Ухвала
від 28.07.2020 по справі 910/1616/20
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"28" липня 2020 р. Справа№ 910/1616/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Кравчука Г.А.

суддів: Козир Т.П.

Коробенка Г.П.

при секретарі судового засідання Вороніній О.С.

за участю представників сторін

від апелянта Глевацька О.В. довіреність б/н від 01.06.20

від позивача не з`явився,

від відповідача 1 не з`явився,

від відповідача 2 не з`явився,

від відповідача 3 не з`явився,

від відповідача 4 не з`явився,

від відповідача 5 Трегуб О.А ордер серія КС №488626,

від відповідача 6 не з`явився,

від відповідача 7 не з`явився,

від третьої особи 1 не з`явився,

від третьої особи 2 не з`явився,

від третьої особи 3 не з`явився,

від третьої особи 4 не з`явився,

від третьої особи 5 не з`явився,

від третьої особи 6 не з`явився,

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент", м. Київ

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 06.02.2020

у справі №910/1616/20 (суддя Котков О.В.)

особи, які можуть отримати статус учасника справи:

позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Міжнародна компанія з управління нерухомістю", м. Лондон

відповідачі 1. Реєстратор Комунального підприємства "Центр правової допомоги та реєстрації" Гумуржи Олександр Костянтинович, м. Київ

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Горизонт", м. Київ

3. Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Метелиця Олександр Олександрович, м. Київ

4. Приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Чередниченко Ганна Анатоліївна, м. Одеса

5 . Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Пономарьова Дар`я Володимирівна, м. Київ

6 . Старший державний виконавець Бородянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області Бузніцька Тетяна Григорівна, смт. Бородянка. Київська обл.

7. Приватний виконавець Наконечний Ігор Михайлович, м. Київ

треті особи, які не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору

1. Комунальне підприємство "Центр правової допомоги та реєстрації", м. Київ

2. Реєстратор Київської філії Комунального підприємства "Реєстрація нерухомості та бізнесу" Кузьменко Юрій Олександрович, м. Київ

3 . Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Белломі Олена Віталіївна, м. Київ

4. Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Шевченко Інна Леонтіївна, м. Київ

5. Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Познякова Світлана Василівна, м. Київ

6. Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сергеєв Олександр Олександрович, м. Київ

про забезпечення позову

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Північного апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 06.02.2020 у справі №910/1616/20, розгляд якої було призначено на 28.07.2020.

У судове засідання 28.07.2020 з`явилися представник апелянта Товариства з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент" та представник відповідача 5 приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Пономарьової Д.В. Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися. При цьому, у суду немає відомостей щодо належного повідомлення позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна компанія з управління нерухомістю" про день, час та місце розгляду справи.

Судом встановлено що Товариство з обмеженою відповідальністю "Міжнародна компанія з управління нерухомістю" (INTERNATIONAL REAL ESTATE MANAGEMENT COMPANY LIMITED) є суб`єктом господарювання іноземної держави, який знаходиться за адресою: Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії W1T 7PD. Лондон, Квінс хаус, 180 Тоттенхем Корт Роуд, приміщення 12, 2 -й поверх.

З матеріалів справи вбачається, що ухвали Північного апеляційного господарського суду позивачу направлено за адресою фактичного місцезнаходження та адресою для листування (яка вказана в апеляційній скарзі), у зв`язку з чим вказані відправлення повертаються з відміткою Укрпошти "за закінченням терміну зберігання".

У судовому засіданні представник апелянта заявив усне клопотання про взяття на себе зобов`язання на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, здійснити переклад на англійську мову ухвали суду для вручення її позивачу.

Представник відповідача 5 приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Пономарьової Д.В. не заперечував проти заявленого клопотання.

У разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ч. 1 ст. 367 Господарського процесуального кодексу України)

Так, порядок вручення судових та позасудових документів на території Об`єднаного Королівства Великобританії регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 15.11.1965).

Відповідно до ст. 1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно статті 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (ст. 3 Конвенції).

Уряд Великобританії визначив, що Центральним органом для отримання та виконання запитів на вручення є Королівський суд правосуддя, Великобританія (The Senior Master Foreign Process Section (Room E16, Royal Courts of Justice Strand, London WC2A 2LL).

Запити про надання правової допомоги та додатки до них складаються мовою запитуючої Договірної Сторони, до них також додаються завірені копії перекладу мовою іншої Договірної Сторони або англійською мовою.

З метою забезпечення належного повідомлення позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна компанія з управління нерухомістю" (INTERNATIONAL REAL ESTATE MANAGEMENT COMPANY LIMITED) про час та місце розгляду справи у встановленому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах порядку, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зобов`язати апелянта Товариство з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент", надати суду нотаріально засвідчений переклад даної ухвали на англійську мову в трьох примірниках та прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів на англійську мову в трьох примірниках.

Таким чином, з метою належного повідомлення позивача про час і місце розгляду даної справи, відправлення судових документів позивачу буде здійснено через Королівський суд правосуддя, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, а також, безпосередньо за адресою місцезнаходження позивача.

В силу застережень, викладених у Законі України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах" та ст.15 Конвенції, якщо документ про виклик до суду або аналогічний документ підлягав передачі за кордон з метою вручення відповідно до положень цієї Конвенції, і якщо відповідач не з`явився, то судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що: документ був вручений у спосіб, передбачений внутрішнім правом запитуваної Держави для вручення документів, складених у цій країні, особам, які перебувають на її території; документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві або за його місцем проживання в інший спосіб, передбачений цією Конвенцією, і що, в кожному з цих випадків, вручення або безпосередня доставка були здійснені в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

Пунктом "b" частини 2 статті 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965) зазначено, що кожна Договірна Держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Крім того, суд апеляційної інстанції вважає, що для забезпечення належного повідомлення позивача про час та місце розгляду справи слід також правити копію даної ухвали, безпосередньо за адресою для листування, яка зазначена в позовній заяві: 03151, м. Київ, вул. Молодогвардійська, 32.

З огляду на викладене, оскільки Північний апеляційний господарський суд повинен належним чином повідомити позивача про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 15.11.1965), суд апеляційної інстанції дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Керуючись ст. ст. 216, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 15.11.1965), Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити усне клопотання представника апелянта про взяття на себе зобов`язання на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, здійснити переклад на англійську мову ухвали суду для вручення її позивачу.

2. Розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 06.02.2020 у справі №910/1616/20 відкласти на 29 вересня 2020 року о 15 год 40 хв, який відбудеться у приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, зал судових засідань №8, 2-й поверх.

3. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент" в строк до 06 серпня 2020 року подати до Північного апеляційного господарського суду нотаріально засвідчені переклади на англійську мову в трьох примірниках даної ухвали.

4. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Конгрес Девелопмент" в строк до 06 серпня 2020 року подати до Північного апеляційного господарського суду нотаріально засвідчені переклади на англійську мову в трьох примірниках прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів.

5. Копію ухвали направити позивачу за адресою місцезнаходження - 03151, м. Київ, вул. Молодогвардійська, 32, та за адресою для листування - Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії W1T 7PD. Лондон, Квінс хаус, 180 Тоттенхем Корт Роуд, приміщення 12, 2 -й поверх.

Два примірники з проханням про вручення з копіями ухвал суду направити Королівському суду правосуддя, Великобританія (The Senior Master Foreign Process Section (Room E16, Royal Courts of Justice Strand, London WC2A 2LL) для вручення позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "Міжнародна компанія з управління нерухомістю" (INTERNATIONAL REAL ESTATE MANAGEMENT COMPANY LIMITED), адреса: Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії W1T 7PD. Лондон, Квінс хаус, 180 Тоттенхем Корт Роуд, приміщення 12, 2 -й поверх .

Копію ухвали надіслати іншим учасникам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями Північного апеляційного господарського суду.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

Судді Т.П. Козир

Г.П. Коробенко

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.07.2020
Оприлюднено03.08.2020
Номер документу90694844
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/1616/20

Постанова від 18.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Постанова від 02.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні