Ухвала
від 23.07.2020 по справі 757/30103/20-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/30103/20-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" липня 2020 р. Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Вовк С. В.,

при секретарі судового засідання - Брачун О. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Києві заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення грошових коштів за договором позики,

ВСТАНОВИВ:

До Печерського районного суду м. Києва надійшла зазначена позовна заява, для розгляду якої, у відповідності до пункту 15 Розділу XIII Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України від 18 березня 2004 року № 1618-IV (у редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року), визначено суддю та передано, для вирішення питання про відкриття провадження у справі, згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Ухвалою судді від 23.07.2020 у справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання.

Одночасно із позовними вимогами порушується питання про забезпечення позову, якими просить суд вжити заходів шляхом накладення арешту на частку у статутному капіталі ТОВ Український науковий інститут сертифікації (код ЄДРПОУ 37038642, м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, буд. 7, оф. 320) у розмірі 293 732,00 (двісті дев`яносто три тисячі сімсот тридцять дві) гривні, що становить 100% статутного капіталу Товариства та належить ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заява обґрунтовується тим, що відповідач є власником частки в статутному капіталі ТОВ Український науковий інститут сертифікації в розмірі 293 732,00 грн., заявник вказує, що існує імовірність того, що з метою уникнення звернення стягнення на частку відповідача в статутному капіталі для виконання судового рішення відповідач може здійснити відчуження частки на користь третьої особи.

Згідно з приписами частини другої статті 149 Цивільного процесуального кодексу України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 150 ЦПК України позов забезпечується накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам, відповідно до роз`яснень у п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову .

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого. Забезпечення позову має бути спрямовано проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його. Таким чином усуваються утруднення і неможливості виконання рішення.

Забезпечення позову покликано, не порушуючи принципів змагальності і процесуального рівноправ`я сторін, вжити негайних заходів, направлених на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акта, а також перешкодити спричиненню значної шкоди заявнику.

Відповідно до пункту 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

Відповідно до частини третьої статті 150 ЦПК України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Співмірність передбачає співвідношення судом негативних наслідків від вжиття заходів забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, вартості майна, на яке він заявляє клопотання накласти арешт, чи майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Забезпечення позову є тимчасовим обмеженням і його значення полягає в тому, що ним захищаються законні інтереси позивача на той випадок, коли відповідач буде діяти недобросовісно або коли невжиття заходів забезпечення позову може потягти за собою неможливість виконання судового рішення. Крім цього, інститут забезпечення позову захищає в рівній мірі інтереси як позивача, так і відповідача. Саме по собі накладення арешту на об`єкт нерухомого майна без наміру власника його відчужити та заборона їх відчуження жодним чином не впливає на правовий статус цих прав і на права і законні його інтереси.

Предметом позову є стягнення заборгованості в розмірі 15000 доларів США за договором позики, що станом на 16.07.2020 за курсом НБУ становить 406 650,00 грн.

За змістом частин першої - другої, пункту 1 частини четвертої статті 154 ЦПК України суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення). Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову. Зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом. Якщо позивач з поважних причин не має можливості внести відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснено шляхом: надання гарантії банку, поруки або іншого фінансового забезпечення на визначену судом суму та від погодженої судом особи, щодо фінансової спроможності якої суд не має сумнівів.

Враховуючи те, що обраний заявником спосіб забезпечення позову не передбачає збитків відповідачів, а спрямований виключно на збереження існуючого правового становища майна, а також відсутність обставин визначених частиною третьою статті 154 ЦПК України, суд приходить до висновку про те, що відсутні підстави для зустрічного забезпечення.

Зважаючи на те, що спірні правовідносини виникають з договірних, обов`язки за виконання яких наступили ще у жовтні 2019 року, суд сприймає як ризики, що вказують на можливість невиконання гіпотетичного рішення про задоволення позовних вимог.

Враховуючи принципи здійснення цивільного судочинства, співмірність заходів забезпечення позову із позовними вимогами, суд приходить до висновку про задоволення заяви, в межах суми ціни позову.

Окрім того, враховується та обставина, що сума ціни позову перевищує розмір суми майна, яке є предметом забезпечення позову.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1-18, 149-150, 153, 154, 157, 261 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про стягнення грошових коштів за договором позики - задовольнити.

Накласти арешт, в межах суми 406 650 грн., на частку у статутному капіталі ТОВ Український науковий інститут сертифікації (код ЄДРПОУ 37038642, м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, буд. 7, оф. 320) у розмірі 293 732,00 (двісті дев`яносто три тисячі сімсот тридцять дві) гривні, що становить 100% статутного капіталу Товариства та належить ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Заборонити ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 та будь-яким іншим особам будь-яким чином відчужувати частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Український науковий інститут сертифікації (код ЄДРПОУ 37038642, м.Київ, вул.Кудрявський узвіз, буд.7, оф.320) у розмірі 293 732,00 (двісті дев`яносто три тисячі сімсот тридцять дві) гривні, що становить 100% статутного капіталу Товариства.

Заборонити суб`єктам державної реєстрації, визначеним Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вчиняти реєстраційні дії щодо Товариства з обмеженою відповідальністю Український науковий інститут сертифікації (код ЄДРПОУ 37038642, м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, буд.7, оф.320), а саме, щодо зміни складу учасників, кінцевих бенефіціарних власників, розміру статутного капіталу товариства, припинення (ліквідації) та реорганізації товариства.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

У разі подання апеляційної скарги на ухвали суду щодо забезпечення позову до суду апеляційної або касаційної інстанції передаються копії матеріалів, необхідних для розгляду скарги, їх подання не перешкоджає продовженню розгляду справи цим судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Суддя С.В. Вовк

Дата ухвалення рішення23.07.2020
Оприлюднено03.08.2020
Номер документу90717709
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошових коштів за договором позики

Судовий реєстр по справі —757/30103/20-ц

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Постанова від 28.07.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Сержанюк Анатолій Семенович

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Сержанюк Анатолій Семенович

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Сержанюк Анатолій Семенович

Ухвала від 13.04.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні