Рішення
від 20.07.2020 по справі 908/954/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 24/69/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.07.2020 Справа № 908/954/20

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Азізбекян Тетяни Анатоліївни, при секретареві судового засідання Вака В.С.

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/954/20

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" (вул. Сталеварів, буд. 14, м. Запоріжжя, 69035, ідентифікаційний код 00130926),

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Дванадцятий квартал" (вул. Кафедральна, буд. 5"А", м. Житомир, 10014, ідентифікаційний код 13616458),

про стягнення боргу в сумі 7947,73 грн.

за участю представників:

від позивача: Капуста А.В., адвокат, довіреність № 243-1 від 20.01.2020

від відповідача : не прибув

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство "Запоріжжяобленерго" звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дванадцятий квартал" про стягнення боргу за електричну енергію в сумі 7947,73 грн.

Згідно із витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.04.2020, наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Азізбекян Т.А.

Ухвалою суду від 15.04.2020 позовну заяву ПАТ "Запоріжжяобленерго" залишено без руху в порядку п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 12.05.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/954/20 за правилами спрощеного позовного провадження. Присвоєно справі номер провадження 24/69/20. Судове засідання призначено на 02.06.2020.

Ухвалою суду від 02.06.2020 відкладено судове засідання на 15.06.2020

Ухвалою суду від 15.06.2020 відкладено розгляд справи на 20.07.2020.

Відповідно до ст. 222 ГПК України здійснювалося повне фіксування судового засідання 20.07.2020 за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Судом перевірені повноваження присутнього в судовому засіданні представника позивача.

Учасник процесу оголосив про обізнаність прав та обов`язків, викладених у статтях 42, 46 Господарського процесуального кодексу України.

Відводів складу суду не заявлено.

Позивач підтримав вимоги у повному обсязі, в обґрунтування яких зазначив, що 21.10.2015 між сторонами укладений договір на постачання електричної енергії № 5612, в порушення умов якого відповідач не здійснив своєчасну оплату рахунків за перевищення договірної величини електроспоживання в грудні 2018 року на загальну суму 7 947,73 грн. Просить суд на підставі ст. ст. 11, 15, 16, 509, 525, 526, 530, 629 ЦК України, ст. ст. 275, 276 ГК України, позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не прибув, відзив на позовну заяву не надав, про поважність причин неявки уповноваженого представника суд не попереджав. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Оскільки неявка в судове засідання представника відповідача не перешкоджає розгляду справи, суд вважає за необхідне розглядати справу за відсутності останнього, за наявними в матеріалах справи документами та матеріалами.

В засіданні 20.07.2020 судом, в порядку ст. 240 ГПК України, проголошено вступну та резолютивну частини рішення. Суд повідомив строк виготовлення повного тексту рішення та роз`яснив порядок і строк його оскарження.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи учасника процесу, суд

УСТАНОВИВ:

21.10.2015 між Публічним акціонерним товариством Запоріжжяобленерго (Постачальник електричної енергії) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Тотус тревелінг компані, лімітед" (Споживач) укладено договір про постачання електричної енергії № 5612 з подальшими змінами та доповненнями.

Відповідно до довідки Головного управління статистики у Запорізькій області 05-14/184/06-20 від 28.01.2020, ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед" було перереєстровано у ТОВ "'Дванадцятий квартал" (ідентифікаційний код 13616458. Ідентифікаційний код не змінювався, що відповідно до п. 6 Положення про ЄДРПОУ, затвердженого постановою КМУ від 22.01.1996 №118, свідчить про перехід усіх прав і обов`язків ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед" правонаступнику -ТОВ "Дванадцятий квартал".

Розділом 1 Договору передбачено, що Постачальник електричної енергії продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю, зазначеною у додатку №1 Обсяги постачання електричної енергії споживачу , а Споживач оплачує Постачальнику електричної енергії вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 2.1 договору, під час виконання умов цього Договору, а також при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором, Сторони зобов`язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (ПКЕЕ).

Згідно п. 2.3.4. договору Споживач зобов`язується оплачувати Постачальнику електричної енергії вартість електричної енергії згідно з умовами Додатка № 4 Порядок розрахунків за активну електричну енергію та додатка № 5 Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії .

У пункті п. 4.2.2 договору сторони обумовили, що за перевищення договірних величин споживання електричної енергії згідно з вимогами розділу 5 цього Договору, Споживач сплачує Постачальнику електричної енергії двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величини.

Відповідно до п. 5.1. договору, для визначення договірних велич споживання електричної енергії та потужності на наступний рік Споживач не пізніше 1 листопада поточного року надає Постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії за формою додатка №1 Обсяги постачання електричної енергії споживачу , у 2-х екземплярах, оформлених зі своєї сторони.

Згідно п. 6 Додатку № 4 Порядок розрахунків за активну електричну енергію договору, за підсумками розрахункового періоду Постачальник електричної енергії виписує Споживачу рахунок для остаточного розрахунку. Сума платежу при остаточному розрахунку визначається, виходячи з тарифів на активну електроенергію та фактичного обсягу спожитої електричної енергії, згідно даних наданого Споживачем Акта про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію з урахуванням сум платежів, що надійшли від Споживача.

Рахунки направляються Постачальником Споживачу поштою рекомендованим листом, нарочним або віддаються уповноваженому представнику Споживача під розпис у пронумерованому, прошнурованому та скріпленому печаткою Постачальника журналі (п. 9 Додатка №4).

Пунктом 7 цього додатка до договору встановлено, що у разі перевищення Споживачем договірної величини споживання електричної енергії, що визначається Постачальником електричної енергії при підбитті підсумків розрахункового періоду на основі Акта про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію , сума платежу для остаточного розрахунку збільшується на величину вартості, визначеної із середньозваженого тарифу, різні фактично спожитої та договірної величин споживання електричної енергії.

Пунктом 10 Додатку № 4 передбачено, що Споживач зобов`язаний у термін, що перевищує 5 операційних днів з дня отримання рахунка, здійснити оплату рахунка, що направляється йому Постачальником електричної енергії. Датою отримання рахунка вважається, зокрема, при направленні рекомендованим листом - дата, зазначена на фінансовому чеку поштового відділення, що підтверджує відправлення, з урахуванням поштового пробігу документа (по місту - 3 дні); у випадку вручення рахунка уповноваженому представнику Споживача під розписку в журналі, дата зазначена журналі; при направленні нарочним - дата вручення Споживачу.

У разі необхідності коригування (збільшень договірної величини споживання електричної енергії протягом розрахункового періоду відповідно до п. 5.5 договору, Споживач самостійно зобов`язаний здійснити попередню оплату обсягів споживання електричної енергії, що потребуються додатково. В призначенні відповідного платежу зазначається: "Оплата додаткої заявлених обсягів активної електричної енергії за розрахунковий період" (п. 16 цього Додатку).

Згідно п. 5.5. Договору, постачальник має право відмовити споживачу в коригуванні договірних величин у разі невиконання споживачем своїх зобов`язань щодо оплати електричної енергії за Договором, у тому числі у разі недотримання ним умов п. 16 Додатку № 4 Договору щодо оплати додатково заявлених обсягів споживання електричної енергії.

Відповідно до додатку № 1 Обсяги постачання електричної енергії споживачу погоджене Сторонами на 2018 рік, договірною величиною споживання електричної енергії на грудень узгоджено на рівні 15 тис кВт/год.

21.12.2018 від ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед" надійшов лист вих. № 80 від 20.12.2018 про коригування договірної величини споживання електричної енергії, при раніше погодженому рівні 15 тис. кВт/год. на грудень 2018 року до рівня 23,0 тис. кВт/год.

Однак, станом на 28.12.2018 після проведеного аналізу попередньої оплати електричної енергії за Договором, було встановлено, що попередній платіж не є належним за додатковий обсяг споживання електричної енергії, так як, призначення платежу відповідно до платіжного доручення №2648 від 20.12.2018 зазначено: "Оплата за електроенергію", що не відповідає умовам п. 16 Додатку № 4 Договору, де зазначено "Оплата додатково заявлених обсягів активної електричн енергії за розрахунковий період".

На підставі зазнаеного, позивач надіслав лист № 007/41/48 на адресу ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед", у якому зазначив, що враховуючи п. 5.5. Договору та п. 16 Додатку № 4 Договору провести коригування договірної величини споживання електричної енергії підстав не має.

04.01.2019 від ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед" надійшов лист № 02 від 04.01.2019 про незгоду з прийнятим рішенням позивача, у зв`язку із чим просив розібратися у цьому питанні.

Листом № 007-41/728 від 18.01.2019 ПАТ Запоріжжяобленерго повідомило ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед", що дирекція з енергозбуту ПАТ Запоріжжяобленерго уважно розглянула звернення ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед" викладене у листі № 02 від 04.01.2019, на засіданні комісії з розгляду спірних питань, які виникають при проведенні розрахунків, пов`язаних з постачання електричної енергії, за наслідками якого було прийнято рішення оформлене протоколом № 05/63 про відсутність підстав для скасування нарахованої суми 7947,73 грн. за перевищення договірної величини споживання електричної енергії грудня місяця 2018 року.

Відповідно до акту про спожиту протягом розрахункового періоду активну електричну енергію ТОВ "Тотус тревелінг компані. лімітед" за грудень 2018 року спожито 18708 кВт. г.

Договірна величина -15 000 кВт.г., отже перевищення договірної величини склало 3708 кВт. г. на суму 7 947,73 грн.

У зв`язку з чим, 09.01.2019 ТОВ "Тотус тревелінг компані, лімітед" було направлено рахунок № 5612/12п від 03.01.2019 на суму 7 947,73 грн. (докази направлення містяться в матеріалах справи).

Відповідач в порушення умов договору рахунок не оплатив.

З матеріалів справи вбачається, що позивач надіслав на адресу відповідача претензію № 007-18/6932 від 22.04.2019 щодо оплати суми заборгованості 7947,73 грн. Однак, відповіді на вказану претензію не надано, докази оплати вдсутні.

Неналежне виконання відповідачем зобов`язання щодо оплати боргу за перевищення договірних величини споживання електричної енергії у грудні 2018 року у розмірі 7947,73 грн. стало підставою для звернення позивача до суду за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Проаналізувавши матеріали справи, оцінивши надані письмові докази у їх сукупності, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню повністю, виходячи з наступного.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини.

Згідно ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутністю конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ст. 627 ЦК).

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання, згідно ст. 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, ст. 525 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

За умовами ст. 96 ЦК України юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Згідно з ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 3 ст. 626 ЦК України, договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 627 ЦК України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 628 ЦК України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 530 ЦК України встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Статтею 612 ЦК України визначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у встановлений строк.

Відповідно до чинного законодавства України, позовні заяви повинні подаватись до суду в разі порушення відповідачем законних прав та інтересів позивача. Тобто, подання позовної заяви є способом захисту порушених прав та законних інтересів правомірної сторони.

Відповідач в установленому законом порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, не довів суду належними і допустимими доказами належного виконання ним своїх зобов`язань.

Частиною 2 п. 6.16 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ 31.07.1996 № 28 визначені відповідно до законодавства України вартість різниці між обсягом фактично спожитої величини і обсягом договірної величини електричної енергії, а також вартість різниці між найбільшою величиною споживаної електричної потужності, що зафіксована протягом розрахункового періоду в години контролю максимуму навантаження, та договірною граничною величиною електричної потужності зараховуються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом.

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача перед позивачем по даному позову складає 7947,73 грн.

Частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ст. ст. 7, 13 Господарського процесуального кодексу України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин. Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. ст. 73, 77 ГПК України).

За таких обставин, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

В порядку ст. 129 ГПК України, судовий збір в розмірі 2102,00 грн. покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 129, 233, 238, 240, 241, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дванадцятий квартал" про стягнення 7947,73 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Дванадцятий квартал" (вул. Кафедральна, буд. 5"А", м. Житомир, 10014, ідентифікаційний код 13616458) на користь Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" (69035, м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, буд. 14, ідентифікаційний код юридичної особи 00130926 на рахунок IBAN НОМЕР_1 в АТ Метабанк , МФО313582) - 7947 (сім тисяч дев`ятсот сорок сім) грн. 73 коп. боргу за електричну енергію та 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 27.07.2020.

Суддя Т.А. Азізбекян

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90593585
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/954/20

Судовий наказ від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 15.04.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні