Ухвала
від 29.07.2020 по справі 732/676/20
ГОРОДНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №732/676/20

провадження № 2/732/405/20

Ухвала

про зупинення провадження у справі

29.07.2020 року м.Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого - судді КарпинськоїН.М., секретар - Пінчук С.М., у судовому засіданні в залі суду в м. Городня у порядку загального позовного провадження у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Правові ініціативи , до товариства з обмеженою відповідальністю Борзнянський райагрохім , ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: державний реєстратор речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Борзнянської міської ради Чернігівської області Ледяєва Тетяна Петрівна, головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області в особі відділу у Городнянському районі головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області, про визнання недійсними договорів оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача, адвокат Комлик Ілля Сергійович, діючи на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги № 1032834 від 29 квітня 2020 року, звернувся до Городнянського районного суду Чернігівської області з позовом до відповідачів та просив визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 3,62 га, кадастровий номер 7421485300:03:000:0120, яка розміщена в адміністративних межах Кузницької сільської ради Городнянського району, Чернігівської області, укладений 21.12.2018 між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Борзнянський райагрохім , скасувавши запис № 29701682 від 26.12.2018 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки.

25 травня 2020 року ухвалою прийнято позов до розгляду та відкрито провадження у справі з призначенням підготовчого засідання у справі.

На а.с. 65-68 долучено відзив на позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Борзнянський райагрохім", які з мотивів у ньому викладених просять відмовити у задоволенні позову.

Ухвалою суду від 09 червня 2020 року закрито підготовче засідання у справі і справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

29.07.2020 року сторони та треті особи в судове засідання не з"явились.

Представник позивача (а.с.104) заявив клопотання про розгляд справи за наявними матеріалами.Відповідач - ТОВ "Борзнянський райагрохім", будучи належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду (а.с.105), участі в судовому засіданні свого представника не забезпечив.

Треті особи та їх представники не подали вираженої згоди приймати участь у судовому засіданні. Державний реєстратор речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Борзнянської міської ради Чернігівської області Лєдяєва Тетяна Петрівна та представник Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області в особі Відділу у Городнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області заявили клопотання про розгляд справи без їх участі, у вирішенні даної цивільної справи покладаються на розсуд суду (а.с.96,63).

До суду також надійшло свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.107), яким засвідчено факт смерті співвідповідача у справі - ОСОБА_1 . Згідно поданого свідоцтва ОСОБА_1 померла у віці 79 років 16 червня ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що Городнянським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції м. Суми складено актовий запис про смерть № 170 від 16.06.2020.

Законодавство передбачає можливість при збереженні орендних земельних відносин зміну особи однієї із сторін договору оренди. Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (далі - ЗК України), Цивільним кодексом України (далі - ЦК України), Законом України Про оренду землі вiд 06.10.1998 р. № 161-XIV, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі (ст. 2 Закону України Про оренду землі ).

Відповідно до законодавства однією з підстав для заміни сторін у договорі оренди є передача прав шляхом правонаступництва.

Випадок переходу права на оренду за універсальним правонаступництвом визначений ст. 7 Закону України Про оренду землі . Право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи - орендаря до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем та виявили бажання стати орендарями.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України Про оренду землі до нового власника орендованої земельної ділянки переходять права та обов`язки орендодавця за договором оренди цієї земельної ділянки.

Як вбачається із змісту п.1 ч.1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов"язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

З урахуванням викладеного, керуючись п.1 ч.1 ст. 251, ст. 260 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

зупинити провадження у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Правові ініціативи , до товариства з обмеженою відповідальністю Борзнянський райагрохім , ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: державний реєстратор речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Борзнянської міської ради Чернігівської області Ледяєва Тетяна Петрівна, головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області в особі відділу у Городнянському районі головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області, про визнання недійсними договорів оренди землі, до встановлення правонаступників.

В день спливу строку, передбаченого ч.1 ст. 1270 ЦК України, встановленого для прийняття спадщини, звернутися до Городнянської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області, із запитом щодо інформаційної довідки із Спадкового реєстру про відкриття спадкової справи до майна ОСОБА_1 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду про зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п"ятнадцяти днів з дня її складення до Чернігівського апеляційного суду через Городнянський районний суд. Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п"ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 29 липня 2020 року.

Суддя Карпинська Н.М.

СудГороднянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено30.07.2020
Номер документу90650312
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —732/676/20

Ухвала від 10.09.2020

Цивільне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Карпинська Н. М.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Карпинська Н. М.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Карпинська Н. М.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Карпинська Н. М.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Карпинська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні