Рішення
від 28.07.2009 по справі 2-1057-1/09
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №2-1057-1/09

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28.07.2009 р. Святошинський район ний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Набороз няка М.І.

за участю секретаря Слепец ь Є.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Києві з а позовом ОСОБА_1 до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Проексім» (надалі - ТО В) про стягнення боргу у зв' я зку з невиконанням умов дого вору, моральної шкоди

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом до від повідача, мотивуючи тим, що в с ерпні 2007 року він уклав з ТОВ до говір купівлі-продажу дереви ни на суму 5 тис грн з умовою «п оставити» йому деревину прот ягом місяця з дня укладання д оговору.

В підтвердження договору к ерівник ТОВ надав йому накла дну, завірену печаткою ТОВ.

В подальшому зобов' язанн я по договору не виконав, грош і не повернув.

В судовому засіданні предс тавник позивача вимоги підтр имала, посилаючись на виклад ені у позовній заяві обстави ни. Також пояснила, що продаве ць деревини ТОВ фактично від мовився передати проданий то вар, тому позивач (покупець) ві дмовляється від договору куп івлі-продажу товару.

Відповідач в судове засіда ння не прибув, про причини нея вки не повідомив, про дату та д ень слухання справи повідомл ений належним чином, тому суд розглядає справи без присут ності відповідача, проводить заочний розгляд справи, прот и чого не заперечує представ ник позивача.

Суд, заслухавши пояснення п озивачку, дослідивши матеріа ли справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Суд розглядає справу на під ставі засад змагальності та диспозитивності (ст. ст. 10,11 ЦПК України), про що позивачці бул о роз' яснено.

Як свідчить накладна (а.с. 6) в ідповідач отримав гроші від позивача в сумі 5 тис грн «для закупівлі лісу - деревини». Су д вважає вказаний документ ф актичним письмовим договоро м купівлі-продажу товарів мі ж фізичною та юридичною особ ою, укладеним відповідно до п .2 ч. 1 ст. 208 ЦК України в письмові й формі.

В договорі (в накладній) стр ок його укладання не вказани й, також не вказаний строк йог о виконання.

Наявність оригіналу накла дної у позивача свідчить про те, що умови договору на періо д розгляду справи не виконан і.

Суд при розгляді справи зас тосовує приписи ст. 530 ЦК Украї ни: якщо строк (термін) виконан ня боржником обов' язку не в становлений, кредитор має пр аво вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повин ен виконати такий обов' язок у семиденний строк від дня пр ед' явлення вимоги, якщо обо в' язок негайного виконання не випливає із договору або і нших актів законодавства.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов ' язання має виконуватись на лежним чином, відповідно до у мов договору, цього Кодексу, і нших актів цивільного законо давства, а за відсутності так их умов та вимог, - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно с тавляться.

Зі змісту позовної заяви, на даних до неї документів та об ставин справи, досліджених в судовому засіданні, суд прих одить до висновку про те, що ві дповідач дійсно ухиляється в ід виконання договору купівл і-продажу між сторонами, а сам е: від надання позивачу оплач еного ним товару - деревини.

Суд приймає за достовірні п ояснення позивача, оскільки вони не спростовані відповід ачем, який не виявив бажання п риймати участь у справі.

Згідно зі ст. 665 ЦК України у р азі відмови продавця (яким су д вважає ТОВ) передати продан ий товар покупець має право в ідмовитись від договору купі влі-продажу товару. За таких п ідстав, оскільки позивач від мовився від договору, то прод авець (відповідач) повинен по вернути отримані за товар ві д нього гроші.

Суд відмовляє позивачу в ст ягненні моральної шкоди, оск ільки у договорі між сторона ми не вказано про можливість такого стягнення.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни «Про захист прав спожи вачів» моральна шкода може б ути стягнена у разі придбанн я товару з недоліками, внаслі док чого заподіяно шкоду здо ров' ю чи життю споживача у в ипадках, встановлених чинним законодавством. Враховуючи, що позивачем не доведено про те, що його здоров' ю заподія но шкоду внаслідок порушення строку виконання зобов' яза ння відповідачем, то суд відм овляє йому в задоволенні вим ог щодо стягнення моральної шкоди.

Суд частково відмовляє поз ивачу в стягненні 1 тис грн опл ати правової допомоги. Врахо вуючи, що конкретних розраху нків щодо витраченого часу н а надання правової допомоги позивачем не надано, не обґру нтовано правовими нормами ст ягнення такої суми суд вважа є за можливим стягнути вказа ні витрати на користь позива ча з відповідача в сумі 700 грн з гідно з ст. 84 ЦПК України.

Також згідно зі ст. ст. 79,81,84,88 ЦП К України суд стягує судові в итрати: у вигляді судового зб ору в розмірі 51 грн. та витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення розгляду справи в с умі 30 грн.; банківських витрат щодо оплати виклику відпові дача до суду 6 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 212-214,224-226 ЦПК Укра їни, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частк ово. Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю «Проексім» (Ідентифікаційни й код 31510353) на користь ОСОБА_1 , який мешкає у АДРЕСА_1 сум у 5 тис грн., сплачених ним на ко ристь вказаного підприємств а за договором про закупівлю деревини та судові витрати: с удовий збір 51 грн., витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення розгляду справи в сум і 30 грн., послуги банку - 6 грн., ви трати на правову допомогу - 700 г рн., а всього - 5 787 грн.

В решті вимог відмовити.

Заява про оскарження рішен ня суду може бути подано прот ягом 10 днів з дня його оголоше ння до Святошинського районн ого суду, відповідачем - лише п ісля розгляду заяви про пере гляд заочного рішення протяг ом 10 днів з дня отримання ним к опії рішення, апеляційна ска рга - на адресу Апеляційного с уду м. Києва через районний су д протягом 20 днів після поданн я заяви.

Дата ухвалення рішення28.07.2009
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу9062787
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу у зв' я зку з невиконанням умов дого вору, моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —2-1057-1/09

Рішення від 28.07.2009

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Наборозняк М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні