Рішення
від 04.08.2020 по справі 906/569/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" серпня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/569/20

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Соловей Л.А.

при секретарі судового засідання: Пеньківській О.В.,

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача 1: не з`явився;

від відповідача 2: не з`явився;

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (м.Київ)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л" (м.Малин Малинського району Житомирської області)

2. ОСОБА_1 (м.Малин Малинського району Житомирської області)

про стягнення 56399,97грн

Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом про стягнення солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л" та ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором №б/н від 08.05.19 у розмірі 56399,97грн, з яких: 49999,97грн заборгованості за кредитом та 6400,00грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

В обґрунтування вимог позову позивач зазначає, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л", як сторона основного зобов`язання, та ОСОБА_1 , як поручитель по основному зобов`язанню, не виконують обов`язку щодо погашення заборгованості по тілу кредиту та процентам за користування кредитними коштами.

Ухвалою господарського суду від 16.06.20 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін, судове засідання для розгляду справи по суті призначено на 04.08.20.

04.08.20 на електронну адресу суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі повноважного представника та довідка від 04.08.20 згідно якої за період з 15.04.20 по 04.08.20 погашення заборгованості по кредиту від 08.05.19 не відбувалось (а.с.48-49).

Відповідачі не скористались правом надання відзивів на позов, представники відповідачів в судове засідання не з`явились, про причину неявки суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені вчасно та належним чином, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.46-47).

Приймаючи до уваги, що відповідачі у строк, встановлений частиною 8 статті 165 Господарського процесуального кодексу України не подали до суду відзиви на позов, а відтак не скористались наданими їм процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, 08.05.19 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л" (клієнт, відповідач-1) через систему інтернет-клієнт-банкінгу було підписано із використанням електронного цифрового підпису Акнету-заяву про приєднання до Умов та правил надання послуг "КУБ". Відповідно до цієї заяви позичальник приєднався до розділу 3.2.8 Умов та правил надання банківських послуг, які розміщені на офіційному веб-сайті Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (банк, позивач). Ця Заява та Умови разом складають кредитний договір між банком та клієнтом (а.с.10).

В розділі 1 Заяви про приєднання сторонами визначено істотні умови кредитного договору:

- вид договору: строковий (п. 1.1);

- розмір кредиту: 200000,00грн (п. 1.2);

- строк кредиту: 12 місяців з дати видачі коштів (п. 1.3);

- проценти за користування кредитом: перші 6 місяців 1,8% в місяць від початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6% від початкового розміру кредиту (в т.ч. при достроковому погашенні кредиту) (п. 1.4);

- порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця рівними починаючи з місяця, наступного за місяцем видачі коштів клієнту (п. 1.5);

- у випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п. 1.5 цієї Заяви, клієнт зобов`язаний додатково до процентів, вказаних в п.1.4, сплатити банку проценти у розмірі 4% в місяць від суми простроченої заборгованості та неустойку в розмірі і згідно розділу 3.2.8 Умов та правил надання банківських послуг (п. 1.6).

За умовами п.3.2.8.1 Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ" передбачено, що банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий "Кредит КУБ" для фінансування поточної діяльності клієнта, в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів в обумовлені цим Договором терміни. Істотні умови кредиту (сумам кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в Заяві про приєднання до Умови та правил надання послуг "КУБ", а також в системі Приват24. Клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі Папка24 або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення кредитного договору. Кредит також може надаватися шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари і послуги, придбані клієнтом через Інтернет-платформу ПриватМаркет (https://privatmarket.ua).

Повернення кредиту здійснюється щомісячно шляхом забезпечення клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених в заяві (п.3.2.8.3.1. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ").

За умовами п.3.2.8.3.1.3. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ" передбачено, що клієнт доручає банку щомісячно у строки, зазначені в заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих у Банку, на погашення заборгованості за послугою у кількості та розмірі, зазначеному в кредитному договорі. Остаточним терміном погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту. Згідно зі ст.ст. 212, 651 ЦК України при порушенні клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених цим Договором, банк на свій розсуд, починаючи із 91-го дня порушення будь-якого із зобов`язань, має право змінити умови Договору, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому Банк направляє клієнту повідомлення з зазначенням дати терміну повернення кредиту (Банк здійснює інформування клієнта на свій вибір або письмово, або через встановлені засоби електронного зв`язку банку та клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет-клієнт-банк, sms-повідомлення або інших). При непогашенні заборгованості за цим Договором у термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість за кредитним договором починаючи з наступного дня від дати, зазначеної в повідомленні, вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 90 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов`язань терміном повернення кредиту є дата останнього платежу.

Відповідно до п.3.2.8.3.2. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ", за користування послугою клієнт сплачує щомісячно на протязі всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно графіку, визначених в заяві та тарифах. При несплаті процентів у строк, визначений графіком, вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання Договору згідно з п. 3.2.8.6.2.).

При порушенні клієнтом будь-якого грошового зобов`язання клієнт сплачує банку проценти за користування кредитом у розмірі, встановленому у заяві. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права банку, передбаченого п.3.2.8.3.1, клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення (п. 3.2.8.3.3. Умов та Правил надання "Кредит КУБ").

Згідно із п.3.2.8.4. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ" банк зобов`язався надати клієнту кредит за умови погодження можливості надання кредиту у відповідності до внутрішньобанківських методик оцінки фінансового стану та методик оцінки ризиків з подальшим перерахуванням коштів відповідно до заяви на поточний рахунок клієнта або шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги.

Клієнт зобов`язався, зокрема, використовувати кредит на цілі, зазначені в п.3.2.8.1. (п.3.2.8.5.1. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ"); оплатити щомісячні проценти за користування кредитом згідно з п.3.2.8.3.2. (п.3.2.8.5.2. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ"); сплатити банку проценти згідно з п.п.3.2.8.3.1., 3.2.8.3.2. (п.3.2.8.5.5. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ").

Відповідно до п.3.2.8.9.1. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ" передбачено, що за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дат погашення кредиту згідно з п.п.3.2.8.1., 3.2.8.3. цього Договору клієнт сплачує проценти в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.

Нарахування прострочених процентів здійснюється щодня, при цьому проценти розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування процентів не враховується (п. 3.2.8.9.2. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ").

Згідно п.3.2.8.9.3. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ" вказано, що сплата процентів за користування кредитом здійснюється в дати платежів, зазначені у заяві (п.3.2.8.3.1. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ").

Розрахунок і нарахування відсотків за користування кредитом здійснюється в терміни, визначені в заяві, кожного наступного місяця з дати списання коштів з позикового рахунку і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на суму залишку заборгованості по кредиту. Розрахунок відсотків у вигляді щомісячної комісії проводиться банком на наступний день після отримання клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу, а нарахування відсотків у вигляді щомісячної комісії проводиться банком в день погашення чергової частини боргу або в дату погашення клієнтом заборгованості до такого дня (п. 3.2.8.9.6. Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ").

За умовами п.3.2.8.9.7 Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ" передбачено, що розрахунок і нарахування процентів за користування кредитом здійснюється у терміни, вказані в заяві, кожного місяця, на наступний день після дня отримання клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на первісну суму кредиту.

До обов`язків клієнта віднесено повернення кредиту у терміни і в сумах, як встановлено в п.п.3.2.8.3.1, 3.2.8.5.14, 3.2.8.6.2, а також зазначені в Заяві, шляхом розміщення необхідних для планового погашення внеску коштів на своєму поточному рахунку (п.п.3.2.8.5.3 п. 3.2.8.5 розділу 3.2.8 Умов та Правил надання послуг "КУБ").

Договір є чинним, згідно п.3.2.8.10.7 Умов та Правил надання кредиту "Кредит КУБ", з моменту підписання клієнтом заяви про приєднання та перерахування банком кредитних коштів на рахунок клієнта. Строк дії Договору встановлюється з дня його укладання і до повного виконання сторонами зобов`язань за Договором.

З метою забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором, між ПАТ КБ "Приватбанк" (кредитор/позивач) та ОСОБА_1 (поручитель/відповідач-2) укладено договір поруки №РОR1557129144672 (а.с.24), предметом якого є надання поруки поручителем перед кредитором за виконання підприємством ТОВ "ДЛ-Д", ЄДРПОУ 38395010 (боржник) зобов`язань за угодами-приєднання до:

1.1.1 розділу 3.2.8 "Кредит КУБ" Умов та правил надання банківський послуг, по сплаті:

а) процентної ставки за користування кредитом:

- за період користування кредитом згідно п.3.2.1.4.1.2. "Угоди 1" перші 6 місяців 1,8% відсотка від суми початкового розміру кредиту, починаючи з 7-го місяця - 1,6 відсотка від початкового розміру кредиту;

- за період користування кредитом згідно пп.3.2.8.5.3 "Угоди 1" 4,0% відсотки від суми кредиту щомісяця;

- кредиту в розмірі 200000,00грн.

Якщо під час виконання "Угоди1" зобов`язання боржника, що забезпечені цим договором збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за "Угодою1" в розмірі таких збільшень. Додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібні.

Відповідно до п.1.2 договору, поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за "Угодою1" в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків. Згідно цього пункту поручитель відповідає перед кредитором всіма власними коштами та майном, яке належить йому на праві власності.

Поручитель з умовами "Угоди 1" ознайомлений (пунктом 1.3 договору).

Пунктом 1.5 договору поруки передбачено, що у випадку невиконання боржником зобов`язань за "Угодою 1", боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

Пунктом 2.1.2 договору поруки передбачено, що у випадку невиконання боржником якого-небудь зобов`язання, передбаченого п.1.1 цього договору, кредитор має право направити поручителю вимогу із зазначенням невиконаного (их) зобов`язання(нь). Не направлення кредитором вказаної вимоги не є перешкодою та не позбавляє права кредитора звернутися до суду з вимогою виконати взяті на себе поручителем зобов`язання або вимагати від поручителя виконання взятих на себе зобов`язань іншим способом. Поручитель відповідає перед кредитором як солідарний боржник у випадку невиконання боржником зобов`язань за "Угодою1", незалежно від факту направлення чи не направлення кредитором поручителю передбаченої цим пунктом вимоги.

Сторони взаємно домовились, що порука за цим договором припиняється через 15 (п`ятнадцять) років після укладення цього договору (п.4.1 договору поруки).

Даний договір було підписано сторонами із використанням електронного цифрового підпису (а.с.24-25).

Судом встановлено, що на підставі укладеного договору від 08.05.19, позивач 06.11.18 перерахував на поточний рахунок відповідача-1 кошти в сумі 200000,00грн (а.с.20).

Відповідач-1 в порушення взятих а себе зобов`язань за кредитним договором кредитні кошти у передбачений договором строк не повернув.

Неналежне виконання своїх зобов`язань за кредитним договором від 08.05.19 та договором поруки стало підставою для звернення позивача із позовом до суду про стягнення з відповідачів солідарно 56399,97грн, з яких: 49999,97грн заборгованості за кредитом та 6400,00грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

Дослідивши в сукупності всі обставини та матеріали справи, проаналізувавши вимоги чинного законодавства, що регулюють спірні правовідносини, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ст.15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За приписами ч.ч.1, 2 ст.509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Частиною 2 зазначеної статті передбачено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч.1 статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше осіб, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору (ч.1 ст.634 ЦК України).

Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася (ч.2 ст.639 ЦК України).

Згідно ч.2 ст.628 ЦК України сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлене договором або не випливає із суті змішаного договору.

Як вбачається з матеріалів справи, правовідносини між позивачем та відповідачем - 1 склались на підставі укладеного договору від 08.05.19 шляхом приєднання до Умов та правил надання послуги "Куб" , який за своєю правовою природою є змішаним договором, який містить елементи договору банківського рахунку та кредитного договору.

Згідно ч.1 ст.1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Частини 1, 2 ст.1067 ЦК України визначають, що договір банківського рахунка укладається для відкриття клієнтові або визначеній ним особі рахунка у банку на умовах, погоджених сторонами.

Банк зобов`язаний укласти договір банківського рахунка з клієнтом, який звернувся з пропозицією відкрити рахунок на оголошених банком умовах, що відповідають закону та банківським правилам.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Відповідно до ст.1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Так, матеріалами справи підтверджується факт надання відповідачу-1 грошових коштів в кредит в розмірі 200000,00грн.

Водночас, ч.1 ст.1049 ЦК України встановлено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч.3 ст.1049 ЦК України).

Частиною 1 ст.628 Цивільного кодексу України визначено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Зважаючи на п.п.1.3., 1.5. Анкети-заяви про приєднання до Умов та правил надання послуги "КУБ", остаточна дата повернення кредиту - 08.05.20

Відповідно до ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.553 ЦК України за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Статтею 554 ЦК України визначено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Порука припиняється після закінчення строку, встановленого в договорі поруки. У разі, якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор протягом шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов`язання не пред`явить вимоги до поручителя. Якщо строк основного зобов`язання не встановлений або встановлений моментом пред`явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор не пред`явить позову до поручителя протягом одного року від дня укладення договору поруки (ч.4 ст.559 ЦК України).

Частиною 1 статті 543 ЦК України встановлено, що у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Стаття 610 Цивільного кодексу України визначає що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З наявних в матеріалах справи доказів вбачається, що відповідачем-1 не здійснено погашення отриманого кредиту за укладеним договором від 08.05.19

На час розгляду справи, відповідач-1 зобов`язання щодо сплати тіла кредиту в розмірі 49999,97грн у встановлений строк не виконав, доказів сплати не надав, у зв`язку з чим у відповідача 1 перед позивачем існує заборгованість за кредитом у сумі 49999,97грн.

З огляду на невиконання відповідачем-1 умов кредитного договору, позивач набув право вимоги до поручителя як солідарного боржника щодо погашення заборгованості за кредитним договором у сумі заявлених позовних вимог.

Оскільки доказів погашення основної заборгованості за договором банківського обслуговування в заявленому розмірі на день вирішення спору відповідачами не надано, позовні вимоги про стягнення 49999,97грн основного боргу (кредиту) є обґрунтованими.

Також суд встановив, що відповідач-1 свій обов`язок по сплаті комісії виконав несвоєчасно та не в повному обсязі, у зв`язку з чим виникла заборгованість по сплаті відсотків у вигляді щомісячної комісії за період користування кредитними коштами у розмірі 6400,00грн, яка є обґрунтована та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За приписами ч.1 ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачі позов за предметом та підставами не оспорили, своїм процесуальним правом на участь в судовому засіданні та подання відзиву на позовну заяву не скористались.

Враховуючи вищевикладені обставини, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову на загальну суму 56399,97грн, з яких: 49999,97грн заборгованості за кредитом та 6400,00грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

Відповідно до ст.129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідачів.

При цьому суд враховує, у разі коли позов майнового характеру задоволено солідарно за рахунок двох і більше відповідачів, то судові витрати також розподіляються між відповідачами порівну. Солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено.

Судовий збір складає 2102,00грн та підлягає розподіленню порівну між двома відповідачами по 1051,00грн.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л" та ОСОБА_1 задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з боржників Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л" (11600, Житомирська область, Малинський район, м.Малин, вул.Городищанська, 95, код ЄДРПОУ 38395010) та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул.Грушевського, буд.1Д, код ЄДРПОУ 14360570)

- 49999,97грн заборгованості за кредитом;

- 6400,00грн заборгованості за відсотками у вигляді щомісячної комісії.

3. Стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю "ДЛ-Л" (11600, Житомирська область, Малинський район, м.Малин, вул.Городищанська, 95, код ЄДРПОУ 38395010) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570)

1051,00грн судового збору.

4. Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м.Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570)

1051,00грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Суддя Соловей Л.А.

Віддрукувати: друк. 4 прим.: 1- в справу; 2- позивачу (рек.); 3-4 відповідачам (рек)

Дата ухвалення рішення04.08.2020
Оприлюднено06.08.2020
Номер документу90799415
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/569/20

Рішення від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 03.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 01.06.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні