Ухвала
від 28.07.2020 по справі 634/464/20
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 634/464/20

Провадження № 2/634/354/20

"28" липня 2020 р.

Сахновщинський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Зимовського О.С.,

за участю секретаря - Ковбаса С.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт Сахновщина, цивільну справу за позовом ТОВ ХАРКІВГАЗ ЗБУТ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з газопостачання , -

встановив:

ТОВ ХАРКІВГАЗ ЗБУТ звернулося до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення за послуги з газопостачання,

07 квітня 2020 року впорядку ч.6 ст.187 ЦПК України, судом було направлено запит до Шевченківської сільської ради Сахновщинського району Харківської області для надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача - ОСОБА_1 .

Згідно відповіді, яка надійшла 21 квітня 2020 року, відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на території селищної ради не зареєстрований, оскількиІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Сахновщинського районного суд Харківської області від 22.04.2020 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, а також витребувано у Сахновщинському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) копію актового запису про смерть ОСОБА_1 .

В підготовче судове засідання представник позивача не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить наступного висновку.

Згідно копії актового запису про смерть від 13.02.2006 року №01 ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Шевченкове Сахновщинського району Харківської області.

Відповідно до положень ч.4 ст. 25 ЦК України у момент смерті фізичної особи припиняється її цивільна правоздатність, а відповідно і цивільна процесуальна дієздатність.

Згідно зі ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Отже, процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст. 55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника (а не зміни відповідача), однак лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст.42, ст.40ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Статтями 46 , 47 цього Кодексу передбачено, що вони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Як встановлено судом позов до ОСОБА_1 було подано 07.04.2020 року, тоді як останній помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто після його смерті.

Враховуючи, що на момент подачі позову цивільна правоздатність ОСОБА_1 припинилась у зв`язку зі смертю, останній не може вважатися відповідачем у справі в розумінні цивільно-процесуального законодавства, а відтак пред`явлення до нього позову не ґрунтується на законі.

За таких обставин суд, вважає, що провадження у справі підлягає закриттю з підстав передбачених п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 255 , 260 ЦПК України , суд, -

постановив:

Провадження у цивільній справі за позовом ТОВ ХАРКІВГАЗ ЗБУТ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з газопостачання - закрити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Харківського апеляційного суду через Сахновщинський районний суд Харківської області відповідно до пп.15.5 п.15 Перехідних положень ЦПК України.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: /підпис/

Копія вірна. Суддя:

СудСахновщинський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення28.07.2020
Оприлюднено29.07.2020
Номер документу90641954
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —634/464/20

Ухвала від 02.12.2020

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Ухвала від 22.04.2020

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні