Рішення
від 27.07.2020 по справі 541/580/20
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/580/20

Провадження № 2-о/526/33/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 липня 2020 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Тищенко Л.І.,

присяжних: Ковальова І.О., Ороб`я В.А.

за участю секретаря Синепол С.А.

розглянувши цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Миргородська міська рада (як орган опіки та піклування), ОСОБА_2 , Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

до суду звернулася ОСОБА_1 з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

У заяві заявник вказує, що рішенням Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року задоволено її заяву про визнання недієздатним сина ОСОБА_2 . На підставі цього ж судового рішення встановлено опіку над недієздатним та призначено її опікуном ОСОБА_2 . Строк дії вищевказаного рішення визначено до 07 травня 2020 року.

Проте стан здоров`я ОСОБА_2 за два роки не змінився, він не здатний розуміти свої дії та керувати ними. ОСОБА_2 має інвалідність другої групи за загальним захворюванням, перебуває на обліку в психіатричному кабінеті Миргородської ЦРЛ з 2010 року, у зв`язку з розладами особистості, внаслідок органічного ураження ЦНС. Страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді маячного розладу органічного походження комбінованого ґенезу, у зв`язку з чим потребує постійної сторонньої допомоги та догляду. Внаслідок психічного розладу ОСОБА_2 перебуває у Рашівському психоневрологічному будинку-інтернаті. З цих підстав, існує необхідність у продовженні строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Заявник ОСОБА_1 , її представник адвокат Куцин В.Ю., представники заінтересованих осіб: Миргородської міської ради, Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату у судове засідання не з`явились, направили клопотання про розгляд справи без їх участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що рішенням Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним. Встановлено опіку над недієздатним ОСОБА_2 , призначено опікуном його матір - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Строк дії рішення до 07 травня 2020 року.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України - фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За змістом ст. 300 ЦПК України - у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 232 від 11 червня 2020 року, ОСОБА_2 виявляє ознаки стійкого психічного розладу у вигляді маячного шизофреноподібного розладу органічного походження комбінованого ґенезу. Наявний у підекспертного стійкий психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За вказаних обставин, суд вважає, що у справі достатньо доказів, які у своїй сукупності дають підстави для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Керуючись ст. 39 ЦК України, ст. ст. 12, 81, 247, 263-265, 299, 300 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області від 08 травня 2018 року у справі № 541/2653/17 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Яреськи Шишацького району Полтавської області, недієздатним на строк 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити, що в подальшому клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення такого строку.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Відповідно до п. 3 Розділу XII ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Відомості, що не проголошуються:

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована у встановленому законом порядку, місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа Миргородська міська рада (як орган опіки та піклування), адреса: вул. Незалежності, 17, м. Миргород Полтавської області.

Заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат, код ЄДРПОУ 03189216, адреса: вул. Миру, 30, с. Рашівка Гадяцького району Полтавської області.

Головуючий Л. І. Тищенко

Присяжні І.О. Ковальов

В.А.Оробей

Дата ухвалення рішення27.07.2020
Оприлюднено29.07.2020
Номер документу90624914
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —541/580/20

Рішення від 27.07.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні