Рішення
від 14.07.2020 по справі 586/1194/19
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 586/1194/19

2-о/296/4/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" липня 2020 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира у складі:

головуючого судді Адамовича О.Й.,

за участі секретаря судового засідання Світко Т.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Пигарівська сільська рада Середино-Будського району Сумської області про встановлення факту смерті,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду із заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 у с. Пигарівка Середино-Будського району Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_4.

У своїй заяві заявник посилається на те, що вона є сестрою ОСОБА_2 , який ІНФОРМАЦІЯ_4 помер у с. Пигарівка Середино-Будського району Сумської області. У зв`язку з відсутністю коштів на проведення патологоанатомічного розтину свідоцтво про смерть не видавалося. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, а тому встановлення даного факту необхідне для оформлення права на спадщину. Натомість, відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Ямпільському та Середино-Будському районах відмовив у вчиненні даної дії, оскільки нею надані документи, які не є підставою для державної реєстрації смерті. У зв`язку з наведеним, заявниця просить встановити факт смерті ОСОБА_2 у с. Пигарівка Середино-Будського району Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_4.

Ухвалою від 14.01.2020 у справі відкрито провадження та призначено її судовий розгляд за правилами окремого провадження (а.с. 23).

Заявник у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та просила суд їх задовольнити, пославшись на доводи, викладені у заяві.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, проте подав заяву, в якій просить розглядати справу без його участі, і що не має доповнень, заперечень та зауважень по даній справі (а.с.44).

Суд, вислухавши заявника та допитавши свідків, дослідивши письмові докази по справі, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сестрою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 від 18.11.1948, та серії НОМЕР_2 , виданого 19.06.1956, з яких вбачається, у т.ч., що їхніми батьками є одні й ті ж особи, зокрема: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с. 4, 5).

Як вбачається з довідки Пигарівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Середино-Будського району від 14.03.2018 року, завідуючий Пигарівською АЗПСМ ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_4 був присутній при огляді трупа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з працівниками слідчих органів. При огляді трупа ознак насильницької смерті не виявлено. Було видане направлення на патологоанатомічний розтин (а.с.10).

Відповідно до листа в.о. головного лікаря Середино-Будської Центральної районної лікарні Горленко В.І. №01-08/1а/426 від 19.03.2018 адміністрація даного закладу повідомляє, що ІНФОРМАЦІЯ_4 завідуючий Пигарівською АЗПСМ ОСОБА_5 приймав участь в огляді трупа ОСОБА_2 , 1956 року народження, жителя с. Пигарівка. Ознак насильницької смерті не виявлено (а.с.11).

Крім того, як видно з довідки, виданої виконкомом Пигарівської сільської ради Середино-Будського району Сумської області №64 від 27.04.2020, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дійсно помер ІНФОРМАЦІЯ_4 та похований на кладовищі села Пигарівка Середино-Будського району Сумської області. Державна реєстрація смерті сільською радою не проводилась. При похованні були присутні свідки: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_1 (а.с.33).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Пигарівської сільської ради народних депутатів Середино-Будського району Сумської області №69 від 27.05.2002 року, ОСОБА_1 дійсно була присутня на похоронах свого брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Пигарівка Середино-Будського району Сумської області (а.с.8).

Як видно з довідки-характеристики виданої виконавчим комітетом Пигарівської сільської ради Середино-Будського району Сумської області №169 від 08.11.2019 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 був зареєстрований та постійно проживав у с. Пигарівка, Середино-Будського району Сумської області. Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно. Заповіт від імені померлого Пигарівською сільською радою не складався та не посвідчувався. Спадкодавець на момент відкриття спадщини у шлюбі не перебував, власних дітей не мав та проживав сам. Спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 є його сестра - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . відомостей про спадкоємців за ст. 1241 ЦК України сільська рада не має (а.с.9).

Згідно повідомлення Середино-Будського ВП ГУНП в Сумській області від 23.03.2018 року вбачається, що Середино-Будське ВП ГУНП в Сумській області не може надати інформацію про підтвердження факту смерті громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , оскільки під час збирання доказів для встановлення факту смерті громадянина ОСОБА_2 було встановлено, що Книга обліку інформації про злочин та пригоди Середино-Будського РВ УМВС та матеріали про відмову у порушенні кримінальної справи за 2002 рік знищені по закінченню терміну зберігання у 2008 році, згідно діючих на той час нормативних документів (а.с.12).

У послідуючому, заявниця звернулась до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Ямпільському та Середино-Будському районах з метою реєстрації смерті ОСОБА_2 , але за №1112/15.19-09 від 05.07.2018 року їй було відмовлено з тих підстав, що відповідно до пункту 1 глави 5 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 за №52/5, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18.10.2000 за №719/4940, лист Середино-Будської ЦРЛ та довідки Пигарівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Середино-Будського району Сумської області про огляд трупа не є підставою для державної реєстрації смерті (а.с.7).

Допитаний як свідок ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , вказав, що ОСОБА_2 є його двоюрідним братом по лінії матері та підтвердив факт, що ОСОБА_2 помер у селі Пигарівка Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_4, де і проживав. На похованні він не був, проте, їздив на 40 днів і встановлював хрест, а на 1 рік встановлював надгробник, що підтверджується доданими до заяви фотографіями (а.с. 34). Свідоцтво про смерть не отримували, оскільки можливості в матері померлого везти тіло в район не було, як і не було коштів на проведення патологоанатомічного розтину.

Допитаний як свідок ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , вказав, що заявниця є сестрою його покійної дружини та підтвердив факт, що ОСОБА_2 помер у селі Пигарівка Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_4 , де і проживав. Свідоцтво про смерть не отримували, оскільки у матері покійного не було коштів, щоб відвезти труп у морг. На похоронах не був.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті (п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

За змістом ч. 1 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Форма та порядок видачі документа про смерть, на підставі яких здійснюється державна реєстрація смерті, встановлена Наказом Міністерства охорони здоров`я України Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті від 08.08.2006 року №545.

Відповідно до положень наказу, підставами для державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; б) фельдшерська довідка про смерть, форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024; в) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Оскільки реєстрація смерті громадянина України ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , в органах реєстрації актів цивільного стану не проводилась, то є підстави в судовому порядку встановити факт його смерті, який достовірно встановлено судом.

Виходячи з викладеного, суд уважає за можливе задовольнити заяву ОСОБА_1 та встановити факт смерті ОСОБА_2 у с. Пигарівка Середино-Будського району Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_4.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-18, 141, 209-245, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Пигарівська сільська рада Середино-Будського району Сумської області про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Пигарівка Середино-Будського району Сумської області ІНФОРМАЦІЯ_4.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Пигарівська сільська рада Середино-Будського району Сумської області, місцезнаходження: с. Пигарівка, Середино-Будський район Сумської області, ЄДРПОУ 04391486.

Головуючий суддя О. Й. Адамович

Дата складення повного судового рішення: 17.07.20.

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено29.07.2020
Номер документу90623487
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —586/1194/19

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 22.11.2019

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Теміров Ч. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні