Ухвала
від 29.07.2020 по справі 580/2342/20
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

29 липня 2020 року справа № 580/2342/20 м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд одноособово у складі головуючого судді Бабич А.М., розглядаючи справу за позовом Головного управління ДПС у Черкаській області до Державного підприємства «Черкаське військове лісництво» про стягнення коштів,

УСТАНОВИВ:

01.07.2020 Головне управління ДПС у Черкаській області (18002, м. Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235; код ЄДРПОУ 43142920) (далі - позивач) подало у Черкаський окружний адміністративний суд позов про стягнення з Державного підприємства «Черкаське військове лісництво» (20700, Черкаська обл., м. Сміла, а/б 51; код ЄДРПОУ 07676212) (далі - відповідач) на користь бюджету частину чистого прибутку на суму 290971,00грн.

Ухвалою суду від 03.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження.

27.07.2020 від відповідача надійшов суду відзив на позовну заяву. У прохальній його частині просить:

розгляд справи проводити у судовому засіданні з повідомленням сторін для забезпечення процедури примирення;

відкласти розгляд справи на період дії запроваджених карантинних обмежень;

продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

Ознайомившись із матеріалами справи, суд дійшов висновку відмовити у задоволенні вищевказаних клопотань, з огляду на таке.

Стосовно клопотання про розгляд справи з участю представників сторін суд врахував, під час вирішення питання щодо відкриття провадження у справі ухвалою від 03.07.2020 вирішив розглянути справу правилами спрощеного провадження, оскільки справа не має ознак складної.

Відповідно до частин 1, 2 ст.12 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. На підставі ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно з ч.6 ст.262 КАС України суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін:

1) у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу;

2) якщо характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі незначної складності не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Фактичні обставини встановлюються на підставі доказів. Водночас згідно з вимогами ч.2 ст.72 КАС України усні пояснення сторін не є засобом доказування.

Частинами 1, 2 ст.72 КАС України встановлено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Відповідно до ч.2 ст.74 КАС України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Перевірку доводів та аргументів учасників, встановлення фактичних обставин спору, які мають значення для правильного вирішення спору, можливо встановити виключно на підставі письмових доказів щодо нарахованих і сплачених податкових зобов`язань, які у т.ч. суд витребовує під час здійснення підготовки справи до судового розгляду в порядку дотримання принципу офіційного з`ясування всіх обставин спору.

Під час відкриття провадження у справі ухвалою від 03.07.2020 суд встановив відповідачу строк для надання відзиву, а також зобов`язав позивача надати суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали деталізований розрахунок донарахованих зобов`язань та належним чином завірені копії облікової картки позивача за платежем чистий прибуток за період нарахування, докази узгодженості податкового зобов`язання, яке просить стягнути, а також (у разі наявності) докази оскарження рішень, на підставі яких виник податковий борг.

Викладені в позовній заяві та відзиві обґрунтування, доводи та аргументи дозволяють суду встановити правову позицію всіх сторін без виклику їх представників у судове засідання. Клопотання щодо призначення експертизи, виклику для допитів свідків та участі у судовому засіданні інших учасників справи суду не надходили.

Отже, характер спірних правовідносин та предмет доказування не вимагають проведення судового засідання.

Стосовно доводів про необхідність призначення судового засідання для забезпечення процедури примирення суд врахував, що відповідно до ч.1 ст.190 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов`язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб`єкта владних повноважень.

Отже, для примирення можливе за відсутності відкритого судового засідання.

На підставі частин 2, 3 ст.190 КАС України за клопотанням сторін суд зупиняє провадження у справі на час, необхідний їм для примирення. Умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі звернення обох сторін з клопотанням про надання їм часу для примирення - до закінчення строку, про який сторони заявили у клопотанні.

Отже, для виконання процедури примирення сторін необхідні заяви позивача та відповідача і для такого примирення суд зупиняє провадження у справі. Призначення судового засідання у спрощеному провадженні для виконання вищевказаних умов нормами КАС України не передбачено. Водночас сторони з відповідними клопотаннями не звертались.

З огляду на відсутність обґрунтованих доводів відповідача щодо наявності складнощів для повного з`ясування спірних обставин та об`єктивного вирішення спору, характер спірних правовідносин та предмет доказування не потребують розгляду справи правилами загального позовного провадження.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» установлено з 12 березня 2020 року на усій території України карантин. Термін його дії подовжено постановою Уряду від 22.07.2020 №641 до 31.08.2020.

Тому, забезпечуючи дотримання права учасників на повагу до приватного життя та здоров`я, безпечне довкілля, суд дійшов висновку про можливість вирішити спір на підставі письмових доказів без призначення судового засідання та виклику учасників.

Тому відповідне клопотання відповідача є необґрунтованим.

Суд враховує практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) з питань гарантій публічного характеру провадження у судових органах у контексті пункту 1 статті 6 Конвенції, яка свідчить про те, що публічний розгляд справи може бути виправданим не в кожному випадку (рішення від 08 грудня 1983 року у справі « Axen v. Germany» («Аксен проти Німеччини» ), заява № 8273/78; рішення від 25 квітня 2002 року у справі « Varela Assalino v. Portugal» («Варела Ассаліно проти Португалії» ), заява № 64336/01). Так, у випадках, коли мають бути вирішені тільки питання права, розгляд письмових заяв, на думку ЄСПЛ, є доцільнішим, ніж усні слухання, і розгляд справи на основі письмових доказів є достатнім. Заявник (в одній із зазначених справ) не надав переконливих доказів на користь того, що для забезпечення справедливого судового розгляду після обміну письмовими заявами необхідно було провести також усні слухання. Зрештою, у певних випадках влада має право брати до уваги міркування ефективності й економії. Зокрема, коли фактичні обставини не є предметом спору, а питання права не становлять особливої складності, та обставина, що відкритий розгляд не проводився, не є порушенням вимоги пункту 1 статті 6 Конвенції про проведення публічного розгляду справи.

Щодо клопотання про відкладення розгляду справи на період запроваджених карантинних обмежень суд врахував.

На підставі ч.2 ст.262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч.1 ст.258 КАС України суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до п.3 Прикінцевих положень КАС України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином .

Зважаючи, що розгляд справи здійснюється у спрощеному провадженні і відповідач не обґрунтував наявності у нього перешкод для реалізації процесуальних прав і обов`язків, зумовлених встановленими карантином обмеженнями, клопотання про відкладення розгляду справи та продовження строку розгляду справи не є обґрунтованими і не підлягають задоволенню.

Клопотання продовжити строк підготовчого провадження також не є обгрунтованим, оскільки відповідно до ч.1 ст.179 КАС України підготовче засідання проводиться для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження. Заявлений спір не входить до виключного переліку справ, які мають бути розглянуті виключно за правилами загального позовного провадження відповідно до ч.4 ст.12 КАС України. Ухвалою від 03.07.2020 про відкриття провадження суд вирішив розгляд цієї справи здійснювати у спрощеному провадженні. Отже, підготовче засідання відповідно до вимог КАС України не проводиться.

Тому вказані вище клопотання відповідача не підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст.2-20, 179, 243, 248, 259-263 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити без задоволення клопотання клопотання Державного підприємства «Черкаське військове лісництво» про розгляд справи з участю сторін, відкладення розгляду справи, продовження строку підготовчого провадження у справі за позовом Головного управління ДПС у Черкаській області до Державного підприємства «Черкаське військове лісництво» про стягнення коштів.

2. Копію ухвали направити учасникам спору.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М. Бабич

Ухвала постановлена, складена у повному обсязі та підписана 29.07.2020 .

Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено30.07.2020

Судовий реєстр по справі —580/2342/20

Ухвала від 16.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Рішення від 14.08.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Ухвала від 29.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Ухвала від 03.07.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні