Ухвала
від 27.07.2020 по справі 640/3252/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/3252/19

н/п 1-кс/953/5829/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" липня 2020 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання слідчого з особливо важливих справ другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32019220000000009 від 28.01.2019, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Сторона обвинувачення просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні на шість місяців, тобто до 28 січня 2021 року.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32019220000000009, внесеному до ЄРДР 28.01.2019, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження службові особи ТОВ «Хартленд Трейд» (код ЄДРПОУ 42192415), ПП «Леві Плюс» (код ЄДРПОУ 41980340), ПП «Зварком-17» (код ЄДРПОУ 41777418), ТОВ «Агда Корпорейшн» (код ЄДРПОУ 35860445), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та інші невстановлені особи в період 2018 року, шляхом використання реквізитів вищевказаних СГД, незаконно сформували податкову вигоду з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки, тим самим вчинили пособництво в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Під час проведення аналізу господарських операцій відображених в Єдиному реєстрі податкових накладних з урахуванням отриманих оперативних матеріалів, які розсекречені встановлено, факт проведення ризикових операцій службовими особами ПП «Зварком-17», ТОВ «Теславелд», ПП «Леві Плюс», ТОВ «Хартленд Трейд», а саме штучного завищення валових витрат та «пересортування товару», шляхом підміни номенклатури придбаного та реалізованого товару, з метою формування «схемного» податкового кредиту для суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки.

Вжитими заходами встановлено, що вищезазначені особи, в період 2018 року, використовуючи підконтрольні підприємства та ряд фізичних осіб-підприємців, користуються схемою по ухиленню від сплати податків, що призвело до значних втрат бюджету.

В ході проведення досудового розслідування в період з 28.01.2019 по теперішній час проведені наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії:

- проведені обшуки за адресами здійснення фінансово-господарської діяльності осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення з ухилення від сплати податків, в ході проведення яких вилучено комп`ютерну техніку, флеш-накопичувачі, банківські картки, чекові книжки по підприємствам, чорнові записи, печатки підприємств з ознаками «фіктивності», фінансово-господарські документи, грошові кошти;

- проведені огляди речей, предметів, документів, електронних носіїв інформації та комп`ютерної техніки, вилучених під час проведення вищезазначених обшуків;

- проведені огляди аналітично-інформаційної системи ДФС України «Податковий блок» та встановлено реєстраційні дані суб`єктів господарської діяльності, печатки яких були вилучені під час проведення вищезазначених обшуків;

- проведені огляди реєстраційних даних підприємств ПП «Тартум Трейд», ПП «Роквуд Торг», ПП «Фартус Маркет», ПП «Конфілд Профіт», ПП «Візіон Лайн», ПП «Клондайк Інфо», керівником яких є ОСОБА_5 ;

- здійснено тимчасові доступи до документів, що перебувають у володінні ПрАТ «Київстар», ПрАТ «ВФ Україна» за номерами мобільних телефонів, якими користуються особи, причетні до вчинення злочину з ухилення від сплати податків. За результатами проведення зазначених тимчасових доступів вилучені документи, що містять зв`язок з абонентськими номерами, а також проведено огляди вказаних документів;

- здійснено тимчасові доступи до реєстраційних справ ПП «Тартум Трейд», ПП «Роквуд Торг», ПП «Фартус Маркет», ПП «Конфілд Профіт», ПП «Візіон Лайн», ПП «Клондайк Інфо», які перебувають у володінні Солом`янської районної в м. Києві державній адміністрації та Печерській районній в м. Києві державній адміністрації;

- здійснено тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ «Воля-Кабель», а також здійснено їх огляд;

- допитано як свідків керівника ТОВ «Платон 888» ОСОБА_6 , керівника ТОВ «Тесла Трейдінг» ОСОБА_7 , керівника ТОВ «Агда Корпорейшн» ОСОБА_8 , менеджера ТОВ «Агда Корпорейш» ОСОБА_9 , керівника ТОВ «Теславелд» ОСОБА_10 , фізичну особу-підприємця ОСОБА_11 , керівника ТОВ «Енжел Провокейшн» ОСОБА_12 , керівника ПП «Тартум-Трейд», ПП «Роквуд-Торг», ПП «Фартус-Маркет», ПП «Конфілд-Профіт», ПП «Візіон-Лайн», ПП «Клондайк-Інфо» ОСОБА_5 , а також допитано як свідків ОСОБА_13 , ОСОБА_4 ,

- проведено впізнання особи за фотознімком за участі свідка ОСОБА_5 .

Окрім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 в серпні 2018 року здійснив пособництво невстановленим особам у внесенні в документи, які відповідно до закону 08.08.2018 подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів ПП «Тартум-Трейд», ПП «Роквуд-Торг», ПП «Фартус-Маркет», ПП «Конфілд-Профіт», ПП «Візіон-Лайн», ПП «Клондайк-Інфо» завідомо неправдивих відомостей, вчинене за попередньою змовою групою осіб, про що внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 КК України та за результатами досудового розслідування зазначене кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 виділено з матеріалів кримінального провадження №32019220000000009 та скеровані до суду для розгляду по суті.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_11 , являючись фізичною особою-підприємцем та будучи відповідальною особою за складання та подачу податкової декларації платника єдиного податку, а також відповідальною особою за сплату до бюджету єдиного податку за період 2018 року, шляхом приховування доходу в сумі 7 691 тис. грн., умисно ухилився від сплати єдиного податку на загальну суму 881 тис. грн., тобто в значних розмірах, про що внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 212 КК України та за результатами досудового розслідування зазначене кримінальне провадження відносно ОСОБА_14 виділено з матеріалів кримінального провадження №32019220000000009 та скеровані до суду для розгляду по суті.

Однак, на теперішній час не встановлено фактичне місцезнаходження та не допитано як свідків керівників підприємств, печатки яких були відшукані та вилучені під час проведення обушків, а саме: ТОВ «Оптімекс 24», ПП «Леві Плюс», ПП «Максімус Мегаопт», ТОВ «Мегаопт», ПП «Остер Ком», ПП «Проксі Оптіма», ПП «Акцент Стар», ПП «Ірбіс Сіті», ПП «Ліотон Ком», ПП «Тарсіс Верде», ТОВ «Хартленд Трейд», ТОВ «Гефест про», ПП «Альфа Рекорд», ПП «Дамар Плюс», ПП «Бастос», ТОВ «Харвест Софт», ТОВ «Міроторг Інвест», ТОВ «Скайт Фінанс», ТОВ «Дінас Інвест», ТОВ «Арко Біз», ПП «Зварком 17», ПП «Октус Фінвест», ПП «Ріджленд Фінанс», ПП «Бігфор Пост», ПП «Максленд Торрент», ПП «Завювальні Технології 3000», ПП «Сфера Опттрейд», ПП «Будсервіс ТС», ПП «Свармаркет Бізком», ПП «Альфа Бізінвест», з метою встановлення обставин реєстрації підприємств та перебування зазначених печаток за адресою проживання ОСОБА_4 .

Тривалість проведення досудового розслідування даного кримінального провадження обумовлена необхідністю у допиті як свідків значної кількості осіб, показання яких мають важливе значення для встановлення істини по справі та є необхідним для розкриття вказаного злочину.

Згідно із п. 3 ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину, тобто до 28.07.2020.

Сторона обвинувачення зазначає, що встановлений строк досудового розслідування закінчується, а завершити досудове розслідування у даному кримінальному провадженні до закінчення вказаного строку неможливо, у зв`язку з неможливістю вчинення всіх слідчих (розшукових) та процесуальних дій в провадженні, виконання яких потребує додаткового часу строком не менш ніж 6 місяців.

У судове засідання слідчий не з`явилась, але надала суду заяву з проханням слухати справу за її відсутності у зв`язку зі службовою зайнятістю та запровадженням на території України карантинних заходів через спалах коронавірусу, клопотання підтримала в повному обсязі та просила його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з Витягом з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, відділом СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області проводиться досудове розслідування у даному кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.01.2019 р. за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

- дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

- вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За правилами ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, є тяжким злочином.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо тяжкого злочину становить 18 місяців та закінчується 28.07.2020. Повідомлення про підозру у даному провадженні нікому не повідомлене.

Слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування, достатнього для потреб досудового розслідування.

Слідчим також доведено, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, у тому числі, для проведення необхідних слідчих та процесуальних дій, спрямованих на повне та неупереджене розслідування, допиту в якості свідків значної кількості осіб, показання яких мають важливе значення для встановлення істини по справі та є необхідним для розкриття вказаного злочину, з метою встановлення особи, причетної до скоєння вказаного кримінального правопорушення, щоб особу, що вчинила кримінальне правопорушення, було притягнуто до відповідальності в міру своєї вини і щоб до неї була застосована належна правова процедура, - та що ці дії не могли бути здійснені з об`єктивних причин.

Керуючись ст. 107, 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019220000000009 від 28.01.2019 р. за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, на шість місяців, тобто до 28 січня 2021 р. включно.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90638214
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —640/3252/19

Ухвала від 12.09.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 28.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Ухвала від 03.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 01.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні