Рішення
від 04.08.2020 по справі 547/217/20
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41-а, смт Семенівка, Полтавська область, 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс (05341) 9-17-39, 9-15-37

Справа №547/217/20

Провадження №2/547/271/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2020 року смт Семенівка, Полтавська область

Семенівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді В.Ф.Харченка,

за участі секретаря судового засідання О.В.Постолюк,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 Семенівського районного суду Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Устимівської сільської ради Семенівського району Полтавської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

представник позивача ОСОБА_2 Ковальов,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2020 року позивач звернувся із зазначеним позовом до суду, обґрунтовуючи позовні вимоги неможливістю для позивача, як для спадкоємця за законом після смерті свого сина ОСОБА_3 , отримати у нотаріуса свідоцтво про право на спадщину у зв`язку з тим, що своєчасно не звернувся із заявою про прийняття спадщини, оскільки не проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, не знав фактичного місця проживання покійного, дізнався про смерть сина наприкінці 2019 року.

Позивач і його представник у судове засідання не з`явилися, представник подав до суду заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи без його участі.

Відповідач про розгляд справи повідомлена належним чином, подала заву про визнання позову і розгляд справи за відсутності свого представника.

Ураховуючи зазначені обставини суд відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України ухвалив вирішити справу по суті за відсутності сторін та їх представників.

Відповідно до ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому судовому засіданні судового рішення у разі, зокрема, визнання позову, проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу. Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Виконуючи приписи ст.ст. 264, 265 ЦПК України суд зазначає таке.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер син позивача - ОСОБА_4 у с. Новоросійське Скадовського району Херсонської області (а.с. 4).

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, а саме земельна ділянка площею 5,29 га, розташована на території Новостародубської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала спадкодавцю на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серія КР №064968 виданий 16.09.2005 (а.с. 8).

За життя ОСОБА_5 . ОСОБА_6 особистого розпорядження на випадок своєї смерті (заповіту) не складав, у зв`язку з чим першочергове право на спадкування всіх прав та обов`язків, що належали останньому за життя та не припинилися внаслідок його смерті, отримав позивач - А ОСОБА_7 . ОСОБА_6 , як батько покійного та єдиний спадкоємець за законом першої черги (а.с. 5-6).

На момент смерті ОСОБА_3 , позивач разом з ним не проживав та не був зареєстрований.

Фактичне місце проживання покійного сина позивачу не було відомо. Зв`язок з померлим було втрачено з 2006 року, коли син виїхав з села Устимівка Семенівського району Полтавської області, де до цього проживав.

Заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем її відкриття протягом 6-місячного строку не було подано, оскільки позивач протягом тривалого часу не спілкувався з сином, не знав де він фактично мешкає та взагалі до недавнього часу не знав, що він помер. Позивач дізнався про смерть сина наприкінці 2019 року.

19.12.2010 позивачем було отримано повторне свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.4).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00024783679 від 03.12.2019, місце смерті не було місцем проживання сина позивача на час відкриття спадщини, а місцем проживання значиться село Устимівка Семенівського району Полтавської області.

Згідно довідки виконкому Устимівської сільської ради Семенівського району Полтавської області від 28.02.2020 за вих.. 02-24/130, ОСОБА_8 ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 з 12.03.2004 до моменту смерті був за реєстровий в АДРЕСА_1 . Фактичне місце проживання на момент смерті не встановлено. Заповіт Устимівською сільською радою не складався та не посвідчувався (а.с. 9).

Позивач не володів будь-якою інформацією щодо останнього постійного проживання сина, а відтак і щодо місця відкриття спадщини після його смерті, позивачу не відома і адреса нотаріальної контори, до якої міг би звернутися із заявою про прийняття спадщини.

Так само позивач не міг знати, що сину могла належати земельна ділянка в іншій області, на значній відстані від його останнього відомого позивачу місця проживання так само, як і місця проживання, так як земельна ділянка розташована на території Новостародубської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області, загальною площею 5, 29 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Про існування земельної ділянки було повідомлено в листопаді 2019 року по телефону землевпорядником Новостародубської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області Т ОСОБА_9 В.Шевчук, яка розшукувала покійного з питань сплати земельного податку.

Відомості про спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_5 .Косенка відсутні.

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (ч. 1 ст. 1268 ЦК). Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК). Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК).

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК).

Позивачі пропустили зазначений 6-місячний строк через незнання про факт смерті сина, відсутність інформації щодо останнього місця проживання покійного, а отже і місця відкриття спадщини та адреси нотаріальної контори, до якої необхідно було звернутися із заявою про її прийняття, відсутність інформації щодо належності спадкодавцю спадкового нерухомого майна, зокрема через знаходження цього майна в іншій області, на значній відстані від ОСОБА_10 , місця проживання, так само як і похилий вік позивача та майже безпорадний стан, завадили позивачу подати до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_5 . ОСОБА_6 заяву про її прийняття.

Відтак суд задовольняє позов повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258, 259, 264, 265, 273, 351, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задоволити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк три місяці для прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку учасниками справи до Полтавського апеляційного суду протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Позивач - ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач - Устимівська сільська рада Семенівського району Полтавської області, Полтавська обл., Семенівський р-н, с. Устимівка, вул. Шевченка, 20; код ЄДРПОУ 22548773).

Суддя В.Ф.Харченко

СудСеменівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.08.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90752220
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —547/217/20

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Харченко В. Ф.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Харченко В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні