Рішення
від 03.08.2020 по справі 613/531/20
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/531/20 Провадження № 2/613/273/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 серпня 2020 року Богодухівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Уварової Ю.В.,

за участі секретаря - Макушинської О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу № 613/531/20, провадження № 2/613/273/20 за позовом ОСОБА_1 до Хрущово-Микитівської сільської ради Богодухівського району Харківської області, третя особа: Богодухівська державна нотаріальна контора Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Хрущово-Микитівської сільської ради Богодухівського району Харківської області, третя особа: Богодухівська державна нотаріальна контора Харківської області, у якому просить визначити йому додатковий трьохмісячний строк для подання заяви до Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги позивач мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно, у тому числі на земельну ділянку кадастровий номер 6320888500:01:001:0029, загальною площею 3,7363 га, розташовану на території Хрущово-Микитівської сільської ради Богодухівського району Харківської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. ОСОБА_2 не залишила заповіту. Позивач зазначає, що через стан здоров`я він не зміг вчасно звернутися до Богодухівської державної нотаріальної контори та постановою держаного нотаріуса від 12 жовтня 2019 року йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері - ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. Представник позивача - адвокат Векленко В.І. надав суду заяву, в якій просив суд розглядати справу за його відсутності та відсутності позивача, на задоволенні позову наполягав.

Представник відповідача - Хрущово-Микитівської сільської ради Богодухівського району Харківської області, в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти позовних вимог не заперечував, відзив на позов не надав.

Третя особа: представник Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяви про розгляд справи за його відсутності, питання щодо задоволення позову залишив на розсуд суду, письмових пояснень щодо позову не надав.

Заходи забезпечення позову не вживались. Інші процесуальні дії у справі не проводились.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 /а.с. 8/.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на все належне їй майно, до складу якої входить, в тому числі земельна ділянка кадастровий номер 6320888500:01:001:0029, загальною площею 3,7363 га, розташованої на території Хрущово-Микитівської сільської ради Богодухівського району Харківської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії Р2 № 756750 /а.с. 10/.

Померла ОСОБА_2 заповіту не залишила.

Позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 /а.с. 6/.

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_3 немає, що підтверджується матеріалами спадкової справи /а.с.13-15/.

Відповідно до довідки №02-31/53 від 04.02.2020 року, виданої Хрущово-Микитівською сільською радою Богодухівського району Харківської області, ОСОБА_2 на день смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На день її смерті, інші особи за вказаною адресою зареєстрованими не значаться та не проживали /а.с. 11/.

Постановою державного нотаріуса Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області від 12 жовтня 2019 року, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері - ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини /а.с. 13/.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абзацу 6 п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , - вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважність пропуску строку є оціночною категорією та підлягає з`ясуванню у кожному окремому випадку.

30 листопада 2015 року по 02.01.2016 рік ОСОБА_1 перебував на лікуванні у лікаря травматолога з діагнозом: закритий перелом зовнішньої щиколотки правого гомілковостопного суглоба без зміщення з пошкодженням зв`язкового апарату, больовий синдром, порушення функції опору та акту ходи, що підтверджується відповідною медичною довідкою КНП Богодухівська ЦРЛ від 16.03.2020 року /а.с.12/. У вказаний період був прописаний постільний режим, в зв`язку з чим позивач не зміг самостійно пересуватися та потребував сторонньої допомоги по нагляду.

Суд вважає, що позивач пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а саме за станом здоров`я, у зв`язку з цим приходить до висновку, що існують підстави для визначення позивачу додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 1262, 1266, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 13, 81, 259, 263-265, 354, 355, ч. 3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України, пп.15.5 п.15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 - три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду через Богодухівський районний суд Харківської області, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ч. 3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, суд за заявою учасників справи, які не брали участі у справі, поновлює процесуальні строки, встановлені нормами ЦПК України, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової карти платника податків НОМЕР_3 .

Представник позивача - адвокат Векленко Віталій Іванович, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , паспорт серії НОМЕР_4 .

Відповідач - Хрущово-Микитівська сільська рада Богодухівського району Харківської області, розташована за адресою: Харківська область, Богодухівський район, с. Хрущова Микитівка, вул. Слобожанська, буд. 5, код ЄДРПОУ 04397081.

Третя особа - Богодухівська державна нотаріальна контора Харківської області, розташована за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Чернієнка, буд. 7, код ЄДРПОУ 02900618.

СУДДЯ

Дата ухвалення рішення03.08.2020
Оприлюднено04.08.2020
Номер документу90732825
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —613/531/20

Рішення від 03.08.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 20.05.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні