Ухвала
від 23.07.2020 по справі 910/10562/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

23.07.2020Справа № 910/10562/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, будинок 52-А; ідентифікаційний код: 37037544) про забезпечення позову

до подання позовної заяви

до 1) Товарна біржа "Полонекс" (01054, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, будинок 33-Б; ідентифікаційний код: 39205429)

2) Акціонерного товариства "Одеський припортовий завод" (65481, обл. Одеська обл., м. Южне, вул. Заводська, будинок 3; ідентифікаційний код: 00206539)

про визнання недійсними результатів аукціону та визнання недійсними результатів процедури відбору замовника робіт,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" із заявою про забезпечення позову до подання позову, в якій просить суд:

- заборонити Акціонерному товариству "Одеський припортовий завод " (код ЄДРПОУ 00206539, місцезнаходження: 65481, Одеська обл., місто Южне, вулиця Заводська, будинок 3) зчиняти дії в рамках проведення відбору за процедурою відбору замовника робіт з переробки давальницької сировини та послуг з відвантаження готової продукції для АТ "ОПЗ", оголошеній 19 червня 2020 (порядок проведення відбору затверджено протоколом Наглядової ради AT "ОПЗ" від 18.06.2020 № 17/2020), в тому числі, але не виключно, заборонити проводити електронний аукціон, визначати та оформлювати результати процедури відбору, укладати, підписувати та виконувати договори про постачання сировини у вигляді природного газу для переробки.

- заборонити Товарній біржі "Полонекс" (код ЄДРПОУ 39205429, місцезнаходження: 01054, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 33-Б) вчиняти будь-які дії щодо електронного аукціону в рамках процедури відбору замовника робіт з переробки давальницької сировини та послуг з відвантаження готової продукції для AT "ОПЗ", оголошеній 19 червня 2020 (порядок проведення відбору затверджено протоколом Наглядової ради AT "ОПЗ" від 18.06.2020 № 17/2020), в тому числі, але не виключно, заборонити організовувати проведення електронного аукціону, проводити електронний аукціон, визначати та оформлювати результати аукціону.

В обґрунтування необхідності забезпечення позову заявник вказує, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" має намір пред`явити позов до Товарної біржи "Полонекс" про визнання недійсними результатів аукціону в рамках проведення відбору замовника робіт з переробки давальницької сировини та послуг з відвантаження готової продукції для Товарній біржі "Полонекс" та до Акціонерного товариства "Одеський припортовий завод" про визнання недійсними результатів процедури відбору замовника робіт з переробки давальницької сировини та послуг з відвантаження продукції для AT "ОПЗ", оголошеній 19 червня 2020.

Підставою для подання позову є на переконання Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" порушення Акціонерним товариством "Одеський припортовий завод" порядку проведення Процедури відбору при розгляді кваліфікаційних пропозицій учасників, зокрема при відхиленні кваліфікаційної пропозиції учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна".

Як про це вказує Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна", замовник, публікацією оголошення, допустив можливість розгляду пропозицій нових учасників після завершення строків подання кваліфікаційних пропозицій та перерахування забезпечення, чим на переконання заявника, грубо порушивши принципи та інші умови проведення відбору, визначені Порядком проведення відбору.

Зважаючи на кінцеву дату подання кваліфікаційних пропозицій - 13.07.2020 та умови Порядку проведення відбору, визначення переможця та укладення договору за результатами Процедури відбору ймовірно відбудеться у строк до 31.08.2020.

Відтак, як про це вказує заявник враховуючи значний час (не менше 60 днів), передбачений Господарським процесуальний кодексом України, для розгляду такої категорії справ, а також можливість оскарження рішення у цій справі в апеляційному порядку, у разі підтвердження судом правильності доводів позовної заяви та визнання недійсними результатів процедури відбору, вказане не призведе до реального поновлення порушених прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна", як позивача, оскільки, на час набрання рішенням суду законної сили між замовником - Акціонерним товариством "Одеський припортовий завод" та переможцем за результатами оскаржуваної процедури відбору буде укладеним договір про переробку давальницької сировини та ймовірно виконаним в повному обсязі або частково, що призведе до невідворотних наслідків.

Крім того, внаслідок невжиття заходів забезпечення позову ймовірно буде укладено та виконано договір за результатами, на думку заявника незаконно проведеної процедури відбору, що у свою чергу, призведе до необхідності приведення сторін договору про закупівлю у попередній стан, порушення інтересів держави та зайвого витрачання бюджетних коштів у значних розмірах, оскільки, на момент набрання рішенням законної сили продукція, поставлена за таким договором, ймовірно буде використана (спожита), а для компенсації її вартості замовнику процедури закупівлі буде необхідно залучати з державного бюджету додаткові грошові кошти в значних розмірах.

Отже, як про це вказує заявник, невжиття чи несвоєчасне вжиття заходів із забезпечення позову призведе до неможливості захисту порушених прав та законних інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" та унеможливить їх відновлення в повному обсязі в майбутньому, а також до завдання збитків державі.

23.07.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" про залишення без розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" про забезпечення позову.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Положеннями ст. 46 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що сторони користуються рівними процесуальними правами.

Крім прав та обов`язків, визначених у статті 42 цього Кодексу: позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу; позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження; відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

В той же час, відповідно до положень ст. 11 Господарського процесуального кодексу України, якою закріплено, що один з основних принципів господарського судочинства "верховенство права", визначено, що якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

У поданій заяві Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" просить суд залишити без розгляду заяву про забезпечення позову, у зв`язку з тим, що на даний час ситуація, яка змусила Товариство звернутися до суду із заявою про вжиття заходів забезпечення позову змінилася, а відтак, потреба у розгляді заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" про забезпечення позову відпала.

Відтак, суд вважає за доцільне залишити без розгляду подану Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" заяву про забезпечення позову.

При цьому, п. 3 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України встановлено що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про врегулювання спору або заява про відкликання позовної заяви.

Відповідно до ч. 7 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Таким чином, враховуючи викладене вище, у зв`язку з відкликанням Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" заяви про забезпечення позову, суд вважає за необхідне повернути заяву (вх. № 10562/20 від 20.07.2020 № 395) Товариству з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" з додатками.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 42, 174 та 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сокар Україна" про забезпечення позову до подання позовної заяви та додані до неї документи - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 23.07.2020.

Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Д.О. Баранов

Дата ухвалення рішення23.07.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90593812
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними результатів аукціону та визнання недійсними результатів процедури відбору замовника робіт

Судовий реєстр по справі —910/10562/20

Ухвала від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні