Ухвала
від 27.07.2020 по справі 360/2542/20
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справi

27 липня 2020 рокуСєвєродонецькСправа № 360/2542/20

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Чернявська Т.І., розглянувши у письмовому провадженні заяву Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" про відмову від позову у справі за позовом Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області про визнання протиправним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Луганського окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" (далі - позивач) до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області (далі - відповідач), в якому позивач з урахуванням уточненої позовної заяви від 08 липня 2020 року за № 73 (арк. спр. 57-62) просить визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області від 27 грудня 2019 року № 415-НО про проведення повторних позапланових заходів державного нагляду (контролю) в частині проведення з 03 січня 2020 року по 09 січня 2020 року повторного позапланового заходу державного нагляду (контролю) стосовно Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" щодо дотримання вимог законодавства у сфері пожежної техногенної безпеки та цивільного захисту.

Ухвалою від 14 липня 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) (арк. спр. 70-72).

27 липня 2020 року за вхідним реєстраційним № 29918/2020 через відділ діловодства та обліку звернень громадян (канцелярію) від позивача надійшла заява від 24 липня 2020 року № 80, якою позивач просить прийняти відмову від позову та закрити провадження у справі № 360/2542/20, повернути суму судового збору у зв`язку із відмовою від позову (арк. спр. 77-78).

Вирішуючи питання про прийняття заяви про відмову від позову, суд виходить з такого.

Відповідно до частини третьої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Таким правом користуються й особи, в інтересах яких подано позовну заяву, за винятком тих, які не мають адміністративної процесуальної дієздатності.

Згідно з частиною першою статті 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд відповідно до частини другої статті 189 КАС України роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Заява від 24 липня 2020 року № 80 про відмову від позову підписана завідуючою Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" І. Жердєвою, яка є керівником Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" (арк. спр. 64-66).

В клопотанні про відмову від позову позивач зазначив, що йому відомі наслідки відмови від позову.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 238 КАС України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Суд зазначає, що відмова від позову - це одностороннє волевиявлення позивача, спрямоване на врегулювання спору і закінчення справи в будь-якій її стадії. Нормативне визначення принципу диспозитивності надає сторонам право вільно розпоряджатися предметом спору і процесу, зокрема, позивач має право відмовитися від позову. Провадження закривається у разі, якщо відмову прийнято судом. Безумовним наслідком прийняття відмови від позову є закриття провадження у справі.

Про закриття провадження у справі суд згідно з частиною другою статті 238 КАС України постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Відмова позивача від позову не суперечить закону та не порушує нічиїх прав, свобод чи інтересів. Судом перевірено, що позивач не обмежений у повноваженнях на вчинення такої процесуальної дії, його відмова від позову не суперечить закону.

За таких обставин, суд вважає за необхідне закрити провадження у справі № 360/2542/20 за позовом Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області про визнання протиправним та скасування наказу.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд зазначає таке.

Відповідно до частини другої статті 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України від 08 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір".

За правилами, визначеними частиною третьою статті 7 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір", у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно з частиною першою статті 142 КАС України у разі вирішення справи шляхом примирення, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу п`ятдесяти відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до частини другої статі 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Заяву про відмову від адміністративного позову та розподіл судових витрат подано позивачем до відділення поштового зв`язку 24 липня 2020 року, про що свідчить відбиток поштового штемпеля на конверті з поштовим відправленням (арк. спр. 79).

З огляду на викладене, у суду є всі правові підстави для повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, на підставі частини першої статті 142 КАС України.

Відповідно до платіжного доручення від 24 червня 2020 року № 552 позивачем при зверненні до адміністративного суду з даним позовом сплачено судовий збір у розмірі 2102,00 грн.

Згідно з частиною першою статті 143 КАС України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Відповідно до частини другої статті 143 КАС України учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі можуть оскаржити судове рішення щодо судових витрат, якщо це стосується їхніх інтересів.

Оскільки у даному випадку закриття провадження у справі відбулося внаслідок відмови позивача від позову до початку розгляду справи по суті, суд дійшов висновку, що п`ятдесят відсотків судового збору, сплаченого за подання позову, підлягає поверненню позивачу.

Керуючись статтею 7 Закону України "Про судовий збір", статтями 7, 9, 47, 132, 142, 143, 180, 181, 183, 189, 238, 241-243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти заяву Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" про відмову від позову у справі за позовом Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області про визнання протиправним та скасування наказу.

Закрити провадження у справі за позовом Комунального закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області про визнання протиправним та скасування наказу.

Повернути Комунальному закладу "Лисичанський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 7 "Іскорка" (ідентифікаційний код 35988169, місцезнаходження: 93118, Луганська область, м. Лисичанськ, кв. Східний, буд. 42) з Державного бюджету України п`ятдесят відсотків судового збору, сплаченого за платіжним дорученням від 24 червня 2020 року № 552 при зверненні до Луганського окружного адміністративного суду з позовною заявою, у розмірі 1051,00 грн (одна тисяча п`ятдесят одна грн 00 коп.).

Повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, щодо якого постановлено ухвалу про закриття провадження у справі, не допускається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Т.І. Чернявська

Дата ухвалення рішення27.07.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90596102
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/2542/20

Ухвала від 27.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 14.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 07.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні