Рішення
від 14.07.2020 по справі 554/11153/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 14.07.2020 Справа № 554/11153/19

Провадження № 1-кс/554/9829/2020

Ухвала

іменем України

14.07.2020 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий доступ,

встановила:

слідчий звернувся до суду із клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ, посилаючись на те, що службові особи комунальних підприємств Полтавської області у 2018-2019 роках за попередньою змовою з службовими особами СГД, на території Полтавської області вчинили привласнення та подальшу розтрату грошових коштів, виділених на проведення ремонтних та будівельних робіт, а також на виготовлення проектної документації.

Механізм привласнення бюджетних коштів полягає у тому, що переможцям тендерних процедур по закупівлі послуг щодо ремонтних та будівельних робіт, а також виготовлення проектної документації на замовлення ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та структурного підрозділу ІНФОРМАЦІЯ_2 завчасно відомо про необхідність повернення частини отриманих бюджетних коштів у вигляді готівки за сприяння у перемозі в тендері та надання можливості виконання робіт (30% від отриманих коштів). У подальшому, зазначена готівка передається керівництву ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ІНФОРМАЦІЯ_3 . На підставі викладеного, перерахування бюджетних коштів здійснюється в адресу суб`єктів господарської діяльності переможців тендерних торгів, які фактично виконують будівельні роботи: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ПП « ОСОБА_3 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , а у подальшому вказані СГД, переможці тендерних торгів частину отриманих коштів перераховують за бітум, щебінь і інші ТМЦ у адресу підприємств транзитно-конвертаційної спрямованості, які у власному бухгалтерському обліку відображають підміну номенклатури придбаних реалізованих товарів, що свідчить про розірвання ланцюга постачання окремої товарної групи. Таким чином, надалі бюджетні кошти обготівковуються та протиправно привласнюються службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_3 та приватних структур.

Разом із цим, інший механізм привласнення бюджетних коштів полягає у тому, що підприємства керівником, засновником або власником яких є громадянин ОСОБА_4 та ОСОБА_5 завищують вартість виконаних робіт і отримані кошти у подальшому обготівковують через фізичних осіб підприємців та протиправно привласнюють. За попередньою інформацією вищевказані підприємства протягом 2018 року освоїли близько 30 000 000 грн Полтавського обласного бюджету за договорами виконання проектних робіт із ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб Міністерства юстиції України керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 є ОСОБА_5 , а засновником останніх: ОСОБА_5 та ОСОБА_4 . Керівником ПП « ОСОБА_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ПП « ОСОБА_7 », код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 , код ЄДРПОУ НОМЕР_11 є ОСОБА_4 , а засновником останніх: ОСОБА_5 та ОСОБА_4 . Видами діяльності по КВЕД товариств є: діяльність у сфері архітектури (основний), діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, технічне випробовування та дослідження, ін.

Відповідно до листа ІНФОРМАЦІЯ_11 №20-16-06-2/17/6160 від 09.12.2019 встановлено, що за результатами збору інформації у ІНФОРМАЦІЯ_3 та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що у 2018 році поряд з видатками на оплату виконаних робіт з капітального та поточного ремонту автомобільних доріг місцевого значення та комунальної власності, вказаними установами використані кошти Субвенції на оплату інших робіт та послуг виготовлення проектно-кошторисної документації, утримання служби замовника, інженерно геодезичні вишукування, виготовлення технічної документації із землеустрою тощо. Всього на зазначені напрямки Департаментом та Агентством використані кошти Субвенції у 2018 році на загальну суму 68 486 640 грн., а саме: 32 670 740 грн- за проектні роботи (у тому числі: Департамент 2 073 040 грн. ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » -30 597 000 грн.), 21 976 900 грн за виготовлення технічної документації із землеустрою (Департамент), 13 290 600 грн утримання служби замовника (у тому числі: Департамент 156 600 грн., ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »- 3 134 000 грн.), 548 400 грн інші витрати інженерно-геодезичні вишукування, науково-технічний супровід, авторський нагляд, експертиза проектів Департамент 287 100 грн., ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - 261 300 грн.

Поряд з цим, проведеним збором інформації в Агентстві встановлено, що із загальної кількості об`єктів, за якими виготовлена проектно-кошторисна документація за рахунок Субвенції, роботи по 33 об`єктах у 2018 році не виконувались та до переліку на 2019 рік не включені. На виготовлення ПКД за зазначеними об`єктами витрачено 29 175 000 грн.

На даний час перевіряється у т.ч. факт безпосереднього перебування виконавців проектної документації на замовлення ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Безпосереднім виконавцем проектно-кошторисної документації на замовлення ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у 2018 році був ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , уродженець м. Дніпропетровськ (м. Дніпро), зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , працює у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

Таким чином, замість того, щоб використовувати надані за розпорядженням КМУ кошти на чітко передбачені цілі, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 , ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за попередньою змовою із СГД, шляхом вищезазначених схем привласнюють, без належного оформлення, або із недостовірним внесенням даних до відповідних документів, частину виділених коштів.

У зв`язку з викладеним, для встановлення обставин скоєння кримінального правопорушення, а також підтвердження чи спростування інформації щодо розтрати державного майна, посадовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за попередньою домовленістю із СГД, з метою проведення почеркознавчої експертизи виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, що знаходяться у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до документів у яких містять зразки рукописних текстів та почерку ОСОБА_8 .

У судове засідання слідчий не з`явився, надавши суду заяву про розгляд його клопотання у його відсутність, клопотання підтримав в повному обсязі, просив задовольнити.

З урахуваннямобставин справи,існує реальназагроза зміниабо знищенняречей чидокументів,у зв`язкуз чимрозгляд клопотанняповинен проводитисязгідно вимогч.2ст.163КПК Українибез викликуособи,у володінніякої вониперебувають.

Згідно з ч. 1ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5ст.163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 7ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Ураховуючи те, що вищевказані документи мають значення для повного, всебічного, та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, відомості, які вони містять можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а іншими способами, крім отримання до них тимчасового доступу з можливістю вилучення їх копій, довести фактичні обставини кримінального правопорушення неможливо, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. ст. 159-163 КПК України, слідчий суддя

ухвалила:

клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий доступ - задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих СУ ГУНП в Полтавській області: ОСОБА_2 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а також співробітникам УСБУ в Полтавській області: ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 », код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до оригіналів документів у яких містять зразки рукописних текстів та почерку ОСОБА_8 з можливістю ознайомитися з ними та вилучити їх оригінали.

Зобов`язати слідчого пред`явити представнику ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90625303
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/11153/19

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 12.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Рішення від 14.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 14.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні