Ухвала
від 27.07.2020 по справі 404/4391/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/4391/20

Номер провадження 1-кс/404/1267/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2020 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020120020004543 від 25.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м. Кіровограда надійшло клопотання слідчого погоджене з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури, про проведення обшуку на території земельної ділянки з кадастровим номером № 3522280400:02:000:9003 що розташована за адресою: АДРЕСА_1 де фактично знаходиться ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214 та яке є правокористувачем, з метою відшукання та вилучення речових доказів, що підтверджують незаконну вирубку та реалізацію деревини, документів про походження та обіг деревини, документів, що підтверджують облік придбаних (реалізованих) лісоматеріалів, а також необлікованої деревини, лісопильних та стругальних виробництв, виробництво інших основних органічних хімічних речовин (а саме; продукти перероблення деревини (наприклад, деревне вугілля, вироблене дистиляцією деревини), оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, кругляк, крім меблів, лісопильні інструменти та обладнання (стрічкові пилорами, дискові двохпильні станки, торцювальні станки, станки для переробки горбилю, кругло пильні станки, поздовжньо обрізочні станки, багатопильні станки, щепорізи, автоматичні лісопильні комплекси, бензинові ланцюгові пили, електропили, дискові пили, ручні ножівки та пили, обладнання для виготовлення меблів, електронно обчислювальні прилади, електронні носії інформації, печатки та штампи, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб які вчинили кримінальне правопорушення.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що у провадженні СВ Кропивницького ВП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020120020004543 від 25.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 24.07.2020 до Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області надійшов рапорт патрульної поліції 110 екіпажу, про те що в м. Кропивницькому по Олександрівському шосе навпроти АЗС «RUR Grup» була зупинена фура з реєстраційним номером НОМЕР_1 з причепом реєстраційним номером НОМЕР_2 , за допомогою якого здійснюється незаконне перевезення з метою збуту необлікованої ділової деревини усі круглі і колоті лісоматеріали, крім дров для опалення, деревини дров`яної для технологічних потреб та хворосту, а саме кругляку породи Дуб по 3м. кожний та відповідно до накладної серія ЧЛГ № 006306 від 24.07.2020 об`ємом 20,016 куб.м., без відповідних дозвільних документів.

Відповідно до договору купівлі-продажу обробленої деревини № 194 від 16 липня 2020 укладеного між ТДВ «Інтерресурси» код:01882172 в особі директора ОСОБА_5 та ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214 в особі директора ОСОБА_6 на реалізацію брусу двухкатного дубового класу В,С об`ємом 300,00 куб.м.

На підставі письмової згоди володільця, водія ОСОБА_7 було проведено огляд місця події 24.07.2020 за адресою: м. Кропивницькому по Олександрівському шосе навпроти АЗС «RUR Grup», автомобіля марки «MAN» реєстраційний номер НОМЕР_1 та причіп марки «KOGEL» з реєстраційним номером НОМЕР_2 в кузові якого було виявлено необліковану деревину, а саме 105 колод кругляку деревини породи дуб довжиною по 3 метри кожна, необрізні.

Так в ході огляду місця події було вилучено свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 щодо реєстрації автомобіля марки «MAN» реєстраційний номер НОМЕР_1 . Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 щодо реєстрації причепа марки «KOGEL» з реєстраційним номером НОМЕР_2 . Оригінал товарно-транспортної ної серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року на брус двухкатний загальним об`ємом 20,016 куб.м. Копію договору купівлі-продажу обробленої деревини № 194 від 16 липня 2020 укладеного між ТДВ «Інтерресурси» код:01882172 в особі директора ОСОБА_5 та ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214 в особі директора ОСОБА_6 на реалізацію брусу двухкатного дубового класу В,С об`ємом 300,00 куб.м. Автомобіля марки «MAN» реєстраційний номер НОМЕР_1 та причіп марки «KOGEL» з реєстраційним номером НОМЕР_2 в кузові якого було виявлено необліковану деревину, а саме 105 колод кругляку деревини породи дуб довжиною по 3 метри кожна, необрізні.

Таким чином посадові особи ДП «Чорноліське лісове господарство» за попередньою змовою з ТДВ «Інтерресурси» умисно уклали договір купівлі-продажу обробленої деревини № 194 від 16 липня 2020 укладеного між ТДВ «Інтерресурси» код:01882172 в особі директора ОСОБА_5 та ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214 в особі директора ОСОБА_6 на реалізацію нібито брусу двухкатного дубового класу В,С об`ємом 300,00 куб.м., з метою прикриття та легалізації фактично необлікованої та незаконно зрубаної деревини а саме кругляку ділової деревини породи дуб.

Так посадовими особами ДП «Чорноліське лісове господарство» здійснюється лісозаготівельні роботи, вивозиться з лісу необроблена деревина до цеху переробки, звідки реалізовується деревина в круглому не розпиляному вигляді на тіньовий ринок або експортують через фірми, якими користуються інші приватні і державні деревообробні підприємства.

За умовами розробки лісосік підконтрольними державному підприємству, керівником ДП «Чорноліське лісове господарство» створена та впроваджена корупційна схема одержання грошових коштів від реалізації деревини необлікованої ділової деревини. У свою чергу незаконно зрубаний необлікований ліс реалізується під виглядом обробленої деревини та фактично кругляк ділової деревини породи дуб незаконно реалізується під виглядом нібито обробленої не проводячи при цьому публічних аукціонів.

З метою встановлення усіх обставин кримінального провадження, осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення, форму їх вини, вид та розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, відшукування та вилучення речових доказів, що підтверджують незаконну вирубку, перевезення та реалізацію деревини, яка здійснюється Державними лісогосподарськими підприємствами на території Кіровоградської області, документів про походження та обіг деревини, документів, що підтверджують облік придбаних (реалізованих) лісоматеріалів, а також необлікованої деревини, лісопильних та стругальних виробництв, виробництво інших основних органічних хімічних речовин (а саме, продукти перероблення деревини (наприклад, деревне вугілля, вироблене дистиляцією деревини), оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, крім меблів, та інші речі і документи, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні щодо осіб які вчинили кримінальне правопорушення.

Крім того в ході досудового розслідування призначена судово почеркознавча експертиза з метою встановлення хто саме підписував товарно-транспортної накладної серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року на брус двухкатний загальним об`ємом 20,016 куб.м. Та договір купівлі-продажу обробленої деревини № 194 від 16 липня 2020 укладеного між ТДВ «Інтерресурси» код:01882172 в особі директора ОСОБА_5 та ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214 в особі директора ОСОБА_6 на реалізацію брусу двухкатного дубового класу В,С об`ємом 300,00 куб.м. Також призначена судово трасологічна експертиза з метою встановлення походження вилученої деревини та місця порубки.

Враховуючи вищевикладене та те, що є підстави вважати, що вказані речі та документи, які підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення можуть перебувати на території суб`єктів господарювання, які неофіційно надають допоміжні послуги у лісовому господарстві, лісопильним та стругальним виробництвом у тому числі обробленням деревини та виготовленням виробів з деревини.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що невстановлені слідством особи за попередньою змовою з посадовими особами ДП «Чорноліське лісове господарство» умисними діями вчинили незаконну порубку, перевезення та реалізацію необлікованої деревини, а саме кругляду ділової деревини породи дуб, що є речовим доказом у кримінальному провадженні із всіма ознаками, передбаченимист. 98 КПК України, у слідства є всі підстави для можливого застосування арешту вказаного вилученого майна, речей та документів, відповідно до п. 1 ч. 2ст. 170 КПК України(з метою збереження речових доказів).

Разом із цим, враховуючи, що вказане майно має істотне значення як речовий доказ у кримінальному провадженні та існує реальна загроза можливості незаконного відчуження, або іншим чином знищення чи спотворення вищезазначеного майна третім особам, з метою уникнення випадків відчуження арештованого майна або передачі майнових прав на нього до інших осіб, що, в свою чергу, завдасть майнової шкоди потерпілому та буде перешкоджати проведенню повного та всебічного досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Таким чином, з метою приховування слідів злочину винні особи можуть знищити вказані речові докази за допомогою якого здійснювали підробку товарно-транспортних накладних (ТТН-ліс) на придбання кругляка лісу та здійснення подальшої реалізацію підроблених документів щодо обсягів фактично отриманої продукції лісоматеріалів або вжити заходів щодо унеможливлення використання вказаного обладнання, у якості доказової бази у кримінальному провадженню.

Під час порушених у клопотанні слідчих дій можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин кримінального правопорушення та встановлення усіх осіб, які його вчинили.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити посилаючись на обставини в ньому викладені.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню з таких підстав:

Частина 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних та причетних до кримінального правопорушення осіб.

Відповідно до договору купівлі-продажу обробленої деревини №194 від 16 липня 2020 ДП «Чорноліське лісове господарство» з ТДВ «Інтерресурси» уклали договір на реалізацію брусу двухкатного дубового класу В,С об`ємом 300,00 куб.м.

Згідно до товарно-транспортної накладної серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року ДП «Чорноліське лісове господарство» на автомобілі марки «MAN» реєстраційний номер НОМЕР_1 з причепом марки «KOGEL» з реєстраційним номером НОМЕР_2 здійснювалось перевезення вантажу для ТДВ «Інтерресурси» на суму 172899, 10 грн.

В ході допиту свідка ОСОБА_7 останній показав, що 24.07.2020 у с. Богданівці на території ДП «Чорноліське лісове господарство» було завантажено причіп його автомобіля кругляком деревини породи дуб довжиною по 3 метри кожна, необрізні в кількості 105 штук відповідно до накладної серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року.

Відповідно до показів свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які були присутні в якості понятих під час огляду місця події в ході якого було вилучено автомобіль марки «MAN» реєстраційний номер НОМЕР_1 та причіп марки «KOGEL» з реєстраційним номером НОМЕР_2 в кузові якого було виявлено необліковану ділову деревину, а саме 105 колод кругляку деревини породи дуб довжиною по 3 метри кожна, необрізні без відповідних дозвільних документів, та бирок.

Згідно інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно інформація щодо власника нерухомого майна, за № 217785692 від 27.07.2020 за адресою: АДРЕСА_1 розташована земельна ділянка з кадастровим номером № 3522280400:02:000:9003, власником якої є ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214.

Таким чином, сторона кримінального провадження (слідчий) довів наявність достатніх підстав для одержання ним дозволу на проведення обшуку.

Сукупність перерахованих та документально підтверджених у клопотанні обставин доводить, що відшукуванні речі повинні знаходитись за вище вказаною адресою.

Відповідно до п. 1 ч. 1-2 ст. 91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Зазначені в клопотанні речі та документи фактично можуть бути доказом вчинення кримінального правопорушення і мають важливе значення для встановлення визначальних обставин по даному кримінальному провадженню.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України згідно якої ухвала суду про дозвіл на обшук житла чи іншого володінні повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

В клопотанні слідчий просить провести обшук з метою відшукання та вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом не конкретизуючи при цьому, як саме він буде ідентифікувати грошові кошти здобуті саме таким шляхом, що є порушенням п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України.

Щодо виявлення та вилучення електронно обчислювальних приладів, електронних носіїв інформації, то вцій частиніклопотання необхіднозадовольнити частковонадавши дозвілна зняттяінформаціїз вказаної техніки пов`язаної звідпуском товарузазначеного вТТН (ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року) без вилучення її, оскільки слідчим не доведено, що вилучення вказаних приладів необхідне для проведення експертного дослідження.

Вимога слідчогощодо відшуканнята вилучення речових доказів, що підтверджують незаконну вирубку та реалізацію деревини, документів про походження та обіг деревини, документів, що підтверджують облік придбаних (реалізованих) лісоматеріалів, а також необлікованої деревини, лісопильних та стругальних виробництв, виробництво інших основних органічних хімічних речовин (а саме; продукти перероблення деревини (наприклад, деревне вугілля, вироблене дистиляцією деревини), оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, кругляк, крім меблів, лісопильні інструменти та обладнання (стрічкові пилорами, дискові двохпильні станки, торцювальні станки, станки для переробки горбилю, кругло пильні станки, поздовжньо обрізочні станки, багатопильні станки, щепорізи, автоматичні лісопильні комплекси, бензинові ланцюгові пили, електропили, дискові пили, ручні ножівки та пили, обладнання для виготовлення меблів, печаток таштампів є необґрунтованою та неконкритизованою, оскільки відсутні обставини, які б свідчили про можливість їх використання як речового доказу у кримінальному провадженні, тому слідчий суддя вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання в цій частині.

За таких обставин, клопотання є достатньо обґрунтованим і підлягає частковому задоволенню, оскільки представлені матеріали кримінального провадження містять достатньо даних (ст. 234 КПК України), які вказують про необхідність та неможливість в інший спосіб здобути докази, які мають вирішальне значення для кримінального провадження і можуть бути використані органами досудового розслідування у розкритті кримінального правопорушення, проте обшук необхідно надати з метою відшукання та вилучення документів, що стосуються виконання умов договору купівлі-продажу обробленої деревини №194 від 16.07.2020 року та всіх документів пов`язаних з продажем деревини відповідно до товарно-транспортної накладної серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року з наданням дозволу назняття інформаціїз електронно обчислювальних приладів,електронних носіївінформації пов`язаної звідпуском товарузазначеного вТТН (ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року).

Керуючись ст.ст. 206, 233 - 236, 309, 369-372, 376, 532 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку (один раз) на території земельної ділянки з кадастровим номером №3522280400:02:000:9003, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , власником та фактичним володільцем якої є ДП «Чорноліське лісове господарство» код: 00992214, з метою відшукання та вилучення документів, що стосуються виконання умов договору купівлі-продажу обробленої деревини №194 від 16.07.2020 року та всіх документів пов`язаних з продажем деревини відповідно до товарно-транспортної накладної серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року, а також надати можливість зняти інформаціюз електронно обчислювальних приладів,електронних носіївінформації пов`язаної звідпуском товарузазначеного втоварно-трнаспортнійнакладній (серії ЧЛГ № 006306 від 24 липня 2020 року).

В задоволенні решти вимог - відмовити.

Дія ухвали починається з дня її постановлення, протягом місяця, тобто до 27.08.2020 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90749475
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020120020004543 від 25.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —404/4391/20

Ухвала від 18.08.2020

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Бондарчук Р. А.

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Бондарчук Р. А.

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Бондарчук Р. А.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні