Рішення
від 29.07.2020 по справі 152/734/20
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/734/20

2/152/280/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

29 липня 2020 року м. Шаргород

Справа №152/734/20

Провадження №2/152/280/20

Шаргородський районний суд

Вінницької області

в складі:

головуючого судді - Славінської Н.Л.,

з участю:

секретаря судового засідання - Бабиної І.Д.,

розглянувши в залі суду у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Залокоцька Вікторія Дживанівна, до Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області про визнання строку для прийняття спадщини пропущеним з поважних причин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

І. Стислий виклад позицій позивача, відповідача

1.Виклад позиції позивача.

09.07.2020 року адвокат Залокоцька В.Д. звернулася до Шаргородського районного суду в інтересах ОСОБА_1 з вказаною позовною заявою, в якій зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , яка на день смерті постійно проживала та була зареєстрована у м. Шаргород Вінницької області.

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, яке складається, в тому числі, із земельної частки (паю) площею 2,02 га, розташованої на території Слободо-Шаргородської сільської ради.

Позивач є спадкоємцем ОСОБА_2 за законом.

При зверненні до нотаріуса з метою оформлення спадщини після смерті матері позивачу відмовлено у оформленні у зв`язку із пропуском строків звернення з заявою про прийняття спадщини.

Причиною пропуску строку звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини стало те, що позивачеві не було відомо про наявність спадкового майна, оскільки вона проживає у м. Фастів Київської області, а про наявність спадкового майна позивач дізналася 14.05.2020 року з повідомлення ПП П .М.І. .

Просить визнати строк для прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , пропущеним позивачем ОСОБА_1 з поважних причин та визначити останній додатковий строк для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини в три місяці.

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Залокоцька В.Д. не прибули, будучи повідомленими про його дату, час та місце належним чином.

Представник позивача - адвокат Залокоцька В.Д. подала заяву про розгляд справи у її та позивача відсутності, в якій зазначила, що позовні вимоги підтримує, просить позов задовольнити з підстав, що в ньому наведені, не заперечує щодо ухвалення судом рішення у підготовчому судовому засіданні у випадку визнання позову відповідачем (а.с.31).

2. Виклад позиції відповідача.

Відповідач - Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області відзиву на позов із викладенням своїх заперечень, відповідно до норм діючого ЦПК України, на пропозицію суду, викладену в ухвалі від 10.07.2020 року, до суду не подала.

27.07.2020 року представник відповідача Слободо-Шаргородської сільської ради - секретар сільської ради Мазур Т.М. (а.с.29-30) подала до суду заяву про визнання у повному обсязі позовних вимог ОСОБА_1 про визнання строку для прийняття спадщини пропущеним з поважних причин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини, з якої вбачається, що відповідач не має заперечень щодо задоволення позову та визнає його, а також не заперечує щодо ухвалення рішення про задоволення позову в підготовчому судовому засіданні (а.с.28).

ІІ. Заяви, клопотання позивача, відповідача

1. 29.07.2020 року представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Залокоцька В.Д. подала до суду заяву про розгляд справи у підготовчому судовому засіданні у її та позивача відсутності, позовні вимоги підтримує з підстав, що наведені в позові (а.с.31).

2. 27.07.2020 року представник відповідача Слободо-Шаргородської сільської ради - секретар Мазур Т.М. подала до суду заяву, у якій просить розгляд справи проводити у відсутності представника Слободо-Шаргородської сільської ради з огляду на визнання у повному обсязі позовних вимог ОСОБА_1 (а.с.28).

ІІІ. Процесуальні дії у справі

1. Відповідно до ухвали судді від 10.07.2020 року прийнято до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Залокоцька В.Д., до Слобдо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області про визнання строку для прийняття спадщини пропущеним з поважних причин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 29.07.2020 року (а.с.24-25).

2. В підготовче судове засідання не прибули позивач - ОСОБА_1 , його представник - адвокат Залокоцька В.Д., представник відповідача Слободо-Шаргородської сільської ради, у зв`язку із чим суд, не виходячи до нарадчої кімнати, відповідно до вимог ч.4 ст.259 ЦПК України, постановив ухвалу про розгляд справи у відсутності зазначених учасників справи, враховуючи, що перешкод для розгляду справи немає та враховуючи подані ними заяви про розгляд справи у їх відсутності, а також враховуючи, що відповідач заявив про повне визнання позову.

3. Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи… фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи, що розгляд означеної справи здійснюється в підготовчому судовому засіданні у відсутності всіх учасників справи, то суд не вбачає підстав для здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

4. Відповідно до вимог ч.ч.1, 2, 4, 5 ст.206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнання позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення… У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Суд, перевіривши повноваження представника відповідача Слободо-Шаргородської сільської ради - секретаря сільської ради Мазур Т.М., яка діє на підставі розпорядження від 01.07.2020 року (а.с.30), встановив, що остання не обмежена у повноваженнях на вчинення процесуальних дій від імені відповідача, визнання нею позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси відповідача та інших осіб, тому наявні підстави для прийняття судом визнання відповідачем позовних вимог ОСОБА_1

5. В судовому засіданні, відповідно до вимог ч.4 ст.259 ЦПК України, не виходячи до нарадчої кімнати, суд постановив ухвалу про прийняття визнання представником відповідача Слободо-Шаргородської сільської ради секретарем сільської ради Мазур Т.М. позовних вимог ОСОБА_1

6. Згідно з вимогами ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. За таких обставин суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи за відсутності учасників справи та ухвалення судового рішення у підготовчому засіданні - немає.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

Вирішуючи спір, суд встановив, що між сторонами виникли цивільно-правові відносини щодо спадкування, зокрема, щодо порядку відкриття спадщини, прийняття спадщини та продовження строків для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка по день смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 (а.с.18-20), що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.13).

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, яке складається із права на земельну частку (пай) площею 2,02 умовних кадастрових гектари, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії ВН №0467730 (а.с.15).

Спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 є дочка останньої - ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження позивача серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про укладення шлюбу позивача серії НОМЕР_3 (а.с.9), повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження (а.с.10-12).

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_4 немає (а.с.32).

Позивач ОСОБА_1 не подала вчасно нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті матері через необізнаність про наявність спадкового майна, про що дізналася лише з повідомлення ПП П .М.І. від 14.05.2020 року про наявність у спадкодавця права на земельну частку (пай), що належала останній на підставі сертифікату серії ВН в„– 0467730 (а.с.14), що суд вважає поважною причиною пропуску строку прийняття спадщини.

20.06.2020 року державним нотаріусом Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області відмовлено позивачу в оформленні спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 у зв`язку із пропуском строків прийняття спадщини (а.с.16-17).

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Встановленим судом фактам відповідають цивільно-правові відносини, що виникають із спадкування, щодо порядку відкриття спадщини, прийняття спадщини та продовження строків для прийняття спадщини, які регулюються Конституцією України та Цивільним кодексом України.

Відповідно до ст.41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Оскільки спадщина після смерті ОСОБА_2 , яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності ЦК України, то, відповідно до вимог п.5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, до виниклих правовідносин слід застосовувати норми ЦК України.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.3 ст.1223, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України).

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово (ч.1 ст.1258 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч.1 ст.1268 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК України).

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

VІ. Висновки суду

Аналіз перевірених і оцінених в судовому засіданні доказів переконує суд, що позивач ОСОБА_1 , спадкоємець майна померлої ОСОБА_2 за законом, своєчасно не прийняла спадщину з поважних причин.

До вказаного висновку суд прийшов, виходячи із того, що, відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Тобто, право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 , спадкоємець майна померлої ОСОБА_2 за законом, своєчасно не прийняла спадщину та пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, у зв`язку із чим є підстави для застосування до спірних правовідносин положень ч.3 ст.1272 ЦК України, тобто для визначення додаткового строку для подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи, що представником відповідача визнано позовні вимоги ОСОБА_1 , то, відповідно до вимог ст.ст.200, 206 ЦПК України, в даному випадку наявні всі законні підстави для ухвалення рішення про задоволення позову у підготовчому судовому засіданні.

Отже, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.4, 5, 7, 10, 11, 12, 27, 81, 83, 89, 197, 198, 200, 206, 258, 259, 263, 264, 265, ч.4 ст.268, ст.273 ЦПК України і на підставі ст.ст . 1220, 1222, 1223, 1268, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд,

вирішив:

Позов ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Залокоцька Вікторія Дживанівна, до Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області про визнання строку для прийняття спадщини пропущеним з поважних причин та визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визнати строк для прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 пропущеним ОСОБА_1 з поважних причин.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , - в три місяці, починаючи з дня набрання цим рішенням суду законної сили.

Строк і порядок набрання рішенням суду законної сили та його оскарження

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Шаргородський районний суд. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення (ч.1 ст.354, ст.355 ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду (ч.ч.1, 2 ст.273 ЦПК України).

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення (п.1 ч.2 ст.354 ЦПК України).

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин (ч.3 ст.354 ЦПК України).

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином (п.3 розділу ХІІ Прикінцеві положення ЦПК України).

Повне найменування (для юридичних осіб) та ім`я (для фізичних осіб) сторін:

- позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка м. Шаргород Вінницької області, жителька АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 ;

- відповідач - Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області, місцезнаходження - с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області, вул. Першотравнева, 13, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ - 13326759.

Повне рішення складено 29.07.2020 року.

Суддя:

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено30.07.2020
Номер документу90668440
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/734/20

Рішення від 29.07.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Ухвала від 10.07.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні