закону України Про житлово - комунальні послуги та ст. 162 ЖК України споживач зобов`язаний сплачувати вищевказані послуги в строки, встановлені договором або законом.

Факт отримання відповідачем послуг, які надаються позивачем, відсутності претензій щодо якості цих послуг, відсутності відмови від отримання цих послуг підтверджується матеріалами справи.

Добровільно відповідач свої обов`язки не виконує та не зважаючи на повідомлення про борг, оплату послуг не здійснював, у зв`язку із чим станом на 01.11.2019 року утворився борг, який становить 25681,03 гривень. Наявність заборгованості підтверджується розрахунком заборгованості наявним в матеріалах справи.

Таким чином, розмір позовних вимог та підставність позову знайшли підтвердження під час розгляду справи.

Хоча відповідач договір відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя не укладав, разом з тим від житлово-комунальних послуг не відмовлявся та їх отримував.

Згідно правового висновку викладеного Верховним Судом у постанові №750/12850/16 від 26 вересня 2018 року, відсутність укладеного з відповідачем договору про надання житлово-комунальних послуг не звільняє останнього від обов`язку оплачувати надані йому послуги.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Згідно ч. 1 ст. 68 ЖК України наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Згідно вимог п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Пунктом 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків , затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 45 від 24 січня 2006 року , встановлено, що власники та наймачі квартир зобов`язані оплачувати надані житлово-комунальні послуги.

Відповідач є споживачем комунальних послуг на підставі Закону України Про житлово-комунальні послуги , як такий, що їх отримує, а тому відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 цього Закону має їх своєчасно оплачувати.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 12 Закону України Про житлово-комунальні послуги надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Такі договори можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір та колективний договір про надання комунальних послуг) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач, колективний споживач).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги до житлово-комунальних послуг належать комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно ч. 1 ст. 6 Закону України Про житлово-комунальні послуги учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є: споживачі (індивідуальні та колективні); управитель; виконавці комунальних послуг.

Згідно норм ч. 1 ст. 526 ЦК України , зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно до ч. 2 ст. 615 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

В порушення зазначених норм закону відповідач зобов`язання не виконує.

Стаття 76 ЦПК України визначає що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Стаття 81 ЦПК України визначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, оскільки відповідач споживає житлово-комунальні послуги, але не оплачує передбачені законом платежі, хоч споживачі комунальних послуг повинні оплачувати їх вартість згідно вимог Закону України "Про житлово-комунальні послуги", тому сума боргу повинна бути стягнута в судовому порядку.

Таким чином, у зв`язку з тим, що відповідач належним чином не виконує своїх зобов`язань, з відповідача підлягає стягненню сума заборгованості у розмірі 25681,03 гривень.

Відповідно до ст.141 ЦПК України , стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтверджені судові витрати пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 13, 18, 19, 76, 81, 82, 89, 109, 259, 263-265, 268, 273, 282, 365 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 16, 203 Цивільного кодексу України, ст.ст. 66-68, 162, 191 Житлового кодексу Української РСР, ст.ст. 20, 21, 32 Закону України Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 9, 13, 22 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків суду не відомий) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лермонтова 28 (місце знаходження: 08703, Київська область, місто Обухів, вулиця Лермонтова, будинок 28, код ЄДРПОУ 38274156) заборгованість за комунальні послуги в розмірі 26 795 грн. 53 коп., пеню в розмірі 1414 грн. 11 коп., а також судові витрати в розмірі 1 921 грн. 00 коп., всього 30 130 грн. 64 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення також може бути переглянуто Обухівським районним судом Київської області у випадку подання відповідачем відповідної письмової заяви протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя М.В.Кравченко

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено27.07.2020
Номер документу90574834
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/4363/19

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 09.04.2020

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Кравченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні