Ухвала
від 24.07.2020 по справі 754/9244/20
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/1860/20

Справа № 754/9244/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2020 року Слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про проведення обшуку по матеріалах досудового розслідування, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020100000000315 від 17.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

24.07.2020 року до Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , узгоджене з прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби у правління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , про проведення обшуку.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий посилається на те, що Третім слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020100000000315 від 17.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

В ході розслідування встановлено, що з початку 2020 року невстановлені особи на території міста Києва та Київської області організували незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв без відповідних дозволів та ліцензій, в тому числі в торгових (нежитлових) приміщеннях на території ринку «Юність» за адресою: м. Київ, вул. Шолом-Алейхема, буд. 2-А; м. Київ, вул. Миропільська, 2, що підтверджується матеріалами третього ОУ ГУ ДФС у м.Києві та відповідно до заяв про кримінальне правопорушення громадян ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Слідчим з метою швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування надано доручення в порядку ст. 40 КПК України на адресу співробітників третього ОУ ГУ ДФС у м. Києві щодо проведення відповідних слідчих (розшукових) дій, спрямованих на встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, перевірки можливості продовження вчинення кримінального правопорушення за ст. 204 ККУ за фактом незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (тютюнових виробів, а також алкогольних напоїв).

Так, 12.06.2020 року допитано в якості свідків покупців алкогольної продукції з ознаками «контрафактності», а саме громадян ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , які показали, що придбали та придбавали раніше необліковані горілчані вироби з назвою «Пшенична класична (улюблена)» в місті Києві на території ринку «Юність» за адресою: м. Київ, вул. Миропільська, 2; м.Київ, вул. Шолом-Алейхема, буд. 2-А, у торгових приміщеннях (павільйонах). Після вживання даної алкогольної продукції, вказані особи відчули значне погіршення свого здоров`я. Для підтвердження своїх слів, вищезазначені особи надали залишки рідини з характерним запахом спирту у вигляді скляних пляшок горілки з назвою «Пшенична класична (улюблена)» ємністю 0,5 л., придбаних за вищенаведених обставин.

Поруч з цим, в ході проведення обшуку 02.07.2020 року на підставі ухвали слідчого судді Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_7 від 22.06.2020 року, за адресою: АДРЕСА_1 , у торговельних (нежитлових) приміщеннях (павільйонах, гаражних боксах) з нанесеними на вході номерними знаками № НОМЕР_1 , №б/н, №29, №32, №33, №34, №36, №37, №38, №39, №40, №31/А згідно план-схем 1, 2, виявлено та вилучено значну кількість алкогольної продукції з ознаками «контрафактної» (без акцизних марок встановленого зразка) під різними марками відомих брендів та різних ємностей, фальсифіковану алкогольну продукцію без марок акцизного податку, чорнові записи тощо, відображені в протоколі обшуку.

В подальшому допитано в якості свідка фізичну особу-підприємця одного із обшукуваних торговельних павільйонів, а саме ОСОБА_8 , який добровільно надав фінансово-господарські документи на придбання вилучених в ході обшуку алкогольних напоїв з акцизними марками невстановленого зразку (постачальником згідно видаткової накладної та укладеного договору являється ТОВ «НІАН» код ЄДРПОУ 24924849).

Також допитано в якості свідка одного із обшукуваних торговельних павільйонів, представника за довіреністю фізичної особи-підприємця ОСОБА_9 , а саме ОСОБА_10 , який добровільно надав фінансово-господарські документи на придбання вилучених в ході обшуку алкогольних напоїв з акцизними марками невстановленого зразку (постачальником згідно видаткової накладної та укладеного договору являється Броварська філія ТОВ «Інтернаціональна група вин України № 1» код ЄДРПОУ 39728838). Також згідно рапорту оперативного працівника третього ОУ ГУ ДФС у м.Києві встановлено, що в ході проведення вищевказаного обшуку на території ринку «Юність», від продавця отримано на ознайомлення податкову накладну, відповідно до якої, постачальником вказаної алкогольної продукції без марок акцизного податку встановленого зразку, являється Броварська філія ТОВ «Інтернаціональна Група Вин України №1» (код ЄДРПОУ 39728838).

Крім цього, співробітниками третього ОУ ГУ ДФС у м. Києві на виконання доручення слідчого, проведені аналітичні дослідження з баз даних (інформаційних систем) ДФС щодо викладених обставин кримінального правопорушення, оглянуто вилучені в ході акцизні марки невстановленого зразку, що містились на алкогольних напоях, здійснено виїзди з метою встановлення місць зберігання з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв в місті Києві та Київській області, а також встановленні осіб, причетних до вказаної незаконної діяльності.

Проведеними слідчими (розшуковими) та процесуальними діями співробітниками третього ОУ ГУ ДФС у м. Києві додатково підтверджено факт незаконної діяльності у вигляді незаконного виготовлення, зберігання, транспортування та збуту фальсифікованих алкогольних напоїв, в тому числі від імені постачальників, а саме Броварської філії ТОВ «Інтернаціональна Група Вин України № 1» (код ЄДРПОУ 39728838) за адресами: м.Київ, вул. Вільнюська, 33 (пов. 3, літера «В»); Київська обл., м. Бровари, вул. Красовського (Москаленка), 26 та ТОВ «НІАН» (код ЄДРПОУ 24924849) за адресою: м.Київ, вул. Саперно-Слобідська, 25.

Далі згідно матеріалів кримінального провадження (в тому числі офіційних баз даних ДФС) встановлено, що Броварська філія ТОВ «Інтернаціональна Група Вин України №1» зберігає з метою збуту незаконно виготовлені алкогольні напої, в тому числі без марок встановленого зразку в складському (нежитловому) приміщенні за адресою: м.Київ, вул. Вільнюська, 33 (пов. 3, літера «В»).

Під час перебування за вищевказаною адресою підтверджено факт зберігання контрафактної алкогольної продукції з метою подальшого збуту фізичним особам та фізичним особам-підприємцям по заниженим цінам.

Враховуючи викладене, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що до вчинення даного кримінального правопорушення причетні невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи, які у своїй незаконній діяльності у вигляді незаконного фасування, зберігання з метою подальшого збуту, а також збут підакцизних товарів фальсифікованих горілчаних виробів, алкогольних напоїв без відповідних дозволів та ліцензій, алкогольних напоїв без акцизних марок встановленого зразку на території міста Києва та Київської області, використовують в тому числі для зберігання та збуту відповідні складські (нежитлові) приміщення за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул. Красовського (Москаленка), 26.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно №212448714 від 15.06.2020 право власності на складські та нежитлові приміщення за адресою: м.Київ, вул. Вільнюська, 33 належить ЗАТ «Виробничо-Торговельна Фірма «УКРТОРГСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 01437801).

Відповідно до доказів, зібраних у ході досудового розслідування є всі підстави вважати, що у вказаному складському (нежитловому) приміщенні за адресою: м.Київ, вул. Вільнюська, 33 (пов. 3, літера «В»), можуть знаходитися фальсифіковані алкогольні напої, горілчані вироби, алкогольні напої без марок акцизного податку встановленого зразка, готова алкогольна продукція виготовлена незаконним шляхом, сировина (спирт, спиртовмісна рідина), обладнання, документи щодо їх незаконного зберігання та транспортування, печаток суб`єктів господарювання, від імені яких здійснюється зазначена діяльність, чорнові записи, що можуть свідчити про спосіб їх незаконного зберігання та транспортування з метою збуту, комп`ютерна техніка та електронні носії інформації, які можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні, а саме: системні блоки, ноутбуки, моноблоки, флеш-накопичувачі, сервери, оптичні носії інформації та мобільні телефони, які могли використовуватись при здійсненні злочинної діяльності; інші предмети та документи, що можуть свідчити про підготовку та вчинення дій, спрямованих на незаконну реалізацію контрафактної алкогольної продукції, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети та документи, які забезпечить швидке, повне та неупереджене розслідування кримінального провадження.

Указані речі та документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а саме обставин незаконного придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, а саме горілчаних виробів, алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка, готової алкогольної продукції виготовленої незаконним шляхом, сировини (спирт, спиртовмісна рідина), обладнання, чорнових записів, грошових коштів невстановленими досудовим розслідуванням особами в офісних та складських (нежитлових) приміщеннях в м. Києві та Київській області, в результаті чого дані операції не оприбутковуються та в подальшому не сплачується акцизний податок, податок на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб.

Використовуючи отримані відомості, шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, є можливість зібрати доказову базу для встановлення та притягнення винної особи/осіб до кримінальної відповідальності, передбаченої ст.204 КК України.

Крім того, фальсифікована алкогольна продукція є доказом у кримінальному провадженні, так як можуть містити на собі сліди кримінального правопорушення, що підтверджує факт її невідомого походження та відсутності відповідних дозволів та ліцензій на збут.

У слідства є підстави вважати, що невстановлені досудовим розслідуванням особи з метою ухилення від кримінальної відповідальності мають намір знищити вищезазначені речі, предмети та документи, які мають значення для кримінального провадження та можуть бути використані як докази по кримінальному провадженню.

Заслухавши слідчого, дослідивши долучені до клопотання матеріали кримінального провадження, дійшов наступного.

Відповідно до вимог ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно із ст. 13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду та обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків передбачених КПК України.

Частиною 3 статті 233 КПК України передбачено, що слідчий має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Частиною 5 статті 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення.

Як встановлено при розгляді клопотання, зазначені предмети та речі містять відомості про час, місце, найменування, обсяг, вартість реалізованої фальсифікованої продукції, а також є підстави вважати, що вказані товари виготовлені з недоброякісної сировини та можуть становити загрозу для життя і здоров`я людей.

За встановлених під час розгляду клопотання підстав, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234, 235, 369-372, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про проведення обшуку по матеріалах досудового розслідування, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020100000000315 від 17.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл на обшук у складських (нежитлових) приміщеннях, які використовуються Броварською філією ТОВ «Інтернаціональна Група Вин України №1» (код ЄДРПОУ 39728838) за адресою: м.Київ, вул. Вільнюська, 33 (пов. 3, літера «В»), право власності на які згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно належить ЗАТ «Виробничо-Торговельна Фірма «УКРТОРГСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 01437801), з метою відшукання і вилучення наступних речей (предметів) та документів щодо незаконного придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збуту чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, а саме:

-фальсифікованих алкогольних напоїв, алкогольних напоїв без марок акцизного податку встановленого зразка, готової алкогольної продукції виготовленої незаконним шляхом, сировини (спирт, спиртовмісна рідина), обладнання, чорнових записів;

-документи щодо їх незаконного зберігання та транспортування з метою збуту, печаток суб`єктів господарювання, від імені яких здійснюється зазначена діяльність;

-горілчаних виробів з назвою «Пшенична» без марок акцизного податку встановленого зразка, тетрапаків (картонних коробок з фольгою) з назвою «Пшенична»;

-електронних носіїв інформації, які можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні: системні блоки, ноутбуки, флеш-накопичувачі, оптичні носії інформації; засобів мобільного зв`язку,? які використовувались при здійсненні злочинної діяльності, магнітних носіїв інформації;

-готівкових коштів та закритих сейфів (металевих шаф) у яких можуть знаходитися речі, предмети та документи, що мають значення у кримінальному провадженні.

Дві копії ухвали видати старшому слідчому з ОВС третього слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90633436
СудочинствоКримінальне
Сутьякі внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020100000000315 від 17.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —754/9244/20

Ухвала від 24.07.2020

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Лісовська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні