Ухвала
від 05.08.2020 по справі 711/5359/20
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/5359/20

Провадження № 1-кс/711/1810/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2020 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси скаргу Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО» на бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР,

В С Т А Н О В И В:

Громадська організація «Захист прав ветеранів АТО» звернулася до Придніпровського районного суду м. Черкаси зі скаргою на бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР.

В обґрунтування скарги вказує, що Громадська організація «Захист прав ветеранів АТО» 14.07.2020 року зверталася до ГУНП в Черкаській області із заявою про кримінальні правопорушення, передбачені ст.ст. 27, 28, 191, 209, 212, 358, 364, 366 КК України, вчинені керівництвом відділу освіти Уманської міської ради та просила внести відповідні відомості до ЄРДР.

Вказана заява, відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, мала були внесена до ЄРДР невідкладно, але не пізніше 24 годин після її подання.

Станом на 30.07.2020 року відомості по цій заяві до ЄРДР не внесені.

А тому, просить зобов`язати уповноважену особу СУ ГУНП в Черкаській області внести до ЄРДР відомості по заяві Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО» від 14.07.2020 року відносно керівництва відділу освіти Уманської міської ради за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 27, 28, 191, 209, 212, 358, 364, 366 КК України.

В судове засідання представник скаржника - Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО» не з`явився, хоча про день, час та місце розгляду скарги був повідомний в установленому законом порядку.

В судове засідання представник ГУНП в Черкаській області не з`явився, хоча про день, час та місце розгляду скарги був повідомлений в установленому законом порядку.

З урахуванням викладеного, враховуючи положення частин 2, 3 ст. 306 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути скаргу без участі скаржника та представника особи, бездіяльність якої оскаржується, оскільки в умовах існуючих процесуальних строків це може призвести до штучного затягування розгляду справи.

Дослідивши письмові матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ст. 307 КПК України, за результатами скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову в задоволенні скарги.

В судовому засіданні встановлено, що 14.07.2020 року Громадська організація «Захист прав ветеранів АТО» зверталася до ГУНП в Черкаській області із заявою про кримінальні правопорушення, передбачені ст.ст. 27, 28, 191, 209, 212, 358, 364, 366 КК України, які вчинені керівництвом відділу освіти Уманської міської ради.

На даний час відомості по заяві Громадська організація «Захист прав ветеранів АТО» від 14.07.2020 року до ЄРДР не внесені.

Положення ч. 1ст. 214 КПК Українизобов`язують слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24-х годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення внести до ЄРДР відповідні відомості та розпочати розслідування.

Як зазначено вст. 214 КПК Українислідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається.

Слідчий, прокурор або інша службова особа уповноважена на прийняття й реєстрацію заяви чи повідомлень про кримінальне правопорушення, зобов`язані прийняти й зареєструвати таку заяву або повідомлення. Відмова у прийняття та реєстрації заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов`язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування.

Узагальнюючи практику з розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ роз`яснив, що необхідність існування судового порядку оскарження аналізованого виду бездіяльності ґрунтується на закріпленні у ст. 214 КПК обов`язку слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування. Таким чином, згаданий обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Наведене підтверджується імперативними положеннями ч. 4 ст. 214 КПК, згідно з якою відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Оскільки уповноваженими особами СУ ГУНП в Черкаській області на внесення відомостей до ЄРДР не було дотримано вимог ст. 214 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення скарги Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО», зобов`язавши уповноважену особу СУ ГУНП в Черкаській області на внесення відомостей до ЄРДР внести до ЄРДР відомості по заяві Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО» від 14.07.2020 року (щодо керівництва відділу освіти Уманської міської ради).

Керуючись ст.ст.91,92,98,214,303,304,306,307,309, ч. 2 ст.376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Скаргу Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО» на бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу слідчого управління Головного управління національної поліції в Черкаській області на внесення відомостей до ЄРДР, внести до ЄРДР відомості по заяві Громадської організації «Захист прав ветеранів АТО» про вчинення кримінального правопорушення від 14.07.2020 року. Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошений 06.08.2020 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90793056
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —711/5359/20

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 31.07.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні