Рішення
від 04.08.2020 по справі 566/169/20
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 566/169/20

провадження № 2/566/263/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2020 року смт. Млинів Рівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді Хомицької А.А.,

при секретарі Христюк Н.В.,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: органу опіки та піклування Млинівської РДА - Деркач О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Млинів Рівненської області в порядку загального позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування Дубенської міської ради, орган опіки та піклування Млинівської районної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2020 року ОСОБА_1 звернулася до Млинівського районного суду Рівненської області з позовом до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування Дубенської міської ради, орган опіки та піклування Млинівської районної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав, у якому просить: позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно його малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Позов обґрунтовує тим, що вона з відповідачем перебувала в зареєстрованому шлюбі з 04.09.2010 року по листопад 2017 року. Шлюб між ними розірвано на підставі рішення Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 02.11.2017 року. Від спільного подружнього життя у них є двоє малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Рішенням суду місце проживання дітей визначено з позивачкою. На даний час діти проживають з нею. Після розірвання шлюбу вона матеріально утримує та піклується про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток. Відповідач більше двох років зв`язків з дітьми не підтримує, не бере участі у вихованні та утриманні, не цікавиться станом здоров`я та навчання. Всі питання щодо виховання вирішуються нею самостійно без його участі та підтримки. ОСОБА_2 , фактично самоусунувся від виховання та утримання дітей, свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання, що є підставою позбавлення його батьківських прав.

Ухвалою Млинівського районного суду Рівненської області від 27 лютого 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 566/169/20.

Ухвалою Млинівського районного суду Рівненської області від 13 квітня 2020 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні позовну заяву підтримала в повному обсязі та просила її задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, до суду подав заяву (а.с. 65), в якій просив справу розглядати без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі та просить їх задоволити.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - органу опіки та піклування Млинівської РДА - Деркач О.А. у судовому засіданні підтримала позовні вимоги позивача та вказала, що орган опіки та піклування Млинівської РДА вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , про що прийнято відповідне рішення № 09-20 від 24.07.2020 р.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - орган опіки та піклування Дубенської міської ради в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву (а.с. 61), якою надіслав письмовий висновок органу опіки та піклування Дубенської міської ради від 28.07.2020 року Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , а також просить суд розглядати справу без участі представника органу опіки та піклування. Висновок підтримують в повному обсязі. Додаткових заяв та клопотань не мають.

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_1 , від 11.01.2012 року (а.с. 5) та серії НОМЕР_2 від 06.01.2016 року (а.с. 6).

Шлюб між сторонами розірвано на підставі рішення Дубенського міськрайонного суду Рівненської області від 02 листопада 2017 року (а.с. 7). Неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - залишено проживати з матір`ю. Після розірвання шлюбу ОСОБА_7 - відновлено дошлюбне прізвище ОСОБА_8 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 , повністю розуміючи значення своїх дій та без всякого тиску з боку інших осіб, відповідно до власного волевиявлення, підписав заяву, справжність підпису якого засвідчено приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Рівненської області Меткою І.А., зареєстровано в реєстрі за № 32, у якій вказав, що не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно його малолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , так як він не приймає участі у вихованні та утриманні дітей, справу просив розглядати за його відсутності (а.с. 8).

Згідно письмового висновку органу опіки та піклування Дубенської міської ради Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 № 2837/05-02-36/20 від 28.07.2020 року (а.с. 62-63) орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Рішенням № 09-20 органу опіки та піклування Млинівської райдержадміністрації від 24 липня 2020 року Про доцільність позбавлення батьківських прав (а.с. 67-69) вирішено вважати за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітніх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Відповідно до інформації Дубенського НВК "ЗНЗ-ДНЗ" № 21 від 27.01.2020 р. (а.с. 9) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був зарахований до Дубенського НВК "ЗНЗ-ДНЗ" з 01.09.2018 року. На даний час є учнем 2-го класу. Протягом усього навчання дитини батько, ОСОБА_2 , жодного разу не приходив у школу, не цікавився навчанням та поведінкою сина, не відвідував батьківські збори. Вихованням ОСОБА_3 займається мама, ОСОБА_1 , яка регулярно відвідує батьківські збори, цікавиться шкільним життям хлопчика. ОСОБА_3 охайний та доглянутий.

Згідно інформації № 8 від 27.01.2020 року дошкільного навчального закладу № 7 м. Дубна (а.с. 10) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно відвідує ДНЗ № 7 комбінованого типу Дубенської міської ради з 26.10.2018 року по даний час. За період перебування в дошкільному навчальному закладі дитиною опікується мама, ОСОБА_1 . Батько, ОСОБА_2 , не спілкується з вихователями, не відвідує батьківські збори, в дошкільному закладі не буває, участі у вихованні дитини не приймає.

Дубенська амбулаторія № 3 КНП "ЦПМСД" інформувала листом від 11.02.2020 року (а.с. 11), що на обліку в амбулаторії № 3 КНП "ЦПМСД" знаходяться діти: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які проживають у АДРЕСА_1 . При відвідуванні дітей вдома після народження дільнична служба регулярно бачила батька дітей. Так само, як і при відвідуванні амбулаторії № 3 з дітьми інколи був батько (проведення щеплень, медичних оглядів). Останні два роки дільнична служба зауважила, що відвідує поліклініку в основному мама, бабуся чи дідусь. Батька дитини останні два роки ні лікар педіатр, ні медсестра, яка спостерігала за дітьми, не бачили.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 76, 77, 79, 80 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Кожна дитина відповідно до ст. 8 Закону України Про охорону дитинства має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Статтею 12 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров`я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов`язків відповідно до закону.

Частинами 8, 9 статті 7 Сімейного кодексу України передбачено, що регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї, сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Нормами Сімейного кодексу України встановлено, що батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ст.ст. 150, 155 СК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Згідно ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Правові наслідки позбавлення батьківських правпередбачені ст. 166 СК України. Так, особа, позбавлена батьківських прав: 1) втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов`язків щодо її виховання; 2) перестає бути законним представником дитини; 3) втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім`ям з дітьми; 4) не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником; 5) не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов`язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування); 6) втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною. Разом з тим, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до п.п. 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно ст. 3 Конвенції про права дитини, прийнятої 44-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН 20 листопада 1989 року та ратифікованої постановою Верховної ради України від 27 лютого 1991 року, в редакції зі змінами, схваленими резолюцією 50/155 Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 1995 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини.

Таким чином, позивачем надано суду достатньо доказів, що підтверджують ухилення ОСОБА_2 від виконання своїх батьківських обов`язків та його не бажання виховувати власних дітей, крім того сам відповідач позов визнає та не заперечує щодо позбавлення його батьківських прав, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись Конвенцією про права дитини, Законом України Про охорону дитинства , ст.ст. 7, 150, 155, 164 - 166 СК України, ст.ст. 13, 76 - 81, 89, 259, 263 - 265, 273, 354 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: орган опіки та піклування Дубенської міської ради, орган опіки та піклування Млинівської районної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав, задоволити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно його малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційну скаргу може бути подано протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду до Рівненського апеляційного суду через Млинівський районний суд Рівненської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_3 , паспорт № НОМЕР_4 , виданий 05.04.2018 р., орган, що видав 5616;

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП - НОМЕР_5 ;

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору:

Орган опіки та піклування Дубенської міської ради , місце знаходження: 35600, Рівненська область, м. Дубно, вул. Замкова, 4, код ЄДРПОУ 05391063;

Орган опіки та піклування Млинівської районної державної адміністрації , місце знаходження: 35100, Рівненська область, смт. Млинів, вул. Народна, 1, код ЄДРПОУ 04057712.

Повний текст рішення складено 04.08.2020 року.

Суддя А.А. Хомицька

Дата ухвалення рішення04.08.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90752608
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —566/169/20

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Рішення від 30.07.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Хомицька А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні