Рішення
від 03.08.2020 по справі 599/1271/14-ц
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

н.п.8/599/3/2020

Справа № 599/1271/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" серпня 2020 р.

Зборівський районний суд Тернопільської області

в складі головуючого суду судді Іваницького О.Р.

при секретарі Сеньківській З.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Зборові справу за заявою ОСОБА_1 про перегляд рішення за нововиявленими обставинами,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами. Заявник посилається на те, що рішенням суду від 08 вересня 2014 року визнано за нею право власності на спадкове майно ОСОБА_2 , зокрема на 7/8 частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,85га., яка розташована на території Великоплавучанської сільської Ради, згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 492763, 7/8 частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 0,28га., яка розташована на території Великоплавучанської сільської Ради, згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 485203, в порядку спадкування за заповітом та відповідно за ОСОБА_3 право власності на 1/8 частину даного спадкового майна.

Проте при ухваленні рішення не враховано, що ОСОБА_3 позовними вимогами про визнання права на спадкове майно в суд не звертався. Згідно поданої заяви на виділення обов`язкової частки в спадковому майні не претендує.

Заявник вимоги підтримала про що подала відповідну заяву.

Згідно поданої заяви ОСОБА_3 не заперечує проти скасування рішення за нововиявленими обставинами та визнання за ОСОБА_1 права власності на земельну ділянку в цілому.

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ст.423 ЦПК України рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті у зв`язку з нововиявленими обставинами.

Підставою для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами зокрема є істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Судом встановлено, що згідно рішенням суду від 08 вересня 2014 року визнано за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, зокрема на 7/8 частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,85га., яка розташована на території Великоплавучанської сільської Ради, згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 492763, 7/8 частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 0,28га., яка розташована на території Великоплавучанської сільської Ради, згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 485203, в порядку спадкування за заповітом та відповідно за ОСОБА_3 право власності на 1/8 частину спадкового майна, яке належало ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч.1 ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Ч.1 ст. 1241 ЦК України передбачає, що малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка).

З урахування цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів. Суд повинен установити, чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи, чи інтереси особи, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову у їх задоволенні.

Як видно з матеріалів справи, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба ОСОБА_1 ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається із земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розмірами:

2,85га. згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 492763,

0,28га., згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 485203, які розташовані на території Великоплавучанської сільської Ради.

ОСОБА_2 , склавши заповіт, розпорядилася своїм майном у користь позивачки.

ОСОБА_3 син спадкодавця, ІНФОРМАЦІЯ_2, як непрацездатна особа має право на обов`язкову частку в спадковому майні. Проте, як видно із заяви на неї претендує.

Згідно ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Ч.1ст. 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

В судовому порядку право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності та є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно ст. 429 ЦПК України заява про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами розглядається судом у судовому засіданні протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження за нововиявленими або виключними обставинами.

Справа розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом для провадження, у суді тієї інстанції, яка здійснює перегляд. У суді першої інстанції справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

За результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами суд може:

1) відмовити в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами та залишити відповідне судове рішення в силі;

2) задовольнити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, скасувати відповідне судове рішення та ухвалити нове рішення чи змінити рішення;

3) скасувати судове рішення і закрити провадження у справі або залишити позов без розгляду.

За результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами Верховний Суд може також скасувати судове рішення (судові рішення) повністю або частково і передати справу на новий розгляд до суду першої чи апеляційної інстанції .

У разі відмови в задоволенні заяви про перегляд рішення, ухвали, постанови за нововиявленими або виключними обставинами суд постановляє ухвалу. У разі задоволення заяви про перегляд судового рішення з підстав, визначених частиною другою, пунктами 1, 3 частини третьої статті 423 цього Кодексу, та скасування судового рішення, що переглядається, суд:

1) ухвалює рішення - якщо переглядалося рішення суду;

2) постановляє ухвалу - якщо переглядалася ухвала суду;

3) приймає постанову - якщо переглядалася постанова.

Верховний Суд за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з підстави, визначеної пунктом 2 частини третьої статті 423 цього Кодексу, приймає постанову.

Судове рішення, прийняте за результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, видається або надсилається учасникам справи у порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

З набранням законної сили новим судовим рішенням втрачають законну силу судові рішення інших судів у цій справі.

Судове рішення, ухвалене за результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, може бути переглянуте на загальних підставах.

При вказаних обставинах враховуючи, що на момент прийняття рішення суду про визнання за ОСОБА_3 права на спадкове майно не було відомо про його відмову від обов`язкової частки, що є істотною для справи обставиною, що не була встановлена судом та не була і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою на час розгляду справи, рішення в цій частині підлягає скасуванню.

Відповідно за ОСОБА_1 , як єдиним спадкоємцем за заповітом майна померлої ОСОБА_2 , яка спадшину прийняла слід додатково визнати право на спадкове майно, а саме на 1/8 частину земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розмірами:

2,85га. згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 492763,

0,28га., згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 485203, які розташовані на території Великоплавучанської сільської Ради.

Керуючись ст.ст.423-429 ЦПК України, ст.ст.15,16,1217,1223,1241 ЦК України

В И Р І Ш И В:

Рішення Зборівського районного суду від 08 вересня 2014 року яким визнано за:

ОСОБА_3 право власності на спадкове майно ОСОБА_2 , зокрема на 1/8 частку земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,85га., яка розташована на території Великоплавучанської сільської Ради, згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 492763, 1/8 частку земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 0,28га., яка розташована на території Великоплавучанської сільської Ради, згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 485203, в порядку спадкування за заповітом, скасувати в зв`язку з нововиявленими обставинами та ухвалити нове рішення.

Визнати за ОСОБА_1 права власності на спадкове майно за заповітом, зокрема на:

1/8 частини земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розмірами:

2,85га. (кадастровий номер 6123080800:01:001:0072) згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 492763,

0,28га. (кадастровий номер 6123080800:01:001:0863), згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 485203, які розташовані на території Великоплавучанської сільської Ради Козівського району.

Рішення може бути оскаржено до Тернопільського Апеляційного суду через Зборівський районний суд протягом 30 днів.

Суддя Зборівського

районного суду Іваницький О.Р

СудЗборівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.08.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90736054
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —599/1271/14-ц

Рішення від 03.08.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Іваницький О. Р.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Іваницький О. Р.

Ухвала від 27.08.2014

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Кучер І. Б.

Рішення від 08.09.2014

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Кучер І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні