Рішення
від 22.03.2010 по справі 9/32-10-557
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" березня 2010 р. Справа № 9/32-10-557

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "АВІС";

До відповідача: фізич ної особи-підприємця ОСОБА _1;

про стягнення 15917,51грн.

Суддя Меденцев П.А.

Представники:

Від позивача: Гапуніч Ю.А . (за довіреністю);

Від відповідача: не з'яви вся;

СУТЬ СПОРУ: 02.02.2010 р. за вх. № 946 товариство з об меженою відповідальністю "АВ ІС" (далі - Позивач) звернулось до Господарського суду Одес ької області з позовною заяв ою про стягнення з фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1 (д алі - Відповідач) 15917,51грн.

Позивач на позовних ви могах наполягає.

Відповідач в судові зас ідання призначені по справі не з' явився, письмовий відз ив на позов не надав. Про час і місце розгляду справи був на лежним чином повідомлений.

Розгля нувши матеріали справи, суд в становив наступне:

10 вересня 2009 року між ТО В «АВІС»- Позивач, як постачал ьником, та Фізичною особою - пі дприємцем ОСОБА_1 - Відпов ідач, як покупцем, було укладе но договір поставки № 179 (далі п о тексту - Договір). Згідно до умов розділу 1 Договору поста чальник зобов'язувався поста вити товар, а Покупець зобов' язаний прийняти товар, кільк ість, асортимент, якого вказа но у товарній накладній, що є н евід'ємною цього договору, та своєчасно оплатити вказану у ній суму.

Згідно абзацу 2 розділу 2 Дог овору ціни на товар, проданий по договору зазначено у накл адній.

За умовами абзацу 5 розділу 2 Договору Покупець зобов'яза ний здійснити оплат за отрим аний товар протягом 14 календа рних днів з моменту поставки товару на його користь.

Договір поставки № 179 від 10.09.2009 року укладений з урахування м вимог Міжнародних правил щ одо тлумачення термінів «Інк отермс»(v0а23697-90), згідно ч. 4 ст. 265 ГК України.

Предмет договору поставки № 179 від 10.09.2009 року відповідає ч. 1 ст. 266 ГК України: «Предметом по ставки є визначені родовими ознаками продукція, вироби з найменуванням, зазначеним у стандартах, технічних умова х, документації до зразків (ет алонів), прейскурантах чи тов арознавчих довідниках. Предм етом поставки можуть бути та кож продукція, вироби, визнач ені індивідуальними ознакам и».

Також у відповідності до ч. 2 ст. 266 ГК України: «Загальна кі лькість товарів, що підлягаю ть поставці, їх часткове спів відношення (асортимент, сорт амент, номенклатура) за сорта ми, групами, підгрупами, видам и, марками, типами, розмірами в изначаються специфікацією з а згодою сторін, якщо інше не п ередбачено законом», дана но рма діючого законодавства ві дображена у п. 1.1. Договору.

Також у відповідності до ст . 267 ГК України сторонами у Дого ворі поставки № 179 від 10.09.2009 року у розділі 3, з дотриманням вимо г наведеної вище законодавчо ї норми, погоджено умови та по рядок поставки товарів.

Враховуючи наведене вище с торони при укладенні Договор у поставки № 179 від 10.09.2009 мали нал ежний обсяг цивільної правоз датності та дієздатності, до говір було укладено у відпов ідності до норм діючого в Укр аїні законодавства, щодо укл адення договорів поставки, а за таких обставин сторони по винні належним чином виконув ати взяті на себе господарсь кі зобов'язання, що виникають на підставі умов укладеного між ними договору.

Сторони у розділі 2 Договору домовилися про ціну товару т а про порядок

розрахунків за поставлений на користь по купця товар, який на підставі абзацу 5 розділу 2

Договору зобов'язаний був здійснити о плату за отриманий товар про тягом 14

календарних днів з моменту його отримання. '

З метою належного виконанн я зобов'язань, що були покладе ні на постачальника за

умо вами Договору, останнім було поставлено на користь покуп ця товар, на підставі його

замовлення, у відповідності до умов, що визначені сторона ми у розділі 3 Договору, що

підтверджується видатков ими накладними на товар, а сам е:

- Видаткова накладна № 30316 від 06.11.2009 р.;

- Видаткова накладна № 30315 від 06.11.2009 р.

Відповідно до законодавч их норм, що викладені у ст. 712 ЦК України від

5.01.2003 року за № 435-I V (із внесеними змінами та допо вненнями): «За договором

п оставки продавець (постачаль ник), який здійснює підприємн ицьку діяльність, зобов'язує ться передати у встановлений строк (строки) товар у власніс ть покупця для користання йо го у підприємницькій діяльно сті або в інших цілях, не пов'я заних з

особистим, сімейни м, домашнім або іншим подібни м використанням, а покупець

зобов'язується прийняти то вар і сплатити за нього певну грошову суму».

Із вищезазначеної за конодавчої норми слідує те, щ о ТОВ «АВІС»будучи стороною Договору поставки № 179 від 10.09.2009 року належним чином виконан о покладені на нього господа рські зобов'язання, але ФО-П ОСОБА_1 всупереч умовам дог овору укладеного з ТОВ «АВІС »та нормам діючого законодав ства, зокрема ст.692 України, щод о обов'язковості оплати това ру покупцем після його прийн яття товаророзпорядчих доку ментів на нього, не виконано в зяті на себе зобов'язання щод о здійснення розрахунків за поставлений на її користь то вар на загальною суму 15103 грн. 35 к оп.

Враховуючи те, що покуп цем було порушено взяті на се бе господарські зобов'язання , на підставі укладеного між с торонами договору, з метою до судового врегулювання спірн их взаємовідносин ТОВ «АВІС» , у відповідності до розділу 7 Договору було безпосередньо надано ФО-П ОСОБА_1 претен зію вих. № 17/12 від 10.12.2009 року, яку во на отримала 15.12.2009 р. про, що свідч ить відмітка про одержання. У виставленій претензії ТОВ « АВІС»просило Відповідача зд ійснити розрахунок за отрима ний товар.

На день подання позову Від повідачем не було прийнято ж одних дій з метою врегулюван ня ситуації, що склалася та по гашення грошового боргу, що в иник у неї перед Позивачем.

За таких обставин Відповід ачем порушуються законодавч і норми, що викладені у ст. 193 ГК України від 16.01.2003 за № 436-IV (із внес еними змінами та доповненням и) де зазначається, що суб'єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов'язання належним ч ином відповідно до закону, ін ших правових актів, договору , а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'я зання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться. Кожна сторона повин на вжити усіх заходів, необхі дних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та з абезпечення загальногоспод арського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для з астосування господарських с анкцій, передбачених цим Код ексом, іншими законами або до говором.

Порушення умов взятих на се бе господарських зобов'язань є підставою для застосуванн я господарських санкцій, що п ередбачені ГК України та інш ими законодавчими актами.

У відповідності до норм зак онодавства, що викладені у ча стині 6 ст. 231 ГК України: «Штраф ні санкції за порушення грош ових зобов'язань встановлюют ься у відсотках, розмір яких в изначається обліковою ставк ою Національного банку Украї ни, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший ро змір відсотків не передбачен о законом або договором».

Розділом 6 Договору сторона ми передбачено, що за простро чення оплати отриманого това ру Покупець зобов'язаний спл атити пеню у розмірі подвійн ої облікової ставки НБУ від в артості неоплаченого товару за кожен день прострочення.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК Укра їни: «Боржник, який прострочи в виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора з обов'язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Застосовуючи наведені вищ е норми діючого законодавств а, щодо відшкодування збиткі в стороною, яка порушила зобо в'язання, оскільки ФО-П ОСОБ А_1 було порушено зобов'язан ня, щодо оплати за поставлени й товар, Позивач - ТОВ «АВІС»за лишає за собою право на відшк одування збитків.

За додатково проведеними р озрахунками, що додаються до дійсної позовної заяви (Дода ток № 7 ) сума штрафних санкцій (пені) за весь час користуванн я чужими коштами, з урахуванн ям обмеження встановленого ч . 6 ст. 232 ГК України становить 592 (п 'ятсот дев 'яносто дві) грн. 58 ко п.

Також відшкодуванню підля гає загальна сума боргу, що ви никла у Відповідача перед По зивачем з урахуванням індекс у інфляції за весь час простр очення зобов'язання, що стано вить 135 (сто тридцять п'ять) грн. 93 коп. та 3 % річних від простроч еної суми, що становить 85 (вісі мдесят п 'ять) грн. 65 коп.

Досліджуючи матеріа ли справи, аналізуючи норми ч инного законодавства, що стосується суті спору, суд ді йшов наступних висновків.

Згідно зі ст. 229 Господарсь кого Кодексу України, учасни к господарських відносин при порушенні ним грошового зоб ов'язання не звільняється ві д відповідальності через нем ожливість виконання та повин ен відшкодувати збитки, завд ані невиконанням зобов'язанн я, а також сплатити штрафні са нкції у відповідності з вимо гами, встановленими цим Коде ксом та іншими законами.

Статтею 610 ЦК України, пе редбачено, що порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я). У випадку порушення зобов'я зання настають правові наслі дки, встановлені договором а бо законом.

Згідно п.7 ст.179 ГК України го сподарські договори укладаю ться за правилами, встановле ними Цивільним кодексом Укра їни з урахуванням особливост ей, передбачених цим Кодекс ом, іншими нормативно-правов ими актами щодо окремих виді в договорів.

У відповідності до ст.11 Ц К України цивільні права та о бов' язки виникають із дій о сіб, що передбачені актами ци вільного законодавства, а пі дставою виникнення цивільни х прав та обов' язків є догов ори та інші правочини. Правоч ин, різновидом якого є догово ри-основний вид правомірних дій - це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припин ення цивільних прав і обов' язків. При цьому, ст.12 ЦК Україн и передбачає, що особа здійсн ює свої цивільні права вільн о на власний розсуд.

Статтею 193 Господарсько го кодексу України встановле но, що суб'єкти господарюванн я повинні виконувати господа рські зобов'язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів та догов ору.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщ о у зобов'язанні встановлени й строк (термін) його виконанн я, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно до ст.526 ЦК України зобов' язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться, пр и цьому відповідно до ст.525 ЦК У країни одностороння відмова від виконання зобов' язання не допускається.

У відповідності до вимо г ст. 530 ЦК України, якщо у зобов 'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок (термін). Частиною 1 статт і 530 Цивільного кодексу Україн и встановлено, що якщо у зобов 'язанні встановлений строк й ого виконання, то воно підляг ає виконанню у цей строк.года вця до 5 числа поточного місяц я Лізингоодержувач зобов'яза ний звернутися до Лізингодав ця та отримати свій рахунок с амостійно.

Крім цього, як вбачається з вимог ст. 599 ЦК України зобов' язання припиняється виконан ням, проведеним належним чин ом.

При цьому, договір є обо в'язковим для виконання стор онами своїх зобов'язань, про щ о свідчить вимоги ст. 629 цього ж Кодексу.

Враховуючи вищевиклад ене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавст во, що регулює спірні правові дносини, суд дійшов висновку , що позовні вимоги підлягают ь задоволенню у повному обся зі, як обґрунтовані, підтверд жені належними доказами та н аявними матеріалами справи.

На підставі викладено го, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК Ук раїни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_1, ідентифікаційний номе р НОМЕР_1, п/р НОМЕР_2 у Правекс Банк. МФО 321983 ) на кори сть товариства з обмеженою в ідповідальністю "АВІС" (вул . Коблівська, буд. 20, кв. 10, м. Одеса , 65029, п/р 26006241251 у ВАТ «МТБ», МФО 31373362, кодЄДРПОУ 31373362 ) - 15917,51грн., 159,17 грн. держмита та 236,00 грн. витрат на І ТЗ судового процесу.

Рішення суду набуває з аконної сили після закінченн я 10-денного строку з дня його п ідписання.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Суддя Меденцев П.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.03.2010
Оприлюднено27.12.2010
Номер документу9079490
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/32-10-557

Ухвала від 05.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

Рішення від 22.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Меденцев П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні