Постанова
від 29.07.2020 по справі 743/932/20
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/932/20

Провадження №3/743/281/20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2020 року смт.Ріпки

Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого - судді Жовток Є.А., при секретарі Марченко А.В., розглянувши матеріали, що надійшли з Ріпкинського ВП Чернігівського ВП ГУНП в Чернігівські області, про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, одруженого, займаючого посаду директора ТОВ Служба охорони та безпеки , зареєстрованого та проживаючого в АДРЕСА_1 , маючого на утриманні одну неповнолітню дитину,

за ст.44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

10.07.2020 року, в період часу з 19 години по 21 годину 30 хвилин поряд з Будинком культури, розташованим по вул.Святомиколаївській, 89 в смт.Ріпки Чернігівської області, ОСОБА_1 , являючись організатором масового заходу, не забезпечив дотримання безпечної дистанції між учасниками, не менше ніж 1,5 метра один від одного, чим порушив вимоги п.п.5 п.3 Постанови КМУ № 392 від 20 травня 2020 року.

Таким чином, в діях ОСОБА_1 вбачаються ознаки правопорушення, передбаченого ст.44-3 КУпАП.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою винність у вчиненні правопорушення не визнав, пояснивши, що йому в вину ставиться порушення ст. 44-3 КУпАП, однак жодним нормативно-правовим актом організатор заходу не наділений повноваженнями фізичного чи адміністративного впливу на громадян - учасників цього заходу. ОСОБА_1 являється членом політичної партії РІДНИЙ ДІМ , був організатором масового заходу, а саме презентації партії в смт.Ріпки, за погодженням з Ріпкинською селищною радою. Вказані повноваження ОСОБА_1 виконував як фізична особа, і до забезпечення проведення цього заходу залучалося також четверо волонтерів. До функцій ОСОБА_1 входили організація розмітки, огородження території, ведення температурного скринінгу, видача громадянам захисник масок та попередження про дотримання дистанції, розміщення на входах дезинфекторів. На думку ОСОБА_1 , з урахуванням того що захід проводився на відкритому повітрі, загрози здоров`ю людей через недотримання між ними дистанції не створювало. Крім того, контроль за дотриманням дистанції між учасниками заходу мали забезпечувати працівники поліції. Про необхідність дотримання соціальної дистанції через гучномовець попереджав ведучий заходу.

Незважаючи на невизнання вини, винність ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення підтверджується сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів.

Так, згідно п.п.5 п. 3 Постанови КМУ № 392 від 20.05.2020 року (в редакції чинній на 10.07.2020 року), на період дії карантину забороняється проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, крім проведення кінопоказів у приміщеннях кінотеатрів та заходів закладами культури, за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. Організатор заходу відповідальний за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра.

З повідомлення керівника політичної партії РІДНИЙ ДІМ адресованого Ріпкинській селищній раді 08.07.2020 року вбачається, що відповідальний за проведенням масового заходу - презентації політичної партії РІДНИЙ ДІМ 10.07.2020 року в смт.Ріпки є ОСОБА_1 .

Листом керівника ПП РІДНИЙ ДІМ від 08.07.2020 року адресованим Ріпкинській селищній раді було гарантовано дотримання вимог законодавчих та санітарних норм.

Рішенням виконавчого комітету Ріпкинської селищної ради № 71 від 09.07.2020 року зобов`язано організаторів заходів забезпечити підтримання в належному санітарному стані території, що використовується для їх проведення. Відповідальність за безпеку громадян, дотримання вимог законодавства та санітарних норм під час проведення масового заходу, було покладено на представника політичної партії ОСОБА_1 .

З переглянутих в судовому засіданні оптичних носіїв з відеозаписами вбачається, що під час презентації політичної партії в смт.Ріпки в межах периметру відведеного для проведення цього заходу, переважна більшість присутніх, в тому числі малолітніх та осіб похилого віку, знаходились без захисних масок і на відстані значно меншій ніж 1,5 метрів один від одного.

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтвердив автентичність відеозаписів доданих до протоколу працівниками поліції, а також той факт, що на записі відображено його присутність на заході в якості організатора.

Одним із вказаних записів частково підтверджуються пояснення ОСОБА_1 про те що ведучий попереджав присутніх про необхідність дотримання протикарантинних заходів, в тому числі і дотримання соціальної дистанції, однак таке роз`яснення не мало своїм наслідком дотримання присутніми визначеної відстані.

Разом з цим, суд відхиляє твердження ОСОБА_1 про безпечність проведення масового заходу на відкритому повітрі, оскільки це твердження нічим не обгрунтовується, а диспозиція статті 44-3 КУпАП не передбачає такої обов`язкової передумови для настання відповідальності, як настання певних наслідків.

Таким чином, суд критично ставиться до заперечень ОСОБА_1 і розцінює їх як спробу уникнути або пом`якшити відповідальність.

Оцінюючи досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності та взаємозв`язку, з точки зору належності, допустимості та достовірності, суд приходить до висновку про доведеність вини ОСОБА_1 у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

Вирішуючи питання про вид та розмір стягнення, суд враховує характер вчиненого правопорушення, відомості про особу винного, відсутність обставин пом`якшуючих і обтяжуючих його відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст.129 Конституції України, ст.ст.33, 40-1, 252, 283, 284 КУпАП, суд -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 - визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст.44-3 КУпАП та застосувати щодо нього адміністративне стягнення у виді штрафу, в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) грн.

Роз`яснити правопорушнику, що штраф має бути сплачений протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому постанови з наданням квитанції до суду у вказаний строк. У разі несплати штрафу, постанова звертається для примусового виконання, а з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу. Стягнути з ОСОБА_1 , судовий збір, в дохід держави, у розмірі 420 грн. 40 коп.

Постанова може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду, через Ріпкинський районний суд, протягом десяти днів, з дня її винесення.

Суддя Є.А. Жовток

Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено30.07.2020
Номер документу90650635
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —743/932/20

Постанова від 01.09.2020

Адмінправопорушення

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Постанова від 29.07.2020

Адмінправопорушення

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Жовток Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні