Рішення
від 30.07.2020 по справі 420/3798/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/3798/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2020 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Балан Я.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження, за наявними матеріалами, у порядку письмового провадження, адміністративну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД до Головного управління ДПС в Одеській області, Державної податкової служби України про визнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду, через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, з позовною заявою звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД до Головного управління ДПС в Одеській області, Державної податкової служби України про:

визнання протиправними та скасування рішень комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (99 рішень);

зобов`язання Державної податкової служби України зареєструвати податкові накладні датами їх доставляння до ДПС України (95 накладних);

зобов`язання Державної податкової служби України зареєструвати розрахунки коригування кількісних і вартісних показників (4 розрахунки) датами їх доставляння до ДПС України;

зобов`язання Головного управління ДПС в Одеській області виключити із переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості та внести відповідну інформацію до АІС Податковий блок ,

визнання протиправним та скасування рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Адміністративний позов мотивовано наступним.

Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД зазначає, що відмовляючи в реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, контролюючий орган в оскаржуваних рішеннях не зазначив конкретних обставин, які б виключали можливість реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД стверджує, що складені ним податкові накладні та розрахунки коригування не відповідають визначеним у законі критеріям оцінки ризиків, у зв`язку з чим, підстави для зупинення їх реєстрації були відсутні.

Крім того, отримавши повідомлення про зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, контролюючому органу було направлено пояснення та документи, що підтверджують реальність фінансово-господарських операцій, за наслідками яких було складено відповідні податкові накладні. Як зазначає позивач, доданих до повідомлень пояснень та документів контролюючий орган під час прийняття оскаржуваних рішень не врахував, у зв`язку з чим дійшов безпідставних висновків про відмову у реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування.

Наголошувалося, що Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД , як платник податку на додану вартість, також не відповідає критеріям ризиковості платника податку, оскільки, товариство не є юридичною особою, яку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління неіснуючим, померлим, безвісти, зниклим особам; не є юридичною особою, яку зареєстровано перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або здійснювати повноваження, згідно з інформацією, наданою такими особами; не є юридичною особою, яку зареєстровано (перереєстровано) та фінансово-господарську діяльність, якої впроваджено без відома і згоди його засновників і призначених у законному порядку керівників згідно з інформацією, наданою такими засновниками та/або керівниками; має відкриті та діючі рахунки у банківських установах; податкова звітність з податку на додану вартість за два останні звітні (податкові) періоди подана вчасно та з дотриманням норм діючого законодавства.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ ТА КЛОПОТАННЯ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 17 червня 2020 року, вищевказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито спрощене позовне провадження по справі без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частини п`ятої статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 20 липня 2020 року у задоволенні клопотання Головного управління ДПС в Одеській області про продовження розгляду адміністративної справи №420/3798/20 за правилами загального позовного провадження - відмовлено.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 27 липня 2020 року у задоволенні клопотання Головного управління ДПС в Одеській області про розгляд адміністративної справи №420/3798/20 у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін - відмовлено.

У встановлений судом строк, відповідач надав відзив (вх.№26319/20 від 08.07.2020р. на позовну заяву (т. VI, а.с. 164-192 ).

Відзив обґрунтований наступним .

Законом України Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні №1797-VІІІ від 21 грудня 2016 року, було внесено ряд суттєвих змін до Податкового кодексу України та запроваджено новий механізм електронного адміністрування податку на додану вартість за умов провадження аналізу та здійснення управління ризиками з метою визначення форм і обсягів митного та податкового контролю.

Законом України Про внесення змін до податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році №2245-VІІІ від 07.12.2017 року, пункт 200.16 статті 200 Податкового кодексу України був викладений у новій редакції та з 1 січня 2018 року передбачає, що реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пункту 4 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №520 від 12.12.2019 року (чинний з 14.12.2019 року), у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі.

Згідно пункту 5 Порядку №520, перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, може включати, зокрема, первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових Форм і галузевої специфіки, накладні.

Всі рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН про відмову в реєстрації податкової накладної та зобов`язання зареєструвати податкові накладні з приводу Товариства з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД були прийнятті у зв`язку з ненадання платником податку копій документів відповідно до пункту 5 Порядку №520.

Крім того, ТОВ САЛАНА ТРЕЙД не було надано документи на виконання договорів поставки де позивач виступає саме покупцем товару з його контрагентами.

Щодо включення ТОВ САЛАНА ТРЕЙД до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку наголошувалося, що внесення контролюючим органом платника податку до переліку ризикових платників податків є лише діяльністю контролюючого органу з виконання своїх повноважень по збиранню та формуванню податкової інформації, яка сама по собі не створює для платника податків жодних правових наслідків у вигляді зміни або припинення його прав та не породжують для нього обов`язкових юридичних наслідків. Включення суб`єктом владних повноважень до бази даних певної інформації не створює жодних перешкод для діяльності платника податку.

Станом на 30 липня 2020 року, інших заяв по суті справи від сторін на адресу суду не надходило.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зареєстроване 01.11.2017 року за №15561020000064206.

До основних видів діяльності ТОВ САЛАНА ТРЕЙД згідно код КВЕД відносяться: 46.19 Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; 46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин (основний); 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля; 52.10 Складське господарство (т.І, а.с.72).

На виконання своєї безпосередньої господарської діяльності ТОВ САЛАНА ТРЕЙД придбавало кукурудзу 3 класу, пшеницю 2 класу, пшеницю 3 класу, пшеницю 4 класу та ячмінь 3 класу.

Зокрема, кукурудза 3 класу була придбана ТОВ САЛАНА ТРЕЙД у наступних контрагентів: ФГ МАЇСС (код ЄДРПОУ 32523049) за договором поставки №1/171019 від 17.10.2019 року та специфікації №С002/19 від 01.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.25-27), ТОВ СІЕЙТІ (код ЄДРПОУ 39441455) за договором поставки №1/301019 від 30.10.2019 року та специфікації №С002/19 від 31.10.2019 року (т.ІІІ, а.с.28-30); ТОВ АГРОКРАЙ (код ЄДРПОУ 32883758) за договором поставки №1/221019 від 22.10.2019 року та специфікації №С002/19 від 04.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.16-18); Українсько-німецького підприємства з іноземними інвестиціями у формі Товариства з обмеженою відповідальністю МУЛЬТІ-АГРОДНІПРО (код ЄДРПОУ 30421839) за договором поставки №2/011119 від 01.11.2019 року та специфікації №С001/19 від 04.11.2019 року (т.ІІІ, а.с.13-15); ТОВ АЛЬЖЕ (код ЄДРПОУ 37970551) за договором поставки №1/161019 від 16.10.2019 року та специфікації №С002/19 від 05.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.2-4); ТОВ СП ПРАГМАТІК (код ЄДРПОУ 35252805) за договором поставки №1/190919 від 19.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.19-21) та специфікацій №С016/19 від 01.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.172), С012/19 від 25.10.2019 року (т.VІ,а.с.110), С011/19 від 24.10.2019 року (т.V,а.с.98), С013/19 від 29.10.2019 року (т.V,а.с.53,77), №С016/19 від 01.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.199), С014/19 від 01.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.121), С015/19 від 01.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.148), С011/19 від 24.10.2019 року (т.V,а.с.142.); ПП КОМПАНІЯ ЄВРОТРЕЙД (код ЄДРПОУ 38369331) за договором поставки №5/281019 від 28.10.2019 року та специфікації №С001/19 від 29.10.2019 року (т.ІІІ, а.с.34-36); ФГ ЗЕЛЕНИЙ ОБРІЙ (код ЄДРПОУ 14247023) за договором поставки №1/291019 від 29.10.2019 року та специфікації №С001/19 від 29.10.2019 року (т.ІІІ, а.с.31-33); Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю ім. Мічуріна (код ЄДРПОУ 04931936) за договором поставки №1/041119 від 04.11.2019 року та специфікації №С001/19 від 04.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.10-12); ФГ ГРОЦЬКИЙ (код ЄДРПОУ 35569044) за договором поставки №2/061119 від 06.11.2019 року та специфікації №С001/19 від 06.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.5-9); ТОВ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ АГРОІНВЕСТ+ (код ЄДРПОУ 36744443) за договором поставки №2/051119 від 05.11.2019 року та специфікації №С001/19 від 05.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.22-24).

Пшениця 2 класу придбана ТОВ САЛАНА ТРЕЙД у ТОВ СП ПРАГМАТІК (код ЄДРПОУ 35252805) за договором поставки №1/190919 від 19.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.19-21) та специфікацій №С012/19 від 25.10.2019 року (т.VІ,а.с.110), №С017/19 від 08.11.2019 року (т. ІV,а.с.52).

Пшениця 3 класу придбана ТОВ САЛАНА ТРЕЙД у ТОВ СП ПРАГМАТІК (код ЄДРПОУ 35252805) за договором поставки №1/190919 від 19.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.19-21) та специфікацій №008/19 від 22.10.2019 року (т.VІ,а.с.90) та №С018/19 від 08.11.2019 року (т.ІІІ, а.с.30).

Пшениця 4 класу придбана ТОВ САЛАНА ТРЕЙД у ТОВ СП ПРАГМАТІК (код ЄДРПОУ 35252805) за договором поставки №1/190919 від 19.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.19-21) та специфікацій №С010/19 від 22.10.2019 року (т.VІ,а.с.15), №С019/19 від 08.11.2019 року (т.ІІІ, а.с.220) та №С010/19 від 22.10.2019 року (т.VІ,а.с.50).

Ячмінь 3 класу придбаний ТОВ САЛАНА ТРЕЙД у ТОВ СП ПРАГМАТІК (код ЄДРПОУ 35252805) за договором поставки №1/190919 від 19.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.19-21) та №2/200919 від 20.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.64-68) та специфікацій №С002/19 від 23.09.2019 року (т.V,а.с.233) та 001/19 від 25.09.2019 року (т. ІІІ, а.с.69).

Придбаний товар (кукурудзу 3 класу, пшеницю 2,3,4 класу та ячмінь 3 класу) ТОВ САЛАНА ТРЕЙД було реалізовано на адресу АТ ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ (код ЄДРПОУ 37243279) відповідно до договорів поставки, зокрема №548 від 20.09.2019 року (т.ІІІ, а.с.38-43), №665 від (т.ІІІ,а.с.111-113), №664 від (т.ІІІ,а.с.154-156), №640 від 01.11.2019 року (т. ІV, а.с.57-59), №637 від 01.11.2019 року (т.ІІІ,а.с.175-177), №632 від (т. а.с.), №622 від (т.V,а.с.88-90), №1/1510/595 від (т.V,а.с.214-216), №1/3009/570 від (т.VІ,а.с.61-63), Додаткових угод, видаткових накладних, платіжних доручень, актів приймання-передачі зерна при переоформленні, довіреностей (т.ІІІ, а.с.211-250, т.ІV, а.с.1-173).

На виконання вимог статті 201 Податкового кодексу України, Товариством з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД через автоматизовану систему Єдине вікно подання електронної звітності засобами телекомунікаційного зв`язку складено і направлено Державній фіскальній службі України податкові накладні: № 29 від 07.11.2019 року, №32 від 07.11.2019 року, №39 від 07.11.2019 року, №74 від 07.11.2019 року, №77 від 06.11.2019 року, №80 від 08.11.2019 року, №67 від 07.11.2019 року, № 69 від 07.11.2019 року, №71 від 07.11.2019 року, №81 від 08.11.2019 року, №83 від 08.11.2019 року, № 98 від 29.10.2019 року, №79 від 30.10.2019 року, №82 від 30.10.2019 року, №83 від 31.10.2019 року, №3 від 01.11.2019 року, №4 від 01.11.2019 року, №5 від 01.11.2019 року, №6 від 01.11.2019 року, №7 від 01.11.2019 року, №8 від 01.11.2019 року, №9 від 01.11.2019 року, №11 від 01.11.2019 року, №44 від 01.11.2019 року, №45 від 01.11.2019 року, №10 від 02.11.2019 року, №26 від 03.11.2019 року, №2 від 04.11.2019 року, №46 від 05.11.2019 року, №47 від 05.11.2019 року, №48 від 05.11.2019 року, №49 від 05.11.2019 року, №50 від 05.11.2019 року, №51 від 05.11.2019 року, №52 від 05.11.2019 року, №53 від 05.11.2019 року, №27 від 06.11.2019 року, №54 від 06.11.2019 року, №55 від 06.11.2019 року, №56 від 06.11.2019 року, №59 від 06.11.2019 року, №60 від 06.11.2019 року, №61 від 06.11.2019 року, №62 від 06.11.2019 року, №75 від 06.11.2019 року, №76 від 06.11.2019 року, №28 від 07.11.2019 року, №30 від 07.11.2019 року, №33 від 07.11.2019 року, №36 від 07.11.2019 року, №38 від 07.11.2019 року, №42 від 07.11.2019 року, №43 від 07.11.2019 року, №63 від 07.11.2019 року, №64 від 07.11.2019 року, №65 від 07.11.2019 року, №66 від 07.11.2019 року, №73 від 07.11.2019 року, №68 від 08.11.2019 року, №79 від 08.11.2019 року, №89 від 08.11.2019 року, №90 від 08.11.2019 року, №91 від 08.11.2019 року, №92 від 08.11.2019 року, №93 від 08.11.2019 року, №70 від 09.11.2019 року, №94 від 09.11.2019 року, №95 від 09.11.2019 року, №96 від 09.11.2019 року, №97 від 10.11.2019 року, №98 від 10.11.2019 року, №99 від 10.11.2019 року, №100 від 10.11.2019 року, №107 від 10.11.2019 року, №72 від11.11.2019 року, №101 від 11.11.2019 року, №102 від 11.11.2019 року, №108 від 11.11.2019 року, №109 від 11.11.2019 року, №40 від 12.11.2019 року, №41 від 12.11.2019 року, №87 від 12.11.2019 року, №103 від 12.11.2019 року, №110 від 12.11.2019 року, №88 від 13.11.2019 року, №104 від 13.11.2019 року, №105 від 13.11.2019 року, №106 від 13.11.2019 року, №82 від 14.11.2019 року, №84 від 16.11.2019 року, №85 від 16.11.2019 року, №86 від 17.11.2019 року, №31 від 07.11.2019 року, №37 від 07.11.2019 року, №84 від 30.10.2019 року та розрахунки коригування кількісних і вартісних показників: №12 від 04.11.2019 року до податкової накладної №62 від 23.10.2019 року; №18 від 06.11.2019 року до податкової накладної №64 від 23.10.2019 року; №1 від 02.11.2019 року до податкової накладної №46 від 23.10.2019 року; №14 від 06.10.2019 року до податкової накладної №4 від 06.10.2019 року (т.І, а.с.76-175).

Проте, Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД отримало квитанції про прийняття документів та зупинення реєстрації із зазначенням: відповідно до п.201.16 ст.201 ПК України реєстрація ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних зупинена. Платник податку, яким подано для реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, відповідає п.8 Критеріїв ризиковості платника податку. Пропонуємо надати пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної в ПН/РК для розгляду питання прийняття рішення про реєстрації/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Додатково повідомляємо показник D =.0010%, Р =0 (т.І, а.с.177-242, т.ІІ, а.с.1-32).

На виконання вимог п. п. 201.16.2 п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД направлено до ДФС України та Головного управління ДПС в Одеській області пояснення на підтвердження реального характеру господарських операцій(т.ІІІ, а.с.80-82, 126, 140, 152, 182, 210, 222, т.ІV, а.с.35-36, 55, 73, 94, 112, 131, 144, 159, 173, 204, 233, т.V, а.с.103, 121, 134, 147, 159, 173, 186, 199, 212, 240, т. VІ, а.с.22, 97, 112).

Рішеннями комісії Головного управління ДПС в Одеській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, у реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД було відмовлено з посиланням, що платником податку не надано копій документів, а саме: розрахункових документів та/або банківських виписок з особових рахунків; первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження продукції, складських документів (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунків-фактури/інвойсів, актів приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладних (документи які не надано - підкреслити) (т. ІІ, а.с.36-135).

Слід зазначити, що рішенням комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №28658 від 04.02.2020 року, прийнято рішення про відповідність платника податку ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД критеріям ризиковості платника податку (т.І, а.с.71).

Не погоджуючись з рішеннями комісії Головного управління ДПС в Одеській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних щодо відмови у реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування кількісних і вартісних показників, про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, вважаючи їх протиправним, ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД звернулось до суду з даною позовною заявою.

РЕЛЕВАНТНІ ДЖЕРЕЛА ПРАВА ТА ВИСНОВКИ СУДУ

Податковий кодекс України (далі - ПК України) є спеціальним законом з питань оподаткування та встановлює порядок погашення зобов`язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов`язкових платежів), нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків, визначені заходи, які вживаються контролюючим органом з метою погашення платниками податків податкового боргу.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Згідно з пунктом 201.10 статті 201 ПК України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, є дата та час, зафіксовані у квитанції.

Якщо надіслані податкові накладні/розрахунки коригування сформовано з порушенням вимог, передбачених пунктом 201.1 цієї статті та/або пунктом 192.1 статті 192 цього Кодексу, а також у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування відповідно до пункту 201.16 цієї статті, протягом операційного дня продавцю/покупцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді або зупинення їх реєстрації із зазначенням причин.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Такий Порядок був затверджений постановою Кабінету Міністрів України №1246 від 29.12.2010 року (з наступними змінами, далі - Порядок №1246).

Відповідно до пункту 2 Порядку №1246 податкова накладна - електронний документ, який складається платником податку на додану вартість (далі - платник податку) відповідно до вимог Податкового кодексу України (далі - Кодекс) в електронній формі у затвердженому в установленому порядку форматі (стандарті) та надсилається для реєстрації.

Згідно з пунктом 12 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1246 від 29.12.2010 року, після надходження податкової накладної та/або розрахунку коригування до ДФС в автоматизованому режимі здійснюється їх розшифрування та проводяться перевірки: відповідності податкової накладної та/або розрахунку коригування затвердженому формату (стандарту); чинності електронного цифрового підпису, порядку його накладення та наявності права підписання посадовою особою платника податку таких податкової накладної та/або розрахунку коригування; реєстрації особи, що надіслала на реєстрацію податкову накладну та/або розрахунок коригування, платником податку на момент складення та реєстрації таких податкової накладної та/або розрахунку коригування; дотримання вимог, установлених пунктом 192.1 статті 192 та пунктом 201.10 статті 201 ПК України; наявності помилок під час заповнення обов`язкових реквізитів відповідно до пункту 201.1 статті 201 ПК України; наявності суми податку на додану вартість відповідно до пунктів 200-1.3 і 200-1.9 статті 200-1 ПК України (для податкових накладних та/або розрахунків коригування, що реєструються після 1 липня 2015 р.); наявності в Реєстрі відомостей, що містяться у податковій накладній, яка коригується; факту реєстрації/зупинення реєстрації/відмови в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування з такими ж реквізитами; відповідності податкових накладних та/або розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків, достатнім для зупинення їх реєстрації відповідно до пункту 201.16 статті 201 ПК України; дотримання вимог Законів України Про електронний цифровий підпис , Про електронні документи та електронний документообіг та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

Відповідно до пункту 13 Порядку №1246, за результатами перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку, формується квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування (далі - квитанція).

Аналогічні приписи наведені у пункті 201.16 статті 201 ПК України, згідно з якими реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінету Міністрів України.

Механізм зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, організаційні та процедурні засади діяльності комісій з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі (далі - комісії контролюючих органів), права та обов`язки їх членів визначено Порядком зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 1165 від 11 грудня 2019 року, який набрав чинності з 01.02.2020 року (далі - Порядок № 1165).

Відповідно до п. 3 Порядку №1165 податкові накладні/розрахунки коригування (крім розрахунків коригування, складених у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, та розрахунків коригування, складених на неплатника податку), що подаються для реєстрації в Реєстрі, перевіряються щодо відповідності таким ознакам безумовної реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі - ознаки безумовної реєстрації):

1) податкова накладна, яка не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та/або складена за операцією, звільненою від оподаткування;

2) обсяг постачання, зазначений платником податку в податкових накладних/розрахунках коригування (крім розрахунків коригування, поданих для реєстрації в іншому місяці, ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у Реєстрі в поточному місяці, з урахуванням поданої для реєстрації в Реєстрі податкової накладної/розрахунку коригування, становить менше 500 тис. гривень за умови, що обсяг постачання товарів/послуг, зазначений у них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем - платником податку, не перевищує 50 тис. гривень, сума податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена у попередньому місяці, становить більше 20 тис. гривень, та керівник - посадова особа такого платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників податку;

3) одночасно виконуються такі умови:

загальна сума податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано податкову накладну/розрахунок коригування на реєстрацію в Реєстрі, становить більше 1 млн. гривень;

значення показника D, розрахованого згідно з цим підпунктом, становить більше 0,05. Показник D розраховується за такою формулою:

D= S/T,

де S - загальна сума сплачених за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування, сум єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платником податку та його відокремленими підрозділами;

T - загальна сума постачання товарів/послуг на митній території України, що оподатковуються за ставками 0, 20 і 7 відсотків, зазначеними платником податку в податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих у Реєстрі за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування;

значення показника P є меншим, ніж значення, розраховане за такою формулою:

P = Pм х 1,4,

де P - сума податку на додану вартість, зазначена платником податку в податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих у Реєстрі у звітному (податковому) періоді, з урахуванням поданої на реєстрацію в Реєстрі податкової накладної/розрахунку коригування;

Pм - найбільша місячна сума податку на додану вартість, зазначена у податкових накладних/розрахунках коригування, зареєстрованих платником податку в Реєстрі за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено податкову накладну/розрахунок коригування.

Значення показників D та P відображаються в електронному кабінеті платнику податку;

4) у податковій накладній/розрахунку коригування відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, які зазначені у таблиці даних платника податку, врахованій контролюючим органом.

Відповідно до пунктів 4, 5 Порядку №1165 у разі коли за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування визначено, що податкова накладна/ розрахунок коригування відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у пункті 3 цього Порядку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування не зупиняється в Реєстрі.

Платник податку, яким складено та/або подано для реєстрації в Реєстрі податкову накладну/розрахунок коригування, що не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації, перевіряється щодо відповідності критеріям ризиковості платника податку (додаток 1), показникам, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку (додаток 2).

Податкова накладна/розрахунок коригування, що не відповідають жодній з ознак безумовної реєстрації, перевіряються щодо відповідності відображених у них операцій критеріям ризиковості здійснення операцій (додаток 3).

У разі коли за результатами автоматизованого моніторингу податкової накладної/ розрахунку коригування встановлено, що відображена в них операція відповідає хоча б одному критерію ризиковості здійснення операції, крім податкової накладної/розрахунку коригування, складених платником податку, який відповідає хоча б одному показнику, за яким визначається позитивна податкова історія, реєстрація таких податкової накладної/ розрахунку коригування зупиняється.

Так, у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі контролюючий орган протягом операційного дня надсилає (в електронній формі у текстовому форматі) в автоматичному режимі платнику податку квитанцію про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, яка є підтвердженням зупинення такої реєстрації.

У квитанції про зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування зазначаються: 1) номер та дата складення податкової накладної/розрахунку коригування; 2) критерій (критерії) ризиковості платника податку та/або ризиковості здійснення операцій, на підставі якого (яких) зупинено реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, з розрахованим показником за кожним критерієм, якому відповідає платник податку; 3) пропозиція щодо надання платником податку пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі або відмову в такій реєстрації (пункт 11 Порядку №1165).

Згідно з пунктами 6, 7, 10, 11 Порядку №1165 у разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/ розрахунок коригування, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

У разі коли за результатами автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну/розрахунок коригування, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування зупиняється.

Питання відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку розглядається комісією регіонального рівня.

У разі встановлення відповідності платника податку хоча б одному з критеріїв ризиковості платника податку комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Включення платника податку до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, здійснюється в день проведення засідання комісії регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

Платник податку отримує рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку через електронний кабінет у день прийняття такого рішення (додаток 4).

У рішенні зазначається підстава, відповідно до якої встановлено відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Комісією регіонального рівня розглядається питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, у разі виявлення обставин та/або отримання інформації, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку та/або отримання інформації та копій відповідних документів від платника податку, що свідчать про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

У разі виявлення обставин та/або отримання інформації, визначених абзацом сьомим цього пункту, та прийняття комісією регіонального рівня рішення про невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку платник податку отримує таке рішення в електронному кабінеті в день його прийняття (додаток 4).

Інформація та копії документів подаються платником податку до ДПС в електронній формі засобами електронного зв`язку з урахуванням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» , «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Мінфіном.

Документами, необхідними для розгляду питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, можуть бути:

договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявних типових форм та галузевої специфіки, накладні;

розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством;

інші документи, що підтверджують невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Інформацію та копії документів, подані платником податку, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення.

За результатами розгляду інформації та копій документів комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, яке платник податку отримує в електронному кабінеті у день його прийняття (додаток 4).

Виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, здійснюється в день проведення засідання комісії регіонального рівня та прийняття відповідного рішення.

Якщо комісією регіонального рівня протягом семи робочих днів, що настають за датою надходження зазначеної інформації та документів, не прийнято відповідного рішення, платник податку виключається з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

У разі надходження до контролюючого органу відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Комісія регіонального рівня постійно проводить моніторинг щодо відповідності/невідповідності платників податку критеріям ризиковості платника податку.

Згідно додатку №1 до Порядку №1165 зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в ЄРПН затверджено критерії ризиковості платника податку на додану вартість, а саме :

1. Платника податку на додану вартість (далі - платник податку) зареєстровано (перереєстровано) на підставі недійсних (втрачених, загублених) та підроблених документів згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах.

2. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління неіснуючим, померлим, безвісти зниклим особам згідно з інформацією, наявною в контролюючих органах.

3. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) в органах державної реєстрації фізичними особами, що не мали наміру провадити фінансово-господарської діяльності або здійснювати повноваження, згідно з інформацією, наданою такими особами.

4. Платника податку зареєстровано (перереєстровано) та ним проваджено фінансово-господарську діяльність без відома і згоди його засновників і призначених у законному порядку керівників згідно з інформацією, наданою такими засновниками та/або керівниками.

5. Платник податку - юридична особа не має відкритих рахунків у банківських установах, крім рахунків в органах Казначейства (крім бюджетних установ).

6. Платником податку не подано контролюючому органу податкової звітності з податку на додану вартість за два останніх звітних (податкових) періоди всупереч нормам підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 та абзацу першого пункту 49.2 і пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України.

7. Платником податку на прибуток підприємств не подано контролюючому органу фінансової звітності за останній звітний період всупереч нормам підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 та пункту 46.2 статті 46 Податкового кодексу України.

8. У контролюючих органах наявна податкова інформація, яка стала відома у процесі провадження поточної діяльності під час виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій, що визначає ризиковість здійснення господарської операції, зазначеної в поданих для реєстрації податковій накладній/розрахунку коригування.

Наказом Міністерства фінансів України №520 від 12.12.2019 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.12.2019 року за №1245/34216, затверджено Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Порядок №520), який визначає механізм прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, реєстрацію яких відповідно до пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу України зупинено в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пунктів 2-4 Порядку №520 прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, здійснюють комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі головних управлінь Державної податкової служби України в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС.

Комісія регіонального рівня протягом п`яти робочих днів, що настають за днем отримання пояснень та копій документів, поданих відповідно до пункту 4 цього Порядку, приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі та надсилає його платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Податкового Кодексу України.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної розрахунку коригування в Реєстрі.

Пунктом 5 Порядку №520 визначено перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, може включати:

договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

Пунктами 6, 7 Порядку №520 передбачено, що письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов`язання, відображеного в податковій накладній / розрахунку коригування.

Платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних / розрахунків коригування, якщо такі податкові накладні / розрахунки коригування складено на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних / розрахунках коригування відображено однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП)).

Письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв`язку з урахуванням вимог Законів України Про електронні документи та електронний документообіг , Про електронні довірчі послуги та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

Відповідно до п. 11 Порядку №520 Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі в разі:

ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі;

та/або ненадання платником податку копій документів відповідно до пункту 5 цього Порядку;

та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Пунктом 13 Порядку №520 визначено, що рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Щодо позовних вимог ТОВ САЛАНА ТРЕЙД про визнання протиправним та скасування рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, суд зазначає наступне.

Рішенням комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №28658 від 04.02.2020 року, прийнято рішення про відповідність платника податку ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД критеріям ризиковості платника податку (т.І, а.с.71).

Контролюючий орган здійснює моніторинг податкових накладних/розрахунків коригування шляхом аналізу наявної податкової інформації, що міститься в інформаційних ресурсах ДФС з метою виявлення ризиків порушення норм податкового законодавства, зокрема, ймовірності складення та надання податкової накладної/розрахунку коригування для реєстрації в Реєстрі з порушенням норм підпункту а або б пункту 185.1 статті 185, підпункту а або б пункту 187.1 статті 187, абзацу першого пунктів 201.1, 201.7, 201.10 статті 201 ПК України за наявності об`єктивних ознак неможливості здійснення операції з постачання товарів/послуг, дані про яку зазначено у такій податковій накладній/розрахунку коригування, та/або ймовірності уникнення платником податку на додану вартість виконання свого податкового обов`язку;

Дії контролюючого органу щодо внесення до електронної бази даних інформації, незалежно від джерела її отримання (чи то отриманої внаслідок проведення податкової перевірки, чи то за результатами засідання Комісії ГУ ДФС), є службовою діяльністю працівників податкового органу на виконання своїх професійних обов`язків в порядку передбаченому ПК України та нормативно-правових актів, прийнятих на виконання вимог цього Кодексу. Способом здійснення таких дій є, зокрема, інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності контролюючих органів. Інформація, зібрана відповідно до норм ПК України, може зберігатися та опрацьовуватися в інформаційних базах контролюючих органів або безпосередньо посадовими (службовими) особами контролюючих органів.

Враховуючи вищевикладене, суд звертає увагу, що обов`язковою ознакою дій/бездіяльності/рішень суб`єкта владних повноважень, які можуть бути оскаржені до суду, є те, що вони безпосередньо породжують певні правові наслідки для суб`єктів відповідних правовідносин і мають обов`язковий характер.

У відзиві на позовну заяву ГУ ДПС в Одеській області зазначало, що використання контролюючим органом податкової інформації наявної в інформаційних системах ДПС або внесення інформації в такі бази за результатами її опрацювання у певних спосіб здійснення податкового контролю, зокрема, віднесення Товариства до платників, які відповідають критеріям ризиковості, є одним із заходів щодо збору, опрацювання та використання інформації, необхідної для виконання покладених на відповідача функцій та завдань, безпосередньо рішення Комісії по віднесенню платника податків до переліку таких платників які відповідають критеріям ризиковості без прийняття рішення про відмову у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань не порушує права та інтереси позивача.

Зазначена правова позиція була висловлена й Верховним Судом у його постановах від 03.03.2020 року по справі №240/3665/19, від 20.11.2019 року по справі №480/4006/18, від 27.08.2019 року по справі №540/2077/18.

Однак, слід зазначити, що суди повинні використовувати релевантні рішення Верховного Суду, з належною правовою позицією.

Постанови Верховного Суду від 03.03.2020 року по справі №240/3665/19, від 27.08.2019 року у справі №540/2077/18 та від 20.11.2019 року у справі № 480/4006/18, стосуються норм застосування Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №117 від 21.02.2018 року, який втратив чинність 01.02.2020 року.

Оскаржуване рішення комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №28658 про відповідність платника податку ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД критеріям ризиковості платника податку прийняте 04.02.2020 року (т.І, а.с.71), тобто при вирішенні питання правомірності такого рішення слід використовувати новий нормативний акт, зокрема на підставі якого таке рішення і винесено - Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою Кабінету Міністрів України №1165 від 11.12.2019 року.

Крім того, у даному випадку, формування контролюючим органом висновку про відповідність ТОВ САЛАНА ТРЕЙД п.8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість, призвело до безпосередніх негативних наслідків для позивача у вигляді зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування від 28.04.2020 року.

Суд звертає увагу, що у даній справі оскаржується не тільки проміжне рішення податкового органу, а й рішення які безпосередньо породжують певні правові наслідки для позивача і мають обов`язковий характер та які стали наслідком прийняття відповідачем проміжного рішення.

Бланк рішення про відповідність/невідповідність ТОВ САЛАНА ТРЕЙД критеріям ризиковості платника податку містить обов`язкове для заповнення поле податкова інформація (заповнюється у разі відповідності пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку) .

Однак в оскаржуваному рішенні вказане поле не заповнено, замість зазначення податкової інформації стоїть прочерк - (т.І, а.с.71).

Рекомендований порядок взаємодії підрозділів ДФС при комплексному відпрацюванні податкових ризиків з податку на додану вартість, затверджений наказом Державної фіскальна служба України №543 від 28.07.2015 року, вживає наступні терміни у відповідному значенні:

вигодонабувач - платник податку на додану вартість, який за рахунок відображення в даних податкової звітності недостовірних даних господарських операцій з використанням вигодоформуючих ( податкових ям ) та вигодотранспортуючих суб`єктів (транзитерів), у тому числі за ланцюгом постачання товару, отримує необґрунтовану податкову вигоду;

вигодо транспортуючий суб`єкт (транзитер) - платник податку на додану вартість, що здійснює посередницьку функцію між вигодоформуючим суб`єктом ( податковою ямою ) та вигодонабувачем, у якого відповідно до даних податкової звітності сума задекларованих податкових зобов`язань дорівнює сумі податкового кредиту за всіма чи за окремими операціями або різниця між сумами податкових зобов`язань та податкового кредиту не перевищує 0,5 відсотка за умови відсутності реальної господарської або іншої економічної діяльності;

зустрічний транзит - різновид вигодотранспортуючого суб`єкта господарювання (транзитера), який надає послуги з підміни позицій товарних груп (робіт, послуг), що реалізуються на адресу інших суб`єктів господарювання;

податковий ризик - ймовірність невиконання (неналежного виконання) платниками податків податкового обов`язку, підтверджена сукупністю наявної податкової інформації.

З Інформаційної довідки наданої Головним управління ДПС в Одеській області до відзиву на позовну заяву вбачається, що контрагенти позивача придбавали ячмінь, кукурудзу та пшеницю у юридичних осіб з знаками ризику, зокрема ТОВ ПРОКСІТЕХНОТОРГ (код ЄДРПОУ 42871215), ТОВ ЛАЙТЕН ГРУП (код ЄДРПОУ 42342169), ОЛКАР СТАНДАРТ - які мають ознаки вигодоформуючих суб`єктів (т. VІ, а.с.180).

Таким чином, з матеріалів справи вбачається, що контролюючий орган дійшов висновку про відповідність ТОВ САЛАНА ТРЕЙД п.8 Критеріїв ризиковості платника податку на додану вартість у зв`язку з тим, що контрагенти контрагентів позивача мають ознаки вигодоформуючих суб`єктів .

Суд зазначає, що будь-яка податкова інформація, що наявна в інформаційно-аналітичних базах відносно контрагентів суб`єкта господарювання по ланцюгах постачання, а також податкова інформація надана іншими контролюючими органами, у тому числі і складена з причин неможливості проведення документальних перевірок, носить виключно інформативний характер та не є належним доказом у розумінні процесуального закону.

Вказана правова позиція повністю узгоджується з позицією Верховного Суду у постанові по справі №815/5938/17 від 11.12.2018 року.

Враховуючи відсутність в оскаржуваному рішенні про відповідність ТОВ САЛАНА ТРЕЙД критеріям ризиковості платника податку податкової інформації яка слугувала підставою для його прийняття, суд зазначає, що контролюючий орган мав право витребувати від платника документи на спростування наявних у органу ДПС сумнівів пов`язаних з легальністю діяльності юридичної особи, вказавши які саме аспекти належить висвітити платнику податків у своїх поясненнях, однак не зробив цього.

Крім того, суд наголошує, що невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості актів індивідуальної дії призводить до їх протиправності.

Тобто, враховуючи, що рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку призвело до безпосередніх негативних правових наслідків для ТОВ САЛАНА ТРЕЙД у вигляді зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, а під час судового розгляду справи Головним управлінням ДПС в Одеській області не було надано належних обґрунтувань та доказів наявності підстав для його прийняття, суд дійшов висновку про необхідність визнання рішення №28658 від 04.02.2020 року, яким ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД включено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку - протиправним.

Суд зазначає, що згідно порядку №1165 у разі надходження до контролюючого органу відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, комісія регіонального рівня виключає платника податку з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Таким чином, у зв`язку з визнанням судом рішення Головного управління ДПС в Одеській області №28658 від 04.02.2020 року - протиправним, суд дійшов висновку про наявність підстав для зобов`язання відповідача виключити ТОВ САЛАНА ТРЕЙД з переліку платників податку, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Щодо позовних вимог ТОВ САЛАНА ТРЕЙД про визнання протиправними та скасування рішень комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування позивача в Єдиному реєстрі податкових накладних, суд зазначає наступне.

Оскільки, згідно п.4 Порядку №520 у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Реєстрі платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі

Відповідно до п.5 Порядку №520 перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі, може включати, зокрема, первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні.

Згідно п.6 Порядку №520 письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку має право подати до контролюючого органу протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов`язання, відображеного в податковій накладній / розрахунку коригування. Платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів до декількох податкових накладних / розрахунків коригування, якщо такі податкові накладні / розрахунки коригування складено на одного отримувача - платника податку за одним і тим самим договором або якщо в таких податкових накладних / розрахунках коригування відображено однотипні операції (з однаковими кодами товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) або кодами послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП)).

Пунктом 7 Порядку №520 письмові пояснення та копії документів, зазначених у пункті 5 цього Порядку, платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв`язку з урахуванням вимог Законів України Про електронні документи та електронний документообіг , Про електронні довірчі послуги та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

Відповідно до п.п. 9-13 Порядку №520 письмові пояснення та копії документів, подані платником податку до контролюючого органу відповідно до пункту 4 цього Порядку, розглядає комісія регіонального рівня.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Реєстрі за формою згідно з додатком до цього Порядку.

Комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Реєстрі у разі, зокрема, ненадання платником податку копій документів відповідно до пункту 5 цього Порядку.

Суд зазначає, що у квитанціях про зупинення реєстрації податкових накладних податковим органом не вказаний конкретний перелік документів, який платник податків має надати для обґрунтованого рішення щодо реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

В оскаржуваних рішеннях контролюючим органом не обґрунтовано, які саме документи надані платником складені з порушенням законодавства, чому документи платника не є достатніми для прийняття комісією ДПС рішення про реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування, які документи платник податків має надати для обґрунтованого рішення щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування.

Суд наголошує, що спірні рішення містять лише загальне твердження: ненадання платником податку копій документів: первинних документів щодо постачання/ придбання товарів/ послуг, зберігання та транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складських документів (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунків-фактури/інвойсів, актів приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм та галузевої специфіки, накладних , проте не вказано, які саме документи не подані при реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування та яких документів не вистачає для прийняття рішень про їх реєстрацію.

Отже, в оскаржуваних рішеннях не наведено обґрунтування причин відмови в реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування складених позивачем.

При вирішенні справи суд також враховує, що оскаржувані рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області є актами індивідуальної дії.

Правовий акт індивідуальної дії - це виданий суб`єктом владних повноважень документ, прийнятий із метою реалізації положень нормативно-правового акту (актів) щодо конкретної життєвої ситуації, який не містить загальнообов`язкових правил поведінки та стосується прав і обов`язків лише чітко визначеного суб`єкта (суб`єктів), якому (яким) він адресований.

Загальними вимогами, які висуваються до актів індивідуальної дії, як акта правозастосування, є його обґрунтованість та вмотивованість, тобто наведення податковим органом конкретних підстав його прийняття (фактичних і юридичних), а також переконливих і зрозумілих мотивів його прийняття. Крім того, акти, що затверджують критерії ризиковості здійснення операцій мають на меті встановити норми права, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян, а відтак підлягають обов`язковій реєстрації у порядку, визначеному діючим законодавством.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 02.04.2019 року по справі №822/1878/18.

Натомість, оскаржувані рішення фіскального органу не відповідають критеріям чіткості та зрозумілості актів індивідуальної дії та породжують їх неоднозначне трактування, що у свою чергу впливає на можливість реалізації права або виконання обов`язку платником податків виконати юридичне волевиявлення суб`єкта владних повноважень.

При цьому, мотиви відмови у реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування ТОВ САЛАНА ТРЕЙД були викладені податковим органом у відзиві на позовну заяву, а саме: позивачем не було надано ТТН та залізничних накладних складених на виконання умов договору між ТОВ САЛАНА ТРЕЙД та АТ ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ та не було надано картку аналізу зерна. Крім того, на думку контролюючого органу, позивачем не було надано документів на виконання договорів поставки, де позивач виступає саме покупцем товару з його контрагентами.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що вказані контролюючим органом підстави не можуть бути прийняті судом, як належні та достатні докази правомірності оскаржуваних рішень, оскільки не були покладені в основу таких рішень, а отже, ці підстави на момент формування висновків та прийняття рішень податковим органом не мали місце.

Суд акцентує увагу, що невиконання податковим органом законодавчо встановлених вимог щодо змісту, форми, обґрунтованості та вмотивованості акта індивідуальної дії призводить до його протиправності.

Аналогічний правовий висновок викладено Верховним Судом у постанові від 04 грудня 2018 року у справі № 821/1173/17.

Крім того, суд наголошує, що Головним управлінням ДПС в Одеській області при прийнятті оскаржуваних рішень про відмову у реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування ТОВ САЛАНА ТРЕЙД не було враховано специфіку господарської діяльності товариства. Зокрема, згідно код КВЕД 52.10, позивач займається складським господарством.

Між ТОВ САЛАНА ТРЕЙД та АТ ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ було укладено договори складського зберігання: №38-ЗБ/2019 від 03 жовтня 2019 року (т.ІІ, а.с.163-175), №42-ЗБ/2019 від 23 вересня 2019 року (т.ІІ, а.с.176-188), №124-ЗБ/2019 від 23 вересня 2019 року (т.ІІ,а.с.189-201), №501-ЗБ/2019 від 23 вересня 2019 (т.ІІ, а.с.202-214), №310ЗБ/2019 від 02 жовтня 2019 року (т.ІІ, а.с.215-227), №30052ЗБ/2019 від 25 вересня 2019 року (т.ІІ, а.с.228-240).

Суд зазначає, що складське зберігання ТОВ САЛАНА ТРЕЙД товарів придбаних АТ ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ та свобода підприємницької діяльності виключає необхідність існування ТТН, залізничних накладних та карток аналізу зерна, про які зазначає Головне управління ДПС в Одеській області у відзиві на позовну заяву.

Крім того, товарно-транспортна накладна призначена для обліку руху товарно-матеріальних цінностей та розрахунків за їх перевезення автомобільним транспортом, тобто, товарно-транспортна накладна є доказом, який підтверджує факт надання/отримання транспортних послуг, а не реальність господарської операції в цілому.

Даний правовий висновок повністю узгоджується з позицією Верховного Суду у постанові по справі №820/477/18 від 11 вересня 2018 року.

Згідно ст.17 Закону України Про виконання рішень і застосування практики Європейського Суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію і практику Суду як джерело права.

У рішенні від 13 грудня 2001 року у справі Церква Бесарабської Митрополії проти Молдови ЄСПЛ зазначив, що закон має бути доступним та передбачуваним, тобто вираженим з достатньою точністю, щоб дати змогу особі в разі необхідності регулювати його положеннями свою поведінку (пункт 109).

На державні органи покладено обов`язок запровадити внутрішні процедури, які посилять прозорість і ясність їхніх дій, мінімізують ризик помилок ( Лелас проти Хорватії , заява № 55555/08, п. 74, від 20 травня 2010 року; Тошкуце та інші проти Румунії , заява №36900/03, п. 37, від 25 листопада 2008 року) і сприятимуть юридичній визначеності у правовідносинах.

Державні органи, які не впроваджують або не дотримуються своїх власних процедур, не повинні мати можливість отримувати вигоду від своїх протиправних дій або уникати виконання своїх обов`язків ( Лелас проти Хорватії , п. 74).

Враховуючи, що оскаржувані рішення Головного управління ДПС в Одеській області про відмову у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування позивача в Єдиному реєстрі податкових накладних не містять чіткої підстави для відмови в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування із зазначенням, зокрема, які саме документи не надані платником податків які були б достатніми для прийняття комісією ДПС рішень про реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування; відповідачем не було враховано специфіку господарської діяльності товариства, а письмові пояснення ТОВ САЛАНА ТРЕЙД залишилися поза увагою, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог про визнання протиправними та скасування рішень комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування позивача в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Суд наголошує, що будь-яке рішення чи дії суб`єкта владних повноважень мають бути законними та обґрунтованими, прийнятими чи вчиненими в межах наданих повноважень, повинні містити конкретні об`єктивні факти, на підставі яких його ухвалено або вчинено.

Щодо позовних вимог про зобов`язання Державної податкової служби України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні/ розрахунки коригування ТОВ САЛАНА ТРЕЙД , суд зазначає наступне.

Згідно з пунктами 2, 4, 10 частини 2 статті 245 КАС України, у разі задоволення позову суд може прийняти рішення про: визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; інший спосіб захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист таких прав, свобод та інтересів.

Відповідно до пунктів 19, 20 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1246, податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання однієї з таких подій:

прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування;

набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДФС відповідного рішення);

неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

У разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується. При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений в такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду.

Аналізуючи наведені положення, суд дійшов висновку, що податковий орган реєструє податкову накладну, у тому числі, на підставі рішення суду датою набрання ним законної сили або іншою датою, вказаною у рішенні.

Як встановлено судом, підтверджено матеріалами справи і не спростовано відповідачами, надані позивачем документи підтверджували реальність здійснення господарських операцій по поданим податковим накладним/розрахункам коригування. Документи складені з дотриманням вимог законодавства і були достатніми для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Обставин, які б унеможливлювали реєстрацію ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, судом не встановлено.

При фактичних обставинах даної справи суд вважає, що ефективним та реальним способом захисту порушеного права позивача є зобов`язання Державної податкової служби України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні та розрахунки коригування ТОВ САЛАНА ТРЕЙД , датою їх фактичного отримання.

Так, Європейський суд з прав людини у п. 50 рішення від 13 січня 2011 року (остаточне) по справі Чуйкіна проти України ( case of Chuykina v. Ukraine ) (Заява №28924/04) зазначив, що суд нагадує, що процесуальні гарантії, викладені у статті 6 Конвенції, забезпечують кожному право звертатися до суду з позовом щодо своїх цивільних прав та обов`язків. Таким чином стаття 6 Конвенції втілює право на суд , в якому право на доступ до суду, тобто право ініціювати в судах провадження з цивільних питань становить один з його аспектів (див. рішення від 21 лютого 1975 року у справі Голдер проти Сполученого Королівства ( Golder v. the United Kingdom ), пп. 2836, Series A №18). Крім того, порушення судового провадження саме по собі не задовольняє усіх вимог п. 1 ст. 6 Конвенції. Ціль Конвенції гарантувати права, які є практичними та ефективними, а не теоретичними або ілюзорними. Право на доступ до суду включає в себе не лише право ініціювати провадження, а й право отримати вирішення спору судом. Воно було б ілюзорним, якби національна правова система Договірної держави дозволяла особі подати до суду цивільний позов без гарантії того, що справу буде вирішено остаточним рішенням в судовому провадженні. Для п. 1 статті 6 Конвенції було б неможливо детально описувати процесуальні гарантії, які надаються сторонам у судовому процесі провадженні, яке є справедливим, публічним та швидким, не гарантувавши сторонам того, що їхні цивільні спори будуть остаточно вирішені (див. рішення у справах Мултіплекс проти Хорватії ( Multiplex v. Croatia ), заява №58112/00, п. 45, від 10 липня 2003 року, та Кутіч проти Хорватії ( Kutic v. Croatia ), заява №48778/99, п. 25, ECHR 2002-II).

При цьому, у даному випадку, задоволення позовної вимоги про зобов`язання ДПС України зареєструвати в ЄРПН ПН/РК ТОВ САЛАНА ТРЕЙД є дотриманням судом гарантій на те, що спір між сторонами буде остаточно вирішений.

У пункті 29 Рішення Європейського суду з прав людини від 09.12.1994р. Справа РуїзТоріха проти Іспанії (серія А, №303А) Суд повторює, що згідно з його установленою практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтованості рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення.

Таким чином, на підставі ст. 8 КАС України, згідно якої усі учасники адміністративного процесу є рівними та ст. 9 КАС України, згідно якої розгляд і вирішення справ у адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, з`ясувавши обставини у справі, перевіривши всі доводи і заперечення сторін та надавши правову оцінку наданим доказам, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ТОВ САЛАНА ТРЕЙД підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до ч. 1 ст. 143 КАС України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Відповідно до частини 1 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Під час подання позовної заяви ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД було сплачено судовий збір у розмірі 21270,00 гривень, згідно квитанцій про сплату судового збору №0.0.1695065084.1 від 04.05.2020 року та №ПН1197915 від 18.05.2020 року. При цьому загальна сума судового збору яка підлягала сплаті складала 212302,00 гривень (101 основна позовна вимога не майнового характеру*2102,00 гривень (прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2020 році = 212302,00 гривень).

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 17 березня 2020 року, Товариству з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД доплату судового збору у розмірі 191032,00 (сто дев`яносто одна тисяча тридцять дві) гривні до ухвалення судового рішення у справі.

Таким чином, з урахуванням висновку суду про задоволення позовних вимог ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД , за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС в Одеській області та Державної податкової служби України, позивачеві належить відшкодувати понесені судові витрати у розмірі 21270,00 гривень, а суму судових витрат у розмірі 191032,00 належить стягнути на користь Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 2, 6-10, 77, 90, 139, 250, 251, 255, 257-262, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД (65009, м. Одеса, вул. Піонерська 30, код ЄДРПОУ 41698745) до Головного управління ДПС в Одеській області (65044, м. Одеса, вул. Семінарська 5, код ЄДРПОУ 43142370), Державної податкової служби України (04053, м. Київ, Львівська площа 8, код ЄДРПОУ 43005393) про визнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542692/41698745 від 28.04.2020 року,яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 29 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542693/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №32 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542691/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАИА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №39 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542690/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №74 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542689/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №77 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542684/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №80 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542688/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №67 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542687/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №69 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542686/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 71 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542685/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №81 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542680/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 83 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542683/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 98 від 29.10.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542682/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 79 від 30.10.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542681/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 82 від 30.10.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542694/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 83 від 31.10.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542677/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 3 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542679/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 4 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542676/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 5 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542675/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №6 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542678/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 7 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542673/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 8 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542674/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 9 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542672/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 11 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542671/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 44 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542669/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 45 від 01.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542668/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №10 від 02.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542670/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №26 від 03.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542667/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №2 від 04.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542664/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №46 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542665/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №47 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542666/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №48 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542663/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №49 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542660/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №50 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №11542661/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №51 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542659/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 52 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542732/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 53 від 05.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542662/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №27 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542729/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №54 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542730/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №55 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542731/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №56 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542657/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №59 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542658/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №60 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542655/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №61 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542654/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №62 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542652/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №75 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542653/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 76 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542656/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 28 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542651/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №30 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542650/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №33 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542647/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №36 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542649/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №38 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542648/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №42 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542644/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №43 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542646/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №63 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542645/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА -ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №64 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542643/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №65 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542641/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 66 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542639/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №73 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542642/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 68 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542640/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №79 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542637/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 89 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542635/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 90 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542634/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №91 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542638/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА- ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №92 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542636/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 93 від 08.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542633/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №70 від 09.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542631/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №94 від 09.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542630/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-Т`РЕЙД у реєстрації податкової накладної № 95 від 09.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542632/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №96 від 09.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542629/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №97 від 10.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542626/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 98 від 10.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542628/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 99 від 10.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542623/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 100 від 10.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542627/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 107 від 10.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542625/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 72 від 11.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542620/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №101 від 11.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542624/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №102 від 11.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542619/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №108 від 11.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542621/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №109 від 11.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542622/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №40 від 12.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542617/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №41 від 12.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542616/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №87 від 12.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542614/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №103 від 12.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542618/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №110 від 12.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542615/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №88 від 13.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542611/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №104 від 13.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542613/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №105 від 13.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542610/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №106 від 13.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542612/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 82 від 14.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542609/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №84 від 16.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542607/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №85 від 16.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542608/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №86 від 17.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542603/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації розрахунку коригування №1 від 02.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542601/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації розрахунку коригування №12 від 04.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542602/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації розрахунку коригування № 18 від 06.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542605/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №31 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542604/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної №37 від 07.11.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1542606/41698745 від 28.04.2020 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації податкової накладної № 84 від 30.10.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №1327834/41698745 від 12.11.2019 року, яким відмовлено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД у реєстрації розрахунку коригування №14 від 06.10.2019 року - визнати протиправним та скасувати;

Зобов`язати Державну податкову службу України (код ЄДРПОУ 43005393) зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні, подані Товариством з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 41698745) датами їх доставлення до ДПС України, а саме: №29 від 07.11.2019 року, №32 від 07.11.2019 року, №39 від 07.11.2019 року, №74 від 07.11.2019 року, №77 від 06.11.2019 року, №80 від 08.11.2019 року, №67 від 07.11.2019 року, № 69 від 07.11.2019 року, №71 від 07.11.2019 року, №81 від 08.11.2019 року, №83 від 08.11.2019 року, № 98 від 29.10.2019 року, №79 від 30.10.2019 року, №82 від 30.10.2019 року, №83 від 31.10.2019 року, №3 від 01.11.2019 року, №4 від 01.11.2019 року, №5 від 01.11.2019 року, №6 від 01.11.2019 року, №7 від 01.11.2019 року, №8 від 01.11.2019 року, №9 від 01.11.2019 року, №11 від 01.11.2019 року, №44 від 01.11.2019 року, №45 від 01.11.2019 року, №10 від 02.11.2019 року, №26 від 03.11.2019 року, №2 від 04.11.2019 року, №46 від 05.11.2019 року, №47 від 05.11.2019 року, №48 від 05.11.2019 року, №49 від 05.11.2019 року, №50 від 05.11.2019 року, №51 від 05.11.2019 року, №52 від 05.11.2019 року, №53 від 05.11.2019 року, №27 від 06.11.2019 року, №54 від 06.11.2019 року, №55 від 06.11.2019 року, №56 від 06.11.2019 року, №59 від 06.11.2019 року, №60 від 06.11.2019 року, №61 від 06.11.2019 року, №62 від 06.11.2019 року, №75 від 06.11.2019 року, №76 від 06.11.2019 року, №28 від 07.11.2019 року, №30 від 07.11.2019 року, №33 від 07.11.2019 року, №36 від 07.11.2019 року, №38 від 07.11.2019 року, №42 від 07.11.2019 року, №43 від 07.11.2019 року, №63 від 07.11.2019 року, №64 від 07.11.2019 року, №65 від 07.11.2019 року, №66 від 07.11.2019 року, №73 від 07.11.2019 року, №68 від 08.11.2019 року, №79 від 08.11.2019 року, №89 від 08.11.2019 року, №90 від 08.11.2019 року, №91 від 08.11.2019 року, №92 від 08.11.2019 року, №93 від 08.11.2019 року, №70 від 09.11.2019 року, №94 від 09.11.2019 року, №95 від 09.11.2019 року, №96 від 09.11.2019 року, №97 від 10.11.2019 року, №98 від 10.11.2019 року, №99 від 10.11.2019 року, №100 від 10.11.2019 року, №107 від 10.11.2019 року, №72 від 11.11.2019 року, №101 від 11.11.2019 року, №102 від 11.11.2019 року, №108 від 11.11.2019 року, №109 від 11.11.2019 року, №40 від 12.11.2019 року, №41 від 12.11.2019 року, №87 від 12.11.2019 року, №103 від 12.11.2019 року, №110 від 12.11.2019 року, №88 від 13.11.2019 року, №104 від 13.11.2019 року, №105 від 13.11.2019 року, №106 від 13.11.2019 року, №82 від 14.11.2019 року, №84 від 16.11.2019 року, №85 від 16.11.2019 року, №86 від 17.11.2019 року, №31 від 07.11.2019 року, №37 від 07.11.2019 року, №84 від 30.10.2019 року;

Зобов`язати Державну податкову службу України (код ЄДРПОУ 43005393) зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунки коригування кількісних і вартісних показників, подані Товариством з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 41698745) датами їх доставляння до ДПС України, а саме: розрахунок коригування кількісних і вартісних показників №12 від 04.11.2019 року до податкової накладної №62 від 23.10.2019 року; розрахунок коригування кількісних і вартісних показників №18 від 06.11.2019 року до податкової накладної №64 від 23.10.2019 року; розрахунок коригування кількісних і вартісних показників №1 від 02.11.2019 року до податкової накладної №46 від 23.10.2019 року; розрахунок коригування кількісних і вартісних показників №14 від 06.10.2019 року до податкової накладної №4 від 06.10.2019 року;

Рішення комісії Головного управління ДПС в Одеській області про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку №28658 від 04.02.2020 року, яким включено ТОВ САЛАНА-ТРЕЙД до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку - визнати протиправним та скасувати.

Зобов`язати Головне управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370) виключити Товариство з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 41698745) із переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості та внести відповідну інформацію до АІС Податковий блок .

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 43005393) та Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю САЛАНА-ТРЕЙД (код ЄДРПОУ 41698745) понесені судові витрати у розмірі 21270,00 (двадцять одну тисячу двісті сімдесят) гривень - солідарно.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Державної податкової служби України (код ЄДРПОУ 43005393) та Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370) на користь Державного бюджету України 191032,00 (сто дев`яносто одну тисячу тридцять дві) гривні - солідарно.

Рішення набирає законної сили згідно статті 255 КАС України - після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду згідно статті 295 КАС України подається до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Одеський окружний адміністративний суд.

Суддя Балан Я.В.

.

Дата ухвалення рішення30.07.2020
Оприлюднено03.08.2020
Номер документу90705255
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/3798/20

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 12.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю.В.

Постанова від 17.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 15.09.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 18.06.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я.В.

Ухвала від 14.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні