Ухвала
від 04.08.2020 по справі 5023/10655/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"04" серпня 2020 р.Справа № 5023/10655/11

Господарський суд Харківської області у складі:

головуючий суддя Усатий В.О.

судді: Яризько В.О. , Савченко А.А.

при секретарі судового засідання Мазуренко А.О.

розглянувши матеріали справи ДП "Львівський бронетанковий завод" , м. Львів

за заявоюДП "Львівський бронетанковий завод" , м. Львів про визнання банкрутом

за участю :

учасники процесу не з"явилися

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 27.12.2011 порушено провадження у справі за заявою ДП "Львівський бронетанковий завод" про визнання банкрутом ДП "Завод ім. В.О. Малишева", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою суду від 09.10.2012 за результатами підготовчого засідання встановлено розмір безспірних вимог ініціюючого кредитора - ДП "Львівський бронетанковий ремонтний завод" в сумі 512640,00 грн., введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Симоненко О.П., призначено попереднє засідання суду.

Ухвалою суду від 18.01.2013 року затверджено реєстр вимог кредиторів та зобов`язано розпорядника майна надати рішення комітету кредиторів щодо застосування до боржника судових процедур банкрутства разом з належним чином оформленим протоколом засідання комітету кредиторів.

Ухвалою суду від 15.07.2014 задоволено клопотання розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Симоненка О.П. (вх.№17661 від 27.05.2014 року) про припинення провадження по справі; припинено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" (код 14315629); скасовано мораторій на задоволення вимог кредиторів, введений ухвалою Господарського суду Харківської області від 27.12.2011 року.

Державне підприємство "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова", Державне підприємство "Завод імені В.О. Малишева", Державна компанія з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт"; Державне підприємство "Львівський бронетанковий ремонтний завод", Публічне акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" з вказаною ухвалою господарського суду першої інстанції не погодились та звернулись до Харківського апеляційного господарського суду з апеляційними скаргами, в яких, посилаючись на порушення місцевим господарським судом при прийнятті ухвали норм матеріального та процесуального права, а також на неповне з`ясування всіх обставин, що мають значення для справи, просили скасувати ухвалу господарського суду Харківської області від 15.07.2014 року та передати справу на розгляд до місцевого господарського суду.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 12.08.2014 апеляційну скаргу Державного підприємства "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" задоволено; апеляційну скаргу Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" задоволено; апеляційну скаргу Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" задоволено; апеляційну скаргу Державного підприємства "Львівський бронетанковий ремонтний завод" задоволено; апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" задоволено; ухвалу господарського суду Харківської області від 15.07.2014 по справі №5023/10655/11 скасовано; справу №5023/10655/11 передано на розгляд до Господарського суду Харківської області у іншому складі суду.

Після повернення справи з апеляційної інстанції, ухвалою суду від 03.09.2014 призначено справу про банкрутство Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" до розгляду у засіданні суду та зобов`язала учасників процесу надати суду на розгляд узгоджений у встановленому порядку проект мирової угоди.

Ухвалою суду від 06.08.2015 скаргу ДК "Укроборонпром" на дії (бездіяльність) розпорядника майна ДП "Завод ім. В.О. Малишева" арбітражного керуючого Симоненка О.П. задоволено, визнано неналежними дії Симоненко О.П. під час провадження у справі про банкрутство ДП "Завод ім. В.О. Малишева", усунено арбітражного керуючого Симоненко О.П. від виконання обов`язків розпорядника майна боржника, залишено без розгляду клопотання голови комітету кредиторів та заяву арбітражного керуючого Хоменко О.А. про призначення його розпорядником майна боржника, призначено розпорядником майна ДП "Завод ім. В.О. Малишева" арбітражного керуючого Тризну О.В., якого зобов`язано виконати в повному обсязі вимоги суду та Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме: належним чином виконувати обов`язки розпорядника майна боржника; організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника; здійснити аналіз фінансового становища підприємства, інвестиційного положення, та положення на товарному ринку; скликати і провести засідання комітету кредиторів на якому звітувати про фінансовий стан підприємства та на якому розглянути питання щодо умов укладання мирової угоди.

Враховуючи необхідність отримання витребуваних документів, розгляд справи неодноразово відкладався.

Ухвалою суду від 06.08.2015 року скаргу ДК "Укроборонпром" на дії (бездіяльність) розпорядника майна ДП Завод ім. В.О. Малишева арбітражного керуючого Симоненка О.П. задоволено. Визнано неналежними дії Симоненко О.П. під час провадження у справі про банкрутство ДП "Завод ім. В.О. Малишева". Усунуто арбітражного керуючого Симоненко О.П. від виконання обов`язків розпорядника майна боржника. Призначити розпорядником майна ДП "Завод ім. В.О. Малишева" арбітражного керуючого Тризну Олександра Васильовича (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ; свідоцтво № 469 від 15.03.2013.; адреса: АДРЕСА_1 ).

Ухвалою суду від 26.11.2015 відкладено розгляд справи на 09.02.2016.

Розпорядженням керівника апарату суду від 09.02.2016 у зв`язку з відсутністю повноважень судді Дзюби О.А. та відпусткою судді Казарцевої В.В. призначено повторний автоматичний розподіл справи.

Згідно протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів від 09.02.2016 для розгляду даної справи визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя (суддя-доповідач): Усатий В.О., судді Савченко А.А. та Яризько В.О.

Розгляд справи неодноразово відкладався та розглядалось питання можливості укладення мирової угоди, однак, судом констатовано дуже повільне здійснення розпорядником майна, боржником, комітетом кредиторів та ДК "Укроборонпром" заходів щодо укладання мирової угоди.

Суд попереджав керівника боржника про відповідальність, яка передбачена ст.ст. 12,13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за перешкоджання керівником боржника діям розпорядника майна та вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника і кредиторів.

Розпорядник майна надавав до суду аналіз фінансової, господарської та інвестиційної діяльності ДП "Завод імені В.О.Малишева", реєстр вимог кредиторів станом на 01.02.2017.

Представник боржника надав список конкурсних кредиторів, вимоги яких погашені повністю або частково та підстави цього погашення.

Судом зроблено зауваження присутньому прокурору з причин його невтручання до процесу.

У розгляді питання щодо затвердження мирової угоди сторони згоди не дійшли.

21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства. Частиною 2 Прикінцевих та перехідних його положень встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу визнати такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанова Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 441). Частиною 4 Прикінцевих та перехідних його положень встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Враховуючи наведене, суд призначив справу до розгляду на 02.12.2019.

В судовому засіданні 02.12.2019 розпорядник майна повідомив, що ним скликані збори кредиторів, які відбулися 26.11.2019 , на яких кредиторами прийнято рішення про звернення до суду з клопотанням про продовження строку процедури розпорядження майном на 90 днів для розробки плану санації, зобов`язано боржника в строк до 27.02.2020 надіслати всім кредиторам план санації боржника, погоджений з ДК "Укроборонпром" та наступні збори призначені на 12.03.2020.

Голова комітету кредиторів зазначив, що кредиторами прийнято рішення про перехід до санації та потрібен час для розробки плану санації.

Після перерви керівник боржника зазначив, що підприємство входить до списку стратегічних підприємств, має державні замовлення, тому просить суд надати час для підготовки плану санації.

Представник ДК "Укроборонпром" зазначила, що наявність контактів вже є доказом віднесення цього підприємства до стратегічного та пояснила, що відповіді докази будуть надані суду.

Заслухавши учасників процесу, суд дійшов до висновку відкласти підсумкове засідання та зобов`язати розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів, на якому кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації, а також зобов`язати боржника та ДК "Укроборонпром" надати докази того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення, виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 02.12.2019 відкладено підсумкове засідання на 30 січня 2019.

Зобов`язано розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів, на якому кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації.

Зобов`язано боржника та ДК "Укроборонпром" надати докази того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення, виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

24.01.2020 від голови комітету кредиторів Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" надійшло клопотання (вх. 1832), в якому просить суд відкласти розгляд справи з метою розробки розпорядником майна за участю боржника плану санації, його схвалення зборами кредиторів та введення процедури санації з урахуванням особливостей банкрутства державних підприємств, передбачених статтею 96 Кодексу України з процедур банкрутства.

29.01.2020 від боржника надійшло клопотання (вх. 2227), в якому він просить суд продовжити строк процедури розпорядження майном по справі на 60 днів. Відкласти розгляд справи, який призначений на 30.01.2020 на 60 днів. Клопотання обґрунтовано необхідністю погодження розробленого плану санації ДК "Укроборонпром", а в подальшому зборами комітету кредиторів.

29.01.2020 від боржника надійшла заява (вх. 2228). В заяві зазначає, що на виконання ухвали Господарського суду Харківської області від 02.12.2019 в частині зобов`язання боржника надати докази того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення, виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

Боржник вказує, що на виконання зазначених вимог ухвали надає завірену копію листа Департаменту військово-технічної політики, розвитку, озброєння та військової техніки Міністерства оборони України від 23.01.2020 вих. № 403/2/1/426 відповідно до якого на виконання державного оборонного замовлення між Міністерством оборони України та ДП "Завод імені В.О. Малишева" укладено державний контракт від 29.12.2018 № 342/3/5/18/82.

30.01.2020 від Державного концерну "Укроборонпром" надійшло клопотання (вх. 2311), в якому він просить суд продовжити строк процедури розпорядження майном по справі на 60 днів. Відкласти розгляд справи, який призначений на 30.01.2020 на 60 днів. Клопотання обґрунтовано необхідністю погодження розробленого плану санації ДК "Укроборонпром", а в подальшому зборами комітету кредиторів.

30.01.2020 від Державного концерну "Укроборонпром" надійшли письмові пояснення (вх. 2312). У поясненнях зазначає, що ці пояснення надаються на виконання вимог ухвали суду від 02.12.2019 в частині зобов`язання боржника та Державного концерну "Укроборонпром" надати докази того, що завод задіяний у виконанні державного оборонного замовлення.

Відповідно до наданих пояснень, на думку ДК "Укроборонпром", підтвердженням можливості участі боржника у державному замовленні та виконанні робіт та послуг для потреб військових формувань України є Статут підприємства.

Крім того, ДК "Укроборонпром" вважає, що про діяльність ДП "Завод імені В.О. Малишева" в сфері оборони свідчить інформація, яка наведена на офіційному сайті Міністерства юстиції України в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, який підтверджує про можливість участі підприємства у виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

Також концерн вказує на те, що ДП "Завод імені В.О. Малишева" на цей час виконує роботи щодо проведення заводського ремонту за технічним станом танків БМ "Булат" для потреб збройних сил за договором від 29.12.2018 № 342/3/5/18/82. Підставою для укладення зазначеного договору є основні показники державного оборонного замовлення на 2018 рік, затверджені постановою КМ України від 07.07.2018 № 968-27. Концерн вказує, що зазначений договір має гриф обмеження доступу до інформації "Таємно", концерн не є стороною цього договору, тому примірник договору у концерну відсутній. Просить прийняти вказані пояснення та долучити їх до матеріалів справи.

В судовому засіданні 30.01.2020 розпорядник майна боржника зазначив, що план санації розроблений та поданий на погодження відповідному органу.

На запитання суду чи надавався він на розгляд комітету кредиторів розпорядник майна пояснив, що відповідно до частини 4 статті 96 Кодексу з процедур банкрутства Державні підприємства та підприємства, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 відсотків, подають на розгляд кредиторів план санації, погоджений з органом (суб`єктом), уповноваженим управляти державним майном. Враховуючи вимоги Кодексу, на комітет кредиторів повинен бути поданий план санації, який попередньо розглянутий та погоджений органом, уповноваженим управляти державним майном. Отже, комітет кредиторів може розглядати план санації лише після його погодження відповідним органом.

Директор боржника зазначив, що для розроблення плану санації залучались спеціалісти відповідної галузі та на його думку, план санації є перспективним та таким, що надасть реальну змогу відновити господарську діяльність підприємства та задовольнити вимог кредиторів. Суд, крім іншого також поставив питання, що з урахуванням відомостей щодо часткового погашення (задоволення) вимог конкурсних кредиторів чи скликались збори кредиторів та чи складався реєстр з урахуванням таких змін. Розпорядник майна та голова комітету кредиторів відповіли, що ні.

Суд, з урахуванням наведеного вище, дійшов висновку про неможливість закінчення підсумкового засідання та необхідність його відкладення та зобов`язання розпорядника майна провести збори комітету кредиторів, на яких вирішити питання щодо переобрання комітету кредиторів відповідно до вимог Кодексу з процедур банкрутства із зазначенням розміру вимог конкурсних кредиторів з урахуванням сум, які були виплачені (погашені).

Крім того, суд вважає, що сторонами не належно та не в повному обсязі виконані вимоги ухвали суду від 02.12.2019 в частині надання доказів того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного замовлення. За висновком суду, надані сторонами докази та пояснення свідчать про те, що боржник має таку можливість. Однак, не доводять того, що підприємство задіяне та бере участь в таких замовленнях (у підприємстві на виконанні перебувають такі замовлення). З урахуванням наведеного, суд повторно зобов`язав боржника та ДК "Укроборонпром" надати докази, які в розумінні Закону свідчать та доводять, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення.

З урахуванням того, що розгляд справи триває вже значний час та підприємство знаходиться у процедурі розпорядження майном з перевищенням всіх встановлених як Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (який втратив свою чинність із введенням в дію Кодексу з процедур банкрутства) так і Кодексом України з питань банкрутства, суд відмовив в задоволенні клопотань боржника та ДК "Укроборонпром" про продовження строку процедури розпорядження майном на 60 днів та відкладення підсумкового засідання на 60 днів.

Клопотання голови комітету кредиторів ДК з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" про відкладення розгляду справи суд задовольнив у зв`язку з необхідністю погодження плану санації відповідним органом уповноваженим управляти державним майном та комітетом кредиторів та відклав підсумкове засідання на 11.03.2020 р.

25.02.2020 р. до суду від розпорядника майна надішли витребувані документи.

11.03.2020 р. до суду від ДК Укроборонпром" надійшли додаткові пояснення, в яких повідомлено, що доопрацювання проекту плану санації тісно пов"язано саме з реалізацією рішення, затвердженого Указом Президента України від 27.02.2020 р. № 59/2020, тому просить суд відкласти судове засідання на три місяці.

Проте, призначене на 11.03.2020 р. судове засідання не відбулося з причин знаходження судді Савченко А.А. у відпустці.

Враховуючи повернення судді Савченко А.А. із відпустки, суд призначив підсумкове засідання на 28.05.2020 р.

До суду від ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова", боржника, ДК "Укроборонпром" ДК з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" надійшли клопотання про відкладання розгляду справи з причин продовження карантину.

В судовому засіданні 28.05.2020 р. розпорядник майна повідомив, що тільки 25.05.2020 р. направлено до ДК "Укроборонпром" план санації для погодження та таку затримку обґрунтовано ситуацією у країні, пов"язаною з карантином.

Представник АТ "Укрексімбанк" зазначила про необхідність ознайомлення кредиторів з планом санації, оскільки банк не погоджується з розстроченням його боргу на багато років приймаючи до уваги задовільний на її погляд фінансовий стан боржника.

Представник боржника зазначив, що кредиторів на цей час не ознайомлено з планом санації, оскільки він не погоджений ДК "Укроборонпром".

Заслухавши учасників процесу , враховуючи необхідність отримання витребуваних документів, суд відклав підсумкове засідання на 23.06.2020 р.

16.06.2020 р. від розпорядника майна надійшло клопотання про відкладання розгляду справи з причин неможливості йому прийняти участь у судовому засіданні, оскільки він перебуває на самоізоляції .

17.06.2020 р. від боржника надійшло клопотання про відкладання розгляду справи у зв"язку з продовженням у країні дії карантину.

23.06.2020 р. до суду від ДК "Укроборонпром" надійшли додаткові пояснення , в яких концерн просить продовжити процедуру розпорядження майном до 11.12.2020р.

В судовому засіданні 23.06.2020 р. представник ДК "Укроборонпром" пояснив неможливість на даний час затвердження плану санації.

Розпорядник майна в судове засідання не з"явився.

В судовому засіданні 23.06.2020 р. оголошено про відкладання розгляду справи на 04.08.2020 р.

До суду від боржника надійшло клопотання про відкладання розгляду справи, яке обґрунтоване тим, що від ДК "Укроборонпром" надійшов 19.06.2020 р. лист щодо відмови у погодженні плану санації та визначено причини такої відмови, у зв"язку з чим боржником вчиняють відповідні дії для усунення зазначених зауважень, що потребує додатковий час.

Враховуючи необхідність отримання витребуваних судом документів, суд вважає за необхідне відкласти розгляд підсумкового засідання.

Враховуючи вищевикладене та керуючись 44-49, 96 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 202, 216, 232-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти підсумкове засідання на "20" жовтня 2020 р. о(об) 12:00 м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під`їзд, зал № 328.

Зобов`язати розпорядника майна провести до дати судового засідання збори кредиторів, на якому кредиторам вирішити питання щодо схвалення плану санації та подання до суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації.

Зобов`язати боржника та ДК "Укроборонпром" надати докази того, що підприємство боржника задіяне у виконанні державного оборонного замовлення, виробництві, розробленні, модернізації, ремонті, обслуговуванні озброєння та військової техніки.

Ухвалу направити розпоряднику майна, кредиторам, боржнику, ГУЮ в Харківській області, Харківському РВ ФДМУ, Міністерству юстиції України, ДК "Укроборонпром", прокурору, керівнику боржника.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Суддя Суддя Усатий В.О. Яризько В.О. Савченко А.А.

Дата ухвалення рішення04.08.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90774746
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —5023/10655/11

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні