Рішення
від 15.07.2020 по справі 905/2442/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

15.07.2020 Справа № 905/2442/19

Суддя - Говорун О.В.

Секретар судового засідання - Коновалова А.І.

Позивач - ОСОБА_1 .

Відповідач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8".

Про визнання створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" та вибори його голови та членів правління незаконними; визнання протоколів №1, №2 від 15.02.2016 недійсними та скасування запису про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Представники учасників справи:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився.

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" (далі - відповідач) про: визнання створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8", вибори голови та членів правління відповідача незаконними; визнання протоколів №1, №2 від 15.02.2016 недійсними та скасування запису про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що проведені 15.02.2016 установчі збори об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний -8" (далі - ОСББ) та збори співвласників ОСББ скликані та проведені з порушенням законодавства, оскільки позивача не було повідомлено про проведення цих зборів та, відповідно, про порядок денний зборів. За відомостями, які містяться в протоколах зборів №1,2 від 15.02.2016 неможливо встановити результати голосування, у зв`язку з тим, що протоколи не містять даних про: загальну площу квартир або нежитлових приміщень розташованих у багатоквартирному будинку; площу квартири або нежитлового приміщення співвласника; кількість голосів кожного співвласника, яка має бути пропорційна до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Зазначене свідчить про істотні порушення порядку скликання та проведення зборів ОСББ, з огляду на що позивач звернувся до суду за захистом порушених прав.

Суд зазначає, що вимоги позивача про визнання недійсним протоколів №1 та №2 від 15.02.2016 фактично зведені до визнання недійсними рішень, що були прийняті на зборах та оформлені відповідними протоколами, а отже суд розглядає зазначені вимоги саме в цьому контексті.

19.03.2020 до суду від представника відповідача надійшов відзив, в якому він просив відмовити в задоволенні позову, оскільки "ОСББ є неприбутковою організацією та не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Така правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 23.01.2018 по справі №925/1321/16".

Позивач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд в якому необхідно забезпечити її проведення - Селидівський міський суд Донецької області. Судом відмовлено в задоволенні зазначеного клопотання, у зв`язку з відсутністю вільних залів судового засідання в Селидівському міському суді Донецької області.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, просив розглянути справу без його участі.

Суд, дослідивши письмові докази у судовому засіданні, встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 18.02.2016 проведено державну реєстрацію об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" (а.с.14-15).

Відповідно до витягу Селидівського бюро технічної інвентаризації №4072390 від 07.07.2004 про реєстрацію права власності на нерухоме майно, позивач є власником квартири АДРЕСА_1 (а.с.11, зворотна сторона).

15.02.2016 на установчих зборах співвласників будинку, що розташований за адресою - м.Селидове, вул.Сонячна, б.8, були ухвалені рішення (оформлені протоколом №1) про: створення ОСББ та юридичну адресу об`єднання; назву ОСББ; затвердження статуту ОСББ; обрання складу правління ОСББ; про уповноваженого представника установчих зборів для проведення державної реєстрації об`єднання; обрання складу ревізійної комісії (а.с.19-24).

15.02.2016 на загальних зборах засновників ОСББ "Сонячний-8" м.Селидове були прийняті рішення (оформлені протоколом №2) про: прийняття на баланс ОСББ "Сонячний-8" будинку №8 по вул.Сонячна, м.Селидово; делегування ОСОБА_2 для участі у роботі комісії з обстеження технічного стану будинку та складення акту приймання-передачі; здійснення управління неподільним та загальним майном житлового комплексу через статутні органи ОСББ "Сонячний-8"; затвердження внесків на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна (а.с.25-29).

Виходячи зі змісту протоколів №1 та №2 від 15.02.2016, вказані рішення прийняті, за - 45, проти - 0, утримались - 0. Всього - 60 власників квартир. Присутні - 45 мешканців з правом голосу.

Скликання і проведення установчих зборів ОСББ врегульовано статтею 6 Закону України Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон України "Про ОСББ"), відповідно до ч.ч. 1,3,4,7,9-13, 15 якої, об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників. Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев`ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим. Письмове опитування під час установчих зборів об`єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти"). Установчі збори приймають рішення про створення об`єднання і затверджують його статут. Державна реєстрація змін до статуту об`єднання проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.

Відповідно до ст.10 Закону України "Про ОСББ", загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом).

Отже, процес скликання та проведення як установчих так і загальних зборів ОСББ чітко регламентований законодавством.

В той же час, відповідачем жодних доказів на підтвердження виконання під час скликання і проведення установчих та загальних зборів ОСББ вимог статті 6 Закону України "Про ОСББ" до суду не надано.

Так, відповідачем не надано рішення про утворення ініціативної групи, яка мала б складатися не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень, та повідомлення ініціативної групи про скликання установчих зборів.

Також, не було надано і доказів вручення позивачу під розписку, або доказів поштового відправлення (рекомендованим листом) на його адресу письмової форми повідомлення про проведення установчих зборів не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів, із зазначенням з чиєї ініціативи скликаються збори, місця і часу проведення, проекту порядку денного.

Відповідачем не доведено, що особи, які брали участь у створенні ОСББ та на зборах 15.02.2016 є власниками або повноважними представниками власника відповідних квартир.

Крім того, оскільки протоколи №1,2 не містять відомостей про загальну площу квартир або нежитлових приміщень розташованих у багатоквартирному будинку та площу квартири або нежитлового приміщення кожного співвласника, неможливо встановити кількість голосів кожного співвласника (яка має бути пропорційна до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку), а отже і результати голосування з питань порядку денного, оскільки неможливо встановити, що за прийняття відповідного рішення проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Суд зазначає, що ч.11 ст.6 Закону України "Про ОСББ" передбачає можливість проведення письмового опитування під час установчих зборів об`єднання в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Частиною 8 статті 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено, що письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім`я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання "так", "ні" або "утримався", особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування.

За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час проведення підрахунку голосів враховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування.

Листки письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

Відповідачем не надано доказів проведення письмового опитування в спосіб зазначений вище. Так, до суду не надано власноручно заповнених співвласниками листків опитування, документів, що підтверджують право власності на квартиру або нежитлове приміщення, а також документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників). Не містять відомостей про проведення письмового опитування і протоколи загальних зборів №1, 2 від 15.02.2016.

Наведені обставини свідчать про суттєве порушення відповідачем порядку скликання та проведення установчих та загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8", передбаченого Законом України "Про ОСББ", що призвело до позбавлення позивача права, зокрема, приймати участь в управлінні об`єднанням, обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання, а тому позовні вимоги про визнання недійсними рішень прийнятих на установчих та загальних зборів співвласників будинку, які оформлені протоколами №1 від 15.02.2016 та №2 від 15.02.2016 є такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи задоволення судом вимоги про визнання недійними рішень установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" від 15.02.2016, оформлених протоколом №1 від 15.02.2016, вимога про скасування запису про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яка є похідною від вказаної вище вимоги і спрямована на повноцінне та ефективне відновлення порушених прав позивача, також підлягає задоволенню.

Щодо вимог позивача про визнання створення ОСББ "Сонячний-8" та про визнання виборів членів правління та голови правління ОСББ "Сонячний-8" незаконними, суд зазначає, що вказані вимоги повністю охоплюються вимогою про визнання недійними рішень прийнятих на установчих зборах 15.02.2016, які оформлені протоколом №1, оскільки саме на цих зборах приймались рішення про створення ОСББ та обрання правління, яке в подальшому обрало голову правління (а.с.24).

Згідно з ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу.

Судовий збір, за приписами ч.2 та п.1) ч.4 ст.129 ГПК України, покладається на відповідача та стягується в дохід Державного бюджету України, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.129, 236-238 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати недійсними рішення прийняті на установчих зборах співвласників будинку, що розташований за адресою: місто Селидове, вилиця Сонячна, будинок №8, які оформлені протоколом №1 від 15.02.2016.

Визнати недійсними рішення прийняті на загальних зборах засновників ОСББ "Сонячний-8 м.Селидове", які оформлені протоколом №2 від 15.02.2016.

Скасувати запис про державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8 м.Селидове" (85400, Донецька область, м.Селидове, вул.Сонячна, 8, ідентифікаційний код юридичної особи - 40284865) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Сонячний-8 м.Селидове" (85400, Донецька область, м.Селидове, вул.Сонячна, 8, ідентифікаційний код юридичної особи - 40284865) на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 5763 (п`ять тисяч сімсот шістдесят три) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається в порядку встановленому ст.257 ГПК України, з урахуванням п.п.17.5) п.п.17 п.1 Розділу ХІ Перехідні положення ГПК України, протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 27.07.2020.

Суддя О.В. Говорун

Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено29.07.2020
Номер документу90644190
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2442/19

Ухвала від 28.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Рішення від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Рішення від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 06.07.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 22.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 06.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні