Рішення
від 29.07.2020 по справі 220/530/20
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 220/530/20

Номер провадження № 2/220/329/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2020 року Великоновосілківський районний суд Донецької області в складі:

головуючої судді Фисун Л.С.

за участю секретаря Григораш В.А.

розглянувши у судовому засіданні у залі суду в смт. Велика Новосілка Донецької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Роздольненської сільської ради, ОСОБА_3 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

у с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

25 березня 2020 року позивач, в особі представника ОСОБА_2 звернувся до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_3 померла ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки загальною площею 7,340 га., кадастровий номер 1421284600:01:001:0138, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області. За життя ОСОБА_4 було складено заповіт,відповідно до якого належну їй земельну ділянку вона заповідає позивачу. У видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом державним нотаріусом відмовлено у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини. Причинами, що зумовили пропущення ним строків для подачі заяви про прийняття спадщини є зокрема те, що з 2014 року по теперішній час він проживає на непідконтрольній Україні території та тільки в березні цього року дізнався про смерть ОСОБА_4 .У зв`язку з цим, просить суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Оскільки строк на прийняття спадщини був пропущений з вищезазначених поважних причин - просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини.

Відповідачі своїм правом на надання відзиву на позов не скористалися.

Сторони у судове засідання не з`явилися, позивач та його представник просили про розгляд справи без їх участі, заявлені позовні вимоги підтримують в повному обсязі, просять їх задовольнити. Представник відповідача - Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області до судового засідання не з`явився, надав заяву, згідно якої позовні вимоги визнав, просив справу розглянути за його відсутності. Відповідач ОСОБА_3 до судового засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином та завчасно, про причини неявки суд не повідомив.

За таких обставин суд вважає можливим розглянути справу без участі сторін, які належним чином повідомлені про дату та час судового розгляду, представник позивача та відповідача Роздольненської сільської ради надали заяви про розгляд справи за їх відсутності. Неявка відповідача ОСОБА_3 у відповідності до п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України не перешкоджає розгляду справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 02 квітня 2020 року за вказаною заявою відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 04 травня 2020 року.

Ухвалою суду від 04.05.2020 р. справа призначена до судового розгляду по суті.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних мотивів.

Установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_3 померла ОСОБА_4 , у віці 87 років, про що 01.07.2014 року виконавчим комітетом Андріївської сільської ради Великоновосілківського району Донецької складено відповідний актовий запис за № 25, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 виданим 01.07.2014 року виконкомом Андріївської сільської ради (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки загальною площею 7,340 га., кадастровий номер 1421284600:01:001:0138, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області, належної на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 924877, виданого 06.12.2005 року Великоновосілківською райдержадміністрацією та Великоновосілківським районним відділом земельних ресурсів та зареєстрованого в Книзі реєстрації державних актів на право власності на землю на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01-05-149-100306 (а.с.11).

Згідно заповіту від 20 березня 2012 року посвідченого секретарем Роздольненської сільської ради Великоновосілківського району Донецької області Тахтаровою С.Д. та зареєстрованого в реєстрі за № 127, належну їй на праві власності земельну ділянку площею 7,340 га., серія ЯА № 924877 від 06.12.2005 року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Роздольненської сільської ради засвідчену державним актом, виданим Великоновосілківською райдержадміністрацією, ОСОБА_4 заповілаОСОБА_1 (а.с.9).

Державним нотаріусом Великоновосілківської державної нотаріальної контори Кравець С.В. видано Постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, згідно якої ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , у зв`язку з пропуском строку для подачі заяви про прийняття спадщини(а.с.12-13).

Відповідно до Витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 59823401 від 16.03.2020 року, виданого Великоновосілківською державною нотаріальною конторою, інформація щодо заведених спадкових справ на спадкодавця ОСОБА_4 померлу ІНФОРМАЦІЯ_1 у Спадковому реєстрі відсутня(а.с.14-15).

Таким чином, судом установлено, що після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки та позивач є спадкоємцем за заповітом, спадкова справа не заводилась.

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Відповідно до 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Частиною 1 ст.1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, за його позовом суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, що передбачено ч.3 ст.1272 ЦК України.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо:1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування при розгляді справ про визначення додаткового строку для прийняття спадщини слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Окрім того, відповідно до п. 24 вищезазначеної Постанови вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Висновки суду.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Як слідує з правового висновку Верховного Суду України, прийнятого Судовою палатою у цивільних справах при розгляді справи №6-85 цс 12 від 26.09.2012 року, правила ч. 3 ст.1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

Аналіз наведених норм дає можливість дійти висновку про те, що в законодавстві не міститься визначення поняття поважності причин пропущення строку для прийняття спадщини, їх поважність повинна визначатися судом у кожному випадку, виходячи з конкретних обставин справи.

Таким чином, суд приходить до висновку, що причина пропуску позивачем шестимісячного строку для прийняття спадщини, а саме те що з 2014 року по теперішній час він проживає на непідконтрольній Україні території та тільки в березні цього року дізнався про смерть ОСОБА_4 - є поважною.

Враховуючи викладене, а також відсутність інших спадкоємців, які прийняли спадщину та відсутність заперечень зі сторони відповідачів щодо задоволення позовних вимог, суд вважає за можливе визначити позивачу додатковий строкдля подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка залишилась після смерті ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст.4, 10, 11, 60, 76-80, 258,259,263-265 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Роздольненської сільської ради, ОСОБА_3 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 додатковий строк тривалістю у три місяці з дня набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Роздольненська сільська рада Великоновосілківського району Донецької області, місце знаходження: Донецька область, Великоновосілківський район село Роздольне, вул. Шкільна, 19, ЄДРПОУ 04526727.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя Л.С.Фисун

СудВеликоновосілківський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено30.07.2020
Номер документу90657491
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —220/530/20

Рішення від 29.07.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Фисун Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні