Ухвала
від 29.07.2020 по справі 584/906/20
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/906/20

Провадження №1-кп/584/135/20

УХВАЛА

Іменем України

29.07.2020 Путивльський районний суд Сумської області

в складі: головуючого - судді ОСОБА_1

за участю: секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Путивль обвинувальний акт в кримінальному провадженні № 12020205230000006 від 04 липня 2020 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, уродженки м. Путивль Сумської області, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , не працюючої, не заміжньої, освіта середня спеціальна, маючу на утриманні малолітню доньку, раніше не судиму,

у вчиненні кримінального проступку, передбаченогоч.1 ст.190КК України,

встановив:

Судом отриманий затверджений прокурором обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12020205230000006 від 04 липня 2020 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального проступку, передбаченогоч.1ст.190КК України, за таких обставин.

07 вересня 2017 року за обвинуваченою ОСОБА_4 зареєстровано право власності на квартиру, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до п.6 "Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг", затвердженого постановою КМУ від 01.10.2014 № 505, грошова допомога не призначається у разі, коли будь-хто із членів сім`ї має у власності житлове приміщення, що розташоване у інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній республіці Крим і м. Севастополі, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснююсть свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану.

06 листопада 2018 року, будучи внутрішньо переміщеною особою, обвинувачена ОСОБА_4 вирішила звернутись до Управління соціального захисту населення Путивльської районної державної адміністрації з метою отримання щомісячної адресної допомоги, з метою подачі заяви про призначення щомісячної адресної допомоги.

Керуючись протиправним умислом на отримання соціальної допомоги, обвинувачена ОСОБА_4 06 листопада 2018 року подала заяву про отримання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованих територій України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, в графах шляхом обману, умисно, з корисливою метою, подала завідомо неправдиві відомості про відсутність у своїй власності житлових приміщень, розташованих у інших регіонах, ніж тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях, Автономній республіці Крим і м. Севастополі, населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснююсть свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення та останній, починаючи з листопада 2018 року почали нараховувати матеріальну допомогу.

Продовжуючи свій протиправний умисел на незаконне отримання державної допомоги обвинувачена ОСОБА_4 07 травня 2019 року знову подала до Управління соціального захисту населення Путивльської районної державної адміністрації заяву про призначення щомісячної адресної допомоги, з метою подачі заяви про призначення щомісячної адресної допомоги, де шляхом обману вказала відомості про відсутність у власності житла, на підставі чого, у період з листопада 2018 по жовтень 2019 останній нараховані кошти, як соціальна допомога внутрішньо переміщеній особі у розмірі 12000 грн.

В подальшому обвинувачена ОСОБА_4 розпорядилась ними на власний розсуд, тим самим спричинивши державному бюджету України в особі УСЗН Путивльської РДА матеріальні збитки на вказану суму.

Таким чином, обвинувачена ОСОБА_4 вчинила кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст. 190 КК України - заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 свою вину у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, за обставин, викладених у обвинувальному акті, визнала повністю, у вчиненому кається, звернулася з письмовим клопотанням про звільнення її від кримінальної відповідальності на підставіст.45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Представник потерпілого в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з письмовою заявою, у якій просив справу розглядати без його участі.

Заслухавши думку прокурора, який вважав, що кримінальне провадження може бути закрито із звільненням обвинуваченої від кримінальної відповідальності на підставіст.45 КК України, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до п.1 ч.2ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

В силуст.45 КК Україниособа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Звільнення особи від кримінальної відповідальності в цьому випадку є обов`язком суду.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, обвинувачена ОСОБА_4 вперше вчинила кримінальний проступок, який відповідно до примітки до ст. 45 КК України не відноситься до числа корупційних кримінальних правопорушень, щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки, що підтверджується наданою нею квитанцією № 18 від 10.07.2020 про сплату 12000 грн.

З огляду на викладене, обвинувачена підлягає звільненню від кримінальної відповідальності на підставіст.45 КК України, на що вона дала свою згоду.

На підставі ст. 100 КПК України речові докази: копії заяв про про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої теритолрії України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, наданих обвинуваченою ОСОБА_4 до УСЗН Путивльської РДА від 06.11.2018 та 07.05.2019 - залишити зберігатися в матеріалах кримінального провадження. Керуючисьст.45 КК України, п. 1 ч. 2 ст. 284,314, 371-372 КПК України, суд

постановив:

Звільнити обвинувачену ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченогоч.1 ст. 190 КК України, на підставіст. 45 КК Україниу зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження № 12020205230000006 від 04 липня 2020 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального проступку, передбаченогоч.1 ст. 190 КК України - закрити.

Речові докази: копії заяв про про призначення щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої теритолрії України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, наданих обвинуваченою ОСОБА_4 до УСЗН Путивльської РДА, від 06.11.2018 та 07.05.2019 - залишити зберігатися в матеріалах кримінального провадження.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду через Путивльський районний суд Сумської області протягом семи днів з дняоголошення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудПутивльський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90649705
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —584/906/20

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Токарєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні