Ухвала
від 16.06.2020 по справі 757/62927/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/62927/19-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2020 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4

провівши в приміщенні Печерського районного суду м. Києва підготовче судове засідання на підставі клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Луганськ, громадянина України, українця, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин,

В С Т А Н О В И В :

29.11.2019 до Печерського районного суду м. Києва з Київського апеляційного суду надійшло клопотання з додатками у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019000000000067 від 27.11.2019 про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Цього ж дня ухвалою вказане клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності було призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1 ст. 314 КПК України 2012 року.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 285-287 КПК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин, а кримінальне провадження закрити, підозрюваний підтримав думку прокурора.

ОСОБА_4 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 285-287 КК України та підтвердив суду, що він не оспорює фактичні дані вчинення злочину, в якому він підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити його від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали кримінального провадження №32019000000000067, приходить наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. 32, 33 КПК України 2012 року.

Згідно обвинувчаення ОСОБА_4 , маючи умисел спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, діючи в порушення діючого законодавства України, у тому числі вимог п. 13 ч. 1 ст. 9, п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755-IV від 15.05.2003 (із змінами та доповненнями), відповідно до яких «відомості про керівника юридичної особи є відомостями Єдиного державного реєстру», «рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству», діючи умисно, вчинив на протязі 2015-2016 років кримінальне правопорушення за наступних обставинах:

Приблизно на початку 2015 року, знаходячись у м. Кіровоград, (більш точніше встановити дату та місто в ході досудового розслідування не вдалося), ОСОБА_4 , отримав від свого знайомого - ОСОБА_5 пропозицію та погодився за грошову винагороду здійснити внесення за грошову винагороду в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної перереєстрації на своє ім`я юридичної особи, завідомо неправдиві відомостей, а також здійснити подання для проведення державної перереєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, за умови, що він буде тільки рахуватися її засновником без приймання безпосередньої участі у фінансово-господарській та управлінській діяльності підприємства.

13.02.2015 ОСОБА_4 , реалізуючи злочинний намір щодо внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, не маючи фактичного наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності від імені придбаного ним підприємства у встановленому законом порядку, знаходячись у м. Києві, прибув разом із ОСОБА_5 до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , який розташований за адресою: м. Київ, вул. Софіївська, 10-А, де підписав довіреність від 13.02.2015, уповноважив за вказівкою ОСОБА_5 невідомих йому осіб: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , бути представниками з питань пов`язаних з державної реєстрацією Товариства з обмеженою відповідальністю «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» (далі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД») в усіх державних установах, підприємствах і організаціях, незалежно від форм власності, у тому числі в Реєстраційній службі та її структурних підрозділах, у державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, органах державної статистики, органах Пенсійного фонду України, податкової інспекції тощо.

Після чого, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність передбачену у встановленому законом порядку, а також усвідомлюючи, що підписання ним офіційних документів, які посвідчує юридичний факт, є підставою для державної реєстрації (придбання) на його ім`я підприємства - ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», прибув разом із ОСОБА_11 , до офісного приміщення, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, буд. 9-А, прим. №Г2-3, де підписав надані йому ОСОБА_11 наступні документи:

протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 17.02.2015 №1, згідно якого було прийнято рішення про створення ОСОБА_4 вказаного підприємства із статутним капіталом у сумі 301 000 грн. із визначенням місцезнаходження ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» за адресою: м. Київ, вул. М.Грушевського, буд. №9а, прим. №Г2-3, а також призначення на посаду директора вказаного підприємства невідомої ОСОБА_4 особи - ОСОБА_12 ;

статут ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», затверджений протоколом Загальних зборів учасників №1 від 17.02.2015, де зазначено, що ОСОБА_4 є єдиним учасником вказаного підприємства, яке розташовано за адресою: м. Київ, вул. М.Грушевського, буд. №9а, прим. №Г2-3, із статутним капіталом у сумі 301 000 грн., до тексту яких було внесено завідомо неправдиві відомості щодо: факту проведення загальних зборів засновником вищевказаного підприємства ОСОБА_4 разом із запрошеною невідомою останньому особою - ОСОБА_12 про створення ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД»; внесення ОСОБА_4 коштів до статутного капіталу товариства у сумі 301 000 грн.; фактичного наміру здійснювати ОСОБА_4 від імені ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕИД» господарську діяльність, передбачену протоколом, статутом та діючим законодавством України; наявності у ОСОБА_4 наміру користуватись правами учасника Товариства та брати участь в управлінні справами підприємства, у розподілі прибутку тощо, вирішувати всі питання пов`язані із фінансово-господарською діяльністю підприємства; фактичної мети, предмету та видів діяльності створеного ОСОБА_4 підприємства; призначення на посаду директора підприємства невідомої особи ОСОБА_12 з визначенням фактичних її прав та обов`язків як директора.

В подальшому, ОСОБА_10 , діючий на підставі наданої ОСОБА_4 довіреності від 13.02.2018, підписав реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи - ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 18.02.2015 та опис документів від 18.02.2015, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії, подав 18.02.2015 до Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві вищевказані документи для проведення реєстраційної дії: «Державної реєстрації новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», які містили завідомо неправдиві відомості, а саме:

реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи - ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТТРЕЙД» від 18.02.2015;

рішення засновників або уповноваженого ним органу про створення юридичної особи, а саме протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» № 1 від 17.02.2015;

статут ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», затверджений протоколом Загальних зборів учасників №1 від 17.02.2015;

документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи - довіреність від 13.02.2015.

18.02.2015 Державним реєстратором юридичних та фізичних осіб- підприємців Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві було проведено державну реєстрацію ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» (код 39647766) під №10701020000057099.

Отже, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, шляхом внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив всі необхідні дії для проведення реєстраційної дії «Державної реєстрації новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», став одноосібним учасником (власником) ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД».

Також, ОСОБА_4 , продовжуючи свою злочину діяльність, спрямовану на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, діючи за усною домовленістю із ОСОБА_11 , не маючи фактичного наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у встановленому законом порядку, у травні 2015 року, знаходячись у м. Києва, за адресою:м. Київ, Печерський район, вул. Рогнідинська, буд. №1/13в (більш точніше встановити дату в ході досудового розслідування не вдалося), підписав за вказівкою ОСОБА_13 надані останнім протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ TP ACT ТРЕЙД» від 08.05.2015 №12/05, згідно якого було прийнято рішення про призначення на посаду директора вказаного підприємства невідомої особи ОСОБА_14 із звільненням одночасно попереднього директора ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» - ОСОБА_12 .

Після чого, ОСОБА_15 , діючий на підставі наданої ОСОБА_14 довіреності від 13.05.2018, підписав опис документів від 14.05.2015, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії - «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах», подав 14.05.2015 до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємиів Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, вищевказаний документ разом іншими, який містив завідомо неправдиві відомості щодо: факту проведення Загальних зборів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД»; фактичного наміру ОСОБА_4 мати права та обов`язки учасника Товариства, брати участь в управлінні справами підприємства, а також вирішувати питання, пов`язані із фінансово- господарською діяльністю підприємства.

Отже, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів

- отримання грошової винагороди, усвідомлюючи, що відповідно до вищевказаних документів внесені неправдиві відомості, а також не маючи фактичного наміру здійснювати господарську діяльність у встановленому законом порядку відповідно до протоколу Загальних зборів та статуту ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕИД», шляхом внесення в документ, який відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документ, який містить завідомо неправдиві відомості, вчинив всі необхідні дії для проведення державної реєстрації внесених змін до відомостей про юридичну особу, призначив директором ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» ОСОБА_14 .

Крім того, ОСОБА_4 , продовжуючи свою злочину діяльність, спрямовану на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, не маючи фактичного наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕИД» у встановленому законом порядку, діючи за домовленістю із ОСОБА_5 , у травні 2015 року, знаходячись у м. Києва, за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Рогнідинська, буд. №1/13в (більш точніше встановити дату ході досудового розслідування не вдалося), підписав за вказівкою ОСОБА_16 наступні документи:

договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 14.05.2015, згідно якого ОСОБА_14 отримав від ОСОБА_4 частки у статному капіталі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у розмірі 50%, що становить 150 500 грн.;

протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 14.05.2015 №14/05, відповідно до якого було прийнято рішення щодо передання частки учасника (власника) Товариства ОСОБА_4 у розмірі 50%, що становить 150 500 грн. на користь ОСОБА_14 ; '

протокол реєстрації №14/05-1 присутніх на Загальних зборах учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 14.05.2015, згідно якого було підтверджено, що на загальних зборах Товариства були присутні учасники, що володіють 100% голосів: ОСОБА_4 та ОСОБА_14 ;

статут ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», затверджений протоколом Загальних зборів учасників №27/07 від 27.07.2015, де зазначено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_14 є учасниками вказаного підприємства, яке розташовано за адресою: м. Київ, вул. М.Грушевського, буд. №9а, прим. №Г2-3, із статутним капіталом у сумі 301 000 грн. за рахунок грошового внеску учасника - ОСОБА_4 на суму 150 500 грн. у вигляді майна у сумі 101 000 грн. та коштів сумі 49 500 грн., а також за рахунок коштів співзасновника - ОСОБА_14 у сумі 150 500 грн.;

до тексту яких було внесено завідомо неправдиві відомості щодо: реального факту продажу ОСОБА_4 та наступної купівлі ОСОБА_14 частини частки в статутному капіталі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у розмірі 150 500 грн.; проведення загальних Зборів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД»; внесення ОСОБА_14 коштів до статутного капіталу Товариства у сумі 150 500 грн.; наявності у ОСОБА_4 реального наміру та можливості використовувати права учасника Товариства та брати фактичну участь в управлінні справами підприємства, у розподілі прибутку тощо, вирішувати питання, пов`язані із фінансово-господарською діяльністю підприємства; а також фактичної мети, предмету та видів діяльності підприємства.

В подальшому, ОСОБА_15 , діючий на підставі наданої ОСОБА_14 довіреності від 13.05.2018, підписав опис документів від 18.05.2015, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», подав 18.05.2015 до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації вищевказані документи разом іншими, на підставі яких 18.05.2015 було проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» (код 39647766) під №10701050005057099.

Отже, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів - отримання грошової винагороди, усвідомлюючи, що відповідно до вищевказаних документів внесені неправдиві відомості, а також не маючи фактичного наміру здійснювати господарську діяльність у встановленому законом порядку відповідно до протоколу Загальних зборів та статуту ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив всі необхідні дії, необхідні для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», став співзасновником ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД».

Також, ОСОБА_4 , продовжуючи свою злочину діяльність, спрямовану на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, не маючи фактичного наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у встановленому законом порядку, діючи за усною домовленістю із ОСОБА_11 , у червні 2015 року, знаходячись у м. Києві, (більш точніше встановити дату та місто в ході досудового розслідування не вдалося), з метою наступного коригування відомостей щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків - Директора ОСОБА_14 », а саме: « НОМЕР_1 » замість: « НОМЕР_2 », підписав за вказівкою ОСОБА_16 наступні документи:

протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 03.06.2015 №03/06, відповідно до якого за участю учасників Товариства - ОСОБА_4 та ОСОБА_14 було прийнято рішення щодо коригування відомостей щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків - «Директора Торопко Р.В.», а саме: НОМЕР_1 ;

протокол реєстрації №03/06-1 присутніх на Загальних зборах учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 03.06.2015, згідно якого було підтверджено, що на загальних зборах Товариства були присутні учасники, що володіють 100% голосів: ОСОБА_4 та ОСОБА_14 ;

статут ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», затверджений протоколом Загальних зборів учасників №03/06 від 03.06.2015, де зазначено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_14 є учасниками вказаного підприємства, яке розташовано за адресою: м. Київ, вул. М.Грушевського, буд.№9а, прим.№Г2-3, із статутним капіталом у сумі 301 000 грн. за рахунок внеску учасника ОСОБА_4 на суму 150 500 грн. та учасника - ОСОБА_14 у сумі 150 500 грн., а також реєстраційний номер облікової картки платника податків ОСОБА_14 було зазначено як « НОМЕР_1 » замість: « НОМЕР_2 », до тексту яких було внесено завідомо неправдиві відомості щодо: фактичної наявності у ОСОБА_4 частини частки в статутному капіталі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у розмірі 150 500 грн.; проведення загальних Зборів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД»; наявності у ОСОБА_4 реального наміру та можливості використовувати права учасника Товариства та брати фактичну участь в управлінні справами підприємства, у розподілі прибутку тощо, вирішувати питання, пов`язані із фінансово-господарською діяльністю підприємства.

Після чого, ОСОБА_17 , діюча на підставі наданої ОСОБА_14 довіреності від 03.062018, підписав опис документів від 19.06.2015, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», подала 19.06.2015 до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації вищевказані документи разом іншими, на підставі яких 19.05.2015 було проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» (код 39647766) під №10701050007057099.

Отже, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів - отримання грошової винагороди, усвідомлюючи, що відповідно до вищевказаних документів внесені неправдиві відомості, а також не маючи фактичного наміру здійснювати господарську діяльність у встановленому законом порядку відповідно до протоколу Загальних зборів та статуту ТОВ АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив всі необхідні дії для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи».

Крім того, ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, не маючи фактичного наміру здійснювати фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у встановленому законом порядку, у липні 2015 року, знаходячись у м. Києва, (більш точніше встановити дату та місто в ході досудового розслідування не вдалося), підписав за вказівкою ОСОБА_5 наступні документи:

протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 27.07.2015 №27/07, відповідно до якого за участю учасників Товариства - ОСОБА_4 та ОСОБА_14 було прийнято рішення зміну місцезнаходження юридичної та фактичної адреси вказаного підприємства, визнавши нове місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Рогнідинська, буд. №1/13 в;

протокол реєстрації від 27.07.2015 №27/07-1 присутніх на Загальних зборах учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», згідно якого було підтверджено, що на загальних зборах Товариства були присутні учасники, що володіють 100% голосів: ОСОБА_4 та ОСОБА_14 ;

статут ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», затверджений протоколом Загальних зборів учасників №27/07 від 27.07.2015, де зазначено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_14 є учасниками вказаного підприємства, яке розташовано за адресою: м. Київ, вул. Рогнідинська, буд. №1/13в, із статутним капіталом у сумі 301 000 грн. за рахунок внеску учасника - ОСОБА_4 на суму 150 500 грн. та учасника - ОСОБА_14 у сумі 150 500 грн.,

до тексту яких було внесено завідомо неправдиві відомості щодо: фактичної наявності у ОСОБА_4 частини частки в статутному капіталі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у розмірі 150 500 грн.; проведення Загальних зборів ТОВ АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД»; наявності у ОСОБА_4 реального наміру використовувати права учасника Товариства та брати фактичну участь в Управлінні справами підприємства, у розподілі прибутку тощо, вирішувати всі питання пов`язані із фінансово-господарською діяльністю підприємства; фактичної мети, предмету та видів діяльності підприємства.

Після чого, ОСОБА_17 , діюча на підставі наданої ОСОБА_14 довіреності від 30.07.2015, підписав опис документів від 03.08.2015, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», подала 03.08.2015 до відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації вищевказані документи разом іншими, на підставі яких ДЗ.08.2015 було проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» (код 39647766) під №10701050008057099.

Отже, ОСОБА_4 діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів - отримання грошової винагороди, усвідомлюючи, що відповідно до вищевказаних документів внесені неправдиві відомості, а також не маючи фактичного наміру здійснювати господарську діяльність у встановленому законом порядку відповідно до протоколу Загальних зборів та статуту ТОВ «АТЛАНТ TP ACT ТРЕЙД», шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особі-: завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив всі необхідні дії для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», визнавши нове місцезнаходження ТОВ «АТЛАНТ ТРАС ТРЕЙД» за адресою: м. Київ, вул. Рогнідинська, буд. №1/13в.

Також, ОСОБА_4 , продовжуючи свою злочину діяльність, спрямовану на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для проведення державної реєстрації юридично: особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької: діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, діючи за усною домовленістю із ОСОБА_11 , у лютому 2016 року, знаходячись у м. Києва, (більш точніше встановити дату та місто в ході досудового розслідування не вдалося), підписав за вказівкою ОСОБА_16 наступні документи:

договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 12.02.2016. згідно якого ОСОБА_4 передав у власність ТОВ «АВТОІНВЕСТФАКТОРІНГ» (код 39757371) в особі директора ОСОБА_18 частки у статному капіталі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕИД» у розмірі 50%, що становить 150 500 грн., засвідчений директором - ОСОБА_14 ;

протокол Загальних зборів учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД від 12.02.2016 №12/02, відповідно до якого за участю учасників Товариства - ОСОБА_4 та ОСОБА_14 було прийнято рішення про передачу учасником Товариства - ОСОБА_4 частини у статному капіталі у розмірі 50%, що становить 150 500 грн. ТОВ «АВТОІНВЕСТФАКТОРІНГ» (код 39757371) в особі директора ОСОБА_18 ;

протокол реєстрації №12/02-1 присутніх на Загальних зборах учасників ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» від 12.02.2016, згідно якого було підтверджено, що на загальних зборах Товариства були присутні учасники, що володіють 100% голосів: ОСОБА_4 та ОСОБА_14 а також запрошена особа: ТОВ «АВТОІНВЕСТФАКТОРІНГ» (код 39757371) в особі директора ОСОБА_18 ;

до тексту яких було внесено завідомо неправдиві відомості щодо: фактичної - наявності у ОСОБА_4 частини частки в статутному капіталі ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» у розмірі 150 500 грн.; проведення Загальних зборів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД»; наявності у ОСОБА_4 реального наміру використовувати права учасника Товариства та брати фактичну участь в управлінні справами підприємства, у розподілі прибутку тощо, вирішувати всі питання пов`язані із фінансово-господарською діяльністю підприємства: фактичної мети, предмету та видів діяльності підприємства.

Після чого, вищевказані документи разом з іншими було спрямовано діючою на підставі наданої ОСОБА_14 довіреності від 12.02.2016 ОСОБА_19 державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Печерської районної в місті Києві державної адміністрації для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи», на підставі яких було проведено державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» (код 39647766) під №10701050007057099.

Отже, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів - отримання грошової винагороди, усвідомлюючи, що відповідно до вищевказаних документів внесені неправдиві відомості, а також не маючи фактичного наміру здійснювати господарську діяльність у встановленому законом порядку відповідно до протоколу Загальних зборів та статуту ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД», шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання через уповноважену особу для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив всі необхідні дії для проведення реєстраційної дії - «Державна реєстрація змін до установчих документів - юридичної особи», внаслідок чого, засновниками ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД» стали ОСОБА_14 та замість ОСОБА_4 ТОВ «АВТОІНВЕСТФАКТОРІНГ» (код 39757371) в особі директора ОСОБА_18 співвласником ТОВ «АТЛАНТ ТРАСТ ТРЕЙД».

Тобто, ОСОБА_4 , діючи умисно та протиправно, з корисливих мотивів, на протязі 2015-2016 років виконав всі перелічені вищевказані дії, запропоновані йому гр. ОСОБА_11 , щодо внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для з доведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, отримав грошову винагороду на загальну суму 7 000 грн.

Таким чином, ОСОБА_4 , своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також в умисному поданні для проведення державної реєстрації юридичної особи документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України.

29.11.2019 року прокурор відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 подав клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно зі ст. 12 КК України, злочин у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину середньої тяжкості.

Відповідно до ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Санкція ч.1 ст.205-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Інкриміноване ОСОБА_4 діяння вчинене ниму 2015-2016 роках, тобто перебіг давності строків притягнення до кримінальної відповідальності закінчився.

У судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинив ОСОБА_4 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення його до кримінальної відповідальності за ч.1ст.205-1 КК України закінчився.

Згідно зі ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачений згоден на його звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищевикладене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 статті 288 КПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284, 288, 314, 369, 371 КПК України, ст. 49 КК України,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 , від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.205-1 КК України на підставі ст. 49 КК України звільнити, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32019000000000067 - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі протягом 7 днів з дня її проголошення апеляційної скарги, через Печерський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та підозрюваному.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90795810
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Луганськ, громадянина України, українця, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення його до кримінальної відповідальності за вказаний злочин

Судовий реєстр по справі —757/62927/19-к

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 29.11.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні