Рішення
від 03.08.2020 по справі 906/370/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" серпня 2020 р. Справа № 906/370/20

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Тимошенка О.М.

Секретар судового засідання Смоляк Л.Г.

за участю представника позивача Ковальчука А.В. (довіреність №2027-К-О від 13.05.20)

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк"

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Буд",

2) ОСОБА_1

про стягнення 194606,59 грн.

Позивачем пред`явлено позов про солідарне стягнення з відповідачів на його користь 194606,59 грн., з яких : 165727,03грн. боргу за кредитом по договору банківського обслуговування від 11.05.17; 13921,07грн. боргу по відсоткам; 11422,57грн. пені; 3535,92грн. комісії.

Ухвалою від 13.04.20 суд відкрив провадження у справі №906/370/20 за вказаною позовною заявою та вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи.

Клопотань про інше від сторін до суду не надходило.

Ухвала, яка направлялась ТОВ "Фортуна Буд" на адресу, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернулась до суду з відміткою поштового відділення: "за закінченням встановленого строку зберігання". Ухвала направлялася відповідачу за адресою: місто Житомир, вул.Київська,79. Іншої адреси відповідач не повідомляв.

Ухвала, яка направлялась ОСОБА_1 на адресу, яка зазначена в позовній заяві та у Договорі поруки від 23.07.2018, повернулась до суду не врученою. Ухвала направлялася відповідачу за адресою: АДРЕСА_1 . Іншої адреси відповідач не повідомляв.

Оскільки одним з відповідачів є фізична особа, відповідно до ст.176 ГПК України судом зроблено запит до Управління ДМС у Житомирській області щодо місця реєстрації ОСОБА_1 та 04.05.20 отримано відповідь, з якої вбачається , що ОСОБА_1 13.12.11 була знята з реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 ; станом на 22.04.20 реєстрація її місця проживання відсутня.

У зв`язку з викладеним, відповідно до ст 122 ч.4 ГПК України, ухвалою від 29.05.20 суд вирішив розглянути справу в судовому засіданні з повідомленням відповідача через опублікування оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Ухвалою від 21.07.20 судове засідання відкладено до 03.08.20.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві.

Відповідачі в судове засідання не з`вились, своїх представників не направили. Ухвала, яка направлялась ТОВ"Фортуна Буд" на адресу, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернулась до суду з відміткою поштового відділення: "адресат відсутній за вказаною адресою". ОСОБА_1 повідомлена про розгляд справи шляхом опублікування оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Відповідно до ст.242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи викладене суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідачів своєчасно та належним чином про розгляд даної справи, однак відповідачі не скористалися своїм правом наданим їм ст.46 ГПК України, надати свої заперечення по суті позову.

Крім того, суд констатує, що відповідачі обізнані про наявність даної судової справи, що підтверджується клопотанням директора ТОВ "Фортуна Буд" Поліщук В.М., яка (директор) є другим відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

11 травня 2017 року товариство з обмеженою відповідальністю "ФОРТУНА БУД" (Відповідач-1) через систему інтернет-клієнт-банкінг приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг" (надалі -Умови), Тарифів Банку, що розміщені в мережі Інтернет на сайті http://privatbank.ua, які разом складають Договір банківського обслуговування № б/н від 11.05.2017 р. (далі - Договір) та взяв на себе зобов`язання виконувати умови Договору.

Відповідно до Договору Відповідачу-1 було встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок 26004055821164, в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв`язку Банку і Клієнта (системи клієнт-банк, інтернет клієнт банк, sms - повідомлення або інших), що визначено і врегульовано "Умовами та правилами надання банківських послуг".

Частиною 1 ст. 207 ЦК України передбачено, що правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку.

Відповідно до ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно з ч. 1 ст. 639 ЦК України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до п. 3.2.1.1.16 Умов, при укладанні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі), Банк і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до п. 3.2.1.1.1. Умов, кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення оборотних коштів та здійснення поточних платежів Клієнта, в межах кредитного ліміту. Про розмір ліміту Банк повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв`язку Банка та Клієнта.

На виконання умов договору Банк надав відповідачу-1 кредитний ліміт в розмірі 210000,00грн., що підтверджується розрахунком та довідкою банку від 11.03.20 (а.с.31,32)

Відповідно до п. 3.2.1.1.3 Умов, кредит надається в обмін на зобов`язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди.

Відповідно до 3.2.1.1.8. Умов, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов і правил надання банківських послуг (або у формі Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовій або електронній інформацією, або в будь-якій іншій формі - Угода);

- банк на свій розсуд , починаючи з 91-го дня порушення будь-якого із зобов`язань має право встановити інший термін повернення кредиту. При цьому Банк направляє Клієнту повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту на свій вибір або в письмовій формі або за допомогою засобів електронного зв`язку. При непогашенні заборгованості у термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня, вважається простроченою.

24.02.20 Банк надіслав на адресу ТОВ"Фортуна Буд" повідомлення №70511ZRL1S0VS від 18.02.20 про розірвання кредитного договору з 08.03.2020 у випадку непогашення простроченої заборгованості в сумі 186140,50 грн. у строк по 07.03.20 (а.с.38-40).

Згідно трекінгу відстеження поштової кореспонденції, повідомлення Банку №70511ZRL1S0VS від 18.02.20 було вручене Відповідачу-1 - 02.03.2020 (а.с.68), однак відповідач суму боргу не сплатив, що стало підставою для звернення з даним позовом до суду.

Відповідно до розділу Умов 3.2.1.4. яким затвердженим порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка), яка становить від 21% до 42 %.

Розрахунок відсотків за користування кредитомпроводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати.

При несплаті винагороди, відсотків у відповідні їм дати сплати, вони вважаються простроченими.

Згідно з п. 3.2.1.4.4. Умов, клієнт сплачує Банку винагороду за використання Ліміту відповідно до п. п. 3.2.1.1.6, 3.2.1.2.3.2, 1-го числа кожного місяця в розмірі 0,9% від суми максимального сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній місяць, в порядку, передбаченому Умовами та правилами надання банківських послуг. Банк може на свій розсуд не стягувати зазначену комісію в разі, якщо максимальне сальдо кредиту, що існував на кінець банківського дня за попередній календарний місяць, не перевищувало 100 гривень. Сума стягуваної комісії не менше за 200 грн.

Пунктом 3.2.1.4.5. Умов передбачено, що Клієнт сплачує Банку винагороду за користування кредитом згідно п. 3.2.1.4.4. Сплата винагороди здійснюється в гривні.

Пунктом 3.2.1.4.1.3 Умов, зокрема передбачено, що у разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов`язань.

Згідно з п. 3.2.1.4.1.4 Умов, під непогашенням кредиту мається на увазі не виникнення на поточному рахунку нульового дебетового сальдо при закритті банківського дня.

Позивач зазначає, що станом на 10.03.2020 у зв`язку з зазначеними порушеннями зобов`язань за договором ТОВ "Фортуна Буд" має перед Банком заборгованість у розмірі 194606,59грн, з яких: заборгованість за кредитом - 165727,03 грн., заборгованість по відсоткам за користування кредитом - 13921,07грн., заборгованість по комісії - 3535,92 грн, пеня - 11422,57 грн.

В забезпечення належного виконання, умов Кредитного договору між Банком (кредитор) та ОСОБА_1 (поручитель, відповідач-2) укладено Договір поруки № Р1532355318966795610 від 23.07.2018 року, згідно якого Поліщук В.М. виступила поручителем Відповідача-1 та взяла на себе зобов`язання перед банком відповідати по зобов`язанням Відповідача - 1, що виникають з умов кредитного договору, в повному обсязі цих зобов`язань.

Відповідно до умов п. 1.2 договору поруки, поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань боржника в тому ж розмірі , що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

Згідно п.1.3 договору поруки, поручитель ознайомлений з умовами "Кредитного ліміту".

Частиною 1 ст. 1054 ЦК України передбачено, що за кредитним договором банк зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити відсотки.

Згідно з ч. 3 ст. 346 ГК України, кредити надаються банком під відсоток. Надання безвідсоткових кредитів забороняється, крім випадків, передбачених законом.

Частиною 2 ст. 1056-1 ЦК України встановлено, що розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

За умовами ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобовязання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником.

У відповідності до ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Умовами договору поруки чітко встановлено, що поручитель за порушення позичальником зобов`язань за кредитним договором несе відповідальність перед позивачем в тому ж обсязі, що і позичальник.

Факт належного виконання Банком своїх зобов`язань за Договором банківського обслуговування від 11.05.2017 та порушення відповідачем умов зазначеного договору щодо сплати кредиту, процентів та комісій за його користування підтверджується матеріалами справи, та відповідачем жодним чином не спростований.

Перевіривши розрахунок процентів та комісії, суд дійшов висновку, що при їх обчисленні Банк визначив кінець періоду нарахування по 08.03.2020р., що є правильним та таким, що ґрунтується на вимогах законодавства.

Так, відповідно до правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 28.03.2018р. у справі №444/9519/12, припис абзацу 2 ч.1 ст.1048 ЦК України про щомісячну виплату процентів до дня повернення позики у разі відсутності іншої домовленості сторін може бути застосований лише у межах погодженого сторонами строку кредитування. Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування чи у разі пред`явлення до позичальника вимоги згідно з ч.2 ст.1050 ЦК України. В охоронних правовідносинах права та інтереси позивача забезпечені ч.2 ст.625 ЦК України, яка регламентує наслідки прострочення виконання грошового зобов`язання.

Враховуючи викладене, право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування чи у разі пред`явлення до позичальника вимоги згідно з частиною другою статті 1050 ЦК України.

Вказана правова позиція Великої Палати Верховного Суду викладена у постанові від 06.02.2019р. у справі №175/4753/15-ц.

Розрахунок існуючої заборгованості по кредиту здійснено вірно, на підставі умов укладеного між сторонами договору та відповідних вимог чинного законодавства України.

За таких обставин, господарський суд приходить до висновку про задоволення позову та стягнення солідарно з відповідачів на користь позивача 165727,03 грн. заборгованості за кредитом, 13921,07 грн. заборгованості по відсоткам за користування кредитом та 3535,92 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Частиною 1 ст. 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобовязання. Частиною 3 вказаної статті визначено, що пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобовязання за кожен день прострочення виконання.

За змістом ст. ст. 1, 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобовязань , платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Як вже було зазначено вище, пунктом 3.2.1.4.1.3 Умов, передбачено відповідальність відповідача у випадку прострочення виконання зобов`язань зі сплати заборгованості у вигляді сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році.

Згідно з п. 3.2.1.5.4. Умов, нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов`язання, передбаченої п. 3.2.1.5.1., 3.2.1.5.2., 3.2.4.5.3, здійснюється протягом 3 (Трьох) років з дня, коли відповідне зобов`язання мало бути виконане клієнтом.

Згідно розрахунку позивача та умов договору, пеню в розмірі 11422,57 грн. нараховано з 03.01.20 по 08.03.20.

Враховуючи вищезазначене, та те, що в договорі сторони передбачили розмір та базу нарахування пені за грошовими зобов`язаннями, вимоги позивача щодо стягнення солідарно з відповідачів пені в розмірі 11422,57 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідачі своїм правом подати докази та спростувати заявлені позовні вимоги не скористалися.

Відповідно до ст. ст. 13,73,74,77 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи викладене, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідачів, оскільки спір доведено до суду з їх вини.

При цьому суд враховує, у разі коли позов майнового характеру задоволено солідарно за рахунок двох і більше відповідачів, то судові витрати також розподіляються між відповідачами порівну. Солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено.

Судовий збір складає 2919,10 грн. та підлягає розподіленню порівну між двома відповідачами по 1459,55 грн.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути солідарно з боржників Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Буд" (10001, місто Житомир, вул.Київська,79; код 41311103) та з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ІПН НОМЕР_1 ; дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь стягувача Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул.Грушевського, 1Д; адреса для листування : 49094, м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги, 50; код 14360570):

- 165727,03грн. боргу по кредиту;

- 13921,07грн. відсотків;

- 11422,57грн. пені;

- 3535,92грн. комісії.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фортуна Буд" (10001, місто Житомир, вул.Київська,79; код 41311103) на користь Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул.Грушевського, 1Д; адреса для листування : 49094, м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги, 50; код 14360570) - 1459,55 грн. судового збору.

4. Стягути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ІПН НОМЕР_1 ; дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційного банку "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул.Грушевського, 1Д; адреса для листування : 49094, м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги, 50; код 14360570) - 1459,55 грн. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 04.08.20

Суддя Тимошенко О. М.

Віддрукувати:

1- в справу

2- АТКБ "Приватбанк" (49094, м.Дніпро, вул.Набережна Перемоги, 50)(рек. з повідом.)

3- ТОВ "Фортуна Буд" (10001, місто Житомир, вул.Київська,79; код 41311103) (рек. з повідом.)

4- ОСОБА_1 (повідомити чарез сайт суд влади про наявність судового рішення)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.08.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90742021
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/370/20

Рішення від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 21.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 29.05.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні