Ухвала
від 31.07.2020 по справі 755/9172/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/9172/20

1кп/755/1210/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" липня 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі суду в м. Києві у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва про звільнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Сергіївка, Каховського р-ну, Херсонської обл., проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , громадянки України, у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000353 від 24 червня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України(в редакції Законом № 642-VII від 10 жовтня 2013 року), від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в :

кримінальне провадження з клопотанням прокурора відділу прокуратури міста Києва про звільнення ОСОБА_3 , кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності надійшло до Дніпровського районного суду м. Києва.

Дніпровським районним судом м. Києва вказане кримінальне провадження призначене до розгляду у підготовчому судовому засіданні.

В судовому засіданні прокурор вважав за можливе закрити провадження щодо ОСОБА_3 , звільнивши її від кримінальної відповідальності за вчинене діяння, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Підозрювана ОСОБА_3 просила задовольнити клопотання та звільнити її від кримінальної відповідальності.

Ознайомившись з клопотанням, матеріалами доданим до клопотання та заслухавши думки сторін кримінального провадження, суд дійшов такого висновку.

Дане кримінальне провадження підсудне Дніпровському районному суду м. Києва відповідно до ст. 32, 33 КПК України.

З матеріалів вбачається, що ОСОБА_3 , перебуваючи на початку вересня 2016 року у денний час доби біля закладу швидкого харчування «McDonald's» за адресою: м. Київ, просп. Броварський, 27, отримала пропозицію невстановленої особи за грошову винагороду внести у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» (код за ЄДРПОУ 40819645), завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, діючи у порушення вимог вищенаведених нормативних актів, ОСОБА_3 з корисливих мотивів погодилася на таку пропозицію, вступивши, таким чином, у попередню змову із зазначеною особою і до початку злочину домовилася про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_3 , перебуваючи біля зазначеного закладу швидкого харчування «McDonald's», діючи за попередньою змовою з вказаною особою, у той же день надала останній копії свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 05 листопада2010 року Каховським РВ УМВС України в Херсонській області та довідки про присвоєння їй ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ».

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з невстановленою особою спільного злочинного умислу, ОСОБА_3 05 вересня 2016 року зустрілася з нею біля того ж закладу швидкого харчування «McDonald's» за вказаною адресою де отримала від невстановленої особи попередньо складений за невстановлених обставин у встановленій законом формі проект реєстраційного документу про створення нею суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ», а саме: протокол №1 загальних зборів учасників ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» від 06 вересня 2016 року, який містив завідомо неправдиві відомості про:

створення ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» за адресою: 02002, м. Київ, вул. Марини Раскової, 2а;

створення статутного капіталу товариства у розмірі 2000 грн 00 к., та розподілення частки засновників у статутному капіталі у співвідношенні за ОСОБА_3 1000 грн 00 к., що становить 50% статутного капіталу товариства, вклад якого складається з грошового внеску;

діяльність товариства, яка буде здійснюватися на підставі модельного статуту, який затверджений постановою Кабінету міністрів України;

створення товариства з метою здійснення підприємницької діяльності для отримання прибутку, предметом діяльності якого є: 46.90 неспеціалізована оптова торгівля; 46.49 оптова торгівля іншими товарами господарського призначення; 46.19 діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; 47.78 роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах; 47.52 роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах; 32.99 виробництво іншої продукції.

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ», достовірно розуміючи, що наданий їй на підпис проект реєстраційного документу ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» містить завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_3 , продовжуючи реалізацію злочинних намірів, перебуваючи на початку вересня 2016 року біля згаданого закладу швидкого харчування «McDonald's», діючи з корисливих мотивів, засвідчила його своїм підписом, виконавши його кульковою ручкою у графі «Підпис засновників» у протоколі №1 загальних зборів учасників ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» від 05 вересня 2016 року, наділивши його таким чином необхідними реквізитами офіційного документу, тобто вчинила його підроблення.

Завершуючи реалізацію спільного із ОСОБА_3 злочинного умислу щодо внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, невстановлена особа забезпечила подання протоколу №1 загальних зборів учасників ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» від 05 вересня 2016 року та попередньо виготовленої за невстановлених обставин заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ», до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, вул. Пожарського, 15, для проведення відповідних реєстраційних дій.

Таким чином, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленою особою сприяла у здійсненні державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено запис за №1 067 102 0000 024888 від 08 вересня 2016 року.

Незважаючи на те, що ТОВ «ПРАЙМНАФТОГАЗ» зареєстроване у державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_3 взяла участь у його створенні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення, як закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених п.п. 4-8, 10 ч. 1 або ч. 2 ст. 284 цього Кодексу.

Згідно із ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Згідно звимогами ст.12КК Україникримінальне правопорушенняпередбачене ч.2ст.205-1КК України(вредакції Законом№ 642-VIIвід 10жовтня 2013року),на моментвчинення кримінальногоправопорушення булозлочином невеликоїтяжкості,за якийпередбачене покаранняу видіштрафу відтисячі додвох тисячнеоподатковуваних мінімумівдоходів громадянабо обмеженняволі настрок відтрьох доп`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

В судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинила ОСОБА_3 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення її до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 205-1 КК України закінчився.

Згідно із ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачена згодна на її звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищезазначене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків притягнення її до кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вище зазначене суд вважає за необхідне клопотання про звільнення, ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальностізадовольнити.

Питання щодо речових доказів у кримінальному проваджені, суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. 100, 284, 285, 288, 314 КПК України, ст. 49 КК України, суд

п о с т а н о в и в :

клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва про звільнення ОСОБА_3 , в кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000353 від 24 червня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України (в редакції Законом № 642-VII від 10 жовтня 2013 року), від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 205-1 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000353 від 24 червня 2020 року, за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення через Дніпровський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та підозрюваному.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90720681
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Сергіївка, Каховського р-ну, Херсонської обл., проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , громадянки України, у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000353 від 24 червня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України(в редакції Законом № 642-VІІ від 10 жовтня 2013 року), від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,

Судовий реєстр по справі —755/9172/20

Ухвала від 31.07.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні